Π.Μ.Σ.: Adriatic Studies

το άρθρο ενημερώθηκε στις 25.10.2024

Ιόνιο Πανεπιστήμιο 

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Τμήμα Ιστορίας (Κέρκυρα)

ΞΠΜΣ: «Adriatic Studies»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Ι. Θεοτόκη 72, 49132 Κέρκυρα

Τηλέφωνα:  26610 87330, 87329, 87313 E-mail : history@ionio.g

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ξ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Adriatic Studies» οργανώνεται αποκλειστικά από το Τμήμα Ιστορίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η διαμόρφωση βασικών στοιχείων του Ξ.Π.Μ.Σ. προέκυψε από τη γόνιμη συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Τμήμα Σπουδών στην Ιστορία, τη Γεωγραφία και την Αρχαιότητα του Πανεπιστημίου Πάντοβας (University of Padova), το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Λιουμπλιάνας (University of Ljubljana) και το Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σαλέντο (University of Salento), τα οποία θα συνεισφέρουν στη διδασκαλία και την έρευνα του αντικειμένου του Adriatic Studies. Το εν λόγω Ξ.Π.Μ.Σ. ιδρύεται και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4957/2022.

Στόχος του Ξ.Π.Μ.Σ. είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και εμβάθυνσης στις γνωστικές περιοχές που άπτονται της πολιτικής ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, της ιστορίας των ιδεών, της οικονομικής ιστορίας, της ανθρωπολογίας και της ιστορίας των γλωσσών του Αδριατικού χώρου.

Αντικείμενο του Ξ.Π.Μ.Σ. «Adriatic Studies» είναι η μελέτη του Αδριατικού χώρου με άξονες τους όρους που δηλώνονται στον υπότιτλό του: περιφερειακή διάσταση, τοπική διάσταση, κινητικότητα (regionality, territoriality, mobility). Η γνωστική προσέγγιση δεν εξαντλείται στη γεωπολιτική διάρθρωση του χώρου. Επεκτείνεται στη διασύνδεση των τοπικών συνιστωσών όπως εξαπλώνεται στο χρόνο και την αλληλεπίδραση των ενεργών κοινωνικών, πολιτικών και κοινωνικών υποκειμένων στο ευρύ φάσμα των εκδηλώσεων που ευνοούνται ή/και προσφέρονται εντός του γεωγραφικού χώρου, όπως και των προσωρινών ή διαρκών ενοποιήσεων που επέρχονται μέσω της πολιτικής διαδικασίας και του διαπολιτισμικού δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα αποκτήσουν:- Γνώση της ιστορίας της περιοχής,- Δεξιότητες για τη δημιουργική και παραγωγική εκ μετάλλευση της ιστορικής γνώσης,- Εμβάθυνση στην πρακτική εφαρμογή της διεπιστημονικής συνεργασίας,- Εξοικείωση με τη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών.

Τίτλος Σπουδών: Το Ξενόγλωσσο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Adriatic Studies – The Adriatic: Regionality, Territoriality, Mobility, 14th-18th Centuries» οδηγεί σε απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο Adriatic Studies.

Διάρκεια σπουδών :  Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας:  Η γλώσσα διδασκαλίας του Ξ.Π.Μ.Σ. είναι αποκλειστικά η αγγλική, όπως επίσης και η γλώσσα συγγραφής της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής.

Δίδακτρα: Το ύψος των διδάκτρων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000 €).

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Ξ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών πρώτου και δευτέρου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Ο αριθμός των εισακτέων στο Ξ.Π.Μ.Σ. ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) άτομα ανά ακαδημαϊκό έτος. Στο Ξενόγλωσσο Π.Μ.Σ. μπορούν να συμμετέχουν ως υπεράριθμοι φοιτητές πτυχιούχοι, οι οποίοι πέτυχαν σε εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Ύποτροφιών (ΙΚΎ) στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του ΙΚΎ σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Ξ.Π.Μ.Σ., οι ισοβαθμήσαντες κατά τη διαδικασία επιλογής, καθώς και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους.

Διαδικασία επιλογής:

Οι υποψήφιοι/ες καλούνται:

I. Να αποστείλουν τεκμηριωμένη Πρόταση Εργασίας, σχετική με το αντικείμενο του Ξ.Π.Μ.Σ. Οι Προτάσεις Εργασίας αξιολογούνται και το πρωτότυπο περιεχόμενό τους επικυρώνεται στη διάρκεια της προσωπικής συνέντευξης.

II. Σε προσωπική συνέντευξη. Κατά τη διάρκειά της ο υποψήφιος αναλύει τους λόγους και τα κριτήρια της επιλογής του συγκεκριμένου προγράμματος και παρουσιάζει τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα πάνω στο συγκεκριμένο κλάδο. Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιείται εξ αποστάσεως, βαθμολογείται από τα μέλη της Ε.Α.Ύ. και ο τελικός βαθμός καθορίζεται με όσα προβλέπονται στον Kανονισμό Σπουδών (άρθρο 10).

III. Η αποδεδειγμένη ερευνητική εμπειρία σχετική με το αντικείμενο του Ξ.Π.Μ.Σ. (έγκυρες δημοσιεύσεις, βεβαιώσεις επιστημονικών προγραμμάτων ή ό, τι άλλο συναφές) συνυπολογίζεται στην έκδοση της τελικής βαθμολογίας.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Όλα τα προσφερόμενα μαθήματα του Ξενόγλωσσου Π.Μ.Σ. είναι ενταγμένα στο πλαίσιο των πλέον σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνικών. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάρθρωση του προγράμματος σπουδών, το Ξ.Π.Μ.Σ. στοχεύει στην άρτια εκπαίδευση, αλλά και στην ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της αποδοτικότητας των συμμετεχόντων/χουσών μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή αξιολόγηση δώδεκα (12) μεταπτυχιακών μαθημάτων, καθώς και σε εκπόνηση και επιτυχή αξιολόγηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Διατριβής (Μ.Δ.Δ.). Η Μ.Δ.Δ. εκπονείται κατά το τελευταίο εξάμηνο και αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ECTS. Ελάχιστη βαθμολογία για την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε μαθήματος ορίζεται το έξι (6), με κλίμακα βαθμολόγησης ένα (1) – δέκα (10) και άριστα το δέκα (10).

Οι πιστωτικές μονάδες ECTS που αντιστοιχούν σε κάθε ένα από τα μαθήματα του Ξ.Π.Μ.Σ. παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Μαθημάτων. Οι πιστωτικές μονάδες θα συσσωρεύονται και θα αναγνωρίζονται αυτόματα. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι εκατόν είκοσι (120) μονάδες. Όλα τα διδασκόμενα μαθήματα του Ξ.Π.Μ.Σ., ανά εξάμηνο, αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • The “International Law” before the International Law Το «διεθνές δίκαιο» πριν από το διεθνές δίκαιο
    • Space and Economy Χώρος και οικονομία
    • The Adriatic Sea as a Chronotope: Spacio Temporal Imprints Το χωροχρονικό αποτύπωμα της Αδριατικής
    • The Adriatic Sea as Contact Zone: Unity And Diversity Η Αδριατική ως ζώνη επαφής: ενότητα και ποικιλομορφία

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • The Case of Ragusa And the Dalmatian Coast Η Ραγούζα και οι Δαλματικές ακτές
    • The Serenissima in the Adriatic: Myth and Reality Η Γαληνοτάτη στην Αδριατική: μύθος και πραγματικότητα
    • The Contenders of Venice Οι ανταγωνιστές της Βενετίας
    • The Ottoman Perspective Η Οθωμανική παρουσία

Γ’ εξάμηνο:

    •  The Jewish Networks Τα εβραϊκά δίκτυα
    • Interacting Cosmopolitanisms Τοπικοί και αλληλεπιδρώντες κοσμοπολιτισμοί
    • Common Loci and Creative Crossovers Κοινοί τόποι και δημιουργικές ωσμώσεις
    • The Impact of Language Ο ρόλος της γλώσσας

Δ’ εξάμηνο:

    • Dissertation / Διπλωματική διατριβή

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Ξ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2029-2030, εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 80 του ν. 4957/2022 (με δυνατότητα ανανέωσης της λειτουργίας του κατά τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ