
το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών
Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Λάρισα)
ΠΜΣ: «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση»
(Sustainable Accounting, Finance and Governance)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Περιφερειακή Οδός Λάρισας–Τρικάλων, ΤΚ 415 00, Λάρισα
Τηλέφωνα: 2410 684 233, 2410 684 270 Email : g-accfin@uth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση (Sustainable Accounting, Finance and Governance)», σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του ν. 4485/2017.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση (Sustainable Accounting, Finance and Governance)» θεραπεύει δύο συναφή γνωστικά αντικείμενα και παρέχει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε σύγχρονους τομείς της Λογιστικής (π.χ. εταιρική διακυβέρνηση, ηθική και λογοδοσία) και της Χρηματοοικονομικής (π.χ. βιώσιμη και κοινωνική χρηματοοικονομική).
Το Π.Μ.Σ. έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει, μέσω της ακαδημαϊκής διδασκαλίας και έρευνας, ην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση (δυνητικών) στελεχών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική με έμφαση σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (Environmental, Social, and Governance – ESG). Επίσης παρέχει στους Διπλωματούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την ακαδημαϊκή, επιστημονική και ερευνητική τους σταδιοδρομία διεθνώς.
Συγκεκριμένα, στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Η κατάρτιση εξειδικευμένων αποφοίτων με γνώσεις περιβαλλοντικής/κοινωνικής λογιστικής, (εταιρικής) διακυβέρνησης και βιώσιμης χρηματοοικονομικής.
2. Η καλλιέργεια σε (δυνητικά) στελέχη οργανισμών μίας νέας φιλοσοφίας που λαμβάνει υπόψη πέρα της αναμενόμενης απόδοσης και τον κίνδυνο αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο.
3. Η κάλυψη των αναγκών σε μεταπτυχιακό επίπεδο για εκπαιδευμένα στελέχη με γνώσεις ESG στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
4. Η κατάρτιση/εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να ακολουθήσουν την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Τίτλος Σπουδών:
Το Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Π.Σ.) στη «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση (Sustainable Accounting, Finance and Governance)».
Διάρκεια σπουδών :
Το Π.Μ.Σ. «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση (Sustainable Accounting, Finance and Governance)» διαρθρώνεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, (90 ECTS) τα οποία περιλαμβάνουν την διδασκαλία δώδεκα (12) μαθημάτων [εννιά και τρία σεμιναριακά, (60 ECTS)] και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (30 ECTS). Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος πλήρους φοίτησης είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης (part time) με δύο επιπλέον εξάμηνα.
Η χρονική διάρκεια των σπουδών για κάθε φοιτητή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) εξάμηνα για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και τα επτά (7) εξάμηνα στην περίπτωση της μερικής φοίτησης. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορεί η Συνέλευση του Τμήματος ύστερα από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής να χορηγήσει προσωρινή άδεια αναστολής φοίτησης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Επίσης, η παράταση των σπουδών ισχύει και για τις περιπτώσεις οφειλής μαθημάτων (μέχρι 3 συνολικά) ή καθυστέρησης εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Τα εξάμηνα αναστολής δεν προσμετρώνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια σπουδών.
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Η γλώσσα διδασκαλίας του Π.Μ.Σ είναι η Ελληνική ή η Αγγλική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.
Σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4485/2017 υπάρχει δυνατότητα στο Π.Μ.Σ. για την πραγματοποίηση διδασκαλίας μαθημάτων με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό 35%.
Δίδακτρα:
Τέλη Φοίτησης 3200 ευρώ.
Οι φοιτητές καταβάλλουν την οικονομική τους συμμετοχή αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε κωδικό έργου του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τέλη φοίτησης για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. είναι 3.200€ (Τρεις χιλιάδες διακόσια ευρώ). Τα τέλη φοίτησης καταβάλλονται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του προγράμματος ως εξής:
i. 20% του ποσού κατά την αποδοχή της ένταξης των νέων φοιτητών στο Πρόγραμμα.
ii. 40% του ποσού με την έναρξη των μαθημάτων του α’ εξαμήνου.
iii. 40% του ποσού με την έναρξη των μαθημάτων του β’ εξαμήνου.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα:
Έκπτωσης 10% για εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων κατά την αποδοχή της ένταξης των νέων φοιτητών στο Πρόγραμμα.
Δυνατότητα καταβολής των διδάκτρων σε 12 άτοκες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.
Δεν επιστρέφονται δίδακτρα μετά την έναρξη μαθημάτων κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Η καθυστέρηση πληρωμής του ποσού της δόσης των διδάκτρων πέραν των 30 ημερών δημιουργεί κώλυμα συμμετοχής των φοιτητών στις εξετάσεις.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Π.Μ.Σ. «Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση (Sustainable Accounting, Finance and Governance)» γίνονται δεκτοί, ως Μεταπτυχιακοί φοιτητές (ΜΦ), κατά προτεραιότητα πτυχιούχοι Τμημάτων των Σχολών Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής καθώς και πτυχιούχοι λοιπών συναφών Τμημάτων με το αντικείμενο του προγράμματος. Επίσης, γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Επιπλέον, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) της χώρας, ήτοι οι απόφοιτοι από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και από τη Σχολή Ικάρων (άρθρο 88 του ν. 3883/2010, Α’ 167). Επίσης, γίνονται δεκτοί και πτυχιούχοι από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (άρθρο 38 του ν. 4249/2014 Α’ 73).
Τέλος, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ημερομηνία εγγραφής τους στο Π.Μ.Σ. Οι κάτοχοι τίτλου ΑΕΙ της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν την αναγνώριση του τίτλου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ορίζεται από τη Συνέλευση του τμήματος και δεν μπορεί να ξεπερνά τους πενήντα (50) φοιτητές (πλήρους ή/και μερικής φοίτησης) ανά ακαδημαϊκό έτος, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών που απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης με βάση την κείμενη νομοθεσία. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι ισοβαθμούντες κατά την αξιολόγηση και οι υπότροφοι (1) ΙΚΥ και (1) αλλοδαπός υπότροφος του ελληνικού κράτους, καθώς και ένα (1) μέλος από το σύνολο των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Συνέλευση του Τμήματος.
Διαδικασία Επιλογής:
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο Π.Μ.Σ. δημοσιεύεται στο εαρινό εξάμηνο και περιέχει όλες τις πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων, τα απαραίτητα προσόντα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα κριτήρια επιλογής. Οι αιτήσεις είναι έγκυρες αν υποβληθούν πλήρεις και εντός της οριζόμενης προθεσμίας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.
Η ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και λοιπά θέματα, ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. και στα γραφεία της Γραμματείας του Π.Μ.Σ. Εντός της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (σε ένα συμπιεσμένο φάκελο), όπως αυτά αναφέρονται λεπτομερώς στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.
Κριτήρια επιλογής φοιτητών: Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής (ΕΕ), σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 4485/2017 και τον κανονισμό μεταπτυχιακών σπουδών, σε δύο φάσεις:
Α΄ Φάση: Έλεγχος δικαιολογητικών όλων των υποψηφίων.
Β’ Φάση: Η βαθμολόγηση των κριτηρίων γίνεται σε κλίμακα από 0 μέχρι 100 και κάθε υποψήφιος πιστώνεται με συγκεκριμένο αριθμό μορίων.
Η ΣΕ σε συνεργασία με την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών, αξιολογεί και προκρίνει μετά από συνεδρίαση τους υποψηφίους με βάση τα κριτήρια:
1) Ο βαθμός πτυχίου (10 βαθμοί για Καλώς, 15 βαθμοί για Λίαν Καλώς και 20 βαθμοί για Άριστα).
2) Επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας (3 βαθμοί για Καλή Γνώση, 6 βαθμοί για Πολύ Καλή και 9 βαθμοί για Άριστα).
3) Κατοχή δεύτερου συναφούς προπτυχιακού τίτλου σπουδών (5 βαθμοί).
4) Κατοχή δεύτερου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (5 βαθμοί).
5) Οι ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις σε ελληνικά συνέδρια (1 βαθμός/ανακοίνωση, έως 3 βαθμοί).
6) Οι ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια (2 βαθμοί/ανά ανακοίνωση, έως 8 βαθμοί).
7) Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (3 βαθμοί/δημοσίευση, έως 9 βαθμοί).
8) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (2 βαθμοί/ανά πρόγραμμα, έως 6 βαθμοί).
9) Η αναγνωρισμένη συναφής επαγγελματική εμπειρία (3 βαθμοί/έτος, έως 5 έτη εμπειρίας).
10) Η προφορική συνέντευξη θα εξακριβώνει τυχόν ασάφειες στο βιογραφικό σημείωμα και θα αξιολογεί τη προσωπικότητα και την καταλληλόλητα του υποψηφίου για την εν λόγω θέση (έως 20 βαθμοί).
Ο ανώτατος αριθμός βαθμών που μπορεί να συμπληρώσει ο/η υποψήφιος/α καθορίζεται από τα παραπάνω κριτήρια και είναι 100
α/α |
Κριτήρια Επιλογής |
Μόρια (%) |
1. |
Βαθμός πτυχίου |
20 |
2. |
Επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας |
9 |
3. |
Κατοχή δεύτερου συναφούς προπτυχιακού τίτλου σπουδών |
5 |
4. |
Κατοχή δεύτερου συναφούς μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών |
5 |
5. |
Ανακοινώσεις/Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά ελληνικά συνέδρια |
3 |
6. |
Ανακοινώσεις/Δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια |
8 |
7. |
Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά |
9 |
8. |
Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα |
6 |
9. |
Συναφής Επαγγελματική Εμπειρία |
15 |
10. |
Συνέντευξη |
20 |
Σύνολο : |
100 |
Διαδικασία επιλογής υποψηφίων: Η Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΕΕΜΦ) αφού παραλάβει από τη Γραμματεία τον πίνακα των υποψηφίων, ελέγχει τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί και συντάσσει τον τελικό πίνακα υποψηφίων. Η συνολική βαθμολογία μπορεί να φθάσει τα 100 μόρια.
Με βάση το σύνολο της βαθμολογίας που έχει συγκεντρώσει κάθε υποψήφιος, η ΕΕΜΦ συντάσσει αξιολογικό πίνακα των υποψηφίων. Στον αξιολογικό πίνακα συμπεριλαμβάνονται, με σειρά επιτυχίας, όλοι οι υποψήφιοι και εμφανίζονται οι επιτυχόντες. Εφόσον υπάρχει ικανός αριθμός αιτήσεων, το 1/3 του συνολικού αριθμού των εισακτέων φοιτητών, θα αποτελείται από αυτούς με την υψηλότερη βαθμολογία. Στη συνέχεια οι πίνακες αυτοί διαβιβάζονται στη ΣΕ προς έλεγχο και κατάθεση του τελικού πίνακα των επιλεγέντων στη Συνέλευση του Τμήματος για την τελική έγκριση. Σε περίπτωση που δυο ή περισσότεροι υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, γίνονται δεκτοί όλοι οι ισοβαθμήσαντες. Οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών εάν αποδέχονται ή όχι την ένταξη τους στο Π.Μ.Σ., αποδεχόμενοι τους όρους λειτουργίας του.
Η μη απάντηση από επιλεγέντα υποψήφιο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής. Εφόσον υπάρξουν αρνήσεις η Γραμματεία ενημερώνει τους αμέσως επόμενους στη σειρά αξιολόγησης από το σχετικό κατάλογο επιτυχίας.
Ενστάσεις: Ένσταση κατά των πινάκων επιτυχίας μπορεί να γίνει μέσα σε πέντε ημερολογιακές (5) ημέρες στη γραμματεία του Π.Μ.Σ. από την ημερομηνία ανακοίνωσης των πινάκων. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένη, κρίνεται τελεσίδικα από τη Συντονιστική Επιτροπή.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος περιλαμβάνει την διδασκαλία δώδεκα (12) μαθημάτων [εννιά και τρία σεμιναριακά, (60 ECTS)] και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (30 ECTS).
Η δομή του προγράμματος είναι η ακόλουθη:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά Σεμινάρια
-
- Τεχνολογίες και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στην εταιρική διακυβέρνηση
- Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική
- Εισαγωγή στις Ποσοτικές Μεθόδους
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Εταιρική Διακυβέρνηση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
- Επιχειρηματικότητα & Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Χρηματοοικονομική Διοίκηση
- Ελεγκτική και Προϋπολογιστικός Έλεγχος
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Μεθοδολογία Έρευνας
- Βιώσιμη Λογιστική – Μη χρηματοοικονομική Πληροφόρηση
- Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων – Enterprise Risk Management
- Βιώσιμη Χρηματοοικονομική & ESG Investing
- Διακυβέρνηση και Έλεγχος στο Δημόσιο Τομέα.
Γ’ εξάμηνο:
-
- Διατριβή Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης.
Η ανακατανομή ή η τροποποίηση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών θα γίνεται με αποφάσεις των οργάνων του Π.Μ.Σ. και θα περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης : ΦΕΚ 645 τ.Β’/15.02.2022
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 1122 τ.Β’/14.03.2022
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΠΜΣ: Βιώσιμη Λογιστική, Χρηματοοικονομική & Διακυβέρνηση – Μεταπτυχιακό ESG – University of Thessaly (uth.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017 (Α’ 114).