το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024
Συνεργαζόμενα τμήματα:
Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
.
ΔΠΜΣ: «Επιστήμη Δεδομένων»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ο.Π.Α., Ευελπίδων 47Α και Λευκάδος 33, Αθήνα 113 62
Τηλέφωνα: 210 8203860 Fax: 210 8203692 E-mail: salexandri@aueb.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιστήμη Δεδομένων» έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη διεπιστημονική περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων.
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Επιστήμη Δεδομένων» έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη διεπιστημονική περιοχή της Επιστήμης Δεδομένων και παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση μεταπτυχιακού επιπέδου σε αποφοίτους ΑΕΙ.
Σκοπός του προγράμματος είναι, πρώτον, να παράσχει γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν στον τρόπο παράστασης, αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων διαφόρων τύπων από τον υπολογιστή και στις σύγχρονες αλγοριθμικές/υπολογιστικές τεχνικές. Δεύτερον, να παράσχει γνώσεις και δεξιότητες στις πιθανότητες, τη στατιστική, και την άλγεβρα που να επιτρέπουν και την κατανόηση των απλών αλλά και προχωρημένων μαθηματικών εννοιών και εργαλείων των περιοχών αυτών και την εφαρμογή τους σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων με το σωστό τρόπο και στη σωστή περίσταση. Τρίτον, να παράσχει γνώσεις που αφορούν στις ειδικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 10 χρόνια στον καθαυτό χώρο της επιστήμης δεδομένων, και αφορούν το συνδυασμό αλγοριθμικών, αλγεβρικών και στατιστικών τεχνικών επίλυσης προβλημάτων με τεχνικές επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων για εξαγωγή μοντέλων πρόβλεψης και λήψης αποφάσεων.
Τέταρτον, να παράσχει γνώσεις και δεξιότητες για την αποτελεσματική και επιστημονικά άρτια παρουσίαση και σύνοψη πολύπλοκων δεδομένων και μοντέλων, και πέμπτον, να παράσχει βασικές γνώσεις σε κάποιο (α) πεδίο (α) εφαρμογής. Τελευταία δεξιότητα που θα παράσχει το πρόγραμμα αποτελεί η ικανότητα διαμόρφωσης προβλήματος επιλύσιμου με υπολογιστικές τεχνικές, μέσω της κατανόησης των ομοιοτήτων διαφορετικών μεταξύ τους καταστάσεων και περιγραφών. Οι φοιτητές του Δ.Π.Μ.Σ. εκπαιδεύονται τόσο στη θεωρία όσο και στην εφαρμογή μέσω έμπρακτης ενασχόλησης με το αντικείμενο και εργαστηρίων. Το πρόγραμμα έχει διεθνή προσανατολισμό, ανταποκρινόμενο στην έντονη διεθνή ζήτηση στον τομέα της Επιστήμης Δεδομένων.
Τίτλος Σπουδών: Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στην Επιστήμη Δεδομένων (MSc in Data Science).
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για το Πρόγραμμα Πλήρους Φοίτησης είναι δώδεκα (12) μήνες, στην οποία περιλαμβάνονται δύο (2) εξάμηνα σπουδών και ο χρόνος εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας. Η χρονική διάρκεια για το Πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης προσαυξάνεται εκείνης του Προγράμματος Πλήρους Φοίτησης κατά δύο (2) εξάμηνα σπουδών.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η Αγγλική με δυνατότητα προσφοράς τους και στην Ελληνική.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης για την παρακολούθηση του Προγράμματος ορίζονται σε έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000) για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και σε επτά χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€ 7.500) για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ, της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4485/2017, όπως αυτές εξειδικεύονται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ..
Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους σαράντα πέντε (45) μεταπτυχιακούς φοιτητές κατ’ έτος για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και σαράντα πέντε (45) μεταπτυχιακούς φοιτητές κατ’ έτος για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης.
Διαδικασία επιλογής:
Για την εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών δημοσιεύεται, κάθε έτος, προκήρυξη, μετά από εισήγηση του Διευθυντή του Δ.Π.Μ.Σ. και απόφαση της Ε.Δ.Ε., ορίζοντας συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών. Η προκήρυξη υπογράφεται από το Διευθυντή του Δ.Π.Μ.Σ. και τον Πρύτανη του Ο.Π.Α.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναφέρονται στην προκήρυξη κάθε έτους και είναι, ενδεικτικά, τα ακόλουθα:
α. Αίτηση.
β. Πρόσφατη φωτογραφία.
γ. Αντίγραφο πτυχίου (οι πτυχιούχοι). Οι τελειόφοιτοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση του ν. 1599/86 ότι η αποδοχή τους γίνεται με την αίρεση της απόκτησης πτυχίου μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Σεπτέμβρη που ακολουθεί.
δ. Οι υποψήφιοι από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό ισοτιμίας από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 76 του ν. 4485/2017. Εναλλακτικά, επιτρέπεται να υποβληθεί μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας αποδεικτικό υποβολής αίτησης προς τον ΔΟΑΤΑΠ για ισοτιμία. Σε αυτή την περίπτωση, η απαιτούμενη πράξη αναγνώρισης υποβάλλεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία εγγραφής στο Δ.Π.Μ.Σ..
ε. Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας όλων των ετών σπουδών.
στ. Δύο (2) συστατικές επιστολές.
ζ. Πιστοποιητικό βαθμολογίας σε προτυποποιημένες γραπτές εξετάσεις όπως, ενδεικτικά GRE, GMAT
η. Βεβαιώσεις εργασιακής εμπειρίας
θ. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, με αναφορές σε τυχόν δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες και σε ενδεχόμενη σχετική επαγγελματική εμπειρία.
ι. Σύντομη έκθεση ενδιαφερόντων, στην οποία να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται ο υποψήφιος για μεταπτυχιακές σπουδές.
ια. Αποδεικτικό άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Γ2/C2, που αποδεικνύεται με κατάλληλο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Υποψήφιοι που δεν κατέχουν τέτοιο αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας κατά το χρόνο της αίτησης μπορούν να γίνουν υπό συνθήκη δεκτοί στο Δ.Π.Μ.Σ., με τον όρο να προσκομίσουν το αποδεικτικό κατά την εγγραφή τους
στο Δ.Π.Μ.Σ.
ιβ. Οι υποψήφιοι δύνανται να καταθέσουν και άλλα δικαιολογητικά που, κατά την κρίση τους, μπορούν να ενισχύσουν την αίτηση τους (π.χ. αποδεικτικά ερευνητικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων).
Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων ορίζονται στην προκήρυξη και περιλαμβάνουν, ενδεικτικά: βαθμό πτυχίου, βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με τα μαθήματα του Δ.Π.Μ.Σ., επιστημονικές εργασίες, εργασιακή εμπειρία, καθώς και ποιοτικά κριτήρια, όπως: πανεπιστήμιο και τμήμα προέλευσης, είδος ερευνητικής ή/και επαγγελματικής εμπειρίας, γνώση ξένων γλωσσών, προσωπική συνέντευξη, συστατικές επιστολές από μέληΔ.Ε.Π. ή/και εργοδότες.
Η διαδικασία επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητώνείναι η ακόλουθη:
α) Ο Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. καταρτίζει κατάλογο όσων έχουν υποβάλει αίτηση και απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια (π.χ. απόφοιτος μη σχετικού τμήματος, γνώσεις αγγλικών, κ.λπ.).
β) Η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων ελέγχει τους φακέλους και απορρίπτει όσους υποψήφιους θεωρεί ότι υπολείπονται σαφώς των άλλων υποψηφίων ως προς τα ποσοτικά κριτήρια.
γ) Η Επιτροπή καλεί σε συνέντευξη τους λοιπούς υποψήφιους. Η συνέντευξη γίνεται ενώπιον τουλάχιστον δύο (2) μελών της Επιτροπής.
δ) Ιεραρχούνται οι υποψήφιοι και η Επιτροπή προβαίνει στην τελική επιλογή.
Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και επιλαχόντων επικυρώνεται από την Ε.Δ.Ε.. Η επιστολή αποδοχής προς κάθε υποψήφιο που γίνεται δεκτός στο Δ.Π.Μ.Σ. συνοδεύεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δ.Π.Μ.Σ. και του παρέχει περιθώριο ολίγων ημερών προκειμένου να καταθέσει την αναγκαία προκαταβολή των διδάκτρων για να κατοχυρώσει τη θέση του στο Δ.Π.Μ.Σ.. Μετά το πέρας της καθορισμένης ημερομηνίας, ο Διευθυντής το Δ.Π.Μ.Σ. μπορεί να προχωρήσει στην αποδοχή επιλαχόντων, κατά σειρά επιτυχίας.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το πρόγραμμα είναι εντατικό και πληροί τις προϋποθέσεις των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. Φ5/89656/Β3 υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 1466/τ.Β΄/13.8.2007) που αφορά στην Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ΠΜ) του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων ανέρχεται σε εβδομήντα πέντε (75).
Το πρόγραμμα διδασκόμενων και εξεταζόμενων μαθημάτων ορίζεται αναλυτικά ως εξής:
α) Προπαρασκευαστικά μαθήματα – 2 εβδομάδων/20 διδακτικών ωρών έκαστο
-
- Θεμελιώσεις Επιστήμης Υπολογιστών – Foundations of Computer Science
- Μαθηματικά για Data Science – Math for Data Science
- Στοιχεία Στατιστικής και πιθανοτήτων – Elements of Statistics and Probability.
Η παρακολούθηση των μαθημάτων αυτών αποφασίζεται κατά περίπτωση από την Επιτροπή του ΠΜΣ αναλόγως του εκπαιδευτικού υποβάθρου του κάθε εισακτέου
β) Μαθήματα Βασικού Προγράμματος
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Διαχείριση Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας Large Scale Data Management
- Πιθανότητες και Στατιστική για Ανάλυση Δεδομένων – Probability and Statistics for data analysis
- Πρακτική Επιστήμη Δεδομένων – Practical Data Science
- Οπτικοποίηση Δεδομένων και Επικοινωνία – Data visualization and communication
- Αριθμητική Βελτιστοποίηση και Μεγάλης Κλίμακας Γραμμική Άλγεβρα – Numerical Οptimization and Large Scale Linear Algebra
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
-
- Νομικά και ηθικά θέματα και θέματα πολιτικής στην Επιστήμη Δεδομένων – Legal, ethical and policy issues in data science
- Μηχανική Μάθηση και Υπολογιστική Στατιστική – Machine Learning and Computational Statistics
- Τεχνολογία και Ανάλυση κειμένου – Text engineering and analytics
Μαθήματα Επιλογής (που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 14ΠΜ από τα παρακάτω):
-
- Συστήματα και τεχνικές για Μεγάλα Δεδομένα – Big Data Systems and techniques
- Χρονοσειρές και Προβλέψεις – Time Series and Forecasting methods
- Ανάκτηση δεδομένων – Information retrieval
- Μπεϋσιανή στατιστική και προσομοίωση – Bayesian Statistics and simulation methods
- Επιστήμη δεδομένων στο Μάρκετινγκ – Marketing Data Science
- Προχωρημένη Διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων και Ροών – Advanced Large Scale Data and Stream Management
- Χρηματοοικονομικά Πληροφοριακά Συστήματα – Financial Information Systems
- Επιστήμη δεδομένων και βελτιστοποίηση για διοίκηση λειτουργιών – Data science and optimization for operations management
- Επιστήμη Δεδομένων για βιολογία – Data Science for biology
- Επιστήμη δεδομένων για ιατρική – Data Science for medicine
- Στατιστικές μέθοδοι για μεγάλα δεδομένα – Statistical methods for Big data
- Εξόρυξη δεδομένων – Data mining
- Βελτιστοποίηση – Optimization
- Προχωρημένη μηχανική μάθηση για μεγάλα δεδομένα – Advanced Machine Learning for big data
- Επιμέλεια Δεδομένων – Data curation
Θερινοί Μήνες
-
- Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.
Το παραπάνω Πρόγραμμα παρέχεται και ως Μερικής Φοίτησης. Η ανακατανομή των μαθημάτων στο Πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης γίνεται με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και θα περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ..
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 2432 τ.Β’/26.06.2018
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 3778 τ.Β’/03.09.2018
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: https://datascience.aueb.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2028 – 2029.