το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/11/2023
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας (Μυτιλήνη)
Έδρα :
Διεύθυνση : Χαρ. Τρικούπη & Φάωνος, 81 100 Μυτιλήνη
Τηλέφωνο: 22510 36604 – 608 Fax: 22510 36609 E-mail: secr-culturaltec@aegean.gr
Σκοπός του τμήματος :
Στόχος του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας είναι η εκπαίδευση νέων επιστημόνων:
- Στις Τεχνολογίες Πληροφορικής
- Στις Πολιτισμικές Σπουδές
- Στις εφαρμογές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την παραγωγή και διαχείριση Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, πρόκειται για ένα Τμήμα διεπιστημονικό που προάγει την Πολιτισμική Πληροφορική (Cultural Informatics). Το Τμήμα στοχεύει στην εκπαίδευση επιστημονικού δυναμικού και στελεχών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Ψηφιακού Πολιτισμού, συνδυάζοντας τη δημιουργική παραγωγή ποιοτικού Πολιτιστικού Περιεχομένου με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Τ.Π.) και Πολυμέσων (Multimedia). Οι τεχνολογίες αυτές συνεργάζονται σε όλα τα στάδια που οδηγούν στην επιλογή, ανάλυση-επεξεργασία, παραγωγή και τέλος παρουσίαση-προβολή Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Πρόγραμμα Σπουδών διαμορφώθηκε και προάγει την καινοτομία, όπου οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην ανάλυση, μελέτη και προβολή του Πολιτισμού, όσο και στη δημιουργία καινούργιων πολιτισμικών τάσεων. Μία βασική παράμετρος αυτής της διαδικασίας αφορά στην κατανόηση των τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με το Ψηφιακό Πολιτιστικό Περιεχόμενο. Όσο πιο αποδοτική είναι η οργάνωση της πολιτιστικής πληροφορίας τόσο πιο εύκολη πρόσβαση έχει κάποιος σ’ αυτή. Από την άλλη μεριά, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής έχουν αναπτύξει μία πλειάδα τεχνικών και μεθόδων, κυρίως με τη μορφή Πολυμέσων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Λειτουργούν οι εξής κατευθύνσεις:
α) Σύγχρονη Μουσειολογία
β) Πολιτιστική Αναπαράσταση και Νέες Τεχνολογίες
γ) Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία
δ) Οπτικοακουστική Επικοινωνία.
Tο Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει:
- Βασικές αρχές θεωρίας πολιτισμού και επικοινωνίας για την κατανόηση, διαχείριση και μετάδοση πολιτιστικής πληροφορίας.
- Βασικές αρχές διατήρησης και διαχείρισης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Θεωρίες της επικοινωνίας και των ψηφιακών μέσων για την υλοποίηση οπτικοακουστικών έργων.
- Θεωρίες της μουσειολογίας και μουσειοπαιδαγωγικής για την υλοποίηση εφαρμογών για μουσεία και συναφείς πολιτιστικούς οργανισμούς.
- Θεωρίες και μοντέλα μάθησης για τη σχεδίαση, υλοποίηση και αξιολόγηση μαθησιακών σεναρίων. και ψηφιακών εφαρμογών εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
- Βασικές αρχές προγραμματισμού.
- Βασικές αρχές σχεδιασμού βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων.
- Μέθοδοι και εργαλεία ψηφιακής επεξεργασίας.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την απόκτηση του πτυχίου ο/η κάτοχός του θα είναι σε θέση να:
Γνωρίζει τις βασικές αρχές προγραμματισμού λογισμικού υπολογιστών και σχεδιασμού πληροφοριακών συστημάτων.
Γνωρίζει, αξιολογεί και επιλέγει κατάλληλες τεχνικές και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών για την προβολή πολιτιστικού αποθέματος.
Γνωρίζει τις βασικές αρχές θεωρίας πολιτισμού και επικοινωνίας και να τις συνδυάζει για τη μετάδοση πολιτιστικής πληροφορίας.
Γνωρίζει τις βασικές αρχές διατήρησης και διαχείρισης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γνωρίζει και να σχεδιάζει τη δημιουργική παραγωγή ποιοτικού πολιτιστικού περιεχομένου με τις τεχνολογίες πληροφορικής και πολυμέσων.
Γνωρίζει τεχνολογίες και τεχνικές καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου με ψηφιακά μέσα”.
Γνωρίζει πως να οργανώνει και αξιοποιεί δεδομένα μέσα σε ένα οπτικοακουστικό έργο.
Αντιλαμβάνεται το νόημα της πολιτιστικής πληροφορίας και τις βασικές αρχές οργάνωσης και διαχείρισής της.
Αναλύει τις απαιτήσεις σχεδίασης και ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων.
Κατανοεί τις δυνατότητες σύνδεσης νέων τεχνολογιών και πολιτισμού μέσα στο πλαίσιο του επιστημονικού πεδίου πολιτιστικής πληροφορικής.
Κατανοεί τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με το ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο.
Κατανοεί τις δυνατότητες και προοπτικές της διεπιστημονικής σύνθεσης και συνεργασίας.
Αναλύει τις αλλαγές στις πολιτιστικές αξίες και συμπεριφορές και να προσαρμόζει την παρουσίαση, προβολή και επικοινωνία τις πολιτιστικής πληροφορίας σε αυτές.
Εφαρμόζει τις θεωρίες και τα μοντέλα μάθησης για τη σχεδίαση, υλοποίηση και αξιολόγηση μαθησιακών σεναρίων και ψηφιακών εφαρμογών εκπαιδευτικής τεχνολογίας.
Αξιοποιεί τις θεωρίες της επικοινωνίας και των ψηφιακών μέσων για την υλοποίηση οπτικοακουστικών έργων.
Αξιοποιεί τις θεωρίες της μουσειολογίας και μουσειοπαιδαγωγικής για την υλοποίηση εφαρμογών για μουσεία και συναφείς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Σχεδιάζει και αναπτύσσει διαδραστικές πολυμεσικές εφαρμογές, βάσεις δεδομένων, διαδικτυακούς τόπους, παιχνίδια, 3D γραφικά, ευφυή συστήματα.
Είναι ικανός/ή να σχεδιάσει και υλοποιήσει ψηφιακά πολιτιστικά προϊόντα για οργανισμούς διαφόρων κατηγοριών.
Συνεργάζεται σε όλα τα στάδια που οδηγούν στην επιλογή, ανάλυση, επεξεργασία, παραγωγή και παρουσίαση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου.
Αναπτύσσει τεχνικές και μεθόδους, κυρίως με τη μορφή πολυμέσων, που να διευκολύνουν την πρόσβαση στην πολιτιστική πληροφορία.
Ενδεικτικά Μαθήματα : Tο Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει:
- Μαθήματα Πληροφορικής, με έμφαση στα παρακάτω πεδία: Δομημένος και Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός, Τεχνολογίες Διαδικτύου, Τεχνολογίες Λογισμικού, Δίκτυα Υπολογιστών, Τεχνολογίες Πολυμέσων και Διαδραστικών Πολυμέσων, Γραφικά Υπολογιστών και Εικονική Πραγματικότητα, Σχεδίαση και Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων, Αλγόριθμοι και Δομές Δεδομένων, Επικοινωνία Ανθρώπου – Υπολογιστή και Τεχνητή Νοημοσύνη, Κινητές Τεχνολογίες.
- Μαθήματα Θεωρίας του Πολιτισμού, Πολιτιστικής Διαχείρισης, Επικοινωνίας, Ποιοτικών και Ποσοτικών Μεθόδων Έρευνας, Μουσειολογίας και Μουσειοπαιδαγωγικής, Πολιτιστικής Αναπαράστασης, Ήχου και Ηχητικών Εφαρμογών, Θεωριών Μάθησης και Εκπαιδευτικών Εφαρμογών, Σύνθεσης Οπτικοακουστικών Δεδομένων, Οπτικής Επικοινωνίας.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
-
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.ct.aegean.gr/
- Οδηγός Σπουδών – Κανονισμός του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ισχύει από το
- ακαδ. έτος 2021-2022)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι ορίζονται ως πτυχιούχοι “Πολιτισμικής Πληροφορικής”, έχουν ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τη Σχεδίαση και την Ανάπτυξη Λογισμικού, Εφαρμογών Πολυμέσων και Ψηφιακών Οπτικοακουστικών Προϊόντων, για την παραγωγή, προβολή, διαχείριση και εκπαιδευτική αξιοποίηση της Πολιτιστικής Πληροφορίας.
Η ανάγκη αξιοποίησης της πολιτιστικής πολυγλωσσικής πολυμορφίας της Ευρώπης έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων για την παραγωγή και διακίνηση ψηφιακού περιεχομένου. Τόσο κρατικοί φορείς, όσο και ιδιωτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, στρέφονται στο διαδίκτυο και ψηφιοποιούν πολιτιστικά δεδομένα με στόχο την αξιοποίησή τους από την παγκόσμια αγορά.
Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες και τεχνικούς, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής σε σύγχρονα γνωστικά πεδία, όπως αυτά που ορίζουν η Μουσειολογία, η Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διαπολιτισμική Επικοινωνία, οι Ψηφιακές Οπτικοακουστικές Τέχνες και η Πολιτιστική Αναπαράσταση με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών.
Οι πτυχιούχοι Πολιτισμικοί Πληροφορικοί μπορούν να ασχοληθούν με:
- Σχεδίαση διαδραστικών και δικτυακών πολυμεσικών εφαρμογών
- Σχεδίαση και ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού για εφαρμογές πολυμέσων
- Ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακών οπτικοακουστικών προϊόντων
- Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων
- Σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων και λογισμικού για εφαρμογές που σχετίζονται με τη διαχείριση συλλογών (μουσεία, πινακοθήκες, αίθουσες τέχνης, και άλλους φορείς με σχετικά ενδιαφέροντα)
- Επιμόρφωση και υποστήριξη επαγγελματιών του πολιτισμού και της εκπαίδευσης για την υιοθέτηση και αξιοποίηση των παραπάνω εφαρμογών στο έργο τους
- Σκηνοθεσία, επεξεργασία και σύνθεση ψηφιακών δεδομένων για τη δημιουργία βίντεο, animation και κινούμενης εικόνας
- Σχεδίαση και επεξεργασία γραφικών και κινουμένων σχεδίων για διαδραστικές εφαρμογές πολυμέσων
- Διοργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων εκδηλώσεων σε μουσεία και συναφείς πολιτιστικούς οργανισμούς.
- Αποδελτίωση και οργάνωση αρχειακού υλικού με χρήση Η/Υ και δημιουργία Βάσεων Δεδομένων
- Εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία πολιτιστικών δράσεων, οργανισμών και νέων μουσείων
- Μάρκετινγκ, διοίκηση και στρατηγικές επικοινωνίας πολιτιστικών φορέων και οργανισμών
Οι Πολιτισμικοί Πληροφορικοί μπορούν να απασχοληθούν σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα:
- Στο δημόσιο τομέα ως καθηγητές πληροφορικής (ΠΕ19)
- Στον ιδιωτικό τομέα, σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή εκπαιδευτικούς φορείς
- Στην τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση για τη διδασκαλία αντικειμένων της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις
- Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ως μόνιμοι ή συμβασιούχοι συνεργάτες σε θεματικές που αφορούν την πολιτιστική προβολή με τη χρήση εφαρμογών Η/Υ
- Σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάδοση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου και συναφών εφαρμογών λογισμικού
- Σε διαφημιστικές εταιρείες
- Σε τμήματα μάρκετινγκ εταιρειών και οργανισμών
- Σε εταιρείες και οργανισμούς παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού
- Σε εταιρείες post-production για επεξεργασία βίντεο, παραγωγή animation, δυσδιάστατων (2D) και τρισδιάστατων (3D) γραφικών
- Σε οργανισμούς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών εκδόσεων
- Σε οργανισμούς και ιδρύματα που διαχειρίζονται πολιτιστικά αγαθά (μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα, πολιτιστικές επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ο.κ.).
- Σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία
- ΠΜΣ: Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής
- ΔΠΜΣ: Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Πολιτισμικός Πληροφορικός Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
- Ειδικός Παραγωγής Βίντεο και Ντοκιμαντέρ
- Ειδικός Πληροφοριακών Συστημάτων με Πολυμέσα
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2013) (στα αγγλικά).
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2023
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0354
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80
Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024: 170 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Αρχαία Ελληνικά : 20 %
Ιστορία : 30 %
Λατινικά : 25 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 30 %
Οικονομία : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
όλοι οι τομείς και ειδικότητες εκτός του τομέα Πληροφορικής.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Τομέας: α) Πληροφορικής.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.840
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.935
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 18.560
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 15.075
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων