
το άρθρο ενημερώθηκε στις 27.09.2024
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία (Αλεξανδρούπολη)
ΠΜΣ: «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις
σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα»
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νέα Χηλή, 68131, Αλεξανδρούπολη
Τηλέφωνο: 25510 30047, 25510 30110, 25510 30046 Fax : 25510 30050 E-mail: secr@psed.duth.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ. οργανώνει και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις Νόμου 4485/2017 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Β’ Κύκλου (Π.Μ.Σ.) πλήρους φοίτησης με τίτλο «Επιστήμες της Εκπαίδευσης: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» “Education Sciences: Innovative Pedagogical Approaches in Multicultural environments”, η επιτυχής παρακολούθηση του οποίου οδηγεί σε απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) σε μία από τις δύο ειδικεύσεις που θα λειτουργήσουν:
1. «Άτυπες, μη Τυπικές και Τυπικές Μορφές Εκπαίδευσης σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα»
2. «Εκπαίδευση στην Διαπολιτισμική Ετοιμότητα».
Σκοπός: Οι Μεταπτυχιακές Σπουδές γενικώς αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές συγκεκριμένων γνωστικών κλάδων, ειδικές θεματικές ενότητες ή επιμέρους κλάδους των γνωστικών αντικειμένων του πρώτου κύκλου σπουδών των οικείων Τμημάτων καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο που δραστηριοποιείται το κάθε Τμήμα.
Σκοπός του συγκεκριμένου υπό ίδρυση ΠΜΣ είναι:
1. Η εξειδίκευση Πτυχιούχων των Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής ή Πτυχιούχων άλλων ομοταγών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θεωρητικής και θετικής κατεύθυνσης, με εκπαιδευτικό προσανατολισμό, στις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές κατάρτισης και εκ παίδευσης εκπαιδευτικών με σκοπό να συμβάλλουν αποτελεσματικά, μέσα από καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων πολυπολιτισμικών ομάδων, ώστε να αξιοποιούν με επάρκεια τα διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης (άτυπα, μη τυπικά και τυπικά) στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στους Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα της χώρας, καθώς και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εκτός αυτής.
2. Η σε βάθος κατάρτιση επιστημόνων, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί για την παραγωγή νέας γνώσης
Τίτλος Σπουδών: Το ΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» στις κατευθύνσεις:
- «Άτυπες, μη Τυπικές και Τυπικές Μορφές Εκπαίδευσης» και
- «Εκπαίδευση στην Διαπολιτισμική Ετοιμότητα».
Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια των σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα σπουδών, μη συμπεριλαμβανομένης της περιόδου παρακολούθησης των πρόσθετων μαθημάτων (εφόσον υπάρχουν).
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική Γλώσσα.
Δίδακτρα: Για τη φοίτηση στο Π.Μ.Σ. καταβάλλονται τέλη φοίτησης ύψους 2.500 ευρώ (750 ευρώ το 1ο και 2ο εξάμηνο και 500 ευρώ το 3ο και 4ο εξάμηνο).
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Ο αριθμός των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. ανά κύκλο σπουδών είναι κατ’ ανώτατο όριο τριάντα (30) φοιτητές. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες θα κατανέμονται στις ειδικεύσεις του Π.Μ.Σ. κατά το δυνατόν ισόποσα και αφού ληφθεί υπόψη η αρχική επιλογή τους.
- A΄ Ειδίκευση: «Άτυπες, μη τυπικές και τυπικές μορφές εκπαίδευσης σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα» και
- B΄ Ειδίκευση: «Εκπαίδευση στη διαπολιτισμική ετοιμότητα».
Στο Π.Μ.Σ «Επιστήμες της Εκπαίδευσης: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» “Education Sciences: Innovative Pedagogical Approaches in Multicultural environments” σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 1,7 και 8 του ν. 4485/2017, κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί/ες είναι:
- Πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Τμημάτων Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας, Τμημάτων Ψυχολογίας, Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Τμημάτων Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Διοίκησης, Τμημάτων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Τμημάτων Μουσικών και Θεατρικών Σπουδών, Τμημάτων Φιλολογίας, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Ιστορίας, Εθνολογίας,
Εθνογραφίας και Καλών Τεχνών, Τμημάτων Περιβάλλοντος και Θετικών Επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων και Πληροφορικής) της ημεδαπής ή αντίστοιχων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και - Πτυχιούχοι συναφούς γνωστικού αντικειμένου Τμημάτων ΤΕΙ ή αντίστοιχων με αυτά αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
- Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων
Οι υποψηφιότητες εξετάζονται καταρχήν από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης ως προς το αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος ν. 4485/2017. Οι υποψήφιοι που πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις προκειμένου να εισαχθούν στο Π.Μ.Σ. καταθέτουν προς κρίση τον ατομικό τους φάκελο και καλούνται σε προσωπική συνέντευξη που διενεργείται πριν από την έναρξη του εκάστοτε νέου κύκλου σπουδών.
Η προσωπική συνέντευξη διενεργείται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Ο τόπος και ο χρόνος της συνέντευξης γνωστοποιείται στους υποψηφίους Μ.Φ. με σχετική ανακοίνωση της γραμματείας του Π.Μ.Σ. η οποία και αναρτάται στον σχετικό πίνακα ανακοινώσεων και στη σχετική ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε.Π.Η.. Η βαθμολογία στην προσωπική συνέντευξη έχει ως βάση την κλίμακα 0-10.
Η τελική επιλογή των υποψηφίων από την Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης γίνεται με συνεκτίμηση:
- των τυπικών προσόντων (βαθμός πτυχίου Σ=10%),
- των στοιχείων που προκύπτουν από τον φάκελο του υποψηφίου (δημοσιευμένες σχετικές επιστημονικές εργασίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια, βαθμοί σχετικών με το Π.Μ.Σ. μαθημάτων από αναλυτική βαθμολογία κ.λπ.). Σ=40%,
- της αξιολόγησης των υποψηφίων κατά την προσωπική συνέντευξη (Σ=50%).
Σε περίπτωση ισοβαθμίας υποψηφίων εισάγονται στο Π.Μ.Σ. όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν με τον/την τελευταίο/-α επιτυχόντα/-ούσα. Η αποδοχή των νέων ΜΦ για κάθε μία από τις δύο ειδικεύσεις του Π.Μ.Σ. εγκρίνεται μετά από συζήτηση στην Γ. Σ. Κατά τη συζήτηση, η Γ.Σ. ενδέχεται να ορίσει ως απαιτούμενο για τη συμμετοχή ενός επιτυχόντος ΜΦ στο Π.Μ.Σ., την επιτυχή παρακολούθηση συγκεκριμένων μαθημάτων από το προπτυχιακό πρόγραμμα του Τ.Ε.Ε.Π.Η. Ο κατάλογος των επιτυχόντων ΜΦ ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. αναρτάται στη Διαύγεια, στον Πίνακα Ανακοινώσεων και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τ.Ε.Ε.Π.Η.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει Μαθήματα (Μ), Διαλέξεις, Σεμινάρια Βιωματικά εργαστήρια (ΔΣΒ) Μεταπτυχιακή Πρακτική Άσκηση (ΜΠΑ) και Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ). Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτούνται εκατόν είκοσι (120) ECTS τα οποία αναλύονται ως εξής:
Α΄ Εξάμηνο:
Μαθήματα κορμού
-
- Εθνοπολιτισμικές διαφορές και κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση
- Θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις της κοινωνικο-πολιτισμικής εμψύχωσης
- Εκπαιδευτική έρευνα: μέθοδοι συλλογής και ανάλυσης δεδομένων
- Δια βίου μάθηση και εκπαίδευση ενηλίκων
- Εκπαιδευτικές γλώσσες προγραμματισμού, ψηφιακές ιστορίες και πολυμεσικές εφαρμογές
Β΄ Εξάμηνο:
Ειδίκευση Α΄: Άτυπες, μη Τυπικές και Τυπικές Μορφές Εκπαίδευσης σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα
-
- Καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης
- Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις της ανάπτυξης και της μάθησης
- Δύο (2)μαθήματα επιλογής από τα παρακάτω τρία (3)προσφερόμενα
Ειδικά θέματα και εφαρμογές
-
- Ειδικά θέματα και εφαρμογές
- Ειδικά θέματα και εφαρμογές
- Ένα (1) υποχρεωτικό μάθημα κορμού: Εθνογραφικές εφαρμογές στις τυπικές και τις άτυπες
μορφές εκπαίδευσης
Ειδίκευση Β΄: Εκπαίδευση στην διαπολιτισμική ετοιμότητα
-
- Μελέτη της ετερότητας-Διαπολιτισμική ετοιμότητα
- Διδασκαλία της ελληνικής σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα
Δύο (2) μαθήματα επιλογής από τα παρακάτω τρία (3)προσφερόμενα
-
- Εκπαίδευση μειονοτήτων και μεταναστών 26 6
- Αφηγήσεις της διαφορετικότητας : κείμενα και ιδεολογίες 26 6
- Μέσα επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα 26 6
- Ένα (1) υποχρεωτικό μάθημα κορμού: Εθνογραφικές εφαρμογές στις τυπικές και τις άτυπες μορφές εκπαίδευσης
Γ΄ Εξάμηνο:
-
- Πρακτική άσκηση.
Δ΄ Εξάμηνο
-
- Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024 – 2025)
- Κανονισμός Σπουδών : ΦΕΚ 3318 τ.Β΄/10.08.2018
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: http://www.psed.duth.gr/