ΔΠΜΣ: Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα

το άρθρο ενημερώθηκε στις 10.02.2025

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

ΔΠΜΣ: «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα»

(Teaching Greek Language in Intercultural educational Contexts)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: 3ο χλμ Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης, 53100, Φλώρινα

Τηλέφωνα: 23850 55111 E-mail : tgli@uowm.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 το εξαποστάσεως  Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα» (Teaching Greek Language in Intercultural educational Contexts).

Το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας και την προσφορά στους απόφοιτους του της κατάλληλης κατάρτισης και ειδίκευσης, ώστε να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο τη διδασκαλία της ελληνικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) τόσο ως μητρικής όσο και ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού θα αποκτούν μια στέρεη κατάρτιση γύρω από την ελληνική γλώσσα, τις γλωσσοδιδακτικές τάσεις και απόψεις που επικρατούν και θα είναι ικανοί να διεξάγουν ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες σχετικές με το γνωστικό  αντικείμενο «Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας».

Βασικοί στόχοι του Δ.Π.Μ.Σ. είναι:

– Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.

– Η κατάρτιση εξειδικευμένων αποφοίτων με στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο καθώς και η ικανότητα διεπιστημονικής διαχείρισης ζητημάτων που αφορούν τη διδασκαλία της Ελληνικής ως πρώτης (Γ1), δεύτερης (Γ2) ή ξένης γλώσσας (ΞΓ).

– Η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα  γλωσσικής διδασκαλίας καθώς και η εκπόνηση υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.

– Η επιστημονική κατάρτιση για τη στελέχωση εκπαιδευτικών μονάδων και υπηρεσιών, φορέων στην Ελλάδα κι το εξωτερικό, σχολικών μονάδων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικο, και κέντρων έρευνας που απαιτούν την εξειδίκευση σε τομείς της γλωσσολογίας και της διδακτικής της γλώσσας σε διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και αφορούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού καθώς και την εφαρμογή ποικίλων μεθόδων αξιολόγησης του γλωσσικού μαθήματος.

Τίτλος Σπουδών:

Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει ενιαίο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τίτλο: «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα»/«Teaching Greek Language in Intercultural Contexts».

Ο μεταπτυχιακός τίτλος παρέχεται από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ στον τίτλο θα αναφέρονται και τα δυο συνεργαζόμενα Τμήματα.

Διάρκεια σπουδών :

Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που απονέμει το Δ.Π.Μ.Σ. «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα» είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας:

Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική ή/και η αγγλική.

Δίδακτρα:  τέλη φοίτησης  2.400 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα» (Teaching Greek Language in Intercultural educational Contexts), γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων, Ελληνικής Φιλολογίας και Ξένων Φιλολογιών, χωρίς να αποκλείονται απόφοιτοι άλλων Τμημάτων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Η επάρκεια ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους αποδεικνύεται όταν: α) Ο υποψήφιος έχει ολοκληρώσει σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή σε ελληνόφωνο σχολείο του εξωτερικού, β) κατέχει πτυχίο ελληνικής φιλολογίας/γραμμάτων από ισότιμο Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, γ) έχει πραγματοποιήσει πλήρη κύκλο προπτυχιακών σπουδών σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι., ή έχει πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης δύο (2) τουλάχιστον ετών σε ελληνικό τριτοβάθμιο ίδρυμα (Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι.) και δ) κατέχει πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας από κρατικά αναγνωρισμένο ίδρυμα παροχής τέτοιων πιστοποιητικών σε αλλοδαπούς.

Ο αριθμός εισακτέων στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται σε πενήντα (50) φοιτητές κατ’ έτος. Επίσης, μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ’ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται στα Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Πρόγραμμα Σπουδών 

Για την απόκτηση του Δ.Π.Μ.Σ. απαιτείται η υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του Α’ και Β’ εξαμήνου καθώς και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο Γ’ εξάμηνο.

Το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμεται μετά τη συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων (ECTS).

Αναλυτικά, η διάρθρωση του προγράμματος είναι η ακόλουθη:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Η νέα ελληνική γλώσσα Υποχρεωτικό
    • Σύγχρονες Μέθοδοι Διδασκαλίας των Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Δεξιοτήτων
    • Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διασπορά: Εθνοπολιτισμικές και διασπορικές ταυτότητες
    • Μάθημα Εμβάθυνσης

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας σε Ψηφιακά Περιβάλλοντα
    • Γλωσσική ποικιλία και η διδακτική της αξιοποίηση
    • Ποσοτικές και ποιοτικές μέθοδοι έρευνας: δεδομένα από έρευνες στη διδασκαλία της νέας ελληνικής
    • Μάθημα Εμβάθυνσης

Γ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας

Μαθήματα Εμβάθυνσης

Α’ εξάμηνο:

    • Γλωσσοδιδακτικές μέθοδοι και Προγράμματα Σπουδών της Ελληνικής Γλώσσας
    • Γλώσσα και Ύφος στα Κείμενα
    • Κοινωνιογλωσσολογικές διαστάσεις της νέας ελληνικής
    • Ο Κριτικός Γραμματισμός στη σχολική πράξη

Α’ εξάμηνο:

    • Τυπικές και Εναλλακτικές Μορφές Αξιολόγησης του Γλωσσικού Μαθήματος
    • Διγλωσσία και Δίγλωσση/Πολύγλωσση Εκπαίδευση
    • Σχεδιασμός Μαθήματος και διαχείριση Μικτής Τάξης
    • Διδασκαλία της Δομής και του Λεξιλογίου.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Η Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε Διαπολιτισμικά Περιβάλλοντα» θα λειτουργήσει για πέντε χρόνια, από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2028-2029, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ