ΠΜΣ: Κοινωνική Οδοντιατρική, πρόληψη και στοματική υγεία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Οδοντιατρικής (Αθήνα)

ΠΜΣ: «Κοινωνική Οδοντιατρική, πρόληψη και στοματική υγεία»

(Community Dentistry, prevention and oral health)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Θηβών 2, 11527, Γουδή. Αθήνα.

Τηλέφωνα:  210 7461120, 210 7461309  E-mail: secr@dent.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνική Οδοντιατρική, πρόληψη και στοματική υγεία» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στα επιστημονικά πεδία της Προληπτικής και Κοινωνικής Οδοντιατρικής, της Παιδοδοντιατρικής και της Ορθοδοντικής.

Το ΠΜΣ περιλαμβάνει τρεις διακριτές ειδικεύσεις σπουδών: «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική – Preventive and Community Dentistry», «Παιδοδοντιατρική – Paediatric Dentistry» και «Ορθοδοντική
– Orthodontics».

Τίτλος Σπουδών:

Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Κοινωνική Οδοντιατρική, πρόληψη και στοματική υγεία» / «Master of Science in Preventive and Community Dentistry», και αντίστοιχα με τις ειδικεύσεις του προγράμματος, στην «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική», «Preventive and Community Dentistry», στην «Παιδοδοντιατρική», «Paediatric Dentistry» και στην «Ορθοδοντική», «Orthodontics».

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την ειδίκευση «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική» ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα και για τις ειδικεύσεις «Παιδοδοντιατρική» και «Ορθοδοντική» σε έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Για ειδικούς και εξαιρετικούς λόγους η Συνέλευση μπορεί να παρατείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερου των 2 εξαμήνων για την ειδίκευση «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική» και 3 εξαμήνων για τις ειδικεύσεις «Παιδοδοντιατρική» και «Ορθοδοντική», πέραν του αριθμού των εξαμήνων της κανονικής φοίτησης) την παραμονή του μεταπτυχιακού φοιτητή στο πρόγραμμα, για την ολοκλήρωση της σύνταξης και κατάθεσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, τη φοίτηση ή και την κλινική άσκηση, κατόπιν αίτησης του φοιτητή, αιτιολογημένης εισήγησης της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. και απόφασης της Συνέλευσης. Μετά την πάροδο και της παραπάνω προθεσμίας, o μεταπτυχιακός φοιτητής διαγράφεται έπειτα από πρόταση της Σ.Ε και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Η φοίτηση είναι πλήρης και αποκλειστική. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, με αίτησή του, μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα αναστολή φοίτησης, για ειδικούς και εξαιρετικούς λόγους (π.χ. σοβαροί και απρόβλεπτοι λόγοι υγείας). Η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να εγκρίνει αναστολή φοίτησης κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Σ.Ε., η οποία δεν υπερβαίνει τα δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρούνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.

Δίδακτρα:

Τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται σε τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €) ανά εξάμηνο για τις ειδικεύσεις «Παιδοδοντιατρική» και «Ορθοδοντική» και χίλια πεντακόσια ευρώ (1.500 €) ανά εξάμηνο για την ειδίκευση «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική».

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Κοινωνική Οδοντιατρική, πρόληψη και στοματική υγεία» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α΄ κύκλου σπουδών των Τμημάτων Οδοντιατρικής ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Το Π.Μ.Σ. «Κοινωνική Οδοντιατρική, πρόληψη και στοματική υγεία» δέχεται έντεκα (11) φοιτητές, ως εξής: το πρώτο έτος λειτουργίας θα εισαχθούν έντεκα (11) φοιτητές, το δεύτερο έτος λειτουργίας δεν θα εισαχθούν φοιτητές, ενώ από το τρίτο έτος λειτουργίας θα εισάγονται από έντεκα (11) φοιτητές για δύο συνεχόμενα έτη, ακολουθούμενα από διακοπή εισδοχής για ένα έτος. Οι εισακτέοι κατανέμονται ανά ειδίκευση, δύο (2) στην «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική», πέντε (5) στην «Παιδοδοντιατρική» και τέσσερις (4) στην «Ορθοδοντική», με δυνατότητα αλλαγής του αριθμού ανά ειδίκευση, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος έπειτα από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Το Π.Μ.Σ. προγραμματίζεται να απασχολεί κατά προσέγγιση δεκαπέντε (15) συνολικά διδάσκοντες, 70% τουλάχιστον από το Τμήμα Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ και λιγότερο από 30% από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής ή νέες προσλήψεις/συμβάσεις σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 36, ν. 4485/2017.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το ν. 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά το εαρινό εξάμηνο, η Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος τη δυνατότητα ή όχι εισαγωγής μεταπτυχιακών φοιτητών κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και τον προτεινόμενο αριθμό αυτών ανά ειδίκευση. Με απόφαση της Συνέλευσης δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

1. Αίτηση Συμμετοχής.
2. Βιογραφικό σημείωμα.
3. Επικυρωμένο Αντίγραφο πτυχίου Οδοντιατρικής ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
4. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών σπουδών και βαθμός πτυχίου.
5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν.
6. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν.
7. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
8. Δύο συστατικές επιστολές.
9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Γ2 (C2), όπως ορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης του τίτλου τους –εφόσον έχει ήδη εκδοθεί– ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ. 34, παρ. 7 του ν. 4485/17 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την οποία θα προσκομίσουν στη Γραμματεία του Τμήματος.

Στην αίτησή τους, οι υποψήφιοι αναφέρουν την ειδίκευση ή τις ειδικεύσεις για τις οποίες αιτούνται εισδοχή, κατά σειρά προτίμησης. Υποψήφιοι που δεν δηλώσουν κάποια ειδίκευση στην αίτησή τους δεν δικαιούνται να λάβουν μέρος στην αντίστοιχη αξιολόγηση για την ειδίκευση αυτή.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων πραγματοποιείται από τριμελή επιτροπή εξετάσεων (Ε.Ε.), μία για κάθε ειδίκευση, η οποία προτείνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ., εγκρίνεται από τη Συνέλευση και αποτελείται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, τα οποία μπορεί να είναι και μέλη της Σ.Ε.. Τα μέλη της Ε.Ε. δεν μπορεί να έχουν συγγένεια α’ ή β’ βαθμού με υποψήφιο.

Η Ε.Ε. αξιολογεί τους υποψηφίους με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

    • Βαθμός πτυχίου.
    • Μέσος όρος βαθμολογίας σε προπτυχιακά μαθήματα του ιδίου γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
    • Επίδοση σε Διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον Α΄ κύκλο σπουδών.
    • Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών.
    • Κλινική εμπειρία.
    • Ερευνητική δραστηριότητα.
    • Δημοσιεύσεις.
    • Συστατικές επιστολές.
    • Προφορική συνέντευξη.
    • Απόδοση στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Π.Μ.Σ.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις για το Π.Μ.Σ. μπορεί να περιλαμβάνουν γραπτές εξετάσεις σε θέματα της κάθε ειδίκευσης, γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα και πρακτικές εξετάσεις δεξιότητας. Με την προκήρυξη των θέσεων, η Σ.Ε. καθορίζει το ποσοστό του κάθε κριτηρίου στην τελική αξιολόγηση, το οποίο μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε ειδίκευση.

Το ποσοστό της προφορικής συνέντευξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%). Η Ε.Ε. της κάθε ειδίκευσης διενεργεί ανεξάρτητα τις αντίστοιχες εισαγωγικές εξετάσεις και τις προφορικές συνεντεύξεις και καταθέτει τα αποτελέσματα στη Συντονιστική Επιτροπή. Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει Πίνακα Αξιολόγησης των φοιτητών ανά ειδίκευση και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η Σ.Ε. καλεί τους ισοβαθμήσαντες σε συμπληρωματική εξέταση, γραπτή ή προφορική.

Σε περίπτωση που υποψήφιος υποβάλει αίτηση και επιτύχει σε περισσότερες από μία ειδικεύσεις, τότε γίνεται δεκτός στην ειδίκευση της σειράς προτίμησής του, όπως είχε αναγραφεί στην αρχική του αίτηση, και η θέση του στις άλλες ειδικεύσεις καταλαμβάνεται από τους αμέσως επόμενους, με βάση τη σειρά στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα της κάθε ειδίκευσης. Οι επιτυχόντες πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός 15 ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση μη εγγραφής, η Γραμματεία ενημερώνει τους αμέσως επόμενους, με βάση τη σειρά στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα της ιδίας ειδίκευσης, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS) για την ειδίκευση «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική» και εκατόν ογδόντα (180) πιστωτικές μονάδες (ECTS) για τις ειδικεύσεις «Παιδοδοντιατρική» και «Ορθοδοντική».

Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, κλινική άσκηση, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και, σε ποσοστό μικρότερο του 35%, με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, και διεξάγονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα. Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Με απόφαση της Σ.Ε. είναι δυνατή η ανακατανομή μαθημάτων μεταξύ εξαμήνων. Οι σκοποί, οι στόχοι, το περιεχόμενο, τα μέσα επίτευξης των στόχων, οι μέθοδοι διδασκαλίας, οι μέθοδοι αξιολόγησης, οι συντονιστές και οι διδάσκοντες των μαθημάτων αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό Σπουδών που συντάσσεται με ευθύνη της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Ειδίκευση «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική», Πρόγραμμα μαθημάτων.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων για την ειδίκευση «Προληπτική και Κοινωνική Οδοντιατρική», διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο: 

      • Βιολογία Στόματος
      • Βιολογία Περιοδοντίου
      • Βασικές Αρχές Έρευνας
      • Σχεδιασμός και Εκτέλεση Ερευνών
      • Βασικές Αρχές Πρόληψης
      • Τερηδονολογία 1
      • Ερευνητικά ΘέματαΤεχνικές 1
      • Πρόληψη στην Κοινότητα 1
      • Βιβλιογραφική Ενημέρωση και Μελέτη 1

Β’ Εξάμηνο: 

      • Βιολογία Στόματος 2
      • Βιοστατιστική 1
      • Επιδημιολογία Νόσων Στόματος 1
      • Πρόληψη στην Κλινική Πράξη 1
      • Ερευνητικά Θέματα Τεχνικές 2
      • Βιβλιογραφική Ενημέρωση και Μελέτη 2 4
      • Συμμετοχή στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Διδακτική Εμπειρία 1

Γ’ Εξάμηνο: 

      • Εφαρμοσμένη Βιοστατιστική
      • Πρόληψη στην Κλινική Πράξη 2
      • Πρόληψη στην Κοινότητα 2
      • Βιβλιογραφική Ενημέρωση και Μελέτη 3
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Δ’ Εξάμηνο: 

      • Συστήματα Κάλυψης Αναγκών Οδοντιατρικής Περίθαλψης
      • Πρόληψη στην Κλινική Πράξη 3
      • Συμμετοχή στην Εκπαιδευτική Διαδικασία Διδακτική Εμπειρία 2
      • Βιβλιογραφική Ενημέρωση και Μελέτη 4
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων για την ειδίκευση «Παιδοδοντιατρική», διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο: 

      • Βασικές Αρχές Έρευνας
      • Βιολογία Στόματος 1
      • Απεικονιστικές Μέθοδοι στην Οδοντιατρική
      • Σεμινάριο Παιδοδοντιατρικής 1
      • Κλινική Παιδοδοντιατρικής 1
      • Διδακτική Μεθοδολογία 1
      • Μορφογένεση Κρανιοπροσωπικού Συμπλέγματος
      • Βιολογία Πολφού
      • Βιολογία Περιοδοντίου

Β’ Εξάμηνο: 

      • Βιοστατιστική
      • Βιολογία Στόματος 2
      • Ανατομία Κεφαλής και Τραχήλου
      • Παθολογία Πολφού
      • Έλεγχος της Συμπεριφοράς του ασθενούς
      • Κλινική Παιδοδοντιατρικής 2
      • Διδακτική Μεθοδολογία 2
      • Δυσμορφογένεση και Σύνδρομα Κρανιοπροσωπικού Συμπλέγματος
      • Σεμινάριο Παιδοδοντιατρικής 2
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Γ’ Εξάμηνο: 

      • Ανάπτυξη Οδοντοφυΐας και Σύγκλειση, Προληπτική και Κατασταλτική Ορθοδοντική
      • Κλινική Στοματολογία
      • Τραυματισμό ς Δοντιών
      • Ασθενείς με Ειδικές Ανάγκες 1
      • Κλινική Παιδοδοντιατρικής 3
      • Διδακτική Μεθοδολογία 3
      • Σεμινάριο Παιδοδοντιατρικής 3
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Δ’ Εξάμηνο: 

      • Ασθενείς με Ειδικές Ανάγκες 2
      • Κλινική Παιδοδοντιατρικής 4
      • Σεμινάριο Παιδοδοντιατρικής 4
      • Διδακτική Μεθοδολογία 4
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Ε’ Εξάμηνο: 

      • Κλινική Παιδοδοντιατρικής 5
      • Διδακτική Μεθοδολογία 5
      • Σεμινάριο Παιδοδοντιατρικής 5
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

ΣΤ’ Εξάμηνο: 

      • Στοιχεία Παιδιατρικής – Στοιχεία Αναισθησιολογίας
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.
      • Κλινική Παιδοδοντιατρικής 6
      • Διδακτική Μεθοδολογία 6
      • Σεμινάριο Παιδοδοντιατρικής 6.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων για την ειδίκευση «Ορθοδοντική» διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ Εξάμηνο: 

      • Βασικές Αρχές Έρευνας
      • Απεικονιστικές Μέθοδοι στην Οδοντιατρική
      • Εργαστήριο Προσομοίωσης Ορθοδοντικής Θεραπείας
      • Μορφογένεση Κρανιοπροσωπικού Συμπλέγματος
      • Αύξηση Κρανιοπροσωπικού Συμπλέγματος
      • Μορφομετρία – Κεφαλομετρία
      • Εμβιομηχανική
      • Σεμινάριο Ορθοδοντικής
      • Κλινική Ορθοδοντικής

Β’ Εξάμηνο: 

      • Βιοστατιστική
      • Ανατομία Κεφαλής και Τραχήλου
      • Αύξηση Κρανιοπροσωπικού Συμπλέγματος
      • Σεμινάριο Ορθοδοντικής 2
      • Κλινική Ορθοδοντικής 2
      • Δυσμορφογένεση και Σύνδρομα Κρανιοπροσωπικού Συμπλέγματος
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε

Γ’ Εξάμηνο: 

      • Κλινική Στοματολογία
      • Σεμινάριο Ορθοδοντικής 3
      • Κλινική Ορθοδοντικής 3
      • Τραυματισμός Δοντιών
      • Ανάπτυξη Οδοντοφυΐας και Σύγκλειση
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Δ’ Εξάμηνο: 

      • Σύγκλειση
      • Σεμινάριο Ορθοδοντικής 4
      • Κλινική Ορθοδοντικής 4
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Ε’ Εξάμηνο: 

      • Σεμινάριο Ορθοδοντικής 5
      • Κλινική Ορθοδοντικής 5
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

ΣΤ’ Εξάμηνο: 

      • Σεμινάριο Ορθοδοντικής 6
      • Κλινική Ορθοδοντικής 6
      • Έρευνα και Συγγραφή Μ.Δ.Ε.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ