Βοσκός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η προστασία, η φροντίδα, η φύλαξη, η εκτροφή και η περιποίηση κατσικιών και προβάτων είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Ειδικότερα, ο βοσκός φροντίζει για την καθημερινή έξοδο των ζώων προκειμένου να εξασφαλίζεται η βοσκή και η πρόσληψη της απαραίτητης τροφής τους. Καθοδηγεί και συνοδεύει, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, τα ζώα ή το κοπάδι του σε διάφορα βοσκοτόπια και προσέχει να μην απομακρυνθούν ή χαθούν κατά τη διάρκεια της βοσκής τους.

Ακόμη, ο βοσκός είναι υπεύθυνος για το ζευγάρωμά τους και φροντίζει τα ζώα κατά τη διάρκεια της γέννησής τους, ιδιαίτερα τα νεογνά. Επιπρόσθετα, εκτελεί μια σειρά από άλλες εργασίες που περιλαμβάνουν: χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς ποσότητας τροφής και νερού όταν βρίσκονται στα μαντριά, άρμεγμα, κούρεμα, ευνούχισμα των αρσενικών, σφράγισμα των ζώων, σφάξιμο και εκδορά και προώθηση στην αγορά του κρέατός τους αλλά και των άλλων προϊόντων (γάλα, τυρί, μαλλί κ.α.).

Επίσης, φροντίζει να διατηρεί τους χώρους διαμονής των κοπαδιών (στάβλους, μαντριά) όσο γίνεται πιο καθαρούς και προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών τους. Ακόμη, ο βοσκός οφείλει να τηρεί βιβλιάρια υγείας των ζώων, στα οποία καταγράφονται οι εμβολιασμοί και οι κτηνιατρικές εξετάσεις και πράξεις στις οποίες υποβάλλονται προκειμένου να είναι διαθέσιμα για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο της φροντίζει για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση τυχόν ασθενειών ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση τους τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Το επάγγελμα του βοσκού έχει περιοριστεί αρκετά, αφού τα ζώα εκτρέφονται πλέον σε σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους (στάβλους, βοσκοτόπια, λιβάδια κ.ά.) με ακανόνιστο ωράριο. Επειδή χρειάζεται να βγάζει το κοπάδι του για ελεύθερη βοσκή αντιμετωπίζει αντίξοες καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή, ζέστη), γεγονός που μπορεί να του προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία του. Ακόμη, όταν ασχολείται με τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων σταύλισης των ζώων, εργάζεται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες και δυσάρεστες οσμές.

Κατά το τάισμα των ζώων στους στάβλους χρειάζεται βάρη, γεγονός που καθιστά τη δουλειά του αρκετά κουραστική και επίπονη. Επιπλέον, τα ζώα χρειάζονται καθημερινή φροντίδα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν υπάρχουν αργίες ή εορτές, ενώ παράλληλα πολλές εργασίες όπως το τάισμα και το άρμεγμα χρειάζεται να ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τη φύση, την ύπαιθρο και τη φροντίδα των ζώων, η σωματική αντοχή και δύναμη και υπομονή είναι μερικά από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο βοσκός.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια  στην ειδικότητα Ζωικής Παραγωγής.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται ως υπάλληλος σε κτηνοτροφικές μονάδες, συνεταιρισμούς, σφαγεία κ.ά. ή ως ελεύθερος επαγγελματίας με δική του κτηνοτροφική μονάδα.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ