Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες που προσφέρει συμβάλλει στην λειτουργία της τουριστικής επιχείρησης (π.χ. ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, κρουαζιερόπλοια, καζίνο, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις) στην οποία απασχολείται.

Πιο συγκεκριμένα, όταν εργάζεται σε ξενοδοχειακή μονάδα, υποδέχεται τους πελάτες κατά την άφιξή τους, τους ενημερώνει σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ξενοδοχείου, φροντίζει για διάφορες ανάγκες τους και γενικότερα τους παρέχει κάθε διευκόλυνση προκειμένου η διαμονή τους στο ξενοδοχείο να είναι ευχάριστη και χωρίς προβλήματα. Όταν το αντικείμενο της εργασίας του είναι η διαχείριση τουριστικών εκδηλώσεων, διοργανώνει και επιβλέπει ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οργανώνει και συμμετέχει σε θεατρικές και ταχυδακτυλουργικές παραστάσεις, χορευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εορταστικές βραδιές καθώς και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να καθίσταται όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη η διαμονή των πελατών στην τουριστική μονάδα.

Όταν απασχολείται στη διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φροντίζει για την ομαλή λειτουργία και αποδοτική εκμετάλλευση της ξενοδοχειακής μονάδας και την εκπροσωπεί σε όλες τις εξωτερικές της σχέσεις. Όταν απασχολείται ως υπάλληλος σε τουριστικά γραφεία ενημερώνει για δρομολόγια μεταφορικών μέσων, τιμές εισιτηρίων καθώς και για στοιχεία σχετικά με ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και άλλες τουριστικές υπηρεσίες. Ακόμη, αναλαμβάνει να επικυρώνει κρατήσεις θέσεων σε μεταφορικά μέσα, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες και διοργανώνει εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας ή εξωτερικό.

Τέλος, όταν απασχολείται στη μονάδα επισιτισμού μιας ξενοδοχειακής μονάδας, παρασκευάζει εδέσματα κάθε μορφής και ποικιλίας, δημιουργεί συνδυασμούς τροφίμων και ποικιλίες φαγητών και φροντίζει για την προμήθεια, τον ποιοτικό έλεγχο και τη συντήρηση των τροφίμων.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε καλές συνθήκες, αφού απασχολείται σε χώρους τουριστικών επιχειρήσεων που επιβάλλεται να είναι επιμελημένοι και ευχάριστοι. Το επάγγελμα του υπαλλήλου τουριστικών επιχειρήσεων είναι κουραστικό και απαιτητικό αφού το έντονο άγχος και η πίεση που δημιουργούν οι συνεχείς επαφές με τους πελάτες είναι χαρακτηριστικά της καθημερινής του ζωής.

Το επάγγελμά του δεν είναι μονότονο και προσφέρει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του. Εργάζεται πρωινές, απογευματινές ή νυχτερινές ώρες, ανάλογα με το είδος της απασχόλησης και τη βάρδια του. Υπερωρίες απαιτούνται συνήθως σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης. Η εργασία του απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας και έχει μεγάλη κόπωση.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων απαιτείται να είναι πρόθυμος, εξυπηρετικός, δραστήριος, ευχάριστος και διακριτικός. Επίσης χρειάζεται, να είναι οργανωτικός, μεθοδικός, έντιμος και να διακρίνεται για την ευγένεια και την επαγγελματική του ευσυνειδησία.

Ακόμη, πρέπει να είναι συνεπής, παρατηρητικός, συνεργάσιμος να έχει καλή υγεία, σωματική αντοχή και επιμελημένη εμφάνιση. Τέλος, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και εργασίας υπό πίεση, η καλή γνώση αγγλικών και Η/Υ θεωρούνται απαραίτητα προσόντα για όποιον θέλει να σταδιοδρομήσει σε αυτό το επάγγελμα.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Υπάλληλος  Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο υπάλληλος τουριστικών επιχειρήσεων μπορεί να απασχοληθεί σε υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ., σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε τουριστικά γραφεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ