ΠΜΣ: Εμβόλια και Πρόληψη Λοιμώξεων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

ΠΜΣ: «Εμβόλια και Πρόληψη Λοιμώξεων»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης ΤΚ 71003 Περιοχή Βουτών, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 22810 394630, 2810 394868 Fax : 2810 394569 E-mail : postgradsecr@med.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης και η κτήση δεξιοτήτων στο πεδίο της πρόληψης των λοιμώξεων και των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους. Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος καλύπτουν σφαιρικά τη θεωρία και πράξη του εμβολιασμού και της πρόληψης των λοιμώξεων από τις βασικές αρχές και τη στρατηγική των προγραμμάτων εμβολιασμών και της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων, ως την πρακτική εφαρμογή, την κριτική των εμβολιασμών και των μέτρων πρόληψης και τα σχετικά πεδία επιδημιολογίας, φυσιολογίας και ανοσολογίας των εμβολίων και των λοιμώξεων.

Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στο γνωστικό αντικείμενο «Εμβόλια και Πρόληψη Λοιμώξεων» (MSc in «Vaccines and Prevention of Infectious Diseases»).

Διάρκεια σπουδών : Ως ελάχιστη χρονική διάρκεια των σπουδών για την απονομή του τίτλου ορίζονται τα τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως Γλώσσα του Προγράμματος, τόσο στη διδασκαλία όσο και στη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας ορίζεται η ελληνική ή/και η αγγλική.

Δίδακτρα: τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 1.500€.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων της αλλοδαπής, προερχόμενοι από τα Τμήματα Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Μαιευτικής και Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας και άλλων τμημάτων ή σχολών με συναφή αντικείμενα, όπως Οδοντιατρικής και Κτηνιατρικής. Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δεκαπέντε (15) φοιτητές ετησίως.

Διαδικασία επιλογής:

Διαδικασία επιλογής. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με κριτήρια που περιλαμβάνουν τα α) βαθμό πτυχίου, β) βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το αντικείμενο του ΠΜΣ/ΕΜΒ, γ) επίδοση στη Διπλωματική εργασία (όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών) γ) ερευνητική και σχετική επαγγελματική δραστηριότητα, δ) αξιολόγηση συστατικών επιστολών, ε) επαρκή γνώση της Αγγλικής είτε με κατοχή αναγνωρισμένου διπλώματος επιπέδου τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες, είτε κατόπιν επιτυχούς γραπτής εξέτασης αγγλικών που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής και ε) αποτελέσματα συνέντευξης η οποία αποβλέπει στη διαπίστωση του ενδιαφέροντος και του κινήτρου  του υποψηφίου για το Πρόγραμμα και της γενικής κατάρτισης και επιστημονικής επάρκειάς του. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η επιλογή των ΜΦ ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής, η οποία συνεκτιμώντας τα κριτήρια επιλογής που αναφέρονται στην προκήρυξη καταρτίζει τον πίνακα των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων βάσει σειράς κατάταξης.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απονομή του ΜΔΕ απαιτούνται ενενήντα (90) Πιστωτικές Μονάδες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (ECTS), και συγκεκριμένα εξήντα (60) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εξαμήνων σπουδών, και τριάντα (30) ECTS από την επιτυχή εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Πρόληψη και Εμβόλια: Εισαγωγή και Μεθοδολογία
    • Εμβόλια: Αρχές
    • Πρόληψη Λοιμώξεων: Αρχές
    • Λοιμώξεις και Εμβόλια
    • Εμβόλια: Πράξη
    • Πρόληψη Λοιμώξεων: Πράξη

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Πρόληψη και Εμβόλια σε Ειδικές Ομάδες
    • Φυσιολογία και Ανοσολογία Λοιμώξεων και Εμβολίων
    • Εμβόλια και Κοινωνία
    • Πρόληψη και Εμβόλια σε Ειδικές Καταστάσεις
    • Φαρμακολογία, Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα Εμβολίων
    • Πρόληψη Λοιμώξεων και Κοινωνία

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Για την ολοκλήρωση του Προγράμματος απαιτείται:

α) η παρακολούθηση και επιτυχής ολοκλήρωση των έξι (6) υποχρεωτικών μαθημάτων στο χειμερινό εξάμηνο καθώς και των έξι (6) υποχρεωτικών μαθημάτων στο εαρινό εξάμηνο, (60 ECTS), και

β) η επιτυχής εκπόνηση και παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (30 ECTS).

Τροποποίηση του προγράμματος των μαθημάτων, ανακατανομή μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων, ορισμός ή τροποποίηση των πιστωτικών μονάδων (ECTS) ανά μάθημα, καθώς και προσθήκη μαθημάτων, μπορεί να επέλθει με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027-2028 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ