ΠΜΣ: Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική

το άρθρο ενημερώθηκε στις 26.09.2024

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Θεσσαλονίκη)

ΠΜΣ: «Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: ΠΜΣ: «Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική» Κτίριο Νέων Αμφιθεάτρων, Απέναντι κεντρικής εισόδου ΑΧΕΠΑ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα:  2310 999 900  Email:   info@med.auth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική» έχει ως γνωστικό αντικείμενο την εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στις σύγχρονες εξελίξεις του επιστημονικού πεδίου της Ιατροδικαστικής και Ψυχιατροδικαστικής, καθώς και στα συναφή θέματα που ανακύπτουν από τη διεπιστημονικότητα και την εφαρμογή των αρχών των δύο ανωτέρω γνωστικών πεδίων.

Οι συγκεκριμένοι τομείς της Υγείας είναι από τους πλέον σημαντικούς και νευραλγικούς κλάδους της ανθρώπινης και κοινωνικής δραστηριότητας. Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των μεθόδων και τεχνολογιών που εφαρμόζονται πλέον για τη διερεύνηση των προβλημάτων που εξιχνιάζουν και θεραπεύουν, απαιτούνται νέες διαγνωστικές διαδικασίες και πρακτικές, αλλά και νέες επιστημονικές ειδικότητες, που είναι απαραίτητο να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την απονομή και την διασφάλιση της δικαιοσύνης. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από διαφορετικές υπηρεσίες και ιατρικές δομές. Για την ορθή λειτουργία των παραπάνω υπηρεσιών και μονάδων, για τον συντονισμό της συνεργασίας τους, στο πλαίσιο λειτουργίας ενός εθνικού συστήματος υγείας και απονομής δικαιοσύνης και γενικότερα στο πλαίσιο της διεπιστημονικής έρευνας και θεώρησης των ζητημάτων που προκύπτουν, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ειδικών επιστημόνων.
Σκοπός του Π.Μ.Σ.

Ο γενικός σκοπός λειτουργίας του προτεινόμενου Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις αναφορικά με την Ιατροδικαστική και Ψυχιατροδικαστική. Ο ανωτέρω σκοπός εκπληρώνεται μέσω της εκπαίδευσης όλων εκείνων των επαγγελματιών υγείας, των νομικών αλλά και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την παρακολούθηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων και με αρμοδιότητα την εξασφάλιση της ειρηνικής και απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών.

Οι βασικοί στόχοι του Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:

Παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής – Ψυχιατροδικαστικής.

Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στη διαχείριση της επικινδυνότητας, της βίας και αντίστοιχων συμπεριφορών των ψυχικά νοσούντων ατόμων.

Εκπαίδευση επαγγελματιών με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.

Συμβολή στη στελέχωση των ιατροδικαστικών – ψυχιατροδικαστικών υπηρεσιών και δομών που προβλέπεται να λειτουργούν στην Ελλάδα, λόγω συμμόρφωσης της χώρας μας με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι γενικότεροι στόχοι λειτουργίας του Π.Μ.Σ. αποσκοπούν:

α. Στη διαμόρφωση ενός ενισχυμένου πλαισίου συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

β. Στην προβολή του ερευνητικού έργου των φοιτητών/-τριών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, στα οποία οι φοιτητές/-τριες θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες.

γ. Στην προσέλκυση υποψηφίων εισακτέων από άλλα Πανεπιστήμια, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική». Το προτεινόμενο πρόγραμμα Π.Μ.Σ. δεν διαχωρίζεται σε ειδικεύσεις, παρέχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) διδακτικά εξάμηνα, πλήρους φοίτησης, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος θα είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας θα είναι η ελληνική ή η αγγλική, σε ειδικές περιπτώσεις.

Δίδακτρα: Το τέλη φοίτησης ανέρχονται στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων ευρώ (4.000,00 €) συνολικά.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/-ές:

Πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Νοσηλευτικής, Νομικής, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και οι απόφοιτοι/-ες των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 (Α’ 114), μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι/-ες και μόνο ένας/μία κατ’ έτος εφόσον ο τίτλος σπουδών και το έργο που επιτελούν είναι συναφή με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι φοιτητές ή τελειόφοιτες φοιτήτριες των παραπάνω Τμημάτων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποφοιτήσει πριν την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων εισακτέων, οι οποίοι γίνονται δεκτοί/-ές στο Π.Μ.Σ.

Ο αριθμός εισακτέων στο Π.Μ.Σ. «Ιατροδικαστική, Ψυχιατροδικαστική» κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα πέντε (45) μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες. Ο ελάχιστος αριθμός εισακτέων φοιτητών/-τριών για να λειτουργήσει το Π.Μ.Σ. είναι οι δέκα πέντε (15) μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων, εισάγονται στο Π.Μ.Σ. οι υποψήφιοι/-ες που ισοβαθμούν με τον/την τελευταίο/-α επιτυχόντα/-ούσα, σύμφωνα με την αξιολογική τους κατάταξη.

Διαδικασία επιλογής:

Ο τρόπος επιλογής των εισακτέων, η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής, καθορίζονται στον οικείο Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών, ο οποίος έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. (έκτακτη συνεδρίαση υπ’ αρ. 3043/23-12-2020) και αναφέρονται στην προκήρυξη.

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων μοριοδοτούνται:

α) Ο βαθμός πτυχίου [πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή ένα (1), μέγιστο δέκα (10) μόρια].

β) Οι αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές [μεταπτυχιακός τίτλος τρία (3) μόρια, κατοχή διδακτορικού τίτλου επτά (7) μόρια, μέγιστο δέκα (10) μόρια].

γ) Η προφορική συνέντευξη [μέγιστο τριάντα (30) μόρια]. Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία των υποψηφίων, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τα συναφή επιστημονικά ενδιαφέροντα.

δ) Οι ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια [μέγιστο πέντε (5) μόρια, ένα (1) μόριο/ανακοίνωση].

ε) Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια [μέγιστο δέκα (10) μόρια, δύο (2)μόρια/ανά ανακοίνωση].

στ) Οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά [πέντε (5) μόρια/δημοσίευση, μέγιστο δεκαπέντε (15) μόρια].

ζ) Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά [δέκα (10) μόρια/δημοσίευση, μέγιστο τριάντα (30) μόρια].

η) Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία [τρία (3) μόρια/έτος, μέγιστο δεκαπέντε (15) μόρια].

θ) Η γνώση της ξένης γλώσσας, επιπέδου Β2 επτά (7) μόρια, επιπέδου Γ1 οκτώ (8) μόρια, επιπέδου Γ2 εννέα (9) μόρια, ως μητρική ή απόκτηση πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ξενόγλωσσο Πανεπιστήμιο δέκα μόρια (10), μέγιστο δέκα (10) μόρια.

Ο ανώτατος βαθμός μοριοδότησης που μπορεί να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι/-ιες καθορίζεται από τα
παραπάνω κριτήρια και είναι εκατόν πενήντα (150) μόρια.

Η τελική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων που ορίζεται κάθε έτος με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., η οποία κατατάσσει τους/τις υποψήφιους/-ιες βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που συγκέντρωσαν. Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους/-ες τους/τις υποψηφίους/-ιες και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/-ες δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το οικείο Τμήμακαι καλεί σε συνέντευξη, όπου προβλέπεται, τους/τις προκρινόμενους/-ες υποψηφίους/-ιες που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (αξιολόγηση με βάση το φάκελο δικαιολογητικών και συνέντευξη), καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/-ουσών.

Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/-ουσών και τυχόν επιλαχόντων/-ουσών επικυρώνεται από τη Συνέλευση του οικείου Τμήματος και αναρτάται στον Πίνακα Ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του οικείου Τμήματος και του Π.Μ.Σ. Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, η έκδοση των αποτελεσμάτων και η εγγραφή των επιτυχόντων/-ουσών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Τα ανωτέρω περιγραφέντα κριτήρια επιλογής υποψηφίων μπορεί να αναμορφώνονται μετά από πρόταση της Σ.Ε. του Προγράμματος, επικύρωση της πρότασης από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ. καιέγκριση από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι ενενήντα (90) ECTS. To πρόγραμμα σπουδών του Π.Μ.Σ. θα περιλαμβάνει επτά (7) υποχρεωτικά μαθήματα στο πρώτο (Α’ ) εξάμηνο και επτά (7) υποχρεωτικά μαθήματα στο δεύτερο (Β’ ) εξάμηνο, ενώ στο τρίτο εξάμηνο (Γ’ ) θα πραγματοποιείται η εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/-τριες υποχρεούνται σε: α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των διδασκόμενων μαθημάτων, β) παρακολούθηση κλινικής εργαστηριακής έρευνας και κλινικών περιστατικών γ) εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ