
το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «Μοριακή Ιατρική Βιοπαθολογία»
(MolecularBiopathology)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή. Αθήνα
Τηλέφωνα: 210 7462132 Fax: 210 746 2210 E-mail: mbaxla@med.uoa.gr.
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Μοριακή Ιατρική Βιοπαθολογία» είναι να στοχεύσει στην διεπιστημονική μεταπτυχιακή εκπαίδευση, στην προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στο πεδίο της Ιατρικής Βιοπαθολογίας. Το πρόγραμμα συνδυάζει μεταπτυχιακά μαθήματα και εργαστηριακή άσκηση στη θεωρητική και στην πρακτική προσέγγιση του θέματος στις κατευθύνσεις που αφορούν το φάσμα της ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας, η οποία είναι τετραθεματική και καλύπτει τους κλάδους Μικροβιολογία, Εργαστηριακή Αιματολογία / Αιμοδοσία, Βιοχημεία και Ανοσολογία.
Σκοπός του ΠΜΣ είναι: Να παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε νέους επιστήμονες,κυρίως Ιατρούς που ειδικεύονται ή έχουν ειδικευθεί στην Ιατρική Βιοπαθολογία-Μικροβιολογία αλλά και άλλους επιστήμονες υγείας με συναφείς προς το πρόγραμμα γνώσεις, που θέλουν να εμβαθύνουν στο πεδίο των νεότερων Μοριακών Τεχνικών που εφαρμόζονται στη διάγνωση και παρακολούθηση νοσημάτων.
Συγκεκριμένα το ΠΜΣ στοχεύει:
- στην ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων ιατρών, ειδικευομένων και ειδικευμένων των διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως της Ιατρικής Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογίας), αλλά και άλλων επιστημόνων υγείας με συναφείς του προγράμματος γνώσεις, στον τρόπο εφαρμογής της Μοριακής Βιοπαθολογίας στην Ιατρική και
- στην προσφορά εξειδικευμένων γνώσεων και τεχνικών στους μελλοντικούς επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της υγείας στους ταχέως εξελισσόμενους τομείς αιχμής του γνωστικού αντικειμένου του Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα οι φοιτητές θα πρέπει:
-
-
- να είναι καταρτισμένοι με τις αρχές των νέων διαγνωστικών μοριακών μεθόδων
- να είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές των νέων
διαγνωστικών μοριακών μεθόδων - να έχουν αποκτήσει την γνώση των ειδικών παθοφυσιολογικών μηχανισμών που ερευνούν οι σύγχρονες διαγνωστικές μοριακές μέθοδοι.
-
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη «Μοριακή Ιατρική Βιοπαθολογία» (MSc in Molecular Biopathology).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα.
Δίδακτρα: Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνεπάγεται συνεισφορά κάθε φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε 1,000 ευρώ ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής, καθώς και άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι συναφούς γνωστικού αντικειμένου (Τμήματα Βιολογικού, Χημικού, Ιατρικών Εργαστηρίων και άλλων Τμημάτων Επιστημών Υγείας), εφόσον ικανοποιούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων.
Ο αριθμός των εισακτέων θα είναι 30 κατ’ ανώτατο όριο.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Η διαπίστωση της ικανοποιητικής γνώσης της Αγγλικής γλώσσας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αξιολόγηση των υποψηφίων.
Δικαιολογητικά. Προαπαιτούμενα :
-
- Αίτηση
- Αντίγραφο πτυχίου / διπλώματος
- Συνοπτική βαθμολογία όλων των ετών σπουδών
- Αναγνώριση τίτλου σπουδών από το ΔΟΑΤΑΠ για όσους έχουν τίτλους
σπουδών από ΑΕΙ της αλλοδαπής
-
- Αποδεικτικό Αγγλικής γλώσσας
- Βιογραφικό Σημείωμα
Θα συνεκτιμηθούν :
-
- Αντίγραφο σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
- Δύο συστατικές επιστολές
- Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας
Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει από τη Συντονιστική Επιτροπή με βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και συνεντεύξεις των υποψηφίων.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). (παρ. 5, αρ.33, ν.4485/2017). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 3605 τ.Β΄/24.08.2018
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 560 τ.Β’/12.02.2021
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://school.med.uoa.gr/metaptychiakes_spoydes/
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.