Ειδικός Σχεδίασης Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η ολοκληρωμένη σχεδίαση καινοτομικών διαδραστικών προϊόντων και συστημάτων, καθώς και βιομηχανικών προϊόντων και συστημάτων, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και τη δημιουργική χρήση γνώσης και ιδεών από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών και των επιστημών.

Ειδικότερα, συνδυάζει και εφαρμόζει διάφορες μεθόδους ηλεκτρονικής μοντελοποίησης προϊόντων και συστημάτων που επικεντρώνονται στη λειτουργική ανάλυση προϊόντος, τη μορφολογική ανάλυση και βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων και γενικότερα την ολιστική θεώρηση του κύκλου ανάπτυξης προϊόντος.

Είναι σε θέση να παρεμβαίνει δημιουργικά σε όλες τις φάσεις του «κύκλου ζωής» ενός προϊόντος ή συστήματος, ξεκινώντας από την αναγκαιότητα της ύπαρξής του, τη μορφή του, την κατασκευή πρωτοτύπων, μέχρι και τη σχεδίαση της παραγωγής του, εξασφαλίζοντας την αισθητική και την ευχρηστία του. Εφαρμόζει τις τεχνικές ψηφιακής σχεδίασης και τελικής δοκιμής προϊόντος και είναι ικανός να τεκμηριώνει το παραγόμενο σύστημα.

Ακόμα, αναπτύσσει και συντάσσει τις προδιαγραφές των τελικών προϊόντων, ακολουθώντας καθιερωμένες μεθόδους και πρότυπα. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται ποικίλες θεματικές και διαδραστικές εφαρμογές, όπως ο σχεδιασμός ηλεκτρονικών σελίδων για εκπαίδευση παιδιών, ειδικά προσχολικής ηλικίας, μέσω Η/Υ, οι τοπικοί πολιτιστικοί παράγοντες και ο βιομηχανικός σχεδιασμός προϊόντων σε διεθνές επίπεδο, η σχεδίαση και παραγωγή χρυσών κοσμημάτων – αρχαιολογικών ευρημάτων, ο ορισμός και η σχεδίαση ψηφιακών συστημάτων ψυχαγωγίας που καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες των χρηστών της νέας τεχνολογίας κ.ά.

Χρησιμοποιεί κυρίως εξειδικευμένα προγράμματα αρχιτεκτονικής σχεδίασης προϊόντων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (computer-aided design/engineering – CAD/CAE), προκειμένου να σχεδιάσει λύσεις με τη μορφή εύχρηστων και λειτουργικών προϊόντων και συστημάτων σε διάφορους χώρους και πλαίσια, ανταποκρινόμενος με αυτό τον τρόπο στις τρέχουσες αλλά και στις αναδυόμενες ανάγκες για στελέχη στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις στη νέα πραγματικότητα της κοινωνίας της πληροφορίας.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο, εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα εξειδικευμένα προγράμματα σχεδίασης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δουλεύει συνήθως με εντατικούς ρυθμούς, μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, γι’αυτό είναι δυνα τόν να προκληθούν κόπωση των οφθαλμών, πόνοι στην πλάτη και προβλήματα στα χέρια και τους καρπούς.

Συνεπώς, πρέπει να κάνει τακτικά διαλείμματα, να χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα στην οθόνη του υπολογιστή και να τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας του. Τέλος, συχνά απαιτείται να παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια, προκειμένου να ενημερώνεται για τις σύγχρονες εξελίξεις στο επιστημονικό του πεδίο.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η άρτια επαγγελματική κατάρτιση, η φαντασία, η σημασία στη λεπτομέρεια, η μεθοδικότητα, η παρατηρητικότητα, και η επιδεξιότητα στη χρήση εξειδικευμένων διαδραστικών σχεδιαστικών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.

Χρειάζεται, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σπουδές:

Για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος απαιτείται μεταπτυχιακή εξειδίκευση.

Σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σύρος).

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο:  Σχεδίαση Διαδραστικών και Βιομηχανικών Προϊόντων και Συστημάτων. Με π ροσφέρονται μαθήματα, όπως Σχεδίαση βασισμένη σε Η/Υ (CAD), Θεωρία – Μεθοδολογία σχεδίασης, Σχέδιο – Χρώμα για τη σχεδίαση προϊόντων, Διαδραστική Σχεδίαση, Εφαρμοσμένα μαθηματικά, Γεωμετρική μοντελοποίηση (CAD), Διαχείριση Σχεδίασης, Διαδραστική Σχεδίαση – Εργονομία, Προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη Σχεδίαση, Υλικά, Σχεδίαση Συστημάτων Εικονικής Πραγματικότητας, Σχεδίαση Διαδραστικών Πληροφοριακών Συστημάτων, Σχεδίαση ρομποτικών συστημάτων, Σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων, Σχεδίαση έξυπνων ενδυμάτων, Σχεδίαση υφάσματος.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες της πληροφορικής, διακοσμητές και γραφίστες.

Ειδικότερα, μπορεί να απασχοληθεί σε εμπορικές εταιρείες, σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, σε διαφημιστικές εταιρείες, σε εκδοτικές εταιρίες, ή ακόμα ως ελεύθερος επαγγελματίας με δική του επιχείρηση ανάπτυξης και παραγωγής ανάλογων εφαρμογών για λογαριασμό επιχειρήσεων που ασχολούνται με τις γραφικές τέχνες, τη διαφήμιση, τις εκδόσεις, τις εκτυπώσεις, καθώς και τα μέσα έντυπης και ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί σε εργαστήρια ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πάτρας κ.ά. Επιπλέον, μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση, μετά από παρακολούθηση παιδαγωγικών μαθημάτων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ