ΔΠΜΣ: Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος

το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024

.

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ

Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ

Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ

Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ

Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

.

ΔΠΜΣ: «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος»

(Oceanography and Management of the Marine Environment)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Πανεπιστημιούπολη – Ζωγράφου Αθήνα Τ.Κ. 15784

Τηλέφωνα: 210  727 4418 Fax : 210 727 4063 E-mail: thaleiab@geol.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Σκοπός του ΔΠΜΣ «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Ωκεανογραφίας και της Διαχείρισης Θαλασσίου Περιβάλλοντος.

Το ΔΠΜΣ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών.

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος»-«Oceanography and management of the Marine Environment» υποστηρίζεται από τα Τμήματα Βιολογίας, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Φυσικής και Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Γνωστικό αντικείμενο του ΔΠΜΣ αποτελεί η επιστήμη της Ωκεανογραφίας η οποία περιλαμβάνει όλους τους επιστημονικούς κλάδους οι οποίοι έχουν ως αντικείμενό τους το ευρύτερο θαλάσσιο σύστημα,  Σκοπός του ΔΠΜΣ είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών στο επιστημονικό πεδίο της Ωκεανογραφίας σε συνδυασμό με την επιστημονική διαχείριση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος με βάση της αρχές της αειφορίας.

Το ΔΠΜΣ στοχεύει να καλύψει τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής στην εξειδίκευση του επιστημονικού δυναμικού που θα ανταπεξέλθει στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων προβλημάτων σε κάθε επίπεδο διοίκησης και τομέα δραστηριότητας που αφορούν την επιστήμη της Ωκεανογραφίας. Το ΔΠΜΣ αποτελεί συνέχεια του διατμηματικού ΔΠΜΣ «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος» το οποίο είναι συνέχεια του «Επαγγελματικού Ενδεικτικού Ωκεανογραφίας» το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1974 από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (τώρα Σχολή Θετικών Επιστημών) βάσει του Π.Δ. 781/1974. Πιθανώς είναι το παλαιότερο λειτουργία Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ. Στα 44 χρόνια της λειτουργίας του Π.Μ.Σ. το πρόγραμμα σπουδών έχει τροποποιηθεί και εκσυγχρονισθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ έχουν απονεμηθεί περισσότερα από 400 Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης πολλά από οποία οδήγησαν σε εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ωκεανογραφία.

Τίτλος Σπουδών: Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ με αναφορά των ονομάτων των συνεργαζομένων Φορέων.

Διάρκεια σπουδών :

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΔΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε 4 (τέσσερα) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Δίνεται η δυνατότητα παράτασης των σπουδών έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση που υποβάλει ο φοιτητής στην ΕΔΕ. Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται στα 6 (έξι) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Για τους εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης. Οι  φοιτητές αυτής της κατηγορίας πρέπει αποδεδειγμένα να εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα και να προσκομίσουν σχετική σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη. Μερική φοίτηση προβλέπεται και για μη εργαζόμενους φοιτητές που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πλήρους φοίτησης για λόγους υγείας, οικογενειακούς, στράτευσης κ.ά. Η διάρκεια μερικής φοίτησης δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 8 (οκτώ) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής με αίτησή του μπορεί να ζητήσει αιτιολογημένα αναστολή φοίτησης. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρούνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης. Φοιτητής που δεν φοιτά αδικαιολόγητα για δύο διαδοχικά εξάμηνα διαγράφεται έπειτα από πρόταση της ΣΕ και απόφαση της ΕΔΕ.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται στην Αγγλική ή την Ελληνική γλώσσα. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης  ανέρχονται σε 2.400 ευρώ  για 4 εξάμηνα φοίτησης – καταβληθέντα σε 4 εξαμηνιαίες δόσεις.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΔΠΜΣ «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος» (Oceanography and Management of the Marine Environment) γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α ́ κύκλου σπουδών των Τμημάτων Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Βιολογίας, Χημείας, Φυσικής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων Σχολών Θετικών Επιστημών, Περιβάλλοντος, Γεωπονίας, Μηχανικών και άλλων σχετικών επιστημονικών κλάδων, ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την παρ. 8 του άρ. 34 του ν. 4485/2017.

Το ΔΠΜΣ «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος» (Oceanography and Management of the Marine Environment) δέχεται κατά μέγιστο αριθμό 50 (πενήντα) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος, με τον αριθμό των εισακτέων να αποφασίζεται κάθε έτος από την Ειδική Διιδρυματική Επιτροπή (ΕΔΕ).

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού. Κάθε Ιούνιο και Ιούλιο, με απόφαση της ΕΔΕ, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΔΠΜΣ «Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος»  προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΔΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη. Δικαίωμα αίτησης στο ΔΠΜΣ έχουν και όσοι προβλέπουν ότι θα ολοκληρώσουν τις προπτυχιακές σπουδές τους στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Αν αυτό δεν γίνει οι τυχόν εγγραφέντες φοιτητές διαγράφονται.

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

1. Αίτηση Συμμετοχής

2. Βιογραφικό σημείωμα

3. Επικυρωμένο Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών, όπου θα αναγράφεται ο ακριβής βαθμός

4. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν, ή ανακοινώσεις σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια

5. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν

6. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

7. Δύο συστατικές επιστολές

8. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας που θα αποδεικνύει την γνώση της αγγλικής γλώσσας. Αναλυτικός κατάλογος των αποδεκτών πιστοποιητικών θα υπάρχει στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ και θα συνοδεύει την ετήσια προκήρυξη θέσεων.

9. Κατάσταση αναλυτικής βαθμολογίας

Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ. 34, παρ. 7 του ν. 4485/2017, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 101 παρ. 5 του ν. 4547/2018.

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται από τη Συντονιστική Επιτροπή του ΔΠΜΣ με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

    • Βαθμός πτυχίου
    • Μέσος όρος βαθμολογίας σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του
    • Συνάφεια της Διπλωματικής (πτυχιακής) εργασίας, όπου αυτή προβλέπεται στον Α ́ κύκλο σπουδών
    • Πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας
    • Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α ́ ή Β ́ κύκλου σπουδών
    • Ερευνητική δραστηριότητα
    • Επαγγελματική ενασχόληση
    • Δημοσιεύσεις
    • Συστατικές επιστολές
    • Προφορική συνέντευξη.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των υποψηφίων με σειρά επίδοσης, τον καταθέτει προς έγκριση στην ΕΔΕ και αποφασίζει για τον τελικό αριθμό εισακτέων και την τελική σειρά επιτυχίας.

Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΔΠΜΣ εντός είκοσι (20) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Γίνονται δεκτοί ισοβαθμίσαντες σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% των εισακτέων συνολικά. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο πρόγραμμα. Η Συντονιστική Επιτροπή εισηγείται στην ΕΔΕ τη χρέωση προπτυχιακών μαθημάτων από τα συνεργαζόμενα Τμήματα σε επιλεχθέντες μεταπτυχιακούς φοιτητές για συμπλήρωση των αναγκαίων για την παρακολούθηση του ΔΠΜΣ γνώσεων.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το ΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS) που κατανέμονται σε 30 ανά εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Οι φοιτητές οφείλουν να επιλέγουν τόσα μαθήματα ώστε να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα 30 ECTS ανά εξάμηνο. Δύνανται να επιλέξουν επιπλέον μαθήματα επιλογής εφόσον έχει ικανοποιηθεί η προηγούμενη προϋπόθεση των 30 Ects ανά εξάμηνο.

Η διδασκαλία πραγματοποιείται με διά ζώσης μαθήματα, διαλέξεις, επιστημονικές ημερίδες και συμπόσια, καθώς και πρακτική άσκηση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές παρακολουθούν σειρά Σεμιναρίων και Διαλέξεων χωρίς πιστωτικές μονάδες.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται αναλυτικά ως εξής:

Α ́ Εξάμηνο
Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εισαγωγή στη Βιολογική Ωκεανογραφία/ Introduction to Biological Oceanography
    • Εισαγωγή στη Γεωλογική Ωκεανογραφία/ Introduction to Geological Oceanography
    • Εισαγωγή στη Φυσική Ωκεανογραφία/ Introduction to Physical Oceanography
    • Εισαγωγή στη Χημική Ωκεανογραφία/ Introduction to Chemical Oceanography
    • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών/ Geographical Information Systems GIS
    • Βάσεις δεδομένων και Στατιστική Ανάλυση/ Databases and statistical analysis

Β ́ Εξάμηνο
Μαθήματα επιλογής ECTS

    • Πλαγκτόν: Δομή, Λειτουργία, Οικολογία/ Plankton: Structure, function and ecology
    • Βένθος: Δομή, Λειτουργία, Οικολογία/ Benthos: Structure, functions and ecology
    • Νηκτόν: Δομή, Λειτουργία, Οικολογία/ Nekton: Structure, functions and ecology
    • Βιοδείκτες – Οικολογική Ποιότητα Υδάτων/ Biomarkers – Ecological Water Quality
    • Αλιεία και Εκτίμηση Αποθεμάτων/ Fisheries and Stock Assessment
    • Θαλάσσια Μικροβιολογία/ Marine Microbiology
    • Εκτίμηση Βιοποικιλότητας και Διατήρηση/ Biodiversity Estimation and Conservation
    • Θαλάσσια Περιβάλλοντα Ιζηματογένεσης/ Sedimentary Marine Environments
    • Παράκτια Υδροδυναμική, Μορφοδυναμική και Δυναμική Ιζηματολογία/ Coastal Hydrodynamics, Morphodynamics and Sediment dynamics
    • Μέθοδοι Διασκόπησης Υποθαλάσσιου Πυθμένα/ Methods of Seabottom Exploration
    • Υποθαλάσσια μορφολογία, Ηφαιστειότητα και Γεωδυναμική/ Underwater morphology, Volcanicity and Geodynamics
    • Παλαιο-ωκεανογραφία και Κλιματικές Αλλαγές/ Paleoceanography and Climate Change
    • Δυναμική Φυσική Ωκεανογραφία/ Dynamic Physical Oceanography
    • Θαλάσσια Μετεωρολογία και αλληλεπίδραση με τον ωκεανό/ Marine Meteorology and its interaction with the ocean
    • Θαλάσσια Οπτική/ Marine Optics
    • Εισαγωγή στα Αριθμητικά Μοντέλα στην Ωκεανογραφία/ Introduction to Numerical Modeling in Oceanography
    • Μέθοδοι Ανάλυσης Δεδομένων/ Methods of Data Analysis
    • Θαλάσσια Ρύπανση/ Marine Pollution
    • Αναλυτική Χημική Ωκεανογραφία/ Analytical Chemical Oceanography
    • Θαλάσσια Οικοτοξικολογία/ Marine Ecotoxicology
    • Ειδικά Κεφάλαια Χημικής Ωκεανογραφίας/ Specific chapters of Chemical Oceanography
    • Φυσικά Προϊόντα από Θαλάσσιους Οργανισμούς και εφαρμογές τους/ Natural products from marine organisms and their use.

Γ ́ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό Μάθημα

    • Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος/ Management of the Marine Environment
    • Διπλωματική Εργασία(Ι) / Master Thesis (Ι)

Δ ́ Εξάμηνο
Υποχρεωτικό Μάθημα

    • Διπλωματική Εργασία (II) / Master Thesis (II).

Οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές παρακολουθούν κατά το Α ́ εξάμηνο κοινά υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ κατά το Β ́ εξάμηνο επιλέγουν από τα προσφερόμενα μαθήματα τόσα όσα απαιτούνται για να συμπληρώνουν κατ’ ελάχιστον 30 ECTS, με το περιεχόμενό τους να συνδέεται και με το αντικείμενο της Διπλωματικής Εργασίας την οποία πρόκειται να εκπονήσουν. Η ΣΕ ενημερώνει τους φοιτητές για τις θεματικές ενότητες των Διπλωματικών εργασιών και τα αντιστοιχούντα κατ’ επιλογήν μαθήματα.

Τα προσφερόμενα Μαθήματα Επιλογής αποφασίζονται από τη Σ.Ε. και εγκρίνονται από την ΕΔΕ. Στο Γ εξάμηνο οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές παρακολουθούν το υποχρεωτικό μάθημα Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος/ Management of the Marine Environment και ξεκινούν τη Διπλωματική τους εργασία έπειτα από έγκριση από τη Συντονιστική Επιτροπή. Κατά το Δ ́ εξάμηνο οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές ολοκληρώνουν τη Διπλωματική τους Εργασία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές παρακολουθούν σειρά Σεμιναρίων και Διαλέξεων χωρίς πιστωτικές μονάδες.

Όλα τα μαθήματα θα διδάσκονται σε αριθμό ωρών εβδομαδιαίως που αντιστοιχεί στα 2/3 των αντίστοιχων  πιστωτικών μονάδων ECTS και καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Το πρόγραμμα των μαθημάτων, οι αναθέσεις και η αντίστοιχη ύλη εγκρίνονται και τροποποιούνται από την ΕΔΕ, μετά από εισήγηση της ΣΕ.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ