{0507} : Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 17/04/2025

Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)

Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών και Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνα)

Εισαγωγική κατεύθυνση  Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών  Μηχανικών (Αθήνα)

Έδρα :

Διεύθυνση : Σταθμός ΗΣΑΠ “Ειρήνη”, 141 21, Ηράκλειο Αττικής

Τηλέφωνο: 210 2896750  Ε-mail : elecenqedu@aspete.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός του τμήματος Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών  είναι η παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους φοιτητές της παράλληλα με τις τεχνολογικές γνώσεις  της Ηλεκτρονικής.

Η αποστολή της Σχολής συμπίπτει με αυτή των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και περιλαμβάνει επιπλέον την παράλληλη παροχή παιδαγωγικής εκπαίδευσης στους σπουδαστές της, την προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας στην εκπαιδευτική τεχνολογία και την παιδαγωγική, και την παροχή κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εξειδίκευσης. 

Το Πτυχίο που χορηγεί το Τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας το οποίο ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των ΤΕΙ. Το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και αυτόν της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει διττό χαρακτήρα, αφού, όπως ήδη επισημάνθηκε, διττός είναι και ο χαρακτήρας της Σχολής. Ορίζεται από δύο σαφώς διακρινόμενες, αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες συνιστώσες: την τεχνολογική και την παιδαγωγική. Δηλαδή στοχεύουν τόσο στην προαγωγή της γνώσης και την επιτυχημένη σύγκλιση της θεωρίας με την πράξη, αλλά και στην ανάπτυξη της εφαρμοσμένης έρευνας στην ειδικότητα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού. Καθώς επίσης την παροχή επιστημονικής γνώσης στους φοιτητές στους τομείς των Επιστημών της Αγωγής (Παιδαγωγική, Διδακτική, Ψυχολογία, Συμβουλευτική, Ξένη Γλώσσα) και των Θετικών Επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία).

Τα διδασκόμενα μαθήματα διακρίνονται σε Τεχνολογικά, τα οποία περιλαμβάνουν και μαθήματα θετικών επιστημών (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και καλύπτουν οκτώ περίπου εξάμηνα σπουδών, και σε Παιδαγωγικά, τα οποία καλύπτουν δύο εξάμηνα σπουδών. Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, εκτός από μια ομάδα μαθημάτων τα οποία είναι κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά. Τα προσφερόμενα κατά περίπτωση προαιρετικά μαθήματα συνοδεύονται μόνο από χαρακτηρισμό επιτυχούς παρακολούθησης.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Τεχνολογικά μαθήματα: Μαθηματικά, Φυσική, Ηλεκτρονική Φυσική, Ηλεκτρονικά, Προγραμματισμός, Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική, CAD και Ηλεκτρονική Κατασκευή, Ηλεκτροτεχνία, Ψηφιακά Κυκλώματα, Οπτοηλεκτρονική, Θεωρία Κυκλωμάτων, Μικροϋπολογιστές, Ηλεκτρονικές Μετρήσεις, Κεραίες και Γραμμές Μεταφοράς, Τηλεπικοινωνίες, Ραντάρ και Δορυφορικά Συστήματα, Αρχιτεκτονική Η/Υ, Οπτικές Επικοινωνίες, Τεχνολογίες Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Ψηφιακά Συστήματα Ελέγχου, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Δεοντολογία Επαγγέλματος, Επιχειρηματικότητα, κ.α. 

Παιδαγωγικά μαθήματα: Παιδαγωγική & Φιλοσοφία της Παιδείας,  Αναπτυξιακή Ψυχολογία,  Εκπαιδευτική Ψυχολογία,  Εκπαιδευτική Αξιολόγηση, Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ,  Διδακτική Μεθοδολογία, Συμβουλευτική Ψυχολογία & Προσανατολισμός,  Οργάνωση  – Διοίκηση & Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας, Εκπαιδευτική Τεχνολογία με Πολυμέσα, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, Πρακτική Άσκηση Διδασκαλίας, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης  Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών  Μηχανικών   μπορούν να εργαστούν:

  • ως εκπαιδευτικοί τεχνολογικών μαθημάτων  στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια)
  • ως εκπαιδευτές τεχνολογικών μαθημάτων σε δομές κατάρτισης  (μη τυπική εκπαίδευση : ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΜ)
  • καθώς επίσης ως  Ηλεκτρονικοί  Μηχανικοί Τ.Ε.,

Επιπλέον, οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης   Εκπαιδευτικών Ηλεκτρονικών Μηχανικών με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της ηλεκτρονικής στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα απασχολούνται:

  • Σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρονικών στοιχείων, διατάξεων, συσκευών και συστημάτων για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών προς αυτές και προς τρίτους.
  • Έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής, συναρμολόγησης, συντήρησης εγκατάστασης, χειρισμών, ελέγχου λειτουργίας και μετατροπής ηλεκτρονικού στοιχείου, διατάξεως συσκευής και συστημάτων των τομέων: τηλεπικοινωνιών, οπτικοακουστικών, ραδιοτηλεόρασης, προστασίας και πυρασφάλειας, οργάνων μέτρησης και ηλεκτρονικών ισχύος καθώς επίσης αυτομάτου ελέγχου. Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ιατρικών Οργάνων σε συνεργασία με τεχνικούς των αντιστοίχων ειδικοτήτων. Τα παραπάνω δικαιώματα ασκούνται είτε τα συστήματα αυτά είναι αμιγή ηλεκτρονικά είτε μικτά με ηλεκτρολογική, μηχανολογικά ως προς το ηλεκτρονικό μέρος αυτών.
  • Ιδρύουν και διευθύνουν ηλεκτρονικά εργαστήρια.
  • Οι πτυχιούχοι του Τμήματος εξελίσσονται μέσα στη διοικητική και τεχνική ιεραρχία τη σχετική με τους τομείς της ειδικότητάς τους.
  • Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις βιοτεχνίες, βιομηχανίες και γενικά τις επιχειρήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
  • Οι πτυχιούχοι του Τμήματος ασκούν κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα που εμφανίζεται στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.
  • Οι πτυχιούχοι του Τμήματος απασχολούνται στην εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία και στην έρευνα σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες πάνω σε θέματα εξέλιξης της ηλεκτρονικής επιστήμης και εφαρμογής των πορισμάτων της.
  • Οι πτυχιούχοι του Τμήματος έχουν δικαίωμα να ενεργούν μόνοι τους ή σαν μέλη επιτροπών εκτιμήσεις και πραγματογνωμοσύνες σε ζημιές που προκλήθηκαν από οποιαδήποτε αιτία σε ηλεκτρονικές διατάξεις, συσκευές, συστήματα και εγκαταστάσεις, αξιολόγηση προσφορών κάθε φύσης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ελέγχους σε αντίστοιχες βιοτεχνίες και βιομηχανίες προκειμένου να τους χορηγηθεί άδεια λειτουργίας.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος με την απόκτηση του πτυχίου τους ασκούν το επάγγελμα στα πλαίσια των πιο πάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους δικαιώματα και δραστηριότητες νοούνται σύμφωνα και αντίστοιχα με την ορολογία που ακολουθεί:

  • Μελέτη: Είναι η εκπόνηση πλήρων και ολοκληρωμένων σχεδίων υπολογισμών και εγγράφων οδηγιών, σύνθεσης και συναρμολόγησης ηλεκτρονικών συσκευών, διατάξεων και συστημάτων.
  • Κατασκευή : Είναι η υλοποίηση των κατασκευαστικών σχεδίων μιας μελέτης ηλεκτρονικού στοιχείου, διατάξεως υποσυστήματος, συσκευής ή συστήματος.
  • Συναρμολόγηση συσκευής : Είναι η τοποθέτηση των εξαρτημάτων και σύνδεση αυτών, ως και των υποσυστημάτων για την κατασκευαστική ολοκλήρωση μιας συσκευής σε ενιαίο λειτουργικό σύνολο, βάσει των σχεδίων, υπολογισμών και εγγράφων οδηγιών της μελέτης.
  • Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος : Είναι η εκτέλεση του συνόλου των εργασιών που απαιτούνται για την τοποθέτηση και την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, βάσει της σχετικής μελέτης.
  • Επίβλεψη εγκατάστασης : Είναι η υπεύθυνη παρακολούθηση των εκτελουμένων εργασιών για την ακριβή εκτέλεση του έργου, βάσει της μελέτης, που περιλαμβάνει : Τεχνική επίβλεψη, Ποιοτικό έλεγχο, Επιμέτρηση και παραλαβή.
  • Συντήρηση ηλεκτρονικής συσκευής : Είναι η εκτέλεση στο εργαστήριο ή στο χώρο της εγκατάστασης των απαιτούμενων επισκευαστικών εργασιών συντήρησης, λειτουργίας και ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της συσκευής και τις σχετικές προδιαγραφές.
  • Συντήρηση εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος: Είναι επίβλεψη και εκτέλεση των απαιτουμένων εργασιών γενικής συντήρησης, επισκευής και περιοδικού ελέγχου καλής λειτουργίας σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες του μελετητή ή του κατασκευαστή και τις σχετικές προδιαγραφές.
  • Επίβλεψη λειτουργίας εγκατάστασης : Είναι η υπεύθυνη παρακολούθηση των απαιτούμενων εργασιών και χειρισμών για τη λειτουργία της εγκατάστασης.
  • Χειρισμός : Είναι η θέση και διατήρηση σε λειτουργία και παύση λειτουργίας μιας συσκευής ή ενός συστήματος.
  • Μετατροπή: Είναι η τροποποίηση της συσκευής ή του συστήματος για να επιτευχθεί διαφοροποίηση της λειτουργίας και λοιπών χαρακτηριστικών. Η μετατροπή πρέπει να γίνεται πάντοτε βάσει γραπτών οδηγιών του κατασκευαστή ή του μελετητή και να βρίσκεται μέσα στα καθορισμένα όρια λειτουργίας.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:

  • Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών. http://www.ete.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ). web site: http://www.oltee.gr/
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ): web site: http://www.olme.gr
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ηλεκτρονικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: web site:  http://www.ilektronikoi.gr/
  • Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.).  web site: http://www.eetem.gr

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού :  0507

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 0.80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  49 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 30 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομείς : α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 12.995

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 10.430

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.860

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.400

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ