το άρθρο ενημερώθηκε στις : 20/11/2024
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχολή Περιβάλλοντος
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Λήμνος)
Έδρα :
Διεύθυνση : Μητροπολίτη Ιωακείμ 2 Τ.Κ. 81400 Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ
Τηλέφωνο: 22540 83100, Fax: 22540 83109
Σκοπός του τμήματος :
Σύμφωνα με το Π.Δ. ίδρυσής του, το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής έχει ως αποστολή «να καλλιεργεί και να προάγει τις επιστήμες των τροφίμων και της διατροφής με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη έρευνα και να παράγει στελέχη υψηλής στάθμης ικανά να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων».
Στόχος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής είναι να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον ένα κέντρο αναφοράς για τα θέματα της επιστήμης των Τροφίμων και της Διατροφής που θα παράγει νέα γνώση στο χώρο αυτό, μέσω της διδασκαλίας και της εφαρμοσμένης έρευνας, και θα μπορεί να ενημερώνει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, με τρόπο που να συνεισφέρει στην διασφάλιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας και ευημερίας, στο μέτρο που αυτά επηρεάζονται από τα τρόφιμα και τον τρόπο κατανάλωσής τους μέσα από τα μοντέλα διατροφής που υιοθετούνται κατά καιρούς.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη μελέτη των τροφίμων, μέσω της άρτιας εκπαίδευσης των φοιτητών του, έτσι ώστε ως μελλοντικοί Επιστήμονες Τροφίμων και Διατροφής να συνεισφέρουν καθοριστικά στην παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση τροφίμων που θα καλύπτουν ποιοτικά και ποσοτικά τις ανάγκες του ανθρώπου-καταναλωτή, θα είναι ασφαλή και θα έχουν υψηλή διατροφική αξία.
Η Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής αποτελεί εφαρμοσμένη επιστήμη με στόχο την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων με ανώτερα θρεπτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τη βελτιστοποίηση των μεθόδων επεξεργασίας, συσκευασίας, συντήρησης, τυποποίησης και διανομής τροφίμων. Επίσης, μελετά τη διατροφική αξία μεμονωμένων μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών των τροφίμων αλλά και τη συνεργιστική αλληλεπίδρασή τους στα πλαίσια προτύπων διατροφής με απώτερο σκοπό την προάσπιση και την προαγωγή της υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Εστιάζει επίσης την προσοχή της στη μελέτη των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και ψυχολογικών παραγόντων που σχετίζονται και επηρεάζουν τη διατροφή του ανθρώπου.
Το τμήμα Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής, μέσω του ακαδημαϊκού του προγράμματος, αποσκοπεί στο να αναδείξει στους φοιτητές του την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την επιστήμη των τροφίμων και της διατροφής. Στα πλαίσια αυτά, το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής βασίζεται στη συνέργεια βασικών τομέων της επιστήμης που εστιάζουν στη βιοποικιλότητα, τη χημεία, τη βιοχημεία, τη μικροβιολογία και τη τεχνολογία των τροφίμων, τη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου, την έρευνα και την καινοτομία στη βιομηχανία τροφίμων.
Η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών στην πολύπλευρη Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής αποτελεί το θεμέλιο για τη δημιουργία Επιστημόνων με δεξιότητες που μέσω της ευρείας γνώσης αλλά και της εξειδίκευσης τους σε συγκεκριμένα θέματα θα μπορούν να εκτιμούν υπάρχουσες καταστάσεις, να παράγουν νέα γνώση και να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων. Το γεγονός ότι ένα ποσοστό περίπου 25% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις τροφίμων και περίπου 25% του παραγόμενου εγχώριου προϊόντος παράγεται απ’ αυτές, αντικατοπτρίζει το σημαντικά μεγάλο πεδίο δράσης για την εφαρμογή της επιστήμης αυτής στον Ελλαδικό χώρο.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
- Ασφάλεια – Ποιότητα Τροφίμων
- Χημεία – Βιοχημεία Τροφίμων
- Μικροβιολογία
- Κύκλος Ζωής Τροφίμων
- Διατροφικοί Πόροι
- Τεχνολογία Τροφίμων
- Διαχείριση Αποβλήτων
- Διατροφή στην ποιότητα ζωής
- Βιολογία-Βιοχημεία
- Φυσιολογία του Ανθρώπου
- Ψυχολογία – Παιδαγωγικά
- Πολιτικές Διατροφής
- Διατροφή και Πολιτισμός
- Κοινωνικοοικονομική διάσταση της Διατροφής
- Οργάνωση Παραγωγής και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων
- Τεχνολογίες Αιχμής – Καινοτομία.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://www.fns.aegean.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Τα τρόφιμα & η διατροφή κατατάσσονται σήμερα ως δύο άκρως ανταγωνιστικοί, και αναπτυσσόμενοι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές παγκόσμιο περιβάλλον. Όλες οι έρευνες διεθνώς αποδεικνύουν ότι τις επόμενες δεκαετίες η σπουδή του καταναλωτή προς τα ποιοτικά, ασφαλή τρόφιμα, με διατροφικές αξίες και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό επιδράσεις θα αυξάνεται εκθετικά.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος ως Επιστήμονες Τροφίμων & Διατροφής είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τις ως άνω τάσεις της αγοράς, και τις αντίστοιχες ανάγκες του καταναλωτή. Έχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να εργαστούν ως στελέχη, τόσο στον ιδιωτικό τομέα (Επιχειρήσεις Τροφίμων, Εταιρείες Συμβούλων Επιχειρήσεων, Σύμβουλοι Προϊόντων Διατροφής), όσο και στο δημόσιο τομέα (Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα Κατάρτισης / Συνεχούς Εκπαίδευσης).
Αναλυτικά οι Πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τα εφόδια για να απασχοληθούν στους εξής τομείς:
- Σχεδιασμός και εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών για τον έλεγχο της ασφάλειας και ποιότητας των πρώτων υλών και ιδιαίτερα των παραγόμενων τελικών προϊόντων.
- Οργάνωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας τροφίμων, για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων με αυξημένη διατροφική αξία και επιθυμητές οργανοληπτικές ιδιότητες.
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής ή/και βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ήδη υπαρχόντων.
- Σχεδιασμός, εφαρμογή και παρακολούθηση συστημάτων διασφάλισης της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων (με έμφαση στα συστήματα HACCP, ISO 22000:2005, BRC, IFS, SQF, ISO 9000:2000).
- Έλεγχος της εφαρμογής από τους διαφόρους παραγωγικούς τομείς της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
- Διεθνής παρουσία και βοήθεια σε πολίτες αναπτυσσόμενων κρατών προκειμένου ναβελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης και αποθήκευσης τροφίμων.
- Συμμετοχή στη διαμόρφωση γενικότερης στρατηγικής για αποτελεσματική και ασφαλή παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά, συντήρηση, αποθήκευση και διάθεση των τροφίμων.
- Διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία μικρομεσαίων εταιρειών παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.
- Βασική έρευνα, εκπαίδευση, διδασκαλία σχετικών μαθημάτων.
Το Τμήμα έχει ήδη εδραιώσει συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με σκοπό την αποτελεσματικότερη προώθηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας των επιχειρήσεων τροφίμων της Ελλάδος.
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Το τμήμα εφαρμόζει πρωτοποριακούς και καινοτόμους θεσμούς με σκοπό τον επαγγελματικό προσανατολισμό των φοιτητών και τη γνωριμία τους με τις πιθανές επαγγελματικές προοπτικές ως επιστήμονες τροφίμων και διατροφής.
- Στα πλαίσια ενίσχυσης της διδακτικής υποστήριξης μαθημάτων του πρώτου έτους σπουδών, το Τμήμα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) διοργανώνει διαλέξεις και ημερίδες με σκοπό την άμεση επαφή των φοιτητών με την οργάνωση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων και οργανισμών τροφίμων.
- Κατά την καλοκαιρινή περίοδο του δεύτερου έτους σπουδών, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο θεσμό της Πρακτικής Άσκησης. Ο θεσμός της Πρακτικής Άσκησης αποσκοπεί στην δημιουργία κατάλληλων συνθηκών επικοινωνίας και γνωριμίας των φοιτητών με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση του επαγγελματικού τους προσανατολισμού και την εξεύρεση εργασίας μετά την αποφοίτηση.
Σχετικά επαγγέλματα: (Φυσιογνωμία του πτυχιούχου)
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι επιστήμονες τροφίμων και διατροφής και έχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να προδιαγράφουν και να εφαρμόζουν διαδικασίες αξιοποίησης φυσικών πρώτων υλών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων καθορισμένης διατροφικής αξίας.
Συγγενείς, συμπληρωματικές ειδικότητες αποτελούν οι διαιτολόγοι (εστιάζουν στις θεραπευτικές μεθόδους και τον τριτογενή τομέα υγείας) και οι τεχνολόγοι τροφίμων (εστιάζουν στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων). Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «διατροφολόγοι». Γεφυρώνουν τις δύο παραπάνω ειδικότητες με πρόσθετο γνώρισμα την έμφαση στην ποιότητα – ασφάλεια τροφίμων και στην γνώση των γεωπολιτικών και κοινωνικοοικονομικών διαστάσεων της Διατροφής..
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία
- Master of Research, Global Innovation and Sustainability in the Food Industry and Nutrition
Σχετικά επαγγέλματα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2013) (στα ελληνικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Web Site: http://www.sevt.gr/
- Πανελλήνια Ένωση Διατροφολόγων – Διαιτολόγων. Web Site: http://www.ed-de.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0372
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 150 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά: 25 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Βιολογία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος β) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 11.750
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.600
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.450
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.075
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων