ΠΜΣ: Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας – Τεχνολογία Συσκευών Καρδιοχειρουργικής (Μη ενεργό)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας – Τεχνολογία Συσκευών Καρδιοχειρουργικής» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πανεπιστημιούπολη) Τ.Κ. 541 24 Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνο: 2310 999.338 Fax: 2310 999 293 Email: info@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ «Τεχνικές Εξωσωματικής Κυκλοφορίας – Τεχνολογία συσκευών Καρδιοχειρουργικής» του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. είναι η μελέτη, η έρευνα και η παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την εξωσωματική κυκλοφορία και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η  παροχή υψηλού επιστημονικού επιπέδου θεωρητικών
και πρακτικών γνώσεων στον Τομέα των Τεχνικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας και της Τεχνολογίας συσκευών Καρδιοχειρουργικής, που θα καταστήσουν τους αποφοίτους ικανούς να καλύπτουν ως επιστήμονες τεχνικοί εξωσωματικής κυκλοφορίας τις αντίστοιχες ανάγκες στα καρδιοχειρουργικά κέντρα της χώρας αλλά και του εξωτερικού. Επιπλέον, το ΠΜΣ αποσκοπεί στην ακαδημαϊκή κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε να καλύπτουν και ανάγκες έρευνας και διδασκαλίας στα πεδία της εξωσωματικής κυκλοφορίας και των συσκευών Καρδιοχειρουργικής.

Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο: «Τεχνικές εξωσωματικής Κυκλοφορίας Τεχνολογία Συσκευών Καρδιοχειρουργικής».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η επίσημη γλώσσα του ΠΜΣ είναι η ελληνική.

Δίδακτρα: Τα δίδακτρα ανέρχονται στο ποσό των 3000 ευρώ (για την συνολική φοίτηση) και θα καταβάλλονται σε τέσσερις δόσεις. Η καταβολή της δόσης των διδάκτρων (750 €) είναι προϋπόθεση εγγραφής στο κάθε εξάμηνο.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Δυνατότητα εισαγωγής έχουν απόφοιτοι Σχολών Επιστημών Υγείας και Πολυτεχνικών Σχολών, Τμημάτων Βιολογικών και φυσικών Επιστημών, Νοσηλευτικής Πανεπιστημιακών Τμημάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Τμημάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. (Νοσηλευτικής, Ιατρικών Εργαστηρίων).

Επίσης γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αρκεί να φέρουν τον τίτλο του τεχνικού εξωσωματικής κυκλοφορίας (perfusionist). Υποψήφιοι μπορούν να είναι και τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα έχουν περατώσει επιτυχώς τις προπτυχιακές τους σπουδές πριν από τη λήξη των εγγραφών και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισαγωγής στο ΔΠΜΣ.

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος, αρκεί να υπηρετεί σε οικεία Τμήματα του Ιδρύματος όπου οργανώνεται το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.

Ο αριθμός των εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, σε δέκα μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες κατ’ έτος. Επιπλέον των ανωτέρω εισάγονται ως υπεράριθμοι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων που αποδεδειγμένα ασκούν το επάγγελμα του Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας (perfusionist), σε αριθμό που δεν υπερβαίνει τους 5 μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες κατ’ έτος. Οι ισοβαθμίσαντες στη μοριοδότηση της διαδικασίας εισαγωγής, εισάγονται ως υπεράριθμοι.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Επιλογή υποψηφίων: Η επιλογή γίνεται με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτουν από τη συνεκτίμηση των κριτηρίων, ως εξής:

1) Γενικός βαθμός του πτυχίου, πολλαπλασιαζόμενος επί τον συντελεστή 1 (κατ’  ανώτατο όριο 10 μόρια).

2) Η προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα πρόσθετης επαγγελματικής κατάρτισης, μετεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης σε συναφές αντικείμενο λαμβάνει κατ’ ανώτατο όριο 5 μόρια.

3) Η ενδεχόμενη επαγγελματική εμπειρία, η στόχευση για ενασχόληση με το επιστημονικό πεδίο των τεχνικών εξωσωματικής κυκλοφορίας και της τεχνολογίας συσκευών εξωσωματικής από 1-10 μόρια

4) Η γνώση ανώτερου ή ανώτατου επιπέδου ξένης γλώσσας λαμβάνει έως 5 μόρια .

5) H γνώση Η/Υ λαμβάνει 1-10 μόρια.

6) Ο βαθμός της προφορικής συνέντευξης πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή 3,5 (κατ’ ανώτατο όριο 35 μόρια).

Η επιλογή των εισακτέων γίνεται από ειδική επιτροπή μελών ΔΕΠ που διδάσκουν  στο ΠΜΣ, η οποία συγκροτείται με απόφαση της ΣΕΜΣ. Ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από την ΓΣΕΣ Στ) Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι ισοβαθμίσαντες υποψήφιοι.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτείται η παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων και εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής/ήτρια θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε δέκα οκτώ (18) μαθήματα: έξι (6) υποχρεωτικά στο Α΄ εξάμηνο σπουδών, έξι (6) υποχρεωτικά στο Β΄ εξάμηνο σπουδών και έξι (6) υποχρεωτικά στο Γ΄ εξάμηνο σπουδών. Στο Δ΄ εξάμηνο σπουδών εκπονεί μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία. Στα Β΄, Γ΄ και Δ΄ εξάμηνα σπουδών, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, υποχρεούται να παρακολουθήσει τουλάχιστον 150 χειρουργικές επεμβάσεις με εξωσωματική κυκλοφορία.

Α’ Εξάμηνο

    • Φυσική (Physics)
    • Χημεία (Chemistry)
    • Αγγλικά (Ιατρική Ορολογία) English (Medical Terminology)
    • Ανατομία (Anatomy)
    • Καρδιοχειρουργική I (Cardiac Surgery I)
    • Τεχνολογία της Εξωσωματικής Κυκλοφορίας Ι (Perfusion Tech¬nology I)

Β’ Εξάμηνο:

    • Φυσιολογία-Παθοφυσιολογία I (Physiology and Pathophysiology I)
    • Τεχνολογία εξωσωματικής κυκλοφορίας II (Perfusion Technology II)
    • Καρδιολογία I (Cardiology I)
    • Πνευμονολογία (Pulmonology)
    • Καρδιοχειρουργική II (Cardiac Surgery II)
    • Ιατρική Πληροφορική (Medical Informatics)
    • Πρακτική άσκηση Ι

Γ’ Εξάμηνο:

    • Φυσιολογία-Παθοφυσιολογία II (Physiology and Pathophysiology I)
    • Φαρμακολογία – Αναισθησιολογία (Pharmacology-Anesthesiology)
    • Βιοστατιστική (Biostatistics)
    • Καρδιολογία II (Cardiology II)
    • Καρδιοχειρουργική III (Cardiac Surgery III)
    • Τεχνολογία εξωσωματικής κυκλοφορίας III (Perfusion Technology III)
    • Πρακτική άσκηση II

Δ΄ Εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ