ΔΠΜΣ: Νοσηλευτική Φροντίδα Ενηλίκων 

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

.

ΔΠΜΣ: «Νοσηλευτική Φροντίδα Ενηλίκων» 

 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων Τ. Κ. 45110 Ιωάννινα

Τηλέφωνα: 26510 07838 Fax :  26510 50733 E-mail : medgram@uoi.gr και skutsuki@cc.uoi.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Στόχος του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των φοιτούντων με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να εξελίξουν και να παρέχουν τεκμηριωμένη και επιστημονική νοσηλευτική φροντίδα. Το Π.Μ.Σ. προφέρει την ευκαιρία στους φοιτούντες να εξελίξουν τη νοσηλευτική γνώση τους και να αναπτύξουν την επιστημονική σκέψη τους για να παρέχουν πρακτικές και καινοτόμες λύσεις, και να διαχειρίζονται επιτυχώς πολύπλοκες καταστάσεις που σχετίζονται με ζητήματα φροντίδας υγείας. Επιπλέον, το Π.Μ.Σ. έχει στόχο να αποκτήσουν οι φοιτούντες δεξιότητες, κριτική σκέψη, δυνατότητες εφαρμογής τεκμηρίων στην πράξη και ικανότητες να συνθέτουν ιδέες και θεωρίες, έτσι ώστε να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις για την παροχή ποιοτικής, διαφανούς και κατάλληλης φροντίδας και νοσηλευτικής δράσης.

Το Δ.Π.Μ.Σ. προετοιμάζει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές να παρέχουν αποτελεσματική, ασφαλή, και καινοτόμα φροντίδα σε ποικίλα περιβάλλοντα, και για πολλαπλές και διαφορετικές ανάγκες και εξαρτήσεις. Το Π.Μ.Σ. εστιάζει στην παροχή προηγμένης νοσηλευτικής φροντίδας, ώστε να υποστηρίξει άτομα που έχουν έλλειμμα αυτο-φροντίδας. Απώτερος στόχος είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να εξελίξουν τις δεξιότητες αξιολόγησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και εμπειρικών δεδομένων, να αποκτήσουν δυνατότητες εφαρμογής ερευνητικών και αναστοχαστικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό – επαγγελματικό χώρο τους και να αναπτύξουν γνώσεις σχεδιασμού και διεξαγωγής έρευνας στο χώρο της Νοσηλευτικής.

Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη  Νοσηλευτική Φροντίδα Ενηλίκων. Ο τίτλος θα μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα ως Master of Science (MSc) in Adult Nursing.

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα εκ των οποίων το τέταρτο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τέσσερα (4) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία εισαγωγής στο Δ.Π.Μ.Σ.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον Β2 επίπεδο.

Δίδακτρα: Δεν προβλέπεται καταβολή τελών φοίτησης από τους φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή πτυχιούχοι των Τμημάτων Νοσηλευτικής της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής εφόσον προσκομίσουν αναγνώριση ισοτιμίας του τίτλου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ. Κατ’ εξαίρεση γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Α.Ε.Ι. των οποίων συνεκτιμάται η αποδεδειγμένη επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία στη Νοσηλευτική.

Ο αριθμός των εισακτέων κατά έτος στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται κατά ανώτατο όριο σε είκοσι (20) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Διαδικασία επιλογής:

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνεται πρωτίστως με την αξιολόγηση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής τους δραστηριότητας, όπως αυτό αποδεικνύεται από το βαθμό του πτυχίου, τη συμμετοχή και ολοκλήρωση δια βίου εκπαίδευσης προγραμμάτων, τη δημοσίευση σε συναφή επιστημονικά περιοδικά, την παρουσίαση (ομιλίες και poster) σε Εθνικά και Διεθνή συναφή επιστημονικά συνέδρια, και τη συμμετοχή σε ερευνητικές δραστηριότητας. Επίσης, θα συνεκτιμάται η καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας (τουλάχιστον επίπεδου B2), η συναφής επαγγελματική δραστηριότητα, η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και η συνέντευξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το Δ.Π.Μ.Σ. είναι πλήρους φοίτησης. Το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων του Δ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής και μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία. Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτείται η συμπλήρωση 120 πιστωτικών μονάδων (ECTS), οι οποίες προκύπτουν από την παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των μαθημάτων (90 πιστωτικές μονάδες) και από την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (30 πιστωτικές μονάδες).

Κατά τα τρία πρώτα εξάμηνα του Μ.Π.Σ. για κάθε εξάμηνο, ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει τα τρία πρώτα υποχρεωτικά μαθήματα, όπως περιγράφονται παρακάτω και να επιλέξει άλλο ένα από τα υπόλοιπα προτεινόμενα επιλογής, ώστε να συμπληρώσει συνολικά τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ανά εξάμηνο σπουδών. Το τέταρτο εξάμηνο του Μ.Π.Σ. ο φοιτητής εκπονεί μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες. Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος. Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του Π.Μ.Σ. μπορεί να κάνει τροποποίηση στο πρόγραμμα μαθημάτων του Μ.Δ.Ε., όταν απαιτείται, για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του Μ.Δ.Ε.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα σπουδών ανά εξάμηνο διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Φροντίδα σε Μονάδες Εντατικής και Αυξημένης Φροντίδας
    • Προηγμένη Νοσηλευτική Πράξη και Αναστοχαστική Πρακτική
    • Επικοινωνιακές Δεξιότητες στη Φροντίδα Ενηλίκων

Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται ένα από τα παρακάτω)

    • Διεθνείς Διαιτητικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για Χρόνια Νοσήματα και Μεσογειακή Δίαιτα
    • Φροντίδα Ενηλίκων με Συμπτώματα Απειλητικά για τη Ζωή τους
    • Διαταραχές Λιπιδίων

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Φιλοσοφία και Ψυχολογία της Φροντίδας
    • Νοσηλευτική Πράξη Βασισμένη σε Τεκμήρια
    • Υποστήριξη Ατόμων με Χρόνια Νοσήματα και των Οικογενειών τους

Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται ένα από τα παρακάτω)

    • Προαγωγή της Υγείας και της Ποιότητας Ζωής
    • Νοσηλευτική και Ενδοσκόπηση πεπτικού σωλήνα
    • Αρχές Αντιμετώπισης Σακχαρώδους Διαβήτη και Μεταβολικού Συνδρόμου

Γ’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Σχεδιασμός Ποιοτικής Έρευνας
    • Σχεδιασμός Ποσοτικής Έρευνας
    • Ακαδημαϊκή Συγγραφή – Διαπραγματεύσιμη Μάθηση

Μαθήματα Επιλογής (Επιλέγεται ένα από τα παρακάτω)

    • Νοσηλευτική Φροντίδα σε χρόνια νοσήματα ήπατος και γαστρεντερικού συστήματος
    • Νοσηλευτικής Φροντίδας και Οργάνωσης Ειδικών Μονάδων Νοσηλείας
    • Πληροφοριακά Συστήματα στην Υγεία και Ηλεκτρονική Επιβοηθητική Τεχνολογία στη Φροντίδα

Δ’ εξάμηνο:

    • Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Δ.Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2028-2028 (δύο 5ετίες) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την αξιολόγηση και ανανέωση των Π.Μ.Σ. (διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 32 του ν. 4485/2017).

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ