ΠΜΣ: Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας

το άρθρο ενημερώθηκε στις 01.10.2024

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών

Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης (Πειραιάς)

ΠΜΣ: «Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας» (Health Economics and Management)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας» Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μ. Καραολή & Α. Δημητρίου 80, 18534, Πειραιάς

Τηλέφωνα:   210 4142298 E-mail :  hem@unipi.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του ΠΜΣ στα «Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας» είναι η παροχή εκπαίδευσης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, έτσι ώστε να καταστούν ικανοί να δραστηριοποιηθούν στα πλαίσια δράσεων που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Οι βασικοί σκοποί του ΠΜΣ είναι οι εξής:

η προαγωγή των γνώσεων στο συγκεκριμένο αντικείμενο του Προγράμματος

η κάλυψη αναγκών σε θέματα αποτελεσματικής διοίκησης των οργανισμών Υγείας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα

η κατάρτιση στελεχών στο πλαίσιο της πολιτικής «Υγεία για Όλους» για την περιοχή της Ευρώπης

η προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Η βασική επιδίωξη του ΠΜΣ είναι να εξασφαλίσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια γνώσεων και μεθόδων έρευνας, που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκμάθηση και ανάπτυξη στον τομέα της ειδίκευσής τους. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι διδάσκοντες παράλληλα με τις διαλέξεις τους, όπου θα παρουσιάζουν τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για τα επιμέρους θέματα, θα χρησιμοποιούν κατά περίπτωση και διάφορες άλλες μεθόδους διδασκαλίας, όπως μελέτες περιπτώσεων (case studies), εφαρμοσμένη έρευνα, παίγνια και προσομοιώσεις με Η/Υ, σεμιναριακή παρουσίαση θεμάτων κ.λπ., ώστε να ενισχύεται η απόκτηση γνώσης μέσω πραγματικών εμπειριών.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στα «Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας» (Health Economics and Management).

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Κάθε ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από δύο (2) διδακτικά εξάμηνα: το χειμερινό (Οκτώβριος-Ιανουάριος) και το εαρινό (Φεβρουάριος-Ιούνιος). Κάθε διδακτικό εξάμηνο διαρκεί τουλάχιστον δέκα τρεις (13) πλήρεις εκπαιδευτικές εβδομάδες.

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Τα μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ανελλιπώς τις παραδόσεις, τα σεμινάρια, τα φροντιστήρια, τα εργαστήρια και τις άλλες δραστηριότητες που προβλέπονται για κάθε μάθημα. Για κάθε μάθημα υπάρχει ανώτατο όριο απουσιών το ένα πέμπτο (20%) του συνολικού αριθμού ωρών διδασκαλίας για ένα μάθημα. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου αυτού, ο φοιτητής θεωρείται αποτυχών στο μάθημα αυτό και θα υποχρεούται στην επανάληψη του μαθήματος στο αντίστοιχο επόμενο εξάμηνο ή στην εκπόνηση συμπληρωματικής εργασίας, εφόσον τούτο κριθεί απαραίτητο από τον διδάσκοντα.

Γλώσσα Διδασκαλίας:  Ως γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική.

Δίδακτρα: Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε €6.000 και καταβάλλονται σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις στην αρχή του κάθε εξαμήνου.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή και προσωπική συνέντευξη, κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4485/2017.

Στην περίπτωση που ο υποψήφιος είναι τελειόφοιτος ιδρύματος της ημεδαπής, προκειμένου να γίνει δεκτός στο ΠΜΣ, υποχρεούται με το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του και να προσκομίσει βεβαίωση περάτωσης σπουδών στη Γραμματεία του ΠΜΣ.

Οι κάτοχοι τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

Το ΠΜΣ θα δέχεται ογδόντα (80) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Με απόφαση της Συνέλευσης δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ, στην ιστοσελίδα του Τμήματος, του Ιδρύματος και σε όποιο έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο κρίνει η ΣΕ, προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Στην προκήρυξη αναγράφονται όλες τις σχετικές λεπτομέρειες (ημερομηνίες και τόπος κατάθεσης της αίτησης, απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να τη συνοδεύουν, κ.ά.). Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στην Γραμματεία του Τμήματος, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και δύναται να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από Επιτροπή μελών ΔΕΠ (Επιτροπή Επιλογής), που απαρτίζεται από τα μέλη της ΣΕ και συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης. Τα κριτήρια επιλογής καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής των κριτηρίων αυτών (μόρια, συντελεστές κ.λπ.) γίνονται γνωστά στους υποψηφίους με την προκήρυξη του ΠΜΣ και είναι τα ακόλουθα:

1. Βαθμό(οί) πτυχίου(ων).
2. Γνώση ξένης γλώσσας ή ξένων γλωσσών.
3. Συνάφεια του Τμήματος προέλευσης με το ΠΜΣ.
4. Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών.
5. Είδος και εύρος εργασιακής ή/και ερευνητικής εμπειρίας.
6. Συνέντευξη.
7. Συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ ή / και από εργοδότη.

Η Επιτροπή Επιλογής μπορεί να αποφασίσει, μετά από σύμφωνη γνώμη της Συνέλευσης, τη διεξαγωγή πρόσθετων (εσωτερικών) εξετάσεων για όλους ή για μερικούς υποψηφίους. Την ύλη και το χρόνο των εξετάσεων αυτών καθορίζει η Επιτροπή Επιλογής. Η Γραμματεία του ΠΜΣ, στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών, προωθεί στην Επιτροπή Επιλογής το σύνολο των αιτήσεων με συνοδευτικό υλικό σε φωτοτυπίες και αρχειοθετεί τα πρωτότυπα για κάθε υποψήφιο με αριθμό πρωτοκόλλου και αριθμό φακέλου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα, που παραλαμβάνονται από τη Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Η διαδικασία επιλογής διενεργείται από την Επιτροπή Επιλογής, η οποία:

α) Καταρτίζει πλήρη κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση.
β) Απορρίπτει τους υποψηφίους που δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια σε περίπτωση που έχουν τεθεί τέτοια από τη Συνέλευση και περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΜΣ.
γ) Καλεί σε συνέντευξη όσους υποψηφίους αποφασισθεί να κληθούν. Η συνέντευξη γίνεται από τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής.
δ) Οργανώνει τυχόν εσωτερικές εξετάσεις για τους υποψηφίους που θα κριθεί απαραίτητο.
ε) Ιεραρχεί βαθμολογικά τους υποψηφίους και υποβάλλει την πρότασή της για την τελική επιλογή στη Συνέλευση.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, εγγράφονται όλοι οι επιτυχόντες που ισοβάθμισαν και καθ΄υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων (80) φοιτητών. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει διαμορφωθεί με βάση τις ανάγκες σε θέματα αποτελεσματικής διοίκησης των  οργανισμών Υγείας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, κ.ά. καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Για τα μαθήματα του πρώτου, δευτέρου και τρίτου εξαμήνου οι ώρες διδασκαλίας (30 ώρες για κάθε μάθημα) κατανέμονται στη διάρκεια του προβλεπόμενου χρόνου για το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ο χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων ορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή και ανακοινώνεται με το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Στο πρώτο εξάμηνο διδασκαλίας του Προγράμματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τέσσερα (4) Υποχρεωτικά μαθήματα. Τα μαθήματα αυτά εισάγουν τους φοιτητές στα βασικά γνωστικά πεδία που διέπουν τα Οικονομικά και τη Διοίκηση μονάδων Υγείας.  Μετά από επιτυχή εξέταση σε όλα τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου, ακολουθούν τα μαθήματα των Β΄ και Γ΄ εξαμήνων. Τα μαθήματα του Β΄ διδακτικού εξαμήνου διακρίνονται σε δύο (2) Υποχρεωτικά μαθήματα και σε δύο (2) μαθήματα Επιλογής εκ των προσφερομένων μαθημάτων. Στο Γ’ διδακτικό εξάμηνο οι μεταπτυχιακοί φοιτητές παρακολουθούν ένα (1) Υποχρεωτικό μάθημα και δυο (2) μαθήματα Επιλογής εκ των προσφερομένων μαθημάτων, ενώ ταυτόχρονα εκπονούν την μεταπτυχιακή διπλωματική τους εργασία. Τα μαθήματα Επιλογής δηλώνονται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην αρχή κάθε εξαμήνου και πριν από την έναρξη διδασκαλίας των μαθημάτων του εξαμήνου. Τα μαθήματα των Β΄ και Γ΄ εξαμήνων αποσκοπούν στην εμπεριστατωμένη μελέτη των Οικονομικών και της Διοίκησης μονάδων Υγείας και περιλαμβάνουν και μαθήματα εξειδίκευσης.

Η δυνατότητα επιλογής δύο από τα προσφερόμενα μαθήματα Επιλογής σε κάθε εξάμηνο επιτρέπει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να εξειδικευτούν στα γνωστικά αντικείμενα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος γι’ αυτούς. Προϋπόθεση για να προσφερθεί από το Πρόγραμμα κάποιο από τα μαθήματα επιλογής είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τουλάχιστον 10 φοιτητές του ΠΜΣ.

Ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων του Προγράμματος, που πρέπει να παρακολουθήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, ανέρχεται σε έντεκα (11). Κάθε μάθημα διδάσκεται τρεις (3) ώρες εβδομαδιαίως. Τα Υποχρεωτικά και τα Επιλογής εξαμηνιαία μαθήματα ισοδυναμούν με επτά (7) ή οκτώ (8) πιστωτικές μονάδες, ενώ η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία ισοδυναμεί με εννέα (9) πιστωτικές μονάδες. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες (ECT

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Συστήματα Υγείας και Ασφαλιστικοί Οργανισμοί
    • Αξιολόγηση Επενδύσεων στον κλάδο της Υγείας
    • Οργάνωση και Διοίκηση Μονάδων Υγείας
    • Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Οικονομικά της Υγείας
    • Χρηματοοικονομική Ανάλυση στις Υπηρεσίες Υγείας

Μαθήματα Επιλογής (δύο από τα παρακάτω)

    • Marketing και Τεχνικές Προώθησης Υπηρεσιών Υγείας
    • Διαχείριση Αποθεμάτων – Προμηθειών στην Υγεία
    • Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στην Υγεία
    • Οικονομικά και Πολιτική του Φαρμάκου
    • Διοίκηση Ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας
    • Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας
    • Ποσοτικές Μέθοδοι

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική Υγείας
    • Πρακτική Άσκηση
    • Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

Μαθήματα Επιλογής (δύο από τα παρακάτω)

    • Ρύθμιση Αγορών και Πολιτική Ανταγωνισμού στην Υγεία
    • Σύγχρονα Ζητήματα Δικαίου της Υγείας
    • Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Πόρων στην Υγεία
    • Μακροοικονομικό Περιβάλλον στην Υγεία
    • Στρατηγική Οργανισμών Υγείας
    • Βιοστατιστική

Είναι δυνατό, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και έγκριση της Συγκλήτου να γίνεται τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων και ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων. Η τροποποίηση του προγράμματος μαθημάτων περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΜΣ.

Πριν από την έναρξη του πρώτου εξαμήνου προσφέρονται τέσσερα προκαταρκτικά μαθήματα. Οι πτυχιούχοι Επιστημών Υγείας υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Οικονομική Θεωρία» και «Στατιστικές Μέθοδοι», ενώ οι πτυχιούχοι Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και άλλων επιστημονικών κλάδων που δεν εμπίπτουν στις επιστήμες υγείας υποχρεούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα «Επιδημιολογία» και «Νοσήματα».

Πριν από την έναρξη του τρίτου εξαμήνου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν σεμινάριο με τίτλο «Ερευνητικές Μέθοδοι». Τα προκαταρκτικά μαθήματα και το σεμινάριο είναι χωρίς βαθμολογία, ενώ το μάθημα επιλογής του Γ΄ εξαμήνου «Πρακτική Άσκηση» είναι χωρίς βαθμολογία, με πίστωση τριών μονάδων, χωρίς αυτές να προσμετρούνται στις απαραίτητες πιστωτικές μονάδες για τη λήψη του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και αναγράφεται στο Παράρτημα Διπλώματος του Π.Μ.Σ.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει για δέκα (10) έτη μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ