ΠΜΣ: Νευροεπιστήμες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 04.10.2024

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

ΠΜΣ: «Νευροεπιστήμες»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης ΤΚ 71003 Περιοχή Βουτών, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 22810 394868, 2810 394526, 2810 394615 Fax : 2810 394569 E-mail : postgradsecr@med.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις Νευροεπιστήμες. Σκοπός του Προγράμματος είναι να προάγει τη γνώση και την έρευνα στην περιοχή των Νευροεπιστημών και να προετοιμάσει άριστα εκπαιδευμένα στελέχη για σταδιοδρομία στον Ακαδημαϊκό Χώρο, σε Ερευνητικά Ιδρύματα, σε Δημόσιες Υπηρεσίες και στον Παραγωγικό Τομέα στην χώρα μας και διεθνώς.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στις Νευροεπιστήμες» (MScinNeuroscience).

Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια των σπουδών για την απονομή του τίτλου ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως Γλώσσα του Προγράμματος τόσο στη διδασκαλία όσο και στη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας ορίζεται η ελληνική ή/και η αγγλική.

Δίδακτρα: Το Πρόγραμμα δεν προβλέπει τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής, Χημείας, Κτηνιατρικής πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων ΤΕΙ συναφούς με το Πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) φοιτητές κάθε δύο έτη.

Διαδικασία επιλογής:

Το ΠΜΣ/Ν διοργανώνει διαδικασία επιλογής κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναρτάται στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ κατά το εαρινό εξάμηνο. Οι νέοι Μ.Φ. επιλέγονται επί τη βάσει των κατωτέρω κριτηρίων: 1) ο βαθμός του πτυχίου, 2) η βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το ΠΜΣ/Ν, 3) η επίδοση στη διπλωματική εργασία εάν αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, 4) η τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου,
5) η αξιολόγηση συστατικών επιστολών, 6) η επαρκής γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και 7) η επίδοση στην προσωπική συνέντευξη.

Η αξιολόγηση για την αποδοχή Μ.Φ. στο Πρόγραμμα γίνεται από Επιτροπή Επιλογής που αποτελείται από τουλάχιστον 5 μέλη, η οποία συγκροτείται από τη Συνέλευση κατόπιν εισήγησης της Σ.Ε. Οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα καλούνται σε συνέντευξη. Η προφορική συνέντευξη αποβλέπει στη διαπίστωση του κατά πόσο τα προσόντα που αναφέρονται στα υποβληθέντα δικαιολογητικά και στις συστατικές επιστολές του υποψηφίου ανταποκρίνονται στη γενική κατάρτιση και τις ικανότητές του. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων αυτών μπορεί να είναι παρόντες και διδάσκοντες του Προγράμματος που δεν είναι μέλη της Επιτροπής Επιλογής, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ερωτήσεις στους υποψηφίους.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, η Σ.Ε. καταρτίζει τον πίνακα των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων με βάση τη σειρά κατάταξης. Ένσταση κατά του συγκεκριμένου πίνακα μπορεί να γίνει μέσα σε 7 ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσής του. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συγκεκριμένη, μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του ΠΜΣ κρίνεται τελεσίδικα από τη Συνέλευση του Τμήματος. Τα οριστικά αποτελέσματα επιλογής των Μ.Φ. αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την απονομή του Δ.Μ.Σ ο μεταπτυχιακός φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον εκατόν είκοσι (120) Πιστωτικές Μονάδες (ECTS), και συγκεκριμένα: (α) τουλάχιστον εξήντα (60) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση των υποχρεωτικών και των κατ’ επιλογή υποχρεωτικών μαθημάτων, (β) τριάντα 30 ECTS από εργαστηριακές ασκήσεις (Rotations), και γ) τριάντα (30) ECTS από την επιτυχή εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Το (ενδεικτικό) πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Κυτταρικές – Μοριακές Νευροεπιστήμες
    • Συστημικές Νευροεπιστήμες
    • Αρχές και Μέθοδοι Μελέτης Νευρικού Συστήματος
    • Στατιστική

Μαθήματα Επιλογής

    • Υπολογιστικά Θέματα Νευροφυσιολογίας
    • Αναπτυξιακή Νευροβιολογία
    • Ανάπτυξη Φαρμάκων

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Νευροχημεία / Νευροφαρμακολογία

Μαθήματα Επιλογής

    • Ψυχοφαρμακολογία
    • Νευροαναγεννητική Φαρμακολογία
    • Νευροψυχολογία: Θεωρία και Εφαρμογές
    • Νευροβιολογία και Ψυχοφαρμακολογία της Ανταμοιβής, του Εθισμού καιτης Κατάθλιψης
    • Παθοφυσιολογία και Μοριακή Βάση Νευρολογικών Νοσημάτων
    • Φυσιολογία του Υποθαλάμου-Υποφυσιακού Άξονα
    • Κυτταρικοί Μηχανισμοί Μνήμης και Μάθησης

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εργαστηριακή Άσκηση
    • Εργαστηριακή Άσκηση

Δ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή εργασία.

Τροποποίηση του προγράμματος των μαθημάτων, ανακατανομή μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων, ορισμός ή τροποποίηση των πιστωτικών μονάδων (ECTS) ανά μάθημα καθώς και προσθήκη μαθημάτων, μπορούν να επέλθουν με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2027 − 2028, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ