
το άρθρο ενημερώθηκε στις 22.09.2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεολογική Σχολή
Τμήμα Θεολογίας (Θεσσαλονίκη)
ΠΜΣ: «Σπουδές στον Σλαβικό Κόσμο: Ιστορία, Γραμματεία, Πολιτισμός και Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Θεολογίας, Θεολογική Σχολή, 1ος όροφος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 54124, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνα: 2310 99 6980 Email: info@theo.auth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Σπουδές στον Σλαβικό Κόσμο: Ιστορία, Γραμματεία, Πολιτισμός και Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017 (Α’ 114).
Το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η Σλαβολογία με τους επιμέρους κλάδους της που μελετούν την ιστορία, τη γραμματεία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό του σλαβικού κόσμου από τους μέσους χρόνους μέχρι και σήμερα. Επίσης, στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ., μελετώνται οι διαχρονικές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές σχέσεις του σλαβικού κόσμου με τον Ελληνισμό, ο οποίος (Ελληνισμός) με την ισχυρή παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση της ταυτότητας των σλαβικών λαών.
Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στην εξειδίκευση των φοιτητών/-τριών που θα το παρακολουθήσουν και θα μελετήσουν την ιστορία, τη γραμματεία και τον πολιτισμό του σλαβικού κόσμου, όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τη διαχρονική σχέση του με τον ελληνικό κόσμο.
Οι απόφοιτοι/-ες του Π.Μ.Σ. θα διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση στις θεματικές ενότητες που καλύπτουν τα γνωστικά του πεδία, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοούν τον σλαβικό κόσμο, μέσα από την ιστορική του εξέλιξη, καθώς και την παρουσία του στον σύγχρονο κόσμο. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοι/-ες του συγκεκριμένου Π.Μ.Σ., θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ερευνητική καριέρα και να εμβαθύνουν τις σπουδές τους σε ζητήματα που αφορούν την ιστορία, τη γλώσσα, τη γραμματεία ή την τέχνη του σλαβικού κόσμου.
Θα μπορούν ακόμα να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους σε διάφορες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, όπου απαιτείται ειδική γνώση του σλαβικού κόσμου, προκειμένου να καλυφθούν ποικίλες ανάγκες (π.χ. διδακτικές, διπλωματικές, εθνικής ασφάλειας, κ.ά.). Επίσης, θα μπορούν με τις ειδικές γνώσεις τους να ενισχύσουν τον χώρο της δημοσιογραφίας, όπου συχνά απαιτούνται ειδικές γνώσεις προκειμένου να παρουσιαστεί και να ερμηνευτεί η παρουσία των σλαβικών λαών στον σύγχρονο κόσμο.
Τέλος, θα είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρου της σύγχρονης οικονομίας και του εμπορίου (όπου ο σλαβικός κόσμος κατέχει ιδιαίτερη θέση και μάλιστα για τη χώρα μας, η οποία σε σημαντικό βαθμό έχει προσανατολιστεί προς αυτόν με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο κύκλος των συναλλαγών και των εμπορικών σχέσεων).
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Σπουδές στον Σλαβικό Κόσμο: Ιστορία, Γραμματεία, Πολιτισμός και Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό» («Studies in the Slavic World: History, Literature, Culture and Diachronic Relations to Hellenism»).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Το Π.Μ.Σ. παρέχει τη δυνατότητα μερικής φοίτησης διάρκειας έξι (6) ακαδημαϊκών εξαμήνων.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή διάφορη της ελληνικής κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500 €) για ένα κύκλο σπουδών [τα τρία (3) εξάμηνα φοίτησης].
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/-ές:
1. Κάτοχοι πτυχίου πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων Α.Ε.Ι., Α.Ε.Α. και Α.ΤΕ.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ως ισότιμων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε φοιτητή/-τρια του/της οποίου/-ας ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από Ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α’ 80).
3. Απόφοιτοι/-ες παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολών της Αστυνομίας και λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας ισότιμων με τις Σχολές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
4. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος
Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες.
Διαδικασία επιλογής:
Ο τρόπος επιλογής εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (έκτακτη συνεδρίαση υπ’ αρ. 3063/28-4-2021) και αναφέρονται στην προκήρυξη.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. είναι ενενήντα (90).
Κάθε μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια υποχρεούται να παρακολουθήσει επιτυχώς έξι (6) εξαμηνιαία υποχρεωτικά μαθήματα σε κύκλους [εξήντα (60) ECTS], από τα οποία τρία (3) στο πρώτο (Α’ ) εξάμηνο και τρία (3) στο δεύτερο (Β’ ) εξάμηνο που αντιστοιχούν σε δέκα (10) ECTS το καθένα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων από τους/τις φοιτητές/-τριες είναι υποχρεωτική, όπως επίσης και η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.), η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του τρίτου (Γ’ ) εξαμήνου και αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ECTS.
Σε περίπτωση μερικής φοίτησης ο/η φοιτητής/-τρια υποχρεούται να παρακολουθήσει είτε δύο (2) μαθήματα κατά το Α’ και το Β’ εξάμηνο και ένα (1) μάθημα κατά το Γ’ και το Δ’ εξάμηνο είτε αντίστοιχα ένα (1) μάθημα κατά το Α’ και το Β’ εξάμηνο και δύο (2) μαθήματα κατά το Γ’ και το Δ’ εξάμηνο (το σύνολο των ΕCTS δεν μεταβάλλεται). Στο τέλος του Δ’ εξαμήνου στην περίπτωση μερικής φοίτησης κατατίθεται το θέμα της Μ.Δ.Ε. (30 ECTS), η οποία συγγράφεται και κατατίθεται κατά το Ε’ εξάμηνο, με δυνατότητα παράτασης του χρόνου κατάθεσής της κατά ένα έτος σύμφωνα με όσα προβλέπονται.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 3006 τ.Β’/08.07.2021
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.theo.auth.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.