ΔΠΜΣ: Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή

το άρθρο ενημερώθηκε στις 29.09.2024

Συνεργαζόμενα τμήματα:

Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ

Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

.

ΔΠΜΣ: «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή»

(MSc “Research in Female Reproduction)

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Δ.Π.Μ.Σ.: Αρεταίειον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών – Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού, Κεντρικό Κτήριο, Γραφεία Μελών ΔΕΠ Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασ. Σοφίας 76, 115 28 Αθήνα

Τηλέφωνα:  210 7286298, E-mail: mrriga@med.uoa.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) στην «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» έχει ως αντικείμενο την πρακτική και τη θεωρητική εκπαίδευση καθώς και την ακαδημαϊκή έρευνα στους τομείς της ενδοκρινολογίας και της γυναικολογίας – μαιευτικής που αφορούν στη γυναικεία αναπαραγωγή και ευρύτερα στη γυναικεία φυσιολογία.

Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η κατάρτιση μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα ενδοκρινολογίας και μαιευτικής-γυναικολογίας που αφορούν στη γυναικεία αναπαραγωγή. Συγκεκριμένα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα εκπαιδεύονται σε βάθος στα εν λόγω θέματα μέσω της διαδικασίας επιμόρφωσης από ειδικούς βασικής και κλινικής έρευνας, και παράλληλα θα αποκτούν εμπειρία σε μεθόδους έρευνας για την παραγωγή ή/και εφαρμογή καινούργιας γνώσης.

Το επιστημονικό αντικείμενο της γυναικείας αναπαραγωγής έχει έντονα διευρυνθεί κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Αποτελεί δε αντικείμενο ενδιαφέροντος για πολλές διαφορετικές ειδικότητες της ιατρικής [μαιευτική/γυναικολογία, ενδοκρινολογία, νεογνολογία, μαιευτική ιατρική (obstetric medicine), παθολογική ανατομία και φυσιολογία της γυναίκας, κ.λπ.)] καθώς και για συναφείς επιστήμες (βιοχημεία, βιολογία, μαιευτική κ.λπ.].

Το Δ.Π.Μ.Σ. στοχεύει στο να προετοιμάσει επιστήμονες για ακαδημαϊκό έργο δίνοντάς τους τις βάσεις για την επιτέλεση αυτόνομου ερευνητικού έργου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών προς όφελος του γνωστικού αντικειμένου που υπηρετεί. Τούτο θα το επιτύχει συγκεράζοντας στο περιεχόμενό του όλο το επιστημονικό περιεχόμενο της γυναικείας αναπαραγωγής και απευθυνόμενο σε όλες αυτές τις διαφορετικές ειδικότητες και επιστήμες.

Τί προσφέρει το Δ.Π.Μ.Σ.:

    • Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» (MSc in “Research in Female Reproduction”).
    • Δυνατότητα εκπόνησης ερευνητικών εργασιών υψηλού επιπέδου και δημοσιεύσιμων σε αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά.
    • Δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικής ερευνητικής εργασίας σε αντίστοιχα συνεργαζόμενα πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού, με το τέλος του τρίτου εξαμήνου και κατόπιν προ-συνεννόησης των δύο τμημάτων, προκήρυξης μέχρι δύο θέσεων και διαδικασίας συνέντευξης.
    • Εργαστηριακά-πρακτικά μαθήματα καθορισμένου αριθμού κατά τη διάρκεια των εξαμήνων σπουδών.
    • Δυνατότητα παρακολούθησης των θεωρητικών μαθημάτων, με μορφή webinar, για τους διαμένοντες εκτός Αθηνών φοιτητές (Η διδασκαλία μαθημάτων με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν ξεπερνά σε ποσοστό το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του συνόλου των μαθημάτων).
    • Δυνατότητα παρακολούθησης, με μορφή webinar, μαθημάτων από καταξιωμένους ειδικούς διδάσκοντες σε ξένα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ*.
    • Συνεχή επιστημονική ενημέρωση σε θέματα Γυναικείας Αναπαραγωγής και Ενδοκρινολογίας από τον επίσημο ιστοχώρο του Δ.Π.Μ.Σ. researchreproduction.gr (ανάρτηση σεμιναρίων, ημερίδων που διοργανώνει το Δ.Π.Μ.Σ., συναφών συνεδρίων κ.ά.). 

Τίτλος Σπουδών:

Το Δ.Π.Μ.Σ. απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» (MSc in “Research in Female Reproduction”).

Τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του Προγράμματος αναλαμβάνει η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διάρκεια σπουδών : Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Τα μαθήματα διεξάγονται κατά βάση στην ελληνική γλώσσα και κατά περίπτωση στην αγγλική.

Δίδακτρα: Το κόστος συμμετοχής στο Δ.Π.Μ.Σ. για κάθε φοιτητή είναι 1.800,00 Ευρώ ανά έτος σπουδών (900,00 Ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών), ήτοι σύνολο 3.600,00 Ευρώ για τη διάρκεια των τεσσάρων (4) εξαμήνων. Μετά την καταβολή των διδάκτρων δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής τους.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Δ.Π.Μ.Σ. «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» γίνονται δεκτοί:

α) πτυχιούχοι Ιατρικής, Βιολογίας, Βιοχημείας της ημεδαπής καθώς και πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής,

β) πτυχιούχοι λοιπών συναφών τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,

γ) πτυχιούχοι του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή άλλων συναφών ΑΕΙ και Τμημάτων άλλων ιδρυμάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναγράφονται λεπτομερώς παρακάτω.

Διαδικασία επιλογής και εγγραφή επιτυχόντων

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

    1. Αίτηση υποψηφίου
    2. Αντίγραφο πτυχίου
    3. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων
    4. Βεβαίωση ισοτιμίας / αντιστοιχίας τίτλου σπουδών από το Δ.Ο.Α.Τ.ΑΠ. (για όσους έχουν τίτλο     σπουδών από ίδρυμα της αλλοδαπής)
    1. Αν υπάρχει μεταπτυχιακό δίπλωμα, αντίγραφο αυτού και της σχετικής αναλυτικής βαθμολογίας
    2. Λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα (υπόδειγμα βιογραφικού σημειώματος προτείνεται στον ιστοχώρο του  Δ. Π.Μ.Σ.)
    1. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις
    2. Πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (αν έχουν αποκτηθεί παραπάνω του ενός     πιστοποιητικά, να επισυναφθεί μόνο ένα)
    1. Πιστοποιητικό γνώσης της χρήσης η/υ (εφόσον υπάρχει)
    2. Αντίγραφο ταυτότητας.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει με βάση τα ανωτέρω δικαιολογητικά και μετά από συνέντευξη των υποψηφίων από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των θεωρητικών μεταπτυχιακών μαθημάτων, σε παρακολούθηση εργαστηριακών/πρακτικών ασκήσεων, σε συμμετοχή σε ημερίδες που διοργανώνει το Π.Μ.Σ. ετησίως, καθώς και σε εκπόνηση και συγγραφή μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα. Ειδικότερα, στα τρία πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνονται θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα και το τέταρτο εξάμηνο αφιερώνεται στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας.

Υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών Δ.Π.Μ.Σ.

Η τήρηση των δικαιολογημένων απουσιών σε ποσοστό 10% του συνόλου των διδακτικών ωρών κάθε εξαμήνου ισχύει τόσο για όσους παρακολουθούν το μεταπτυχιακό εντός της αιθούσης (διαμένοντες στην Αθήνα) όσο και για όσους το παρακολουθούν εκ του μακρόθεν (διαμένοντες εκτός Αθηνών). Οι παρουσίες λαμβάνονται κατά την έναρξη του μαθήματος και στα ενδιάμεσα διαλείμματα.

  • Υποχρεωτική φυσική παρουσία όλων των φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ., συμπεριλαμβανομένων των κατοικούντων εκτός Αθηνών, στα εργαστηριακά-πρακτικά μαθήματα και στις εξετάσεις του κάθε εξαμήνου σπουδών του Δ.Π.Μ.Σ..
  • Η τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων ανά εξάμηνο σπουδών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις κάθε εξαμήνου καθώς και για την ολοκλήρωση των σπουδών με την κατάθεση θέματος διπλωματικής εργασίας και την εκπόνησή της στο πλαίσιο του τέταρτου εξαμήνου.
  • Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας: Επιλογή θέματος μέχρι και το 3ο εξάμηνο σπουδών και εκπόνησή του εντός ενός έως τριών εξαμήνων μετά τη λήξη του 3ου εξαμήνου. Με αιτιολογημένη αίτηση, δίνεται η δυνατότητα παράτασης όχι μεγαλύτερης των δύο (2) εξαμήνων προκειμένου για την ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας. Το θέμα της διπλωματικής εργασίας πρέπει να είναι συναφές με τα μαθήματα του προγράμματος, μπορεί να έχει ερευνητικό χαρακτήρα ή να αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση. Στην περίπτωση της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο η εργασία να έχει γίνει καταρχάς δεκτή πριν τη λήψη του πτυχίου σε ξενόγλωσσο ή ελληνικό περιοδικό. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό περιοδικό, αυτό θα πρέπει να είναι αποδελτιωμένο σε βιβλιογραφική βάση δεδομένων όπως η Scopus, η Web of Science και η Google scholar. Εάν το θέμα έχει ερευνητικό χαρακτήρα (εκπόνηση εργασίας), η δημοσίευση της εργασίας δεν είναι υποχρεωτική, η δημοσίευσή της όμως σε διεθνές περιοδικό προσμετράται θετικά για τη βαθμολόγηση της εργασίας με τη μέγιστη βαθμολογία.
  • Αξιολόγηση των μαθημάτων και διδασκόντων του Δ.Π.Μ.Σ. μετά το πέρας του κάθε κύκλου μαθημάτων.
  • Υποχρεωτική παρακολούθηση των ημερίδων που διοργανώνονται από το Δ.Π.Μ.Σ..

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2027 – 2028 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 32 και την παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 4485/2017.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ