Ειδικός Παραγωγής Βίντεο και Ντοκιμαντέρ

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων για λογαριασμό διαφόρων φορέων και υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο ειδικός παραγωγής βίντεο και ντοκιμαντέρ ασχολείται με όλα τα στάδια της δημιουργίας οπτικοακουστικών εικόνων με έμφαση στα βασικά στοιχεία της παραγωγής και της εικονοληψίας.

Για την παραγωγή ψηφιακών βίντεο, χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες και τα κατάλληλα φωτιστικά, ενώ για τα ντοκιμαντέρ συνδυάζει εικόνα, ήχο-μουσική και αφήγηση με τη συνδρομή εξειδικευμένων ερευνητών – κειμενογράφων. Τα βίντεο και τα ντοκιμαντέρ μπορεί να απευθύνονται σε ειδικό κοινό ή σε μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού και το περιεχόμενό του να είναι ενημερωτικό, ψυχαγωγικό ή εκπαιδευτικό.

Για τη δημιουργία και κυρίως τη ψηφιακή επεξεργασία εικόνων χρησιμοποιεί εξειδικευμένα επαγγελματικά προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας τους κανόνες και τη γλώσσα του μοντάζ ως τεχνική επικοινωνίας, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες, τη χρήση και τον προϋπολογισμό της παραγωγής είναι δυνατόν να έχει στη διάθεσή του όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα (ελικόπτερο, σύγχρονες κάμερες λήψης κ.λπ.) και συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και κινηματογραφικά συνεργεία.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο, αλλά και στην ύπαιθρο, μόνος του, αλλά και σε συνεργασία με άλλους ειδικούς (σκηνοθέτες, παραγωγούς, διευθυντές φωτογραφίας, κάμεραμαν, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, βοηθούς κ.λπ.).

Όταν εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους, δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο, ενώ χρειάζεται να μεταφέρει και τον εξοπλισμό του. Η πολύωρη εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στην όραση και πόνους στην πλάτη και στους καρπούς, γι’αυτό πρέπει να κάνει τακτικά διαλείμματα και να χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα στην οθόνη το υπολογιστή.

Τέλος, συχνά απαιτείται να παρακολουθεί σεμινάρια, προκειμένου να ενημερώνεται για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η εργασία του απαιτεί σωματική αντοχή, καλή όραση, σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, καλλιτεχνική ευαισθησία και φαντασία.

Χρειάζεται, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και γνώση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη), στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο).

Καθώς επίσης, σπουδές πενταετούς διάρκειας πραγματοποιούνται στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα).

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε διαφημιστικές και εκδοτικές εταιρείες, σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογισμικού ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δική του επιχείρηση παραγωγής βίντεο και ντοκιμαντέρ.

Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογραφικές εταιρείες, ανεξάρτητες εταιρείες κατασκευής λογισμικού με πολυμέσα, σε εμπορικές, βιομηχανικές, ασφαλιστικές, τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί σε υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού που ασχολούνται με τη διαχείριση, οργάνωση και ανάδειξη πολιτισμικών και πολιτιστικών δρώμενων, σε φορείς που ασχολούνται με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την προβολή πολιτισμικών δεδομένων, σε εταιρείες διαχείρισης μουσικών, κινηματογραφικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων κ.α.

Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί σε εργαστήρια ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή σε φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση, μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων ή να ασχοληθεί με την εξειδικευμένη αρθρογραφία σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ