ΠΜΣ: Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Λογιστική και Πληροφοριακά Συστήματα

το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης

Τμήμα Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστηµάτων (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Λογιστική και Πληροφοριακά Συστήματα»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστηµάτων (Θεσσαλονίκη), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Τ.Θ. 141, Θεσσαλονίκη 57400

Τηλέφωνο: 2310 013203, Fax: 2310 013190 E-mail: msc-info@accis.ihu.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) είναι μέσα από την εμβάθυνση και προαγωγή των γνώσεων στα γνωστικά αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, της Λογιστικής και των Πληροφοριακών Συστημάτων, η εξειδίκευση των πτυχιούχων του Τμήματος, των ομολόγων Τμημάτων, αλλά και των πτυχιούχων οικονομικών σχολών άλλων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η διαμόρφωση στελεχών ικανών να ανταποκριθούν στον επαγγελματικό χώρο των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και του δημόσιου τομέα καθώς επίσης και η προώθηση της ανάπτυξης της έρευνας, της θεωρίας και των εφαρμογών στα προαναφερόμενα αντικείμενα. Παράλληλα, στόχος του ΠΜΣ είναι η παροχή γνώσεων και κινήτρων απαραίτητων για την προώθηση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να εργασθούν ως οικονομικοί αναλυτές, υπεύθυνοι εσωτερικού ελέγχου επιχειρήσεων και οργανισμών, σύμβουλοι επιχειρήσεων, αξιολογητές επενδύσεων, χρηματοοικονομικοί σύμβουλος, υπεύθυνοι κοστολόγησης, σύμβουλοι κατάρτισης επενδυτικών σχεδίων, σύμβουλοι επιχειρησιακών συστημάτων και με κάθε άλλη δραστηριότητα που έχει σχέση με το λογιστικό και διοικητικό έλεγχο επιχειρήσεων ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος είτε στο οικείο Τμήμα (όταν το θεσμικό πλαίσιο το επιτρέψει), είτε σε άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας ή του εξωτερικού.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ  απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη «Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Λογιστική και Πληροφοριακά Συστήματα», (Financial Management, Accounting and Information Systems).

Διάρκεια σπουδών : Το ΠΜΣ είναι πλήρους φοίτησης και η ελάχιστη χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα, εκ των οποίων το τρίτο εξάμηνο σπουδών αφιερώνεται αποκλειστικά για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Γλώσσα διδασκαλίας του ΠΜΣ είναι η Ελληνική, αλλά δύναται κατά περίπτωση να είναι και η Αγγλική. Συνεπώς, απαιτείται από τους φοιτητές η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Η ΣΕΣ του Τμήματος μπορεί να ορίσει την χρήση μόνο της Αγγλικής όταν κρίνεται ότι υπάρχουν αντίστοιχες ανάγκες, όπως για παράδειγμα τμήμα αλλοδαπών φοιτητών.

Δίδακτρα:

Τα δίδακτρα για το ΠΜΣ ανέρχονται σε 3.000 ευρώ και θα καταβάλλονται σε τρεις (3) δόσεις ως εξής:

α) 1.500 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 ευρώ με την εγγραφή και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ μέσα στο πρώτο 15ήμερο από την έναρξη του 1ου εξαμήνου

β) 1.000 ευρώ μέσα στο πρώτο 15ήμερο από την έναρξη του 2ου εξαμήνου

γ) 500 ευρώ μέσα στο πρώτο 15ήμερο από την έναρξη του 3ου εξαμήνου.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται σε τριάντα (30) ανά κύκλο σπουδών και μπορεί να ανέλθει κατ΄ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) ανά κύκλο σπουδών. Επιπλέον γίνονται δεκτοί: ένας (1) υπότροφος του ΙΚΥ που πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του ΠΜΣ και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους, σύμφωνα με το νόμο 3685/2008, άρθρο 4, παρ. 3.

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, μετά από επιλογή, πτυχιούχοι:

α) Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής,

β) Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων αντίστοιχων τμημάτων της αλλοδαπής,

γ) άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συναφή γνωστικά αντικείμενα,

δ) Τμημάτων Κοινωνικών, Θετικών και Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με τουλάχιστον δυο (2) χρόνια επαγγελματική εμπειρία συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ, μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Οι κάτοχοι τίτλου Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση στο ΠΜΣ και φοιτητές που έχουν περατώσει επιτυχώς τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους πριν από την έναρξη της Β’ φάσης αξιολόγησης των υποψηφίων και εκκρεμεί μόνο η ορκωμοσία τους. Για να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής οι φοιτητές αυτοί θα προσκομίζουν πιστοποιητικό από την γραμματεία του Τμήματός τους, στο οποίο θα αναφέρεται ότι έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και ο βαθμός του πτυχίου. Η οριστικοποίηση της εγγραφής τους θα γίνεται μετά την προσκόμιση αντιγράφου του πτυχίου τους.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η αξιολόγηση των υποψηφίων περιλαμβάνει τρεις (3) φάσεις:

Στην πρώτη φάση υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση στην Γραμματεία του ΠΜΣ.

Στη δεύτερη φάση αξιολογούνται οι υποψήφιοι με βάση τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης, που έχουν συνολικό συντελεστή βαρύτητας 80%:

    • Γενικός βαθμός πτυχίου (συντελεστής 40%)
    • Επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας (συντελεστής 20%)
    • Συναφής επαγγελματική εμπειρία ή/και ερευνητική δραστηριότητα (συντελεστής 10%)
    • Ύπαρξη άλλου τίτλου σπουδών (πτυχίου ή μεταπτυχιακού) (συντελεστής 10%)

Μετά την αξιολόγηση όλων των αιτήσεων, θα συνταχθεί και θα ανακοινωθεί ο προσωρινός πίνακας μοριοδότησης με φθίνουσα βαθμολογική σειρά. Οι υποψήφιοι που συμπεριλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα θα πρέπει να προσκομίσουν όλους τους αναφερθέντες στην αίτηση τίτλους και δικαιολογητικά, καθώς και τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφα αυτών. Η προσκόμιση θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας που θα οριστεί ώστε να γίνει ο έλεγχος πληρότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που αποτελεί προϋπόθεση πρόκρισης στην τρίτη φάση. Επί του πίνακα αυτού θα υπάρχει εύλογος χρόνος για υποβολή ενστάσεων, οι οποίες και θα εξετασθούν.

Κατά την τρίτη φάση, αρχικά θα γίνει η εξέταση των ενστάσεων, αλλά και των πιθανών αποκλεισμών υποψηφίων λόγω μη υποβολής των επικαλούμενων δικαιολογητικών και εφόσον ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων της δεύτερης φάσης υπερβαίνει τους 60, τότε προκρίνονται στην τρίτη φάση οι 60 υποψήφιοι οι οποίοι συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Στη συνέχεια πραγματοποιείται προσωπική συνέντευξη των εναπομεινάντων υποψηφίων, η οποία έχει συντελεστή βαρύτητας 20%, και από την τελική βαθμολογία που θα προκύψει καταρτίζεται τελικός πίνακας επιτυχόντων και επιλαχόντων με φθίνουσα βαθμολογική σειρά και επιλέγονται οι πρώτοι 40. Επί του  τελικού πίνακα κατάταξης θα υπάρχει εύλογος χρόνος για υποβολή ενστάσεων, οι οποίες και θα εξετασθούν.

Με το πέρας της εξέτασης των ενστάσεων επί του τελικού πίνακα επιτυχόντων και επιλαχόντων και την οριστικοποίηση αυτού, θα ζητηθεί, με επιστολή, από τους επιτυχόντες να δηλώσουν αν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Σε περίπτωση άρνησης αποδοχής της θέσης, η θέση θα καλυφθεί από τον πρώτο επιλαχόντα του πίνακα. Τέλος, από τους επιτυχόντες οι οποίοι αποδέχθηκαν τη θέση, θα ζητηθεί, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, να καταβάλουν τα δίδακτρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κανονισμό σπουδών του ΠΜΣ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το ΠΜΣ περιλαμβάνει δέκα (10) υποχρεωτικά μαθήματα, κατανεμημένα εξίσου σε δύο εξάμηνα σπουδών. Κατά τη διάρκεια του 3ου εξαμήνου πραγματοποιείται η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.).

Α’ Εξάμηνο: 

    • Ειδικά Θέματα Ελεγκτικής
    • Χρηματοοικονομική Διοίκηση
    • Διοίκηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & Επιχειρηματικότητα
    • Λογιστικά Πληροφοριακά Συστήματα
    • Επιχειρησιακές Διαδικασίες με το Σύστημα ERP της SAP

Β’ Εξάμηνο: 

    • Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς
    • Ειδικά Θέματα Διοικητικής Λογιστικής
    • Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης
    • Χρηματοοικονομικές Αγορές
    • Αναλυτική των Επιχειρήσεων

Γ’ Εξάμηνο: 

    • Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 οπότε και θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα συνέχισής του σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ