{0228} : Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (Βόλος)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 25/05/2025

 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης (Βόλος)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Πεδίον Άρεως  (κτίριο ΤΜΧΠΠΑ), 383 34 Βόλος

Τηλέφωνο:  24210 74452-55  Fax: 224210 74380 E-mail: g-prd@prd.uth.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης προτίθεται να καλύψει ένα σημαντικό επιστημονικό και επαγγελματικό κενό και να προσφέρει γνώσεις σε γνωστικά πεδία και αντικείμενα που αφορούν στην οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών περιοχών και χωρικών ενοτήτων, όπως:

  • Χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη: εθνικά, περιφερειακά, ειδικά χωροταξικά σχέδια, σχέδια χωρικής ανάπτυξης, τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα, αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων.
  • Πολεοδομικό προγραμματισμό και αστική ανάπτυξη: ρυθμιστικά σχέδια, γενικά πολεοδομικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες, σχέδια ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, σχέδια περιοχών επαγγελματικής εγκατάστασης.
  • Προγραμματισμό δικτύων και υποδομών: συγκοινωνιακά έργα, δίκτυα κυκλοφορίας, δίκτυα ενέργειας, λογιστική των μεταφορών.
  • Περιβαλλοντική διαχείριση και σχεδιασμό: περιβαλλοντικές επιπτώσεις, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία και αποκατάσταση περιβάλλοντος.
  • Προγραμματισμό μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομικής ανάπτυξης: διαχείριση βιομηχανικών συγκεντρώσεων, δίκτυα μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνολογικά πάρκα, περιφερειακά τεχνολογικά προγράμματα, υποδομές τηλεματικής.
  • Εφαρμογές πληροφορικής για το σχεδιασμό του χώρου: γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, CAD, βάσεις δεδομένων, συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας.

Τα αντικείμενα αυτά είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και καλύπτουν το σύνολο των επιμέρους πλευρών οργάνωσης και ανάπτυξης μιας περιοχής. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα έχουν γνώσεις σχεδιασμού και διαχείρισης αναπτυξιακών διαδικασιών, οικιστικών θεμάτων, δικτύων υποδομών, περιβάλλοντος, μεταφοράς τεχνολογίας, που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη οργάνωση μιας περιοχής, είτε αυτή είναι αστική είτε αγροτική.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το γνωστικό αντικείμενο της Χωροταξίας, της Πολεοδομίας και της Περιφερειακής Ανάπτυξης αφορά το σχεδιασμό, τη ρύθμιση και την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου. Περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό θεμάτων, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη χωρική διάσταση, καθώς αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, μικρότερες ή μεγαλύτερες: μια συνοικία, μια πόλη, μια ζώνη, μια περιφέρεια, μια χώρα ή και μια ομάδα χωρών. Στο πλαίσιο των θεμάτων αυτών αναπτύσσεται ένα ευρύ φάσμα επιμέρους αντικειμένων με κυριότερα την οργάνωση και μορφή του χώρου, τις αναπτυξιακές διαδικασίες, τα περιβαλλοντικά θέματα και τις κοινωνικές διεργασίες.

To πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι σχεδιασμένο με προσανατολισμό στην ανάλυση, το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων για τη λύση χωρικών προβλημάτων από την οπτική γωνία ενός μηχανικού. Αυτό απαιτεί ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο. Οι φοιτητές του Τμήματος εκπαιδεύονται σε μαθήματα Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Διαχείρισης, Μεθόδων Ανάλυσης και Επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων και τεχνικών. Το τμήμα έχει τη σημαντική δυνατότητα, ως νέο τμήμα, να δημιουργεί το απαραίτητο μίγμα κοινωνικών και θετικών επιστημονικών πεδίων μέσα από σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης.

Οι σπουδές στο Τμήμα χαρακτηρίζονται από διεπιστημονική προσέγγιση η οποία συνδυάζει τις τεχνικές επιστήμες με την παροχή ουσιαστικών γνώσεων σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, περιβάλλοντος, υποδομών, διοίκησης, και σε προηγμένα εργαλεία, μεθόδους και τεχνικές που βασίζονται στη χρήση Η/Υ.

Το Πρόγραμμα Σπουδών χαρακτηρίζεται από την έμφαση στην κατανόηση όλων των συνιστωσών της οργάνωσης, λειτουργίας και μετασχηματισμού του χώρου και την απόκτηση επαγγελματικής επάρκειας για τη σύνταξη προγραμμάτων χωρικής παρέμβασης, που περιλαμβάνουν στοιχεία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, οικονομικού προγραμματισμού και διαδικασιών διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων. Παράλληλα οι σπουδές επιδιώκουν την απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση προηγμένων μεθοδολογικών εργαλείων και τεχνικών στην ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, στη διαδικασία αποφάσεων και στη σύνταξη, εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων σε ζητήματα Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, οι σπουδές του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης  ενσωματώνουν γνώσεις πολεοδομίας, χωροταξίας, φυσικής και ανθρώπινης γεωγραφίας, διαχείρισης της γεωγραφικής πληροφορίας, χωροθέτησης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, προγραμματισμού της χωρικής ανάπτυξης, σχεδιασμού των μεταφορών, διαχείρισης των φυσικών πόρων, διοίκησης έργων και προγραμμάτων κ.ά., που θεωρούνται αναγκαίες για την κατανόηση και επίλυση των χωρικών προβλημάτων και το σχεδιασμό και υλοποίηση των χωρικών παρεμβάσεων. Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την  δυνατότητα εξειδίκευσης μέσα από μαθήματα επιλογής.

Τα μαθήματα διαρθρώνονται γύρω από 7 βασικές ενότητες:

  • τα μαθηματικά και την πληροφορική,
  • τα τεχνικά μαθήματα υποβάθρου,
  • τη γεωγραφία και το περιβάλλον,
  • τις κοινωνικές επιστήμες του χώρου,
  • τις οικονομικές επιστήμες και την περιφερειακή ανάπτυξη,
  • την πόλη και την πολεοδομία,
  • τη χωροταξία, ενώ υπάρχει και
  • η ξένη γλώσσα.

 

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Υ.Α. 223620/Ζ1 (ΦΕΚ 204 τ.Β΄/01.02.2019) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τα Προγράμματα Σπουδών των Πολυτεχνικών τμημάτων Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :  

Συνθετικό Εργαστήριο Τεχνικών Σχεδίασης και αναγνώρισης του χώρου, Εργαστήριο Μεθοδολογίας, Ανάλυσης και Σχεδιαστικής Απεικόνισης του Χώρου, Θεωρία Πολεοδομίας: βασικές έννοιες και πρακτικές, Θεωρία Χωροταξίας: οργάνωση του χώρου και πολιτικές, Ιστορία της πόλης και της πολεοδομίας, Παγκοσμιοποίηση και χωρική ανάπτυξη, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, Δημόσια Οικονομική, Θεωρίες Οικονομικής Ανάπτυξης, Τοπογραφία-Γεωδαισία, Χαρτογραφία – θεματική χαρτογραφία, Φωτογραμμετρία, Βιώσιμη ανάπτυξη και τεχνικά έργα προστασίας περιβάλλοντος, Μεταφορές και Χρήσεις Γης, Κοινωνιολογία του χώρου, Εκτίμηση και Διαχείριση Ακινήτων, Πληροφορική : Σχεδίαση με χρήση Η/Υ. κ.α.  

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

 Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης ορίζονται ως Διπλωματούχοι «Μηχανικοί Χωροτάκτες και Περιφερειολόγοι», έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης στις εξής ιδίως δραστηριότητες, σύμφωνα με το Π.Δ. 240 (30/8/1994):

  • Εκπόνηση χωροταξικών, πολεοδομικών, ρυθμιστικών και συγκοινωνιακών μελετών.
  • Μελετών χωροθέτησης επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων.
  • Δομή και χωρική οργάνωση δικτύων υποδομής, μεταφορών και υπηρεσιών.
  • Χρονικός και τεχνικοοικονομικός προγραμματισμός έργων.
  • Εκπόνηση μελετών τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
  • Διαχείριση και αξιολόγηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
  • Τεχνικοοικονομικές μελέτες σκοπιμότητας.
  • Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες διαχείρισης φυσικών πόρων και περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Οργάνωση και διαχείριση γεωγραφικών πληροφοριών και εφαρμογή μεθόδων τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών.
  • Πάσης φύσεως κοινωνικοοικονομικές μελέτες και έρευνες αστικής γεωγραφίας και περιφερειακής ανάλυσης.
  • Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευαστών, και στα μητρώα μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών για τα αντίστοιχα έργα και μελέτες.

Ο Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα:

α. Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων για απλές αρχιτεκτονικές εργασίες και νέα κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων εκτός κτηρίων ειδικών χρήσεων και έως 200 τ.μ..

β. Αποτύπωση υφιστάμενων κτηρίων εκτός κτηρίων ειδικών χρήσεων, μνημείων, κηρυγμένων διατηρητέων κτηρίων, προστατευόμενων οικισμών και συνόλων.

γ. Εκπόνηση Χωροταξικών και Ρυθμιστικών μελετών, Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και Περιφερειακών Ειδικών Πλαισίων.

δ. Εκπόνηση μελετών εδαφικής συνοχής.

ε. Εκπόνηση μελετών της δομής και της χωρικής οργάνωσης δικτύων υποδομής, υπηρεσιών και δικτύων κοινής ωφέλειας.

στ. Εκπόνηση μελετών Αστικού Σχεδιασμού, Αστικής αναζωογόνησης, Αστικής ανάπλασης και Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης.

ζ. Εκπόνηση μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου εκτός των μελετών φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου.

η. Εκπόνηση μελετών βιοκλιματικής ή περιβαλλοντικής αναβάθμισης, επανάχρησης και επανασχεδιασμού υφιστάμενων υπαίθριων χώρων και τμημάτων πόλης.

θ. Εκπόνηση Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών μελετών, Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων και άλλων αντίστοιχων πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών.

ι. Εκπόνηση Πολεοδομικών Σχεδίων Εφαρμογής. Περιλαμβάνουν πολεοδομικό σχέδιο και πράξη εφαρμογής.

ια. Εκπόνηση μελετών χωροθέτησης κτηρίων, εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, ειδικών χρήσεων και οργανωμένων υποδοχέων και κατάρτιση γενικής διάταξης (Master Plan).

ιβ. Εκπόνηση μελετών χωρικής ανάπτυξης (τοπικής και περιφερειακής) και επιχειρησιακών προγραμμάτων.

ιγ. Εκπόνηση κοινωνικών, οικονομικών και γεωγραφικών μελετών.

ιδ. Σχεδιασμός επί υπάρχοντος τοπογραφικού διαγράμματος του προς αδειοδότηση κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου για την έκδοση αδειών δόμησης.

ιε. Εκπόνηση μελετών και έργων οργάνωσης και διαχείρισης γεωγραφικών πληροφοριών και εφαρμογή μεθόδων τηλεπισκόπησης (εκτός φωτογραμμετρικών) και συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών.

ιστ. Εκπόνηση μελετών Συγκοινωνιακών Έργων και Κυκλοφοριακών Μελετών.

ιζ. Διαχείριση και εκτίμηση (αξιών γης και λοιπών ακινήτων, τρωτότητας, διακινδύνευσης).

ιη. Εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτηριακού κελύφους για κτηριακά έργα ύψους μέχρι δύο ορόφων εκτός κτηρίων ειδικών χρήσεων και έως 200 τ.μ.

ιθ. Ενεργειακοί έλεγχοι/επιθεωρήσεις.

κ. Εκπόνηση Περιβαλλοντικών μελετών και μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης καθορίζονται με το άρθρο 12 του Π.Δ. 99 (ΦΕΚ 187 τ.Α΄/05.11.2018).

Η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης προϋποθέτει απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που  απονέμεται αποκλειστικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (T.E.E.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν δε της αδειοδοτήσεως αυτής, ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού – μέλους Τ.Ε.Ε.».

Δείτε αναλυτικά όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Μηχανικού Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης : εδώ

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος : 

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

 

.

κ

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.  web site: http://www.tee.gr/
  • Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών.  web site: http://www.sepox.gr/
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης . web site: http://www.poleodomia.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0228

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 0,80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  61 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Φυσική : 27 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 33 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.428

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.269

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.900

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.280

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

Εν κατακλείδι: 

Ο σχεδιασμός του χώρου, η καρδιά της ανάπτυξης

Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει ισχυρές γνώσεις σε πολεοδομία, χωροταξία, περιφερειακή ανάπτυξη, μεταφορές, βιώσιμη κινητικότητα, περιβαλλοντικό σχεδιασμό και γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS). Οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε μεθόδους ανάλυσης και σχεδιασμού, σε ρυθμιστικά και στρατηγικά εργαλεία, καθώς και στην εφαρμογή τους σε πραγματικά προβλήματα χώρου. Συνδυάζονται τεχνικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις.

Απευθύνεται σε νέους που αγαπούν τις πόλεις, την ανάλυση του χώρου, τη γεωγραφία, την οργάνωση και την κοινωνική παρέμβαση. Απαιτεί μεθοδικότητα, συνδυαστική σκέψη, ενδιαφέρον για τα κοινά και περιβαλλοντική ευαισθησία. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στον σχεδιασμό για την ποιότητα ζωής και την ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών.

Δες αν οι σπουδές στη Χωροταξία και Ανάπτυξη ταιριάζουν στην προσωπικότητά σου ;

Δες αν οι σπουδές στη Χωροταξία και Ανάπτυξη ταιριάζουν στην προσωπικότητά σου ;

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ