ΠΜΣ: Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο

το άρθρο ενημερώθηκε στις 16.12.2022

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Νομική Σχολή

Τμήμα Νομικής (Κομοτηνή)

ΠΜΣ: «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο»

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστημιούπολη, Τ.Κ.69100 Κομοτηνή

Τηλέφωνο: 25310 39897 Fax : 25310 39895 Ε-mail: secr@law.duth.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο» του  Τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. αποσκοπεί στην ανάπτυξη της μεταπτυχιακής έρευνας και διδασκαλίας και στην απόκτηση αντίστοιχης εμπειρίας στα επιστημονικά πεδία του Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εμπορικού Δικαίου εν γένει και του Εργατικού Δικαίου.

Eιδικότερα, αποβλέπει στην παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε αναβαθμισμένες, υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακές σπουδές, στην προώθηση της επιστήμης και της έρευνας στα εν λόγω επιστημονικά πεδία, στην υποστήριξη νέων εξειδικευμένων επιστημόνων και στην προσέλκυση φοιτητών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ανωτέρω επιστημονικά πεδία και από χώρες της αλλοδαπής.

Τίτλος Σπουδών: Το Π.Μ.Σ. απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με τον τίτλο «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο» με έμφαση στις ακόλουθες επιστημονικές ειδικεύσεις: α) στο Εταιρικό Δίκαιο και Δίκαιο Αφερεγγυότητας, β) στο Οικονομικό Δίκαιο, γ) στο Εργατικό Δίκαιο.

Διάρκεια σπουδών : Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, με τίτλο: «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο» έχει διάρκεια τεσσάρων (4) εξαμήνων. Περιλαμβάνει: (α) έναν κύκλο υποχρεωτικής φοίτησης, διάρκειας τριών (3) εξαμήνων, ο οποίος περιλαμβάνει τον κύκλο θεωρητικών μαθημάτων και εφαρμογών και (β) την εκπόνηση και την προφορική υποστήριξη Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας στο τέταρτο εξάμηνο.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων ορίζεται η Ελληνική. Ως γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζεται η Ελληνική. Είναι δυνατή η συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας σε άλλη επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από αίτηση του φοιτητή και σχετική απόφαση του επιβλέποντος τη διπλωματική εργασία και του Διευθυντή του Π.Μ.Σ., συνοδευόμενη από περίληψη του περιεχομένου της και στην Ελληνική γλώσσα.

Δίδακτρα: Χωρίς τέλη φοίτησης.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Νομικών Τμημάτων των Νομικών Σχολών ή αναγνωρισμένων Νομικών Σχολών ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής1μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους είκοσι (20) ανά έτος. Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί καθ’ υπέρβαση του ανωτάτου ορίου του αριθμού των εισακτέων δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί κατ’ ανώτατο όριο εννέα (9).

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Για να εγγραφεί κάποιος στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δίκαιο των Επιχειρήσεων και Εργατικό Δίκαιο» (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης) πρέπει να επιτύχει σε γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις σε τρία (3) μαθήματα, δύο υποχρεωτικά και ένα επιλογής ως εξής:

α) Για την επιστημονική ειδίκευση του Εταιρικού Δικαίου & Δικαίου Αφερεγγυότητας: (α) στο μάθημα των Εμπορικών Εταιριών, (β) στο μάθημα του Πτωχευτικού Δικαίου και (γ) κατ’ επιλογή (i) στο μάθημα του Δικαίου του Ανταγωνισμού ή (ii) στo μάθημα του Δικαίου Προστασίας του καταναλωτή ή (ii) στο Ατομικό Εργατικό Δίκαιο.

β) Για την επιστημονική ειδίκευση του Οικονομικού Δικαίου: (α) στο μάθημα του Δικαίου του Ανταγωνισμού, (β) στο μάθημα του Δικαίου Προστασίας του Καταναλωτή και, κατ’ επιλογή, (i) στο μάθημα του Δικαίου των Εμπορικών Εταιριών ή (ii) στο Πτωχευτικό Δίκαιο ή (iii) στο Ατομικό Eργατικό Δίκαιο.

γ) Για την επιστημονική ειδίκευση του Εργατικού Δικαίου: (α) στο μάθημα του Ατομικού Εργατικού Δικαίου, (β) στο μάθημα του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου και, κατ’ επιλογή (i) στο Δίκαιο των Εμπορικών Εταιριών ή (ii) στο Πτωχευτικό Δίκαιο ή (iii) στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού.

Ο αριθμός και το είδος των εξεταζόμενων μαθημάτων επιτρέπεται να τροποποιηθούν με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Σ.Ε., η οποία θα δημοσιοποιείται μέχρι τα μέσα Ιουλίου κάθε έτους.

Ο υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα (αγγλική, γαλλική ή γερμανική). Η γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται από την υποβολή οικείου κατά περίπτωση τίτλου σπουδών της γλώσσας ή από γραπτή εξέταση, ή από την προσκόμιση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών για τη χορήγηση του οποίου προϋποτίθεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας σε μία από τις ανωτέρω ξένες γλώσσες. Η επάρκεια του τυχόν υποβαλλόμενου τίτλου σπουδών κρίνεται από την Επιτροπή Εξέτασης των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Κριτήρια επιλογής για την εγγραφή στο Πρόγραμμα, με αντίστοιχα ποσοστά αξιολόγησης, είναι τα ακόλουθα:

Η επιτυχής, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω, συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις, με ποσοστό αξιολόγησης στο συνολικό βαθμό αξιολόγησης 50%. Θεωρείται ότι πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ο υποψήφιος, όταν το άθροισμα των βαθμών των δύο εξεταστών στο κάθε μάθημα που εξετάστηκε είναι τουλάχιστον 10, στη βαθμολογική κλίμακα από ένα έως δέκα (1-10), και ο υποβληθείς τίτλος σπουδών του ξένης γλώσσας έχει κριθεί επαρκής ή, μετά από τη συμμετοχή του στην γραπτή εξέταση της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, η γνώση της ξένης γλώσσας έχει κριθεί επαρκής.

Ο βαθμός πτυχίου με ποσοστό αξιολόγησης 20% και ο μέσος όρος των βαθμών που έλαβε ο υποψήφιος στα μαθήματα του Τομέα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, με ποσοστό αξιολόγησης 30%.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ανέρχεται σε εκατόν είκοσι (120).

Το πρόγραμμα των διδασκόμενων μαθημάτων και των προσφερόμενων διαλέξεων και σεμιναρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Α΄ Εξάμηνο: 
Μαθήματα/Διαλέξεις/Σεμινάρια

      • Εταιρικό δίκαιο – Αφερεγγυότητα Ι
      • Δίκαιο Ανταγωνισμού – Διανοητική Ιδιοκτησία
      • Εργατικό Δίκαιο Ι

Β΄ Εξάμηνο:
Μαθήματα/Διαλέξεις/Σεμινάρια

      • Εταιρικό δίκαιο – Αφερεγγυότητα ΙΙ
      • Δίκαιο Εμπορικών Συμβάσεων
      • Εργατικό Δίκαιο ΙΙ

Γ΄ Εξάμηνο:
Μαθήματα/Διαλέξεις/Σεμινάρια ECTS

      • Εργατικό Δίκαιο ΙΙΙ
      • Ζητήματα Δημοσίου Δικαίου της Επιχείρησης Ι
      • Ζητήματα Δημοσίου Δικαίου της Επιχείρησης ΙΙ

Δ΄ Εξάμηνο:

      • Εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Σκοπός του κάθε μαθήματος του μεταπτυχιακού είναι η εδραίωση και ανάπτυξη τρόπου νομικής σκέψης. Προβάδισμα έχει η θεωρητική, δογματική προσέγγιση και όχι η μηχανική επίλυση ορισμένων προβλημάτων. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής εξασκείται στην επιστημονική νομική έρευνα, στην νομική ανάλυση και σύνθεση ειδικών θεμάτων στο πεδίο του κάθε μαθήματος.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει για 5 διετείς κύκλους, αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019. Η διάρκεια του μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Νομικής του Δ.Π.Θ., μετά από αίτημα του Διευθυντή του Π.Μ.Σ. και προηγούμενη σύμφωνη απόφαση της Σ.Ε.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ