ΠΜΣ: Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία

το άρθρο ενημερώθηκε στις 31.12.2022

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φιλοσοφική Σχολή

Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Ιωάννινα)

ΠΜΣ: «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων Τ. Κ. 45110 Ιωάννινα

Τηλέφωνα: 26510 07180  Fax: 26510 07035 E-mail : gramisar@uoi.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία», στο οποίο συμμετέχουν οι Τομείς α) Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας και β) Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρέχει σε επιλεγμένους, κατόπιν εξετάσεων, πτυχιούχους συστηματικές και ειδικές σπουδές, οι οποίες οδηγούν στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.). Το Π.Μ.Σ. εξειδικεύεται στις ακόλουθες κατευθύνσεις: Αρχαία Ιστορία (Ελληνική και Ρωμαϊκή) και Αρχαιολογία (Προϊστορική και Κλασική).

Το Π.Μ.Σ. στοχεύει στην προαγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη της έρευνας μέσω της διαμόρφωσης ειδικών επιστημόνων στα γνωστικά αντικείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας, Προϊστορικής Αρχαιολογίας και Κλασικής Αρχαιολογίας. Ως εκ τούτων, το Πρόγραμμα επιδιώκει την πολυδιάστατη εξέταση ποικίλων φαινομένων του αρχαίου κόσμου, μέσα από μια διαχρονική προσέγγιση, από τους Προϊστορικούς χρόνους έως την Ύστερη Αρχαιότητα, με διεπιστημονική αντίληψη.

Οι βασικοί άξονες του Π.Μ.Σ. συνοψίζονται ως εξής:

Υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακές Σπουδές.

Εξειδικευμένη και εις βάθος κατάρτιση στους ως άνω επιστημονικούς κλάδους και στις σύγχρονες εξελίξεις των αρχαιογνωστικών σπουδών.

Προώθηση νέων τεχνολογιών στην έρευνα και μελέτη των αρχαιογνωστικών επιστημών.

Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επαγγελματική αποκατάσταση στον ακαδημαϊκό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 Επαρκής κατάρτιση, η οποία θα οδηγεί περαιτέρω σε σπουδές επιπέδου διδακτορικής διατριβής.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις εξής κατευθύνσεις:

1. Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία
2. Προϊστορική Αρχαιολογία
3. Κλασική αρχαιολογία

Διάρκεια σπουδών : Η επιτυχής περάτωση του κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών πρέπει να ολοκληρωθεί, το αργότερο, εντός τεσσάρων Ακαδημαϊκών εξαμήνων από την εγγραφή του φοιτητή στο Π.Μ.Σ. προσαυξημένο κατά ένα εξάμηνο, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική γλώσσα

Δίδακτρα:  Δεν προβλέπεται καταβολή τελών φοίτησης από τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές του εν λόγω Π.Μ.Σ

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ «Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία» γίνονται δεκτοί κάτοχοι του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς ή συγγενούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

Η κατανομή των θέσεων εισακτέων στο Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, ανά κατεύθυνση, κατά το μέγιστον, έχει ως εξής:

Κατεύθυνση Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας: Δέκα (10) θέσεις.

Κατεύθυνση Προϊστορικής Αρχαιολογίας: Δέκα (10) θέσεις.

Κατεύθυνση Κλασικής Αρχαιολογίας: Δέκα (10) θέσεις.

Διαδικασία επιλογής:

Το τμήμα δημοσιεύει προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Π.Μ.Σ. ανά διετία. Μετά από εισήγηση της Σ.Ε του Π.Μ.Σ είναι δυνατή η προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών και ετησίως, αν τούτο κριθεί σκόπιμο από Σ.Ε. Η επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από επιτροπή Καθηγητών που συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος έπειτα από πρόταση της Σ.Ε. Ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από την Συνέλευση του τμήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση αίτησης υποψηφιότητας, είναι, κατ’ ελάχιστη απαίτηση, ο βαθμός πτυχίου ‘Λίαν Καλώς’, για την επιλογή συνεκτιμώνται εκτός της γραπτής εξέτασης, η βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., καθώς και η σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων στις τρείς κατευθύνσεις θα πραγματοποιείται με:

α. Γραπτές εξετάσεις σε δύο μαθήματα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο, ανά κατεύθυνση, καθώς και έλεγχος γλωσσομάθειας μέσω γραπτής εξέτασης σε ξενόγλωσσο κείμενο συναφές, ως προς το γνωστικό αντικείμενο της κατεύθυνσης, το οποίο θα αξιολογείται επιτυχώς ή όχι, σε μία από τις παρακάτω γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ισπανική.

β. Προφορική συνέντευξη. Οι ενότητες και οι επιστημονικοί χώροι, στους οποίους θα εξετάζονται οι υποψήφιοι θα ανακοινώνονται κάθε Ακαδημαϊκό Έτος με την προκήρυξη των θέσεων.

Η επιλογή των Μεταπτυχιακών φοιτητών και στις τρείς κατευθύνσεις θα γίνεται με συνεκτίμηση των ακόλουθων κριτηρίων, ποσοστιαία:

α. Γραπτές εξετάσεις 40%

β. Προφορική συνέντευξη 20%

γ. Βαθμός πτυχίου 20%

δ. Βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. 20%

Τις εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ. διοργανώνει Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία συγκροτείται επί τούτα) με πράξη της Συνέλευση του τμήματος. Η τελική επιλογή των υποψηφίων γίνεται με απόφαση της Συνέλευση του τμήματος μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.

Μετά από εισήγηση της Σ.Ε. είναι δυνατόν να επιλεγούν άνευ εξετάσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων, ένας (1) υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), ο οποίος πέτυχε στο σχετικό διαγωνισμό μεταπτυχιακών σπουδών εσωτερικού του γνωστικού αντικειμένου του Π.Μ.Σ. και ένας (1) αλλοδαπός υπότροφος του ελληνικού κράτους.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. στο Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Π.Μ.Σ. οφείλουν να παρακολουθήσουν και να περατώσουν επιτυχώς κύκλο μεταπτυχιακών μαθημάτων δύο Ακαδημαϊκών Ετών, ήτοι τεσσάρων εξαμήνων σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων. Το αναλυτικό περιεχόμενο των μαθημάτων περιλαμβάνεται στον Οδηγό Σπουδών του τμήματος με μέριμνα της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. Τα μαθήματα είναι εξαμηνιαία, όπως το εξάμηνο ορίζεται από το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο της Σχολής και διδάσκονται κάθε δεκαπέντε ημέρες, με ελάχιστο αριθμό έξι (6) συναντήσεις ανά εξάμηνο.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία του Π.Μ.Σ., εκτός από την παρακολούθηση και εξέταση των μεταπτυχιακών μαθημάτων και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, περιλαμβάνονται: εκπαιδευτικές εκδρομές, επιτόπιες έρευνες, επισκέψεις σε μουσεία και συλλογές, επισκέψεις σε ανασκαφές, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που ενισχύει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Π.Μ.Σ. Το πρόγραμμα σπουδών του Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία, ανά κατεύθυνση ορίζεται ως εξής:

α. Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία»

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της κατεύθυνσης «Αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία» περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής και Διεπιστημονικά Σεμινάρια. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών συνολικού αριθμού 120 ECTS και την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η παρακολούθηση: α) Δύο υποχρεωτικών μαθημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο σπουδών, β) Ενός υποχρεωτικού μαθήματος και ενός μαθήματος επιλογής (από άλλη κατεύθυνση του Π.Μ.Σ.) κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου σπουδών, γ) Του διεπιστημονικού σεμιναρίου κατεύθυνσης, κατά το τρίτο εξάμηνο σπουδών, δ) Η εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου εξαμήνου σπουδών.

β. Κατεύθυνση: «Προϊστορική Αρχαιολογία»

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της κατεύθυνσης «Προϊστορική Αρχαιολογία» περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής και Διεπιστημονικά Σεμινάρια. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών συνολικού αριθμού 120 E.C.T.S. και την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η παρακολούθηση: α) Δύο υποχρεωτικών μαθημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο σπουδών, β) Ενός υποχρεωτικού μαθήματος και ενός μαθήματος επιλογής (από άλλη κατεύθυνση του Π.Μ.Σ.) κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου σπουδών, γ) Του διεπιστημονικού σεμιναρίου κατεύθυνσης, κατά το τρίτο εξάμηνο σπουδών, δ) Η εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου εξαμήνου σπουδών.

γ. Κατεύθυνση: «Κλασική Αρχαιολογία»

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της κατεύθυνσης «Κλασική Αρχαιολογία» περιλαμβάνει υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής και σε διεπιστημονικά σεμινάρια. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών συνολικού αριθμού 120 ECTS και την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απαιτείται η παρακολούθηση: α) Δύο υποχρεωτικών μαθημάτων κατά το πρώτο εξάμηνο σπουδών, β) Ενός υποχρεωτικού μαθήματος και ενός μαθήματος επιλογής (από άλλη κατεύθυνση του Π.Μ.Σ.) κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου σπουδών, γ) Του διεπιστημονικού σεμιναρίου κατεύθυνσης, κατά το τρίτο εξάμηνο σπουδών, δ) Η εκπόνηση της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου εξαμήνου σπουδών.

Το κάθε υποχρεωτικό μεταπτυχιακό μάθημα και στις τρείς κατευθύνσεις του Π.Μ.Σ., απονέμει 15 ECTS. Το διεπιστημονικό σεμινάριο 30 ECTS και η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία απονέμει 30 ECTS. Το Π.Μ.Σ. απονέμει συνολικά 120 ECTS.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. Αρχαίος Κόσμος: Ιστορία και Αρχαιολογία του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα λειτουργήσει έπειτα από την επανίδρυση του, από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 έως και το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ