{0497} : Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Αθήνα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 10/01/2025

Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)

Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνα)

Εισαγωγική κατεύθυνση  Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών (Αθήνα)

Έδρα :

Διεύθυνση : Σταθμός ΗΣΑΠ “Ειρήνη”, 141 21, Ηράκλειο Αττικής

Τηλέφωνο: 210 2896736  E-mail:  elecengedu@aspete.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του τμήματος Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών  είναι η παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους φοιτητές της παράλληλα με τις τεχνολογικές γνώσεις  της Ηλεκτρολογίας.

Η αποστολή της Σχολής συμπίπτει με αυτή των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και περιλαμβάνει επιπλέον την παράλληλη παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές της, την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στην εκπαιδευτική τεχνολογία και την παιδαγωγική, και την παροχή κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης. 

Το Πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας το οποίο ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των ΤΕΙ. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και αυτόν της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει διττό χαρακτήρα, αφού, όπως ήδη επισημάνθηκε, διττός είναι και ο χαρακτήρας της Σχολής. Ορίζεται από δύο σαφώς διακρινόμενες, αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες συνιστώσες: την τεχνολογική και την παιδαγωγική. Δηλαδή στοχεύουν τόσο στην προαγωγή της γνώσης και την επιτυχημένη σύγκλιση της θεωρίας με την πράξη, αλλά και στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας στην ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Καθώς επίσης την παροχή επιστημονικής γνώσης στους φοιτητές στους τομείς των Επιστημών της Αγωγής (Παιδαγωγική, Διδακτική, Ψυχολογία, Συμβουλευτική, Ξένη Γλώσσα) και των Θετικών Επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία).

Τα διδασκόμενα μαθήματα διακρίνονται σε Τεχνολογικά, τα οποία περιλαμβάνουν και μαθήματα θετικών επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και καλύπτουν οκτώ περίπου εξάμηνα σπουδών, και σε Παιδαγωγικά, τα οποία καλύπτουν δύο εξάμηνα σπουδών. Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, εκτός από μια ομάδα μαθημάτων τα οποία είναι κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά. Τα προσφερόμενα κατά περίπτωση προαιρετικά μαθήματα συνοδεύονται μόνο από χαρακτηρισμό επιτυχούς παρακολούθησης.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Τεχνολογικά μαθήματα:  Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτροτεχνία, Ηλεκτροχημεία – Τεχνολογία Υλικών, Τεχνική Νομοθεσία – Ασφάλεια Εργασίας, Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρικές Μετρήσεις, Βασικές Αρχές Σχεδίασης, Ηλεκτρικές Μηχανές, Προγραμματισμός Η/Υ, Τεχνολογία – Κοινωνία & Περιβάλλον, Μηχανουργική Τεχνολογία, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Ψηφιακά Συστήματα, Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές Κατασκευές, Διαχείριση Ολικής Ποιότητας – Τυποποίηση, Διοίκηση Τεχνικών Έργων – Επιχειρησιακές Επικοινωνίες, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Μικροϋπολογιστές, Ηλεκτρολογία Οχημάτων, Κινητήριες Μηχανές, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις – Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Σχεδίαση – Ανάλυση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων με χρήση Η/Υ, Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα, Στοιχεία Οικονομίας, Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές, Θεωρία Σημάτων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνολογία Μετρήσεων, Τεχνολογία Υψηλών Τάσεων, Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά, Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων με Η/Υ, Ηλεκτρικές – Ηλεκτρονικές Κατασκευές, PLC Αυτοματισμοί, Συστήματα Επικοινωνιών και Μετάδοσης Δεδομένων, Βιομηχανικό Σχέδιο, Διαχείριση Ηλεκτρικής Ενέργειας – Ήπιες Μορφές Ενέργειας,  κ.α.

Παιδαγωγικά μαθήματα : Παιδαγωγική & Φιλοσοφία της Παιδείας,  Αναπτυξιακή Ψυχολογία,  Εκπαιδευτική Ψυχολογία,  Εκπαιδευτική Αξιολόγηση, Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ,  Διδακτική Μεθοδολογία, Συμβουλευτική Ψυχολογία & Προσανατολισμός,  Οργάνωση  – Διοίκηση & Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας, Εκπαιδευτική Τεχνολογία με Πολυμέσα, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, Πρακτική Άσκηση Διδασκαλίας, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι του τμήματος  Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών   μπορούν να εργαστούν :

  • ως εκπαιδευτικοί τεχνολογικών μαθημάτων  στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια)
  • ως εκπαιδευτές τεχνολογικών μαθημάτων σε δομές κατάρτισης  (μη τυπική εκπαίδευση: ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΜ)
  • καθώς επίσης ως  Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε.,

Το τμήμα επίσης στοχεύει να καταστήσει τους πτυχιούχους του ικανούς να ανταποκριθούν στις ποικίλες δραστηριότητες του Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ανώτατης εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος στοχεύουν με τις σπουδές τους να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε:

  • Εκπόνηση τεχνικών/οικονομικών μελετών και μελετών εφαρμογής, τεχνική υποστήριξη και συντήρηση, σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με: συστήματα ηλεκτρισμού, συστήματα ηλεκτρομηχανικής μετατροπής ενέργειας, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μετρήσεις και αυτοματισμούς, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά κυκλώματα και κατασκευές, πληροφοριακά συστήματα και υπολογιστές, συστήματα επικοινωνιών, τεχνολογία υλικών καθώς σύγχρονες τεχνολογίες όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκεντρωμένα συστήματα ηλεκτρισμού, οπτο-ηλεκτρονική και συστήματα λέιζερ, μικροηλεκτρονική, μηχατρονική και τεχνολογίες περιβάλλοντος.
  • Εφαρμογή προτύπων, κανόνων και κανονισμών στη μελέτη και σχεδίαση εγκαταστάσεων, συστημάτων και προϊόντων καθώς και στη λειτουργία ηλεκτρικών συστημάτων.
  • Σχεδιασμό/υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης που αφορούν στους προαναφερθέντες τομείς.
  • Μελέτη, σχεδίαση και ανάπτυξη πρωτοτύπων ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συστημάτων. Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων του Τμήματος.
  • Ασφάλεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του  Εκπαιδευτικού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού  προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167 τ.Α’/30.09.1985)  και Ν.Δ. 4186 άρθρο 29, παρ. 1γ. (ΦΕΚ 193 τ.Α’/17.09.20013).
  • Επίσης:
    • Για την άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνολόγου Ηλεκτρολόγου απαιτείται η έκδοση αντίστοιχης άδειας, η οποία χορηγείται από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας.
    • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ηλεκτρολόγων Υπομηχανικών ΤΕ  καθορίζονται από το Β.Δ/γμα 699/71 (ΦΕΚ 233 τ.Α’/17.11.1971),  σε σχέση με την μελέτη και επίβλεψη Ηλεκτρολογικών έργων
    • Με την έκδοση του Π.Δ. 108  που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 141 τ.Α’/12.06.2013 καθορίστηκαν οι ειδικότητες και οι βαθμίδες επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα  της εκτέλεσης, συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων  καθώς και οι προϋποθέσεις για την άσκηση τους από Φυσικά πρόσωπα. Περισσότερα στοιχεία.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :

  • Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών. http://www.ete.gr/ 
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ). web site: http://www.oltee.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ): web site: http://www.olme.gr
  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr
  • Πανελλήνιος  Σύνδεσμος Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕΙ. web site: http://www.hlektrologoi-tei.gr/

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0497

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 0.80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  49 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 30 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομείς : α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 12.590

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.250

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.560

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.970

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ