Υπερτασιολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η ενημέρωση, η πρόληψη, η έρευνα, η διάγνωση, η παρακολούθηση, και η θεραπεία της υπέρτασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου όριου ζωής και επιβίωσης των υπερτασικών ασθενών είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο υπερτασιολόγος διενεργεί τον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο (υπερηχογράφημα νεφρών, εξετάσεις δειγμάτων ούρων 24ωρου, ψηφιακή αγγειογραφία ή αγγειογραφία των νεφρών, υπερηχοκαρδιογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, γενική αίματος, ενδοφλέβιο πυελογραφία κ.ά.) για να διαπιστώσει την αιτία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Στις περιπτώσεις που δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία ή υποκείμενη νόσος (νεφρικές βλάβες, ορμονικές διαταραχές, στενώσεις αρτηριών κ.ά.), προτείνει συγκεκριμένα θεραπευτικά μέτρα (φαρμακευτικά και μη) για τη θεραπεία της. Σκοπός των μέτρων αυτών δεν είναι μόνο η μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και η πρόληψη των επιπλοκών καθώς και η διόρθωση όλων εκείνων των παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη επιπλοκών (κάπνισμα, χοληστερίνη, κατανάλωση αλκοόλ, παχυσαρκία κ.ά.).

Η έγκαιρη διάγνωση και η ρύθμιση της υπέρτασης μειώνει τον κίνδυνο και τις ανεπανόρθωτες βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε πολλά όργανα (καρδιά, εγκέφαλος, νεφρά, μάτια, περιφερικές αρτηρίες κ.ά.), τα οποία έχουν ζωτική σημασία για λειτουργία του οργανισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά κ.ά. Ο υπερτασιολόγος συνεργάζεται με άλλους ιατρούς συναφών ειδικοτήτων (καρδιολόγους, ειδικούς παθολόγους κ.ά.) για πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασθενούς.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως στο ιατρείο του και καθορίζει μόνος του το ωράριό του, εφόσον δέχεται με ραντεβού. Όταν εργάζεται σε νοσοκομεία, κλινικές και ιατρικά εργαστήρια πρέπει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών. Επίσης, όταν εργάζεται σε νοσοκομειακούς χώρους είναι υποχρεωμένος να κάνει αρκετές εφημερίες, ημερήσιες και νυχτερινές.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες ιατρικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει ευαισθησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης για να αντιμετωπίζει με κατανόηση και σεβασμό τον ασθενή, που συνήθως βρίσκεται σε σχέση ψυχολογικής εξάρτησης απέναντί του. Επίσης, πρέπει να έχει καλή επικοινωνία με τους ασθενείς του και να συνεργάζεται αρμονικά με τους συναδέλφους του, το υγειονομικό και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό.

Η συνεχής ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι συχνές μετακινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας για συμμετοχή σε συνέδρια και έρευνες στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματός του. Τέλος, η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων της ιατρικής και η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:

Αρχικές Σπουδές στο επάγγελμα του Ιατρού (με ειδίκευση αργότερα στην ειδικότητα του Υπερτασιολόγου) προσφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα ιατρικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή σε δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ