Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Φυσικοθεραπευτή με στόχο τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του μυϊκού και οστεϊκού συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Στα πλαίσια της εργασίας του φροντίζει για την πρόληψη των προβλημάτων που επηρεάζουν τη φυσιολογική κατάσταση του σώματος με ειδικές ασκήσεις και τεχνικά μέσα. Εργάζεται κυρίως με τα χέρια του, κάνοντας μασάζ σε πονεμένους ή παράλυτους μυς, έτσι ώστε να αυξηθεί η μυϊκή τους δύναμη.

Χρησιμοποιεί βέβαια και άλλες μεθόδους, όπως ηλεκτρικά ερεθίσματα, κρύα ή ζεστά μπάνια και διάφορες ασκήσεις. Ασχολείται επίσης με προβλήματα κινησιολογίας, νευρολογικής και ορθοπεδικής φύσεως και λειτουργεί προληπτικά σε προεγχειρητικό και θεραπευτικά σε μετεγχειριτικό στάδιο.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας είναι γενικά καλές και εξαρτώνται από την υποδομή και τον εξοπλισμό του χώρου στον οποίο απασχολείται. Το ωράριο εργασίας του σχετίζεται με το ωράριο λειτουργίας του φορέα όπου εργάζεται.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι υπομονετικός, ευγενικός και διακριτικός με τους ασθενείς. Είναι απαραίτητο να έχει καλές γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας κα να διαθέτειι σωματική αντοχή. Η μυϊκή δύναμη και η επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών αποτελούν βασικά προσόντα για το βοηθό φυσικοθεραπευτή. Πρέπει επίσης να είναι συνεργάσιμος και να διαθέτει επικοινωνιακές ικανότητες για να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών.

Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Βοηθός Φυσιοθεραπευτή, καθώς επίσης στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας-μετά την απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας και τη συμμετοχή του σε εξετάσεις- σε νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, σε Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ανάλογα τμήματα, σε ιδρύματα αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές κινητικές αναπηρίες, σε ΚΑΠΗ, σε ειδικά κέντρα αποκατάστασης, σε αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης, σε γυμναστήρια, σε ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους γυμναστικής και χώρους διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ