Ειδικός Σύμβουλος Νευρογλωσσολογικού Προγραμματισμού

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η βοήθεια που παρέχει στον ενδιαφερόμενο ώστε να μάθει να κατευθύνει το νου του, να οργανώνει τις πληροφορίες που προσλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δυσκολίες που συναντά στην καθημερινή του ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός σύμβουλος νευρογλωσσολογικού προγραμματισμού συζητά με τον ενδιαφερόμενο για να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους αναπαριστά (μοντελοποιεί) τον κόσμο μέσα του προκειμένου να τον βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο των αναπαραστάσεων αυτών προς όφελός του. Ακόμη, εφαρμόζει ειδικές μεθόδους (μελέτη περιπτώσεων, παραδειγμάτων κ.ά.), για να τον συνεπικουρεί ώστε να μπορεί να αντιλαμβάνεται τους μηχανισμούς που υπεισέρχονται στη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους και να γίνεται πιο αποτελεσματικός στην επικοινωνιακή του σχέση.

Επίσης, του μαθαίνει να αναπτύσσει στρατηγικές ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κριτικές καταστάσεις, συγκρούσεις και δυσκολίες που συναντά σε πολλούς τομείς της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής του ζωής.

Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος ειδικός αναπτύσσει ειδικές τεχνικές για να βοηθά τον πελάτη του να αξιοποιεί το προσωπικό του δυναμικό, να προσδιορίζει τις δημιουργικές δεξιότητες και τις ικανότητές του, να αξιολογεί εποικοδομητικότερα τις δικές του κοινωνικόψυχολογικές και επικοινωνιακές δυνατότητες και να συνειδητοποιεί ότι μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να προκαλεί θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Με άλλα λόγια, ο σύμβουλος του νευρογλωσσολογικού προγραμματισμού μαθαίνει το άτομο να κινητοποιεί τον εαυτό του, να κατευθύνει το νου του, να αλλάζει κατεύθυνση και να ανοίγει δρόμους σε νέες επιλογές, νέες συμπεριφορές, νέους τρόπους σκέψης και συναισθηματικής έκφρασης.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται στο γραφείο του. Δέχεται με ραντεβού αλλά συχνά απαιτείται να εργάζεται υπερωριακά προκειμένου να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις που έχει αναλάβει. Πρόκειται για κουραστικό επάγγελμα αφού το έντονο άγχος και η πίεση που δημιουργούν οι συνεχείς επαφές με τους υποψήφιους πελάτες είναι χαρακτηριστικά της καθημερινής του ζωής.

Κατά τη διαδικασία της εργασίας του πρέπει να είναι συγκεντρωμένος και να φροντίζει να δημιουργείται φιλική ατμόσφαιρα με τον πελάτη του γεγονός που τον αναγκάζει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες σχετικές με το αντικείμενό του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Τα προσόντα που χρειάζονται για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι το υψηλό αίσθημα καθήκοντος, η επαγγελματική ευσυνειδησία, η διαπραγματευτική ικανότητα, η ενεργητική ακρόαση, η ουδετερότητα, η ευρύτητα πνεύματος, η εμπειρία, η ερευνητική διάθεση, η συνθετική και αναλυτική ικανότητα, η υπευθυνότητα, η εχεμύθεια, η ειλικρίνεια, η υπομονετικότητα, η ευγένεια, η κοινωνικότητα και η διαλλακτικότητα.

Ο ειδικός σύμβουλος νευρογλωσσολογικού προγραμματισμού χρειάζεται ακόμα να διαθέτει σωματική και ψυχική αντοχή, εργατικότητα, προθυμία, συνέπεια, αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, αυτοσυγκέντρωση, αυτοκυριαρχία, εφευρετικότητα, ηρεμία, διπλωματικότητα και ευχέρεια στο γραπτό και τον προφορικό λόγο.

Τέλος, η πολύ καλή γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή, η άριστη γνώση ξένων γλωσσών και οι επικοινωνιακές δεξιότητες διευκολύνουν τη δουλειά του.

Σπουδές:
Σπουδές ειδικού συμβούλου νευρογλωσσολογικού προγραμματισμού μπορεί να κάνει κάποιος που είναι πτυχιούχος των Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικών, Οικονομικών Επιστημών κ.ά.

Η συνέχιση, όμως, των σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της συμβουλευτικής, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, κρίνεται απαραίτητη για τον εμπλουτισμό της εκπαίδευσης των συμβούλων με τρόπους που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν το προσωπικό τους δυναμικό, να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους, να αυξήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και την αποτελεσματικότητά τους, ως πρόσωπα και ως επαγγελματίες.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, με στόχο τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα επικοινωνίας και αλλαγής της συμπεριφοράς τους καθώς και την ανάπτυξη των προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.

Ακόμη, μπορεί να διατηρεί δικό του γραφείο ή να διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης της διαδικασίας διαμόρφωσης της προσωπικότητας.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ