Βοτανολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η επιστημονική μελέτη των φυτών. Ερευνά και καταγράφει τα βότανα, μελετά τις ιδιότητές τους, που μπορεί να είναι και θεραπευτικές, και τα ταξινομεί με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις χρήσεις τους σε τρόφιμα, καλλυντικά ή φάρμακα. Ο βοτανολόγος αναζητά σπάνια αλλά και συνηθισμένα βότανα, τα συλλέγει την κατάλληλη περίοδο, η οποία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αποσπά το άρωμά τους, δημιουργεί μείγματα και προετοιμάζει θεραπείες που βασίζονται σε βότανα και αρώματα.

Η διατήρησή τους εξαρτάται από το είδος και τη χρήση τους. Κάποια φυτά αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος και αποθηκεύονται σε βαζάκια, για άλλα απαιτείται βράσιμο σε κατάλληλη θερμοκρασία και άλλα πολτοποιούνται με παραδοσιακές μεθόδους για τη δημιουργία αλοιφών και άλλων παρασκευασμάτων με ιαματικές ιδιότητες. Τα αποτελέσματα της βοτανολογικής έρευνας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και τη βελτίωση φαρμάκων, τροφίμων φυτικών ινών κ.α. Ακόμη, η γνώση των βοτανολόγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση πάρκων και δασών καθώς και προβλημάτων ρύπανσης.

Συνθήκες Εργασίας:
Μπορεί να εργάζεται στην ύπαιθρο όπου συλλέγει ή καλλιεργεί βότανα. Όταν ασχολείται και με την πώληση, ακολουθεί ωράριο των καταστημάτων. Τέλος, όταν απασχολείται σε ερευνητικό κέντρο, εργάζεται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, όπου κάνει πειράματα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Δουλεύει μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες (βιολόγους, χημικούς, φαρμακοποιούς κ.α).

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να γνωρίζει τα είδη και τις ιδιότητες των φυτών, τις τεχνικές και τις μεθόδους της καλλιέργειας και τις περιοχές και τις συνθήκες στις οποίες. Ακόμη, είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις χημείας και φαρμακευτικής και να γνωρίζει τη νομοθεσία που σχετίζεται με τα φαρμακευτικά είδη και τα φάρμακα από βότανα.

Επίσης, σε περίπτωση που διατηρεί δικό του κατάστημα, πρέπει να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες να είναι ευγενικός με τους πελάτες και να τους δίνει συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και τις χρήσεις τους στον τομέα των καλλυντικών, τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν την εργασία του.

Τέλος, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και έμπειρος στη χρησιμοποίηση των βοτάνων, καθώς δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Τέλος η αγάπη για τα ταξίδια, το ενδιαφέρον για την έρευνα και η διάθεση προσφοράς στον άνθρωπο και την επιστήμη είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Για να ασχοληθεί κανείς με το επάγγελμα του βοτανολόγου μπορεί να σπουδάσει στα τμήματα Βιολογίας του των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Τα προγράμματα σπουδών περιέχουν και μαθήματα όπως Εισαγωγή στη Βοτανική, Φυσιολογία Φυτών, Γενική Μικροβιολογία, Βιολογία Φυτικού Κυττάρου, Ανατομία Φυτών, Μορφογένεση Φυτών, Μεταβολισμός Φυτών, Αναπτυξιακή Φυσιολογία Φυτών, Οικοφυσιολογία Φυτών, Ειδικά θέματα Μοριακής και Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας.

Επίσης, μπορεί να σπουδάσει στο τμήματα Γεωπονίας των Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Επιπλέον, μπορεί να σπουδάσει Ιατρική Βοτανολογία, Εθνοβοτανολογία και Φυτοθεραπεία σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο που υπόσχεται να προσφέρει πολλά όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.

Τομείς Απασχόλησης:
Ανάλογα με το επίπεδο σπουδών του, μπορεί να απασχοληθεί σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εναλλακτικών θεραπειών, σε βιομηχανίες και εργαστήρια καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων ή να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του κατάστημα πώλησης βοτάνων.

Επίσης, μπορεί να εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και άλλους δημόσιους οργανισμούς ή ως ειδικός συνεργάτης σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, μπορεί να εργαστεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως καθηγητής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ