ΠΜΣ: Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Ιατρικής (Ηράκλειο)

ΠΜΣ: «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστήμιο Κρήτης ΤΚ 71003 Περιοχή Βουτών, Ηράκλειο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 22810 394650, 2810 394868, 2810 392119 Fax : 2810 394569 E-mail : postgradsecr@med.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Επείγουσας και Εντατικής Θεραπείας Παίδων, Εφήβων και Νέων. Ειδικότερα, ο σκοπός του Προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε μια ιδιαίτερα δυναμική περιοχή της σύγχρονης επιστήμης όπως είναι η Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στο γνωσιολογικό και επιστημονικό πεδίο των πρόσφατα δυναμικά αναπτυσσόμενων πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα μπορούν:

Να στελεχώσουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα εκείνων που καλύπτουν την παιδική και εφηβική ηλικία.

Να στελεχώσουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ενός ευρέως φάσματος ηλικιών. Να στελεχώσουν Κινητές Μονάδες για παροχή υπηρεσιών σε προνοσοκομειακό επίπεδο.

Να απασχοληθούν σε ανάλογες θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού αντικειμένου του ΠΜΣ (ΤΕΠ, χειρουργεία, ΜΑΦ/Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, κ.ά.)

Να παρέχουν, αποτελεσματικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε επείγουσες καταστάσεις, μαζικές καταστροφές και θεομηνίες.

Να προετοιμαστούν για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

Να προετοιμαστούν για επιτυχημένη σταδιοδρομία σε ερευνητικά ιδρύματα και στον παραγωγικό τομέα.

Να προωθήσουν τη σύγχρονη έρευνα στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της επείγουσας και εντατικής θεραπείας. Να διδάσκουν σε υψηλού επιπέδου σεμινάρια σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος.

Τίτλος Σπουδών: Το Πρόγραμμα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών (Μ.Δ.Σ) στην «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων» (ΜSc ίη “Emergencies and Ιntensive Care in Children, Αdolescents and Υουng Αdults”).

Διάρκεια σπουδών : Η ελάχιστη χρονική διάρκεια των σπουδών για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας:  Ως Γλώσσα του Προγράμματος τόσο στη διδασκαλία όσο και στη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας ορίζεται η ελληνική.

Δίδακτρα: Για τη φοίτηση στο Πρόγραμμα απαιτείται η καταβολή τελών φοίτησης ύψους 2.400€, για το σύνολο των σπουδών του Προγράμματος.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί:

α) Κάτοχοι πτυχίου Ιατρικής ή Νοσηλευτικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

β) Κάτοχοι πτυχίου Νοσηλευτικής ΤΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

γ) Κάτοχοι πτυχίου άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, συναφούς γνωστικού αντικειμένου όπως Φυσικοθεραπείας, Επισκεπτών Υγείας, Μαιευτικής.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι (20) φοιτητές κατ’ έτος.

Διαδικασία επιλογής:

Η αξιολόγηση των υποψήφιων ΜΦ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση γίνεται σε δύο στάδια από την Επιτροπή Επιλογής (ΕΕ).

1ο στάδιο:

(1) Εξέταση αγγλικής γλώσσας. Κατανόηση κειμένου και παραγωγή γραπτού λόγου.

(2) Εξέταση Βιογραφικών, βαθμολογίας, πιστοποιητικών.

2ο στάδιο: Συνέντευξη.

Στόχος της συνέντευξης είναι να διαπιστωθεί ποιοι υποψήφιοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις του Προγράμματος, συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον αλλά και την συνολικότερη συγκρότηση και επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με το αντικείμενο της ΕΕΘΠΕΝ. Η ΕΕ αποφασίζει τον αριθμό των υποψηφίων που θα κληθούν στη συνέντευξη, με βάση τη σειρά κατάταξης στις γραπτές εξετάσεις.

Η διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της ΕΕ η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων, τη συνέντευξη και συνεκτιμώντας τα κριτήρια επιλογής που αναφέρονται κάθε φορά στην προκήρυξη, καταρτίζει τον πίνακα των επιτυχόντων και επιλαχόντων ΜΦ, μεταξύ των υποψηφίων που κλήθηκαν στη συνέντευξη, αλλά ανεξάρτητα από τη σειρά κατάταξης στις γραπτές εξετάσεις.

Τα κριτήρια επιλογής εξειδικεύονται ως ακολούθως:

α) Επαρκής γνώση Αγγλικής γλώσσας
β) Βαθμός του πτυχίου
γ) Βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο ΕΕΘΠΕΝ
δ) Εξείδικευση στο αντικείμενο
ε) Ειδικότητα στο γενικότερο γνωστικό αντικείμενο
στ) Σχετική με το αντικείμενο ερευνητική δραστηριότητα
ζ) Σχετική με το αντικείμενο επαγγελματική εμπειρία

Ένσταση κατά των πινάκων επιτυχόντων και επιλαχόντων ΜΦ μπορεί να γίνει μέσα σε 10 ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης των πινάκων. Η ένσταση, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συγκεκριμένη, κρίνεται τελεσίδικα από τη Συνέλευση κατόπιν εισηγήσεως της ΣΕ. Σε περίπτωση που επιτυχών αν και έχει επιλεγεί, δεν εγγράφεται στο ΠΜΣ, η θέση του καλύπτεται από τους επιλαχόντες. Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος ο κατάλογος των επιλαχόντων έχει ισχύ μόνο μέχρι την επικύρωση της εγγραφής των ΜΦ από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής και σε διαφορετική περίπτωση η θέση μένει κενή.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχονται
σε ενενήντα (90). Ειδικότερα, ο φοιτητής πρέπει να συγκεντρώσει εξήντα (60) Πιστωτικές Μονάδες από την παρακολούθηση και επιτυχή αξιολόγηση έξι (6) συνολικά υποχρεωτικών μαθημάτων και τριάντα (30) Πιστωτικές Μονάδες από την επιτυχή εκπόνηση και παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Εισαγωγή στην Οργάνωση της Έρευνας
    • Επείγουσες Καταστάσεις Εφήβων Ενηλίκων
    • Επείγουσες Καταστάσεις Παίδων

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Βασική Εξειδίκευση στη ΜΕΘ Εφήβων
    • Βασική Εξειδίκευση στη ΜΕΘ Παίδων
    • Ιδιαιτερότητες στην Εντατική Θεραπεία

Γ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Τροποποίηση του προγράμματος των μαθημάτων, ανακατανομή μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων, ορισμός ή τροποποίηση των πιστωτικών μονάδων (ECTS) ανά μάθημα καθώς και προσθήκη μαθημάτων, μπορεί να επέλθει με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Πρόγραμμα θα λειτουργήσει έως και το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ