ΔΠΜΣ: MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

το άρθρο ενημερώθηκε στις 19.07.2023

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

.

ΔΠΜΣ: «MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Πληροφοριακά Συστήματα
Διοίκησης»

(Master in business Administration – MBA in Management Information Systems)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  ΔΠΜΣ: «MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» 6ο χλμ Παλαιάς Ε.Ο. Γρεβενών Κοζάνης Τ.Κ. 51100  ΓΡΕΒΕΝΑ

Τηλέφωνα: 24620 61605,  24620 61604 E-mail :  ba@uowm.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το ΠΜΣ έχει ως αντικείμενο την κατανόηση της ανάπτυξης, της χρήσης και της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής στο περιβάλλον των επιχειρήσεων και των οργανισμών. Στοχεύει στην εκπαίδευση  και κατάρτιση επιστημόνων ικανών να παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις και καινοτομίες των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίες με αιχμή το Διαδίκτυο, τα ασύρματα δίκτυα, και τη ψηφιακή τηλεφωνία μετασχηματίζουν τον κόσμο των επιχειρήσεων αναπτύσσοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα, αλλάζοντας τις ενδοεπιχειρησιακές διαδικασίες αλλά και τις σχέσεις τους με πελάτες και προμηθευτές ενώ παράλληλα επηρεάζουν την πρακτική αλλά και τη θεωρία των πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης.

Η προσέγγιση του ΠΜΣ είναι διεπιστημονική και αναπτύσσεται σε δύο άξονες: τα Πληροφοριακά Συστήματα και την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων όπως αυτή ασκείται πλέον στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επομένως, οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην εταιρική διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και τις αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφοριών.

Τίτλος Σπουδών:

Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) απονέμεται μετά από υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχημένη εξέταση σε δώδεκα (12) μαθήματα και μετά από έγκριση και προφορική εξέταση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας του φοιτητή. Στους φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος απονέμεται ό τίτλος «ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης» και αγγλικό τίτλο «Master in Business Administration (ΜΒΑ) in Management Information Systems». To πτυχίο πρέπει να περιέχει το όνομα του Ιδρύματος, τα ονόματα των Τμημάτων, όνομα, επώνυμο, όνομα πατρός και μητρός του φοιτητή, την ημερομηνία και τον τόπο της τελετής, το βαθμό και θα συνυπογράφεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον, ο τίτλος του μεταπτυχιακού πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Διάρκεια σπουδών : Η διάρκεια του ΠΜΣ θα είναι 3 εξάμηνα, εκ των οποίων το 3ο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο εξαμήνων οι φοιτητές θα παρακολουθούν 6 μαθήματα ανά εξάμηνο, που περιλαμβάνουν διδασκαλία δεκατριών (13) εβδομάδων. Στο πρώτο εξάμηνο όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο υπάρχουν 3 υποχρεωτικά και 3 επιλεγόμενα μαθήματα.

Γλώσσα Διδασκαλίας:  Γλώσσα διδασκαλίας του μεταπτυχιακού και εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας ορίζεται η Ελληνική ή η Αγγλική.

Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 2.900,00 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Το ΠΜΣ θα δέχεται φοιτητές που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ανώτερο όριο σε σαράντα (40) φοιτητές κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό επαρκούς ικανότητας στην ομιλία και τη γραφή της αγγλικής γλώσσας. Οι υποψήφιοι που δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού δύναται να εξεταστούν ώστε να καθοριστεί η επάρκειά τους στην ομιλία και τη γραφή της αγγλικής γλώσσας. Η εμπειρία σε διοικητικές θέσεις θα πρέπει να θεωρείται ως ένα επιπλέον προσόν για την επιλογή των υποψηφίων. Η ΕΔΕ δύναται να ορίσει πρόσθετες απαιτήσεις εισδοχής. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών θα προσδιοριστούν από την ΕΔΕ του ΠΜΣ. Στα ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται: α) ο βαθμός του πτυχίου, β) η βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το αντικείμενο γ) η επαγγελματική προϋπηρεσία δ) η ερευνητική δραστηριότητα, ε) το επίπεδο γλωσσομάθειας. Η διεκπεραίωση των αιτήσεων και η απόφαση για την εγγραφή των φοιτητών στο ΠΜΣ είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΔΕ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος καθώς και η επιτυχής εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Τα μαθήματα αντιστοιχούν σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες ανά περίοδο σπουδών. Η διπλωματική εργασία αντιστοιχεί επίσης σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες. Συνολικά απαιτείται η συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Στρατηγικό Μάνατζμεντ (strategic management)
    • Χρηματοοικονομική Διοίκηση (Financial Management)
    • Στατιστική Επιχειρήσεων (Business statistics)
    • Ηλεκτρονικό μάρκετινγκ (e-marketing)
    • Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης (Management of Information Systems)
    • Σύγχρονες εφαρμογές τεχνολογίας πληροφορικής στις επιχειρήσεις και την οικονομία (Modern IT applications in business and economy)

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (Databases Management Systems)
    • Δίκτυα Ηλεκτρονικών υπολογιστών (Computer networks)
    • Εφαρμογές στις επιχειρήσεις συστημάτων Enterprise Resource Planning – Computer Integrated Manufacturing (ERP – CIM)

Τρία από τα παρακάτω (three of the following)

    • Πληροφοριακά Συστήματα και Διαδίκτυο (Information systems and the Internet)
    • Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών (Web Applications Development)
    • Εφαρμοσμένη Οικονομετρία (Applied econometrics)
    • Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων (Human Resource Management)
    • Σύγχρονα Θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων: Επιχειρηματική Ηθική, Εταιρική Διακυβέρνηση, Ηγεσία και Οργανωσιακή Συμπεριφορά, (Contemporary Issues in Business Administration: Business Ethics, Corporate Governance, Corporate Strategy)

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Master thesis)

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν.4485/2017 (ΦΕΚ 114/τ. Α’).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ