το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία»
(Molecular and Applied Physiology)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 746 2592 E-mail: xeniagaitanari@gmail.com , secr@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η διεπιστημονική διδασκαλία, η προαγωγή της γνώσης, η απόκτηση δεξιοτήτων (κλινικών και εργαστηριακών), η εκπαίδευση και η έρευνα στη «Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας» με ειδική στόχευση στα θέματα της: α) Βασικής Έρευνας (Basic Research), β) Φυσικής Αποκατάστασης – Χειροθεραπείας (Physical Rehabilitation – Manual Therapy)
και γ) Θεραπευτικής – Ιαματικής Άσκησης (Therapeutic – Aquatic Exercise).
Ειδικότερα, σκοπός του ΠΜΣ είναι να προετοιμάσει πτυχιούχους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ για σπουδές σε επίπεδο Διδακτορικού (Ph.D), όπως επίσης να καλλιεργήσει τις κλινικές και εργαστηριακές δεξιότητες των νέων επιστημόνων πάνω στις νεωτέρες τεχνικές και κλινικές μεθοδολογίες στο ευρύ και αναπτυσσόμενο πεδίο της «Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας» και των ειδικεύσεων του ΠΜΣ.
Το ΠΜΣ έχει (3) ειδικεύσεις:
α) Βασικής Έρευνας (Basic Research),
β) Φυσική Αποκατάσταση – Χειροθεραπεία (Physical Rehabilitation – Manual Therapy) και
γ) Θεραπευτική – Ιαματική Άσκηση (Therapeutic – Aquatic Exercise).
ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΠΜΣ «Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας»: Α): Βασική Έρευνα (Basic Research), B): Φυσική Αποκατάσταση – Χειροθεραπεία (Physical Rehabilitation – Manual Therapy) και Γ): Θεραπευτική – Ιαματική Άσκηση (Therapeutic – Aquatic Exercise),
Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα μπορούν:
α) Να στελεχώσουν ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και ερευνητικά εργαστήρια που ασχολούνται με τις Βιοϊατρικές και Κλινικές Επιστήμες, ιδιαίτερα στις αντίστοιχες εργαστηριακές ή κλινικές ειδικεύσεις.
β) Να διδάσκουν με διδακτική επάρκεια σε προπτυχιακούς φοιτητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ στο πεδίο της «Φυσιολογίας του Ανθρώπου» και των αντίστοιχων εργαστηριακών η κλινικών ειδικεύσεων.
γ) Να αποκτήσουν διεπιστημονικές γνώσεις και εργαστηριακές δεξιότητες στον πεδίο των επιστημών της Φυσιολογίας του Ανθρώπου που θα τους προετοιμάσουν για σπουδές επιπέδου διδακτορικού (Ph.D) και ιδιαίτερα στις εργαστηριακές και κλινικές ειδικεύσεις του ΠΜΣ.
δ) Να συνδέσουν ολιστικά τις θεωρητικές γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες (κλινικές και εργαστηριακές) των αποφοίτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ώστε να δύνανται να γίνουν ικανά στελέχη σε κλινικές και ερευνητικές μονάδες στις Επιστήμες Υγείας και ιδιαίτερα στις εργαστηριακές και κλινικές ειδικεύσεις του ΠΜΣ.
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών στην «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» (MSc in «Molecular and Applied Physiology») σε δυο γλώσσες, στην Ελληνική και στην Αγγλική. Το ΠΜΣ έχει (3) ειδικεύσεις: α) Βασικής Έρευνας (Basic Research), β) Φυσική Αποκατάσταση – Χειροθεραπεία (Physical Rehabilitation – Manual Therapy) και γ) Θεραπευτική – Ιαματική Άσκηση (Therapeutic – Aquatic Exercise).
Τίτλος Σπουδών:
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» (MSc in «Molecular and Applied Physiology») με τις εξής ειδικεύσεις:
α) Βασική Έρευνα (Βasic Research),
β) Φυσιολογία και Λειτουργικός Έλεγχος της Αναπνοής (Physiology & Pulmonary Function Testing)
γ) Θεραπευτική Άσκηση και Ιαματική Ιατρική (Therapeutic Exercise & Therapeutic Medicine).
Οι τίτλοι απονέμονται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διάρκεια σπουδών : Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, έχει ελάχιστη διάρκεια σπουδών τεσσάρων (4) εξαμήνων (2 έτη). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αίτηση του μεταπτυχιακού φοιτητή προς την Συντονιστική Επιτροπή του Μεταπτυχιακού, δύναται να παραταθεί άλλα δυο (2) εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται κυρίως στην Ελληνική γλώσσα και σε περίπτωση προσκεκλημένου ομιλητή από το εξωτερικό και στην Αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Το κόστος συμμετοχής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για κάθε φοιτητή είναι 2.000,00€/έτος. Μετά την καταβολή των διδάκτρων δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τους.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ για τη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίων ή ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου πτυχίου Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, προερχόμενοι από Τμήματα Ιατρικής, Βιολογίας, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών, Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, ΣΕΦΑΑ, Φυσικοθεραπευτές και συναφών ειδικοτήτων Πανεπιστημίων, Φυσικής, Μαθηματικών, Στατιστικής, καθώς και από Τμήματα Γεωπονικών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος 4485/17 και ο Κανονισμός λειτουργίας του ΠΜΣ.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
-
-
- Αίτηση, με την ένδειξη Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Μοριακή & Εφαρμοσμένη Φυσιολογία (Η επιλογή της κατεύθυνσης μπορεί να γίνεται στην αρχή ή μετά το 20 εξάμηνο).
- Αντίγραφο πτυχίου.
- Βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ για τους υποψήφιους που προέρχονται από Πανεπιστημιακές Σχολές της αλλοδαπής.
- Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας
- Πλήρες βιογραφικό σημείωμα, που θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις σπουδές, την ερευνητική ή την επαγγελματική δραστηριότητα, τις πιθανές επιστημονικές εργασίες και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου.
- Τεκμηρίωση επαρκούς γνώσης Αγγλικής ή άλλων ξένων γλωσσών, και για τους αλλοδαπούς τεκμηρίωση γνώσης της Αγγλικής και της Ελληνικής γλώσσας.
- Τρεις συστατικές επιστολές, οι οποίες θα αποσταλούν απ’ ευθείας στην Διεύθυνση: Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Μικράς Ασίας 75 Γουδί, Κτίριο 16, Ισόγειο, Γραφείο 2, υπόψη κας Ξ. Γαϊτανάρη
- Δήλωση του Νόμου 1599/86 ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ΠΜΣ άλλου Τμήματος ή Πανεπιστημίου.
- Κάθε άλλο στοιχείο που, κατά τη γνώμη των υποψηφίων, θα συνέβαλε ώστε η ΣΕ να σχηματίσει πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη άποψη.
-
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
– Βαθμός πτυχίου Πανεπιστημίου η ΑΤΕΙ (ημεδαπής η αλλοδαπής) σε ποσοστό 20%.
– Επίδοση σε Διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον Α’ κύκλο σπουδών σε ποσοστό 10% (σε περίπτωση που δεν προβλέπεται Διπλωματική εργασία στο Α’ κύκλο σπουδών τότε το 10% αυτό προστίθεται στο βαθμό αξιολόγησης του πτυχίου).
– Πιστοποιημένη γνώση (π.χ. αγγλικής γλώσσας) σε ποσοστό 10%.
– Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 5%.
– Ερευνητική δραστηριότητα σε ποσοστό 15%.
– Δημοσιεύσεις σε ποσοστό 10%.
– Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 10%.
– Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 20%.
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός δέκα (10) ημερών από την απόφασητης Συνέλευσης.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνουν το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το ΠΜΣ οδηγεί σε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στη «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» και των αντίστοιχων τριών (3) ειδικεύσεων του. Για την ολοκλήρωση του ΠΜΣ και την απονομή του ΜΔΣ απαιτούνται συνολικά η συγκέντρωση 90 πιστωτικών μονάδων από τα υποχρεωτικά μαθήματα των Α, Β και Γ εξαμήνων και 30 πιστωτικών μονάδων από την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, σύνολο 120 πιστωτικών μονάδων (ECTS). Κατά την διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των μαθημάτων, διδακτική και ερευνητική απασχόληση, πρακτικές ασκήσεις και κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή του τίτλου Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) καθώς και η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας (παρ. 5, αρ.33, ν.4485/2017).
Το ΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) (M.Sc.) στη «Μοριακή & Εφαρμοσμένη Φυσιολογία», μετά από κύκλο σπουδών διάρκειας τεσσάρων (4) ακαδημαϊκών εξαμήνων. Τα δυο πρώτα εξάμηνα αναφέρονται (α) στην Κυτταρική Φυσιολογία (διαφοροποίηση, αυτοφαγία, απόπτωση, κυτταρικός κύκλος) και (β) στη Φυσιολογία των συστημάτων. Στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο το ΠΜΣ δημιουργεί ειδικεύσεις:
Α) Ειδίκευση «Βασικής Έρευνας (Basic Research)» για προετοιμασία στην μοριακή Ιατρική και σε κλινικές εξειδικεύσεις
Β) Ειδίκευση «Φυσική Αποκατάσταση: Χειροθεραπεία (Physical Rehabilitation-Manual Therapy)»
Γ) Ειδίκευση «Θεραπευτική – Ιαματική Ασκηση (Therapeutic – Balneotherapy /Thermal Exercise)»
Το ΠΜΣ συνεργάζεται, για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και της διπλωματικής εργασίας των υποψηφίων (Γ’ & Δ΄ εξάμηνο), με Ερευνητικά Ινστιτούτα και Οργανισμούς της χώρας (όπως είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», κτλ) καθώς και με Πανεπιστημιακές & Κλινικές ΕΣΥ (Κλινική Αποκατάστασης Νοσοκομείο ΚΑΤ, Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ κ.α) και ιδιωτικά Ιδρύματα (όπως είναι το ιδιωτικό Κέντρο Γένεσις, Εμβρυογένεσις, Physiopolis, H-OMT.D, «Θησέας» κέντρο αποθεραπείας & αποκατάστασης, Ελληνική Εταιρεία Ιαματικής Ιατρικής κ.λ.π).
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3471 τ.Β΄/21.08.2018 και ΦΕΚ 3459 τ.Β’/29.07.2021 και ΦΕΚ 4718 τ.Β’/08.09.2022
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1754 τ.Β’/28.04.2021 και ΦΕΚ 3383 τ.Β’/28.07.2021 και ΦΕΚ 4738 τ.Β’/08.09.2022
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://school.med.uoa.gr/metaptychiakes_spoydes/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.