το άρθρο ενημερώθηκε στις 05.10.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
.
ΔΠΜΣ: «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Σχολή Γεωπονικών Επιστημών ΤΚ. 38333 Βόλος
Τηλέφωνα: 24210 3174, 24210 93251, 24210 93242 E-mail : dpmseap@uth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η εξειδίκευση επιστημόνων στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, με σκοπό να είναι ικανοί να προωθήσουν εκπαιδευτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές στρατηγικές για την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και τη διάδοση της αειφορίας και της αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος. Παράλληλα οι φοιτητές θα κατανοήσουν την έννοια και το περιεχόμενο της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και θα ενημερωθούν για τη μετάβαση από την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Οι απόφοιτοι του Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι ικανοί να στελεχώσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου (υπό την στενή και την ευρεία έννοια του όρου) και του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας καινοτόμα εκπαιδευτικά μοντέλα για την ενίσχυση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των στρατηγικών για την αειφορική διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος. Συναφώς, η εμπλοκή τους στη σχετική ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα συνιστά κεντρικό προσανατολισμό του Δ.Π.Μ.Σ.
Οι βασικοί σκοποί του προγράμματος σπουδών είναι να ενισχύσει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών, των επαγγελματιών της εκπαίδευσης, των υπευθύνων για την χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και αυτών που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε συναφείς επιστημονικές περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται το παρόν Δ.Π.Μ.Σ., το οποίο στοχεύει στην πλέον επιστημονικά ενημερωμένη παροχή γνώσης και κατάρτισης στους φοιτητές του ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν για την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος και την επίτευξη των αρχών της αειφορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα στοχεύει:
Να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε οι απόφοιτοί τους να κατανοούν τις αρχές των περιβαλλοντικών διεργασιών και της ρύπανσης, την επίδρασή τους στον άνθρωπο, καθώς και την επίδραση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και στο κλίμα.
Να προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία.
Να προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις στο πεδίο της εκπαίδευσης για την αειφορία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και διεθνώς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του υδάτινου περιβάλλοντος.
Να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους φοιτητές του σχετικά με το περιβάλλον και την αειφορική ανάπτυξη με την ταυτόχρονη ευαισθητοποίησή τους για τη συνειδητοποίηση του πολυδιάστατου χαρακτήρα της και της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.
Να προσφέρει στους αποφοίτους τους όλα τα εφόδια ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της χρήσης των όρων «εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη».
Να προσφέρεις στους αποφοίτους του την ικανότητα να αναπτύσσουν παρεμβατικά προγράμματα για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, τόσο στον εργασιακό τους χώρο όσο και σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων.
Να προσφέρει σύγχρονο και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό έργο στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Να συμβάλλει στη γνώση για τους τρόπους αξιοποίησης της σύγχρονης Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.
Να βοηθήσει τους αποφοίτους τους να εξοικειωθούν με ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών μεθόδων, διδακτικών τεχνικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων για ένταξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων και των ζητημάτων αειφορίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Να αναπτύξει γνώση σχετικά με την εκπαιδευτική διαδικασία και να αναπτύξει πρωτότυπες ιδέες και εκπαιδευτικό υλικό αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες για το μαθητή και τον εκπαιδευτικό.
Τίτλος Σπουδών: Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) με τίτλο «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» (Ε.Α.Π.).
Διάρκεια σπουδών :
Το Δ.Π.Μ.Σ. «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» (Ε.Α.Π.) διαρθρώνεται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, τα οποία περιλαμβάνουν έξι μαθήματα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά το εαρινό εξάμηνο. Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι 1 (ένα) ημερολογιακό έτος στο οποίο περιλαμβάνεται και ο χρόνος που απαιτείται για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και όπως θα ορίζεται από τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών (άρθρο 33 του ν. 4485/2017) . Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) είναι 60 ECTS.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ είναι η ελληνική με δυνατότητα των διαλέξεων να γίνονται και στα αγγλικά ή στα γαλλικά, αν αυτό απαιτηθεί. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική, με δυνατότητα εκπόνησης αυτής στην αγγλική ή γαλλική, σύμφωνα με απόφαση της Ε.Δ.Ε. κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής.
Δίδακτρα: τα τέλη φοίτησης, ανέρχονται στο ποσό των 2.500,00 €.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. «Εκπαίδευση για την Αειφορία και το Περιβάλλον» (Ε.Α.Π.) γίνονται δεκτοί, μετά από αξιολόγηση πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τμημάτων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από Επιτροπή Επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών, σύμφωνα με τα κριτήρια που θα ορίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό του Δ.Π.Μ.Σ. Επιπλέον, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές/τριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση περάτωσης σπουδών μέχρι την ημερομηνία αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων από την Επιτροπή Επιλογής/Εξέτασης.
Ο μέγιστος ετήσιος αριθμός νέων μεταπτυχιακών φοιτητών που γίνονται δεκτοί στο Δ.Π.Μ.Σ., ορίστηκε στους σαράντα (40) συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών που απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης με βάση την κείμενη νομοθεσία. Εξαιρούνται από τον παραπάνω περιορισμό οι ισοβαθμούντες κατά την αξιολόγηση καθώς και ένα (1) μέλος από το σύνολο των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι.
Διαδικασία επιλογής:
Κάθε χρόνο το Δ.Π.Μ.Σ. δημοσιεύει την προκήρυξη, μετά από έγκριση της Ε.Δ.Ε., σε ημερομηνίες που ορίζονται από την Σ.Ε. του Δ.Π.Μ.Σ., για το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος με ανακοίνωση τόσο στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και την ιστοσελίδα των συνεργαζόμενων Τμημάτων, όσο και στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ. και του Π.Θ.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων πρέπει να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και κατατίθενται στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. Αιτήσεις που δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ή δικαιολογητικά δε λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων.
Η επιλογή των υποψηφίων για το Δ.Π.Μ.Σ. γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών και ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Ειδική Διατμηματική Επιτροπή. Η αποδοχή βασίζεται στην αξιολόγηση του φακέλου του υποψηφίου, όπου λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια επιλογής όπως αυτά προβλέπονται στο άρθρο 34 του ν. 4485/2017 και αναλύονται ως εξής:
Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) βαθμολογίας των προπτυχιακών μαθημάτων που φαίνονται στο αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών και έχουν σχέση με τα προπτυχιακά μαθήματα των συνεργαζόμενων Τμημάτων (αριθμός μορίων = Μ.Ο. x 3). (Μέγιστος αριθμός μορίων 30).
Ο γενικός βαθμός πτυχίου με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων (αριθμός μορίων = γενικός βαθμός x 2). (Μέγιστος αριθμός μορίων 20).
Πτυχιακή εργασία (όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών) (Μέγιστος αριθμός μορίων 6).
Η γνώση της αγγλικής γλώσσας (αριθμός μορίων = Άριστη γνώση: 10 μόρια, Πολύ καλή γνώση: 7,5 μόρια και Καλή γνώση 5 μόρια). (Μέγιστος αριθμός μορίων 10). Σε περίπτωση εξετάσεων αγγλικής γλώσσας (βαθμός εξέτασης). (Μέγιστος αριθμός μορίων 10).
Η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας (αριθμός μορίων = Άριστη γνώση: 4 μόρια, Πολύ καλή γνώση: 2,5 μόρια και Καλή γνώση: 1,5 μόρια) (μέγιστος αριθμός μορίων 4 μόρια).
Η επαγγελματική εμπειρία (μέγιστος αριθμός μορίων 4 μόρια).
Η τυχόν υπάρχουσα ερευνητική δραστηριότητα (μέγιστος αριθμός μορίων 6 μόρια).
Συνέντευξη (Μέγιστος αριθμός μορίων 20) η οποία πραγματοποιείται τον Οκτώβριο από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών, ενώ η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της ορίζεται από την Ε.Δ.Ε.
Άλλα σχετικά βιογραφικά στοιχεία (π.χ. κατοχή άλλων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, δεύτερο πτυχίο, γνώση Η/Υ, κ.λπ.) τα οποία συνεκτιμώνται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμολογιών των πέντε
(5) προπτυχιακών μαθημάτων που είναι σχετικά με το παρόν Δ.Π.Μ.Σ.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Όλα τα μαθήματα είναι Υποχρεωτικά και ισοδυναμούν με πέντε (5) ECTS το καθένα, ενώ η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Μ.Δ.Ε.) ισοδυναμεί με τριάντα (30) ECTS. Τα μαθήματα δύνανται να περιλαμβάνουν θεωρητική και εργαστηριακή διδασκαλία ή/και συνδιδασκαλία. Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών (Μ.Δ.Ε.) απονέμεται μετά τη συμπλήρωση εξήντα (60) ECTS.
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής διδάσκεται συνολικά τέσσερα (4) μαθήματα στο πρώτο εξάμηνο σπουδών και δύο (2) μαθήματα στο δεύτερο εξάμηνο σπουδών, όπως φαίνεται αναλυτικά παρακάτω. Επίσης, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών θα πρέπει να εκπονηθεί και να υποστηριχθεί η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (Μ.Δ.Ε.) Η διάρθρωση του προγράμματος σπουδών έχει μια ενιαία ροή και τα προσφερόμενα μαθήματα έχουν ως ακολούθως:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Διαχείριση Οικοσυστημάτων
- Οικονομία – Παγκόσμια Αδικία και Πορεία προς την Αειφορία
- Κοινωνία – Περιβαλλοντικές Αξίες και Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Εκπαίδευση για την αειφορία: Δυνατότητες και Προοπτικές
και
-
- Έναρξη Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση και αειφορία
- Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εκπαίδευση για την αειφορία
και
-
- Ολοκλήρωση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 5781 τ.Β’/30.12.2020 οι πτυχιούχοι του ΔΠΜΣ διαθέτουν επιπλέον πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 1267 τ.Β’/15.04.2019
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 1724 τ.Β’/16.05.2019 & ΦΕΚ 1504 τ.Β’/14.03.2023
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΔΠΜΣ: https://www.dpmseap.diae.uth.gr/