ΠΜΣ: Ύβριδικές Τέχνες (MARes)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 25.10.2024

Ιόνιο Πανεπιστήμιο 

Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών

Τμήμα  Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Κέρκυρα

ΞΠΜΣ: «Ύβριδικές Τέχνες»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής:  Πλατεία Τσιριγώτη 7, 49100 Κέρκυρα

Τηλέφωνα: 26610 87860-1 E-mail :  audiovisual@ionio.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου  Πανεπιστημίου οργανώνει και λειτουργεί Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΞΠΜΣ) με τίτλο «Ερευνητικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ύβριδικές Τέχνες (MARes)»

Το ΞΠΜΣ “ Ερευνητικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ύβριδικές Τέχνες (MARes)” δίνει έμφαση στην ανεξάρτητη μελέτη πάνω από τη διδασκόμενη ύλη και στοχεύει στην προετοιμασία αναδυόμενων ερευνητών, είτε για επαγγελματική εργασία, είτε πριν από ένα διδακτορικό δίπλωμα στο οποίο η θεωρητική έρευνα και ο πειραματισμός στα όρια της επιστήμης και των αναδυόμενων τεχνολογιών υποστηρίζουν την πρακτική της τέχνης.

Στόχος του Ερευνητικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ύβριδικές Τέχνες (MARes) είναι να συγκεντρώσει τα πιο ερευνητικά πνεύματα υπό την ακαδημαϊκή σκέπη του Ιονίου Πανεπιστημίου ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση. Αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι στα Αγγλικά και διεξάγεται κυρίως από απόσταση, παραδίδεται αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια έντονων βραχυπρόθεσμων διαστημάτων, όπου διεξάγονται σεμινάρια σχετικά με τις μεθόδους και την σύνταξη και τον έλεγχο των ερευνητικών προτάσεων.

Τίτλος Σπουδών: Το ΞΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Ξ.Μ.Σ.) με ειδίκευση στις Ύβριδικές Τέχνες.

Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών ορίζεται σε δύο (2) διδακτικά εξάμηνα. Η συνολική διάρκεια των σπουδών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Βασική γλώσσα του ΞΠΜΣ είναι η αγγλική. Η συγγραφή της Διπλωματικής Εργασίας γίνεται στην αγγλική γλώσσα. Η παρακολούθηση των Εκπαιδευτικών Ενοτήτων πραγματοποιείται με τη χρήση πλατφορμών σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης.

Δίδακτρα:  Η συμμετοχή στο ΞΠΜΣ προϋποθέτει την καταβολή τελών φοίτησης από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές συνολικού ύψους 2.000,00€.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο ΞΠΜΣ «Ερευνητικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ύβριδικές Τέχνες (MARes)» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4957/2022, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτοί ήδη έχουν καλλιτεχνική δραστηριότητα και έχουν να επιδείξουν προς κρίση δημιουργικό καλλιτεχνικό έργο (αρχείο καλλιτεχνικών εργασιών).

Κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου κάθε έτους η Συνέλευση του Τμήματος με απόφασή της, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της Σ.Ε., καθορίζει τον αριθμό των φοιτητών που μπορεί να δεχθεί το ΞΠΜΣ, κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, και προκηρύσσει σχετική πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, με ανώτατο όριο τα δέκα οκτώ (18) άτομα κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Οι αξιολογικές μονάδες με τις οποίες πιστώνεται ο κάθε υποψήφιος από τις επιμέρους κατηγορίες αθροίζονται και αποτελούν το σύνολο των αξιολογικών μονάδων του υποψηφίου. Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου εκφράζεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 α.μ. Για την πίστωση των α.μ. ανά υποψήφιο συνεκτιμώνται οι ακόλουθες επιμέρους κατηγορίες κριτηρίων, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό α.μ.:

α) Τα επιστημονικά/καλλιτεχνικά προσόντα των υποψηφίων (30 α.μ.).
β) Πρόταση ερευνητικού έργου (35 α.μ.).
γ) Απόδοση συνέντευξης (35 α.μ.).

Ο τρόπος αξιολόγησης για κάθε μία από τις επιμέρους κατηγορίες κριτηρίων έχει ως εξής:

I) Τα επιστημονικά/καλλιτεχνικά/προσόντα των υποψηφίων πιστώνονται κατά μέγιστο με τριάντα (30) α.μ. ως εξής:

α) Το ερευνητικό επιστημονικό έργο ενός υποψηφίου μπορεί να πιστωθεί μέχρι και δέκα (10) α.μ. συνολικά μετά από τεκμηριωμένη αξιολόγηση της Ε.Α.Ύ.

β) Το εκδοτικό έργο του υποψηφίου (δημοσιεύσεις, κριτικές κ.λπ.) και σημαντικές διακρίσεις του υποψηφίου (π.χ. υποτροφίες, βραβεύσεις κ.λπ.) μπορεί να πιστωθούν μέχρι και δέκα (10) α.μ.

γ) Το αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο του υποψηφίου (π.χ. συμμετοχές σε εκθέσεις, φεστιβάλ κ.τ.λ.) μπορεί να πιστωθεί μέχρι και δέκα (10) α.μ

ii) Η πρόταση εκπόνησης ερευνητικού έργου (35) α.μ. στη βάση της επάρκειας της τεκμηρίωσης της επιλογής εκ μέρους του/της υποψηφίου/ας του ΞΠΜΣ, αλλά και του επιδιωκόμενου αποτελέσματος μέσω της επιλογής αυτής.

iii) Η προφορική συνέντευξη καλύπτει θέματα ευρύτερου ακαδημαϊκού, επιστημονικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, πιστώνεται κατά μέγιστο με δεκαπέντε (35) α.μ. και αποβλέπει στο να βοηθήσει

α) στην αξιολόγηση των υποψηφίων σε σημεία που δεν διαφαίνονται από τα δικαιολογητικά που οι ίδιοι έχουν καταθέσει στο Τμήμα,

β) στην αξιολόγηση άλλων πλευρών των υποψηφίων, που δεν μπορούν να αξιολογηθούν με τις προηγούμενες διαδικασίες

γ) Στη διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης και του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος του υποψηφίου και στη διαμόρφωση μιας εικόνας για τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Τα μέλη της Ε.Α.Ύ. αξιολογούν χωριστά κάθε υποψήφιο και τον βαθμολογούν με συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (από 0 έως 35).

Για τη διαμόρφωση του τελικού πλήθους α.μ. ανά υποψήφιο, το άθροισμα των α.μ. που έχουν συλλεχθεί από τις κατηγορίες κριτηρίων (i), (ii) και (iii) πολλαπλασιάζεται με κατάλληλο συντελεστή, ούτως ώστε να εκφραστεί στην κλίμακα από 0 μέχρι 100.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το πρόγραμμα σπουδών οργανώνεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα (Α’ και Β’) και περιλαμβάνει κατά το πρώτο εξάμηνο Εκπαιδευτικές Ενότητες (modules) που υλοποιούνται με τη συνδυασμένη μορφή διδασκαλίας (διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων) και εκπόνησης ερευνητικής εργασίας (υπό συστηματική επίβλεψη).

Οι Εκπαιδευτικές Ενότητες του προγράμματος σπουδών και η κατανομή τους ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο, έχουν ως εξής:
α) Χειμερινό εξάμηνο (Οκτώβριος – Ιανουάριος) αφιερωμένο στο διδακτικό μέρος του προγράμματος που αποτελείται από τέσσερις ενότητες.

  • Μέθοδοι Έρευνας στην Τέχνη (7 ECTS)
  • Βιωσιμότητα έργου (7 ECTS)
  • Αρχαιολογία Μέσων (7 ECTS)
  • Ύποστήριξη έργου (9 ECTS)

Εαρινό εξάμηνο (Φεβρουάριος – Μάιος) αφιερωμένο στην ολοκλήρωση και παρουσίαση του αυτοκατευθυνόμενου ερευνητικού έργου:

  • Διπλωματική εργασία (30 ECTS)

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΞΠΜΣ θα λειτουργήσει για έξι ακαδημαϊκά έτη από την έναρξη λειτουργίας του. Για τη συνέχιση της λειτουργίας του πέραν του παραπάνω χρόνου εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ