ΠΜΣ: Αρχαίο Θέατρο: Εκπαιδευτικές & Φιλολογικές Προσεγγίσεις

το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Ρόδος)

ΠΜΣ: «Αρχαίο Θέατρο: Εκπαιδευτικές & Φιλολογικές Προσεγγίσεις»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Κτήριο «7ης Μαρτίου» Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δημοκρατίας 1, 85132 Ρόδος

Τηλέφωνα: 22410 99300 Fax: 22410 99309 E-mail : TMS_Gramm@aegean.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αποσκοπεί στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο γνωστικό πεδίο της αρχαιογνωσίας και πιο συγκεκριμένα, μέσω της εμβάθυνσης και ανάλυσης του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, θα αναζητηθούν σε βάθος οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις που προκύπτουν μέσω της έρευνας, αξιοποίησης, ερμηνείας, υπομνηματισμού γραμματειακών πηγών καθώς και άλλων πτυχών της αρχαιότητας. Με οδηγό τόσο τις παραδοσιακές μεθόδους, όσο και τις σύγχρονες μεθοδολογικές τάσεις και προσεγγίσεις, θα αναζητηθούν και θα αποκωδικοποιηθούν οι πολιτικές, κοινωνικές, παιδευτικές νόρμες και αξίες, που εντοπίζονται στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και επηρέασαν ποικιλοτρόπως την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το Π.Μ.Σ. στοχεύει να παρέχει εξειδικευμένες ερευνητικές γνώσεις, να καλλιεργήσει την κριτική και αναλυτική σκέψη, να αναπτύξει την επιστημονική προσέγγιση θεμάτων της αρχαιότητας της ανατολικής Μεσογείου, να καταρτίσει τους/τις φοιτητές/τριες ώστε να επεξεργάζονται κριτικά τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές καθώς και να αναπτύσσουν την επιστημονική μεθοδολογία για την διεξαγωγή έρευνας.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο «Το Θέατρο ως Κοινωνικός και Πολιτικός Θεσμός στη Μεσόγειο κατά την Αρχαιότητα».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως βασική γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική. Δύναται κάποια μαθήματα να προσφέρονται και στην αγγλική, κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή/και η αγγλική.

Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο ΠΜΣ καταβάλουν τέλη φοίτησης ύψους 2.800 €.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο αριθµός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε 40 µεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι των Τμημάτων που είναι συναφή με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Φιλολογίας και της Αρχαιογνωσίας, πτυχιούχοι Τμημάτων Ανθρωπιστικών, Παιδαγωγικών, Κοινωνικών επιστημών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής, και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικείμενου. Επίσης, γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. με αιτιολογημένη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.).

Επίσης, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στο Π.Μ.Σ.

Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν απονέμεται σε μεταπτυχιακό/η φοιτητή/τρια του οποίου ο τίτλος σπουδών πρώτου κύκλου από ίδρυμα της αλλοδαπής δεν έχει αναγνωριστεί από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), σύµφωνα µε το ν. 3328/2005 (Α΄ 80).

Διαδικασία επιλογής:

Κάθε χρόνο το Π.Μ.Σ. του Τµήµατος, µετά από απόφαση της Συνέλευσης δηµοσιεύει, τουλάχιστον έναν (1) µήνα πριν την καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής αιτήσεων, προκήρυξη, σε πρόσφορο µέσο συµπεριλαµβανοµένης και της ιστοσελίδας του οικείου Τµήµατος και του Ιδρύµατος, σχετική µε το Π.Μ.Σ, του οποίου η έναρξη έχει προγραµµατισθεί για το αµέσως επόµενο ακαδηµαϊκό έτος ή εξάµηνο σπουδών.

Στην προκήρυξη αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι κατηγορίες πτυχιούχων, ο αριθµός εισακτέων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, η διενέργεια συνέντευξης, οι προθεσµίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει κατόπιν εξέτασης της πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου υποψηφιότητας από την Επιτροπή Εξέτασης/Επιλογής Υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών/τριών. Η Επιτροπή Εξέτασης/Επιλογής δύναται κατά περίπτωση να καλέσει υποψήφιους/ες σε συνέντευξη εφόσον κρίνει ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε ενενήντα (90) (ECTS). Στο Α΄ και στο Β΄ εξάμηνο απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση πέντε (5) μαθημάτων, σε σύνολο έξι (6) προσφερόμενων ανά εξάμηνο, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε έξι (6) ECTS. To τρίτο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (30 ECTS).

Το πρόγραμμα μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Mαθήματα (4 εκ των 6 προσφερόμενων)

    • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
    • Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΑΙΓΥΠΤΟΣ- ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗ)
    • ΠΟΛΙΣ – ΘΕΑΤΡΟ: ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΑΡΧΑΪΚΗ- ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ)
    • ΘΕΑΤΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ  ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
    • ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

Β’ εξάμηνο:

Mαθήματα (4 εκ των 5 προσφερόμενων)

    • Η ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
    • ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΑΙΓΥΠΤΟ
    • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
    • ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
    • ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

Γ’ εξάμηνο:

    • ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το Ακαδ. Έτος 2028-2029.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ