Περιγραφή Επαγγέλματος:
Είναι πολύτιμος βοηθός του τεχνολόγου τροφίμων και εργάζεται πάντα υπό την εποπτεία του. Η επεξεργασία των γεωργο-κτηνοτροφικών προϊόντων και των πρώτων υλών άλλης προέλευσης για την παραγωγή τροφίμων με την εφαρμογή των βιολογικών και φυσικών επιστημών αλλά και των νέων μεθόδων, είναι το βασικό αντικείμενο της εργασίας του.
Επεξεργάζεται και αναλύει την ποιότητα των τροφίμων και μελετά το σχεδιασμό των βιομηχανικών εργαστηρίων που κάνουν τον ποιοτικό έλεγχο, τη συσκευασία, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διανομή των τροφίμων. Κύριο μέλημά του είναι να επισκέπτεται τους χώρους παραγωγής των τροφίμων και να ελέγχει αν τηρούνται οι κανόνες και πληρούνται οι προδιαγραφές που θέτει η ελληνική αλλά και η κοινοτική νομοθεσία.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες εργαστηρίου, όπου γίνεται ο ποιοτικός έλεγχος των τροφίμων. Όταν όμως εργάζεται σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τροφίμων, οι συνθήκες είναι δύσκολες, διότι υπάρχει θόρυβος, δυσάρεστες οσμές, χημικές ουσίες, και τεχνητός φωτισμός.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι υπομονετικός, δημιουργικός, μεθοδικός και να εκτελεί με ακρίβεια την εργαστηριακή εργασία που απαιτεί το επάγγελμά του. Πρέπει επίσης να έχει την ικανότητα να εποπτεύει και να ελέγχει τις μηχανές επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων.
Απαραίτητες είναι οι διοικητικές ικανότητες, ώστε να μπορεί να κατευθύνει το προσωπικό που εργάζεται για την επεξεργασία και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων.
Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Τομείς Απασχόλησης:
Ο βοηθός τεχνολογίας και ελέγχου τροφίμων μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο τομέα, σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις τροφίμων, αποθήκες συντήρησης και μαζικής διακίνησης τροφίμων, ως ελεύθερος επαγγελματίας, με μελέτες εγκατάστασης, οργάνωσης, λειτουργίας βιομηχανιών, βιοτεχνιών τροφίμων και ως υπεύθυνος σε φοιτητικές, μαθητικές εστίες, ξενοδοχεία, οικοτροφεία, κατασκηνώσεις κ.λπ.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)