το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024
Συνεργαζόμενα Ιδρύματα:
Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου International Telematic University Uninettuno (Ρώμη, Ιταλία)
.
ΚΠΜΣ: «Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών Κτήριο «7ης Μαρτίου» Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δημοκρατίας 1, 85132 Ρόδος
Τηλέφωνα: 22410 99386 Fax: 22410 99320 E-mail : TMS_Gramm@aegean.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η Μεταπτυχιακή Ειδίκευση επιστημόνων στις «Εφαρμοσμένες αρχαιολογικές επιστήμες» και ειδικότερα η εκπαίδευση στελεχών εξειδικευμένων στην διεξαγωγή έρευνας και εφαρμογών στην πολιτιστική κληρονομιά μέσα από την επιστήμη και τεχνολογία. Το πρόγραμμα απευθύνεται: (i) σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης, (ii) σε στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με την αρχαιολογία και πολιτιστική κληρονομιά, (iii) επιστήμονες/ ερευνητές θετικών ή/και ανθρωπιστικών σπουδών για υλοποίηση προγραμμάτων εικονικής αρχαιολογίας, μουσειολογίας, πολιτιστικό τουρισμό, αναπτυξιακά έργα αρχαιολογικού περιεχομένου και εκπόνηση διδακτορικού.
Αναλυτικά οι στόχοι του προτεινόμενου Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι:
Σε θεωρητικό επίπεδο, η παραγωγή και μετάδοση επιστημονικής γνώσης στους τομείς της εφαρμοσμένης σύγχρονης τεχνολογίας στην αρχαιολογία δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης νέων πτυχιούχων και ενηλίκων και της ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και τη μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας στο χώρο της αρχαιομετρίας, της αρχαιολογίας ΝΑ Μεσογείου και Μ.Ανατολής, ψηφιακής αρχαιολογίας, βασικών αρχών συντήρησης και διαχείρισης αρχαιοτήτων ως εκπαίδευση και επιμόρφωση.
Σε επίπεδο επαγγελματικής πρακτικής, η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων απαραίτητων για την ανάπτυξη και υλοποίηση πρότυπων αρχαιολογικών προγραμμάτων και ψηφιακής κληρονομιάς στην εκπαίδευση, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Αιγαίου, αλλά και στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Με εφαρμογές στην κοινωνία της πληροφορίας, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και συστήματα δια βίου μάθησης (επιμόρφωσης, κατάρτισης, επαγγελματικής ανάπτυξης, κ.ά.), μέσω της εφαρμογής των πλέον σύγχρονων μεθόδων και πρακτικών από το χώρο των νέων τεχνολογιών και την διαχείριση και συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων, με σκοπό την αξιοποίησής τους στην διερεύνηση, τεκμηρίωση, ανάδειξη, τοπική, περιφερειακή και εθνική αειφόρο ανάπτυξη και εκπαιδευτικές διαδικασίες. Απώτερος στόχος η αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος των αρχαίων πολιτισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την χρήση σύγχρονων προσεγγίσεων στις ανασκαφές, τη θεωρητική ερμηνεία και τη διεπιστημονική μελέτη των ευρημάτων μέσω των φυσικών επιστημών και της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Το παρόν Κοινο Μαστερ είναι ανταγωνιστικό διοτι: α) είναι προσιτό σε πτυχιούχους θετικών και ανθρωπιστικών σπουδων, β) γίνετε εκμάθησης ‘εργαλειων’ για την εφαρμογη τους στην πράξη με δυνατότητα εξ αποστάσεως χωρις έκπτωση στην ποιότητα, γι’ αυτο και όντως ειναι εντατικό Πρόγραμμα, γ) έχει διεπιστημονικο χαρακτήρα και καλύπτει το μέγιστο εύρος του γνωστικου αντικειμενου αρχαιομετριας ή αρχαιολογικών επιστημών με την ευρεία έννοια, δ) εντάσσει στην διπλωματικη εργασια μετρησιμες ποσοτητες και οργανολογιες ή/και ποσοτικες στατιστικες επεξεργασιες κριτικών επιθεωρησεων, ωστε μερικως αλλα ουσιαστικά να εξοικειώνονται με την οργανολογια και επεξεργασια των δεδομενων, ε) εξυπηρετεί το εξ αποστασεως ολους τους πτυχιούχους (οικονομικοί, εργασιακοί, οικογενειακοί λογοι).
Συνοπτικά:
-
- Παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και μεθοδολογιών στους τομείς της εφαρμογης νεων τεχνολογιων στην πολιτισμική κληρονομιά
- Ανάπτυξη ακαδημαϊκών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των αποφοίτων
- Εφαρμογή των ανωτέρω γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, μέσω των μαθησιακών διαδικασιών διδασκαλίας, φροντιστηριακών ασκήσεων, εργασιών και ερευνητικών εργασιών κλπ.
- Ενδυνάμωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας και διαχείρισης υποχρεώσεων του φοιτητικού δυναμικού μέσω ομαδικών chat, συνεργατικών μορφών ακαδημαϊκής μελέτης και ακαδημαϊκών εργασιών με τους καθηγητές και tutors.
Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις «Εφαρμοσμένες Αρχαιολογικές Επιστήμες».
Στον μεταπτυχιακό τίτλο αναφέρονται τα συνεργαζόμενα Ιδρύματα/Τμήματα. Ο μεταπτυχιακός τίτλος υπογράφεται από τους/τις Πρυτάνεις/Πρυτάνισσες και τους/τις Προέδρους των συμμετεχόντων στη συνεργασία Ιδρυμάτων/Τμημάτων.
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα
Δίδακτρα: Οι συμμετέχοντες/ουσες στο Κοινό Π.Μ.Σ. καταβάλουν τέλη φοίτησης ύψους 3.500 €.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι/ες του ιδίου Τμήματος και όλων των Τμημάτων που είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο των Φυσικών, Θετικών, Εφαρμοσμένων, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή σχετικών αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι/ες Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχονται σε 90. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως
εξής
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Αρχαιομετρία: Αναλύσεις, Χρονολογήσεις, Διασκοπήσεις
- Τρισδιάστατη (3D) Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- Μέθοδοι Επεμβατικής και Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών και Ανόργανων Υλικών
- Αρχαιολογία: Αρχαίοι Πολιτισμοί της ΝΑ Μεσογείου και Μέσης Ανατολής
- Αρχαιομετρία: Βιοαρχαιολογία, Γεωαρχαιολογία, Αρχαιοαστρονομία
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εφαρμογές Πληροφορικής: Εικονικά Μουσεία, Κυβερνοαρχαιολογία
- Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Αειφόρος Ανάπτυξη
- Δισδιάστατες (2D) και Τρισδιάστατες (3D) Ανακατασκευές στην Πολιτιστική Κληρονομιά
- Αναλυτικές Μέθοδοι Φορητής Οργανολογίας
- Αρχαιοδιασκοπήσεις, Ανασκαφική Έρευνα
Γ’ εξάμηνο:
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Thesis).
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2022-2023)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 3215 τ.Β’/03.08.2020
- Οδηγός – Έντυπο ΚΠΜΣ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://archsci.aegean.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Κοινό Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.