ΠΜΣ: Γεωχωρικές Τεχνολογίες

το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Αιγάλεω)

ΠΜΣ: «Γεωχωρικές Τεχνολογίες» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Πανεπιστημιούπολη 1 οδός Αγίου Σπυρίδωνος  Αιγάλεω 12243

Τηλέφωνα: 210 5385885  Fax : 210 5385316 E-mail : geospatial@uniwa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι οι Γεωχωρικές Τεχνολογίες, δηλαδή ο κλάδος των επιστημών που αναφέρονται στην συλλογή, επεξεργασία, διαχείριση, απεικόνιση και ερμηνεία πληροφοριών με γεωγραφική αναφορά που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες αιχμής που αφορούν τις περιοχές της Γεωματικής και της Γεωπληροφορικής, όπως συλλογή 3D χωρικών δεδομένων με χρήση δορυφορικών, εναέριων και επίγειων ψηφιακών αισθητήρων (κοινές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και αεροφωτομηχανές, συστήματα mobile mapping, καταγραφές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, δορυφορικοί αισθητήρες, συστήματα ραντάρ, LIDAR, σαρωτές laser), μετασχηματισμός και συγχώνευση δεδομένων από διαφορετικές πηγές. Αυτοματοποιημένες μέθοδοι επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας. Δορυφορικός εντοπισμός υψηλής ακρίβειας και δορυφορική πλοήγηση – συστήματα GNSS. Επεξεργασία και διαχείριση 3D δεδομένων και μοντέλων επιφανείας, 3D χαρτογράφηση, αναπαράσταση και οπτικοποίηση του χώρου. Παρακολούθηση μεταβολών της γεωμετρίας και του βαρυτικού πεδίου της Γης. Διαχείριση, περιγραφή, αναπαράσταση, ανάλυση και αλληλεπίδραση ποσοτικών, ποιοτικών και σημασιολογικών χωρικών δεδομένων και φαινομένων (γεωγραφικών πληροφοριών). Προηγμένες μέθοδοι επεξεργασίας και ανάλυσης χωρικών δεδομένων.

Στόχος είναι ταυτόχρονα η θεωρητική εμβάθυνση και η διεύρυνση των δεξιοτήτων των φοιτητών με την αντιμετώπιση απαιτητικών πραγματικών εφαρμογών μέσω των σύγχρονων προσεγγίσεων και τεχνολογιών της Γεωματικής/ Γεωπληροφορικής. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα είναι εξοικειωμένοι, θεωρητικά και πρακτικά, με όλες τις σύγχρονες γεωχωρικές τεχνολογίες και μεθόδους, και θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις σχετικές εφαρμογές Γεωματικής/ Γεωπληροφορικής που εμπλέκονται σε ένα διεπιστημονικό πλαίσιο επίλυσης τεχνικών αλλά και οικονομικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών προβλημάτων.

Τίτλος Σπουδών:  Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) με τίτλο «Γεωχωρικές Τεχνολογίες».

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε τέσσερα (4) εξάμηνα σπουδών. Το πρώτο (1), το δεύτερο (2) και το τρίτο (3) εξάμηνο περιλαμβάνουν διδασκαλία (παραδόσεις, εργαστηριακές ασκήσεις και εξετάσεις) την παρακολούθηση σεμιναρίων και την εκπόνηση εργασιών, ενώ το τέταρτο (4) εξάμηνο περιλαμβάνει την εκπόνηση και εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα. Η διπλωματική εργασία συντάσσεται στην Ελληνική γλώσσα με επιπρόσθετη εκτενή περίληψη στην Αγγλική γλώσσα ή αντιστρόφως κατόπιν εισηγήσεως του επιβλέποντος καθηγητή.

Δίδακτρα: Σύνολο: 2000€ ανά φοιτητή για όλο το πρόγραμμα. Καταβολή: 500€ κατά την εγγραφή σε κάθε εξάμηνο (έως 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων). Τα δίδακτρα καταβάλλονται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας του ΠΑ.Δ.Α..

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή, πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι Τμημάτων Τοπογραφίας – Γεωπληροφορικής Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Τ.Ε.Ι., καθώς και πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι άλλων συναφών Τμημάτων τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης Πανεπιστημίων, Πολυτεχνείων και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών στο ΠΜΣ ορίζεται σε είκοσι τέσσερις (24) κατ’ έτος. Επιπλέον του αριθμού των εισακτέων γίνονται δεκτοί και υπότροφοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ Α΄ 148).

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

α/α

Κριτήρια

Βαρύτητα
Κ1 Γενικός βαθμός πτυχίου 40%
Κ2

Τυχούσα ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου

20%
Κ3

Επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου ή τεκμηριωμένη ενασχόλησή του με τα αντικείμενα του προγράμματος

20%
Κ4

Συνέντευξη του υποψηφίου

20%

Σε κάθε ένα από τα παραπάνω κριτήρια (Κ1-Κ4) ο υποψήφιος βαθμολογείται στην κλίμακα 0-10. Ο γενικός τύπος υπολογισμού της τελικής βαθμολογίας (Β) του κάθε υποψηφίου βάσει των ανωτέρω κριτηρίων και της αντίστοιχης βαρύτητάς τους έχει ως εξής:

Β = Κ1 x 0.4 + Κ2x 0.2 + Κ3 x 0.2 + K4 x 0.2

Απαραίτητη θεωρείται η γνώση της Αγγλικής η οποία τεκμηριώνεται όπως περιγράφεται στο Παράρτημα Α. Η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εγγραφή φοιτητών στο Π.Μ.Σ. γίνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου για το επόμενο Ακαδημαϊκό Έτος. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύεται στον αθηναϊκό τύπο και μέσω των ιστοσελίδων του Ιδρύματος.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Κάθε εξάμηνο αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες – ECTS. Κάθε φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα, τα εξειδικευμένα σεμινάρια και να εκπονήσει τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία του, που αντιστοιχούν στο σύνολο σε εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες. Κατά το τρίτο (3ο) και τέταρτο (4ο) εξάμηνο σπουδών εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, η οποία υποβοηθείται από τα εξειδικευμένα σεμινάρια του τρίτου (3ου) εξαμήνου.  Η εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες – ECTS. Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες – ECTS.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών με τους τίτλους μεταπτυχιακών μαθημάτων ανά εξάμηνο και το είδος τους (Υποχρεωτικό [Υ] ή Επιλογής Υποχρεωτικό [ΕΥ]) έχει ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Διαχείριση Έργων (Project Management)
    • Μεθοδολογίες Γεωχωρικής Ανάλυσης
    • Τεχνολογίες GNSS και Πλοήγηση
    • Ψηφιακή επεξεργασία εικόνας
    • Φωτογραμμετρία και Όραση Υπολογιστών

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Επεξεργασία και Οπτικοποίηση 3D Δεδομένων
    • Εφαρμογές Ανάλυσης Σήματος στη Γεωδαισία
    • Προγραμματισμός και Γεωχωρικές Εφαρμογές
    • Τεχνολογίες αιχμής στη Γεωδαισία και την Τοπογραφία
    • Τηλεπισκόπηση
    • Χωρική Στατιστική

Γ’ εξάμηνο:

Μαθήματα Επιλογής

    • Ανάλυση και Σχεδιασμός Συστημάτων Χωρικών Πληροφοριών
    • Κτηματολόγιο
    • Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιου Χώρου και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος
    • Τα Σ.Γ.Π. στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων
    • Τεκμηρίωση Μνημείων και Συνόλων
    • Υψομετρία και GNSS
    • Mobile Mapping & Unmanned Aerial Vehicles

Δ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του νόμου 4485/2017, όπου κάθε πέντε (5) έτη η έκθεση αξιολόγησης της παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114) θα κατατίθενται στη Σύγκλητο, η οποία συνεκτιμώντας την έκθεση αυτή, καθώς και τα σχετικά με το Π.Μ.Σ. αποτελέσματα των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, καθώς και διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας του ν. 4009/2011 θα αποφασίζει εάν θα συνεχιστεί η λειτουργία του Π.Μ.Σ..

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ