Ορισμός: Ο Ηλεκτρολόγος εσωτερικών εγκαταστάσεων, ασχολείται με τη μελέτη, την επίβλεψη, την κατασκευή και τη συντήρηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κτιρίων ή μηχανημάτων και συσκευών.
Περιγραφή: Ειδικότερα, ο Ηλεκτρολόγος εσωτερικών εγκαταστάσεων, ξεκινά την εργασία του σε πρώτο στάδιο όταν έχει ολοκληρωθεί το χτίσιμο των τοίχων ενός κτιρίου ή μιας οικοδομής, ενσωματώνοντας σε αυτούς τις σωλήνες διέλευσης καλωδίων και τα ανάλογα κουτιά για πρίζες, διακλαδώσεις και διακόπτες. Αφού σοβατιστεί η οικοδομή, ο Ηλεκτρολόγος, περνάει στο δεύτερο στάδιο της εργασίας του που αφορά την καλωδίωση και τη σύνδεση του κυκλώματος καλωδίων με τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα. Τέλος, ασχολείται με την τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών και φωτιστικών.
Ο Ηλεκτρολόγος, δοκιμάζει επίσης τα κυκλώματα για να βεβαιωθεί αν οι συνδέσεις έχουν γίνει σωστά και αν τα κυκλώματα λειτουργούν κανονικά και χωρίς υπερφορτώσεις, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές.
Ο Ηλεκτρολόγος, ακόμη, συντηρεί και επισκευάζει ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, όπως κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία και τα ηλεκτρικά μέρη των διαφόρων βιομηχανικών συσκευών, όπως ηλεκτρικοί κινητήρες, αυτόματοι διακόπτες. Επίσης, αποσυναρμολογεί τις ηλεκτρικές συσκευές, για να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα ή ελαττωματικά εξαρτήματα.
Όταν εργάζεται στη βιομηχανική παραγωγή των ηλεκτρικών συσκευών, συναρμολογεί τα διάφορα τμήματά τους σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια και ελέγχει τη λειτουργία τους.
Για την εκτέλεση της εργασίας του, χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία, όπως πένσα, κόπτη, κοπτάκι, δοκιμαστικό κατσαβίδι, μυτοτσίμπιδο, σιδηροπρίονο, δράπανο, πολύμετρο, μέτρα και άλλα.
Προϋποθέσεις άσκησης: Ο Ηλεκτρολόγος, χρειάζεται άδεια άσκησης επαγγέλματος, την οποία αποκτά δίνοντας εξετάσεις στο Υπουργείο Βιομηχανίας. Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εργασίας που αναλαμβάνει ο Ηλεκτρολόγος, χρειάζεται να έχει και την αντίστοιχη άδεια.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνου που θα ασχοληθεί με το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου πρέπει να είναι: το ενδιαφέρον και η ικανότητα για επισκευές, η προσοχή και η ακρίβεια, ο χειρισμός, η ρύθμιση και η επισκευή μηχανημάτων, να διαβάζει και να καταλαβαίνει ηλεκτρολογικά σχέδια.
Να είναι επιδέξιος στα χέρια και τα δάχτυλα, να είναι εργατικός, οργανωτικός, μεθοδικός, υπεύθυνος και συνεπής όσον αφορά την παράδοση του έργου που έχει αναλάβει, να έχει καλή όραση και καλή σωματική και ψυχική υγεία.
Σπουδές:
Σπουδές προσφέρονται στην ειδικότητα Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.).
Σπουδές σε ανώτερο επίπεδο προσφέρονται από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ.
Σπουδαιότητα: Ο Ηλεκτρολόγος, οφείλει να έχει αναπτυγμένο αίσθημα ευθύνης, να εργάζεται προσεκτικά εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο του Μηχανικού, να μην αποσπάται η προσοχή του και να είναι ήρεμος και συγκεντρωμένος σ’ αυτό που κάνει.
Επίσης, να είναι κοινωνικός και να έχει υπομονή, γιατί έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους πελάτες του, τους οποίους πρέπει να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει να έχει την ικανότητα να προτείνει την καλύτερη λύση κάθε φορά και να τηρεί πάντα τους κανόνες ασφάλειας των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Η επιδεξιότητα και η σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών, είναι απαραίτητες για να μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα διάφορα εργαλεία της δουλειάς του.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι Ηλεκτρολόγοι μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου. Μπορούν, επίσης, να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα εργαζόμενοι σε οικοδομές, επισκευάζοντας οικιακές ή επαγγελματικές ηλεκτρικές συσκευές, ή διατηρώντας κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Συνεργάζονται ακόμα με διάφορες τεχνικές εταιρίες και βιομηχανικές επιχειρήσεις, ή εργάζονται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σ’ αυτές.
Επαγγελματικές συνθήκες: Η εργασία του Ηλεκτρολόγου είναι πολύπλοκη, υπεύθυνη και αρκετά επικίνδυνη. Όλοι γνωρίζουμε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν χειριζόμαστε το ηλεκτρικό ρεύμα γι’ αυτό, το επάγγελμα ασκείται από άτομα προσεκτικά και καλά εκπαιδευμένα.
Όταν εργάζεται στην οικοδομή, μπορεί να είναι ανεβασμένος σε σκαλωσιά ή σκάλα και πολλές φορές εργάζεται κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες κάτι που ισχύει για όλα τα επαγγέλματα της οικοδομής. Επίσης, είναι μέσα στα πλαίσια της δουλειάς του να σκάβει χαντάκια προκειμένου να συνδέσει τις ηλεκτρικές παροχές, ή να τρυπάει τους τοίχους για να ανοίξει κανάλια. Όταν εργάζεται στον τομέα των επισκευών, συνήθως είναι σκυμμένος πάνω από τις μηχανές ή τις διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που επιδιορθώνει.
Οι χώροι εργασίας του, είναι τα ηλεκτρολογικά εργαστήρια επισκευής των συσκευών, οι οικοδομές, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Γενικά σχόλια: Η συνέπεια, η υπευθυνότητα και η εργατικότητα, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν καλό επαγγελματία Ηλεκτρολόγο.
Η συνεργασία κατά τη διάρκεια της εργασίας του με τους πελάτες του είναι άμεση, γι΄αυτό πρέπει να διαθέτει υπομονή, να συζητά μαζί τους για το τι είναι εφικτό σε κάθε περίπτωση να γίνει και να μη διστάζει να προτείνει λύσεις που διευκολύνουν το έργο του ή είναι προς όφελος του πελάτη του.
Η εργασία του Ηλεκτρολόγου βασίζεται εξίσου τόσο στα χέρια του, όσο και στο μυαλό του. Την ώρα της εργασίας χρειάζεται αρκετή αυτοσυγκέντρωση για να μη γίνονται λάθη, ετοιμότητα, επινόηση ιδεών και εναλλακτικών λύσεων, κριτική σκέψη και υπολογιστική ικανότητα.