
το άρθρο ενημερώθηκε στις 28.09.2024
Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος – Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Ηλικία
Faculty of Psychology του eCampus University of Italy
ΔΠΜΣ: «Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση περιθωριοποιημένων ομάδων και μαθητών με ειδικές ανάγκες»
(Special education: Educating marginalized groups and students with special needs)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Αγωγής & Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία P.O BOX 141, T.K. 57400 Σίνδος
Τηλέφωνα: 2310.01.35.22 Email: grambc@bc.teithe.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Το τμήμα «Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» (ΤΑΦΠΠΗ) του ΔΙΠΑΕ και το eCampus Universita ιδρύουν Κοινό Διεθνές ΔΠΜΣ με τίτλο «Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση Περιθωριοποιημένων Ομάδων και Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες» και επισπεύδον Ίδρυμα το eCampus Universita σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και του ν. 4957/2022 (Α’ 141).
Με το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας (ΕΠΣ) τίθενται οι γενικές γραμμές συνεργασίας μεταξύ του ΔΙΠΑΕ και του eCampus Universita στο πλαίσιο του Κοινού Διεθνούς ΔΠΜΣ με τίτλο «Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση Περιθωριοποιημένων Ομάδων και Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες».
Αντικείμενο του Κοινού Διεθνούς ΔΠΜΣ είναι η παραγωγή και η διάχυση γνώσης στο χώρο της ειδικής αγωγής, με εμβάθυνση στην εκπαίδευση περιθωριοποιημένων ομάδων και μαθητών με ειδικές ανάγκες. Το προτεινόμενο Κοινό Διεθνές ΔΠΜΣ στοχεύει στην εκπαίδευση παιδαγωγών αφοσιωμένων στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που απευθύνονται σε άτομα με σωματικές, νοητικές και αισθητηριακές αναπηρίες ή που απευθύνονται σε άτομα που χρειάζονται στοχευμένες επαγγελματικές παρεμβάσεις, λόγω οριακών συνθηκών και δυσφορίας.
Οι επιμέρους στόχοι του είναι:
– Να εξοπλίσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να επιδιώξουν επαγγελματική σταδιοδρομία σε τομείς της αγοράς εργασίας, στους οποίους οι επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες της ειδικής αγωγής κρίνονται απαραίτητες.
– Να εξοπλίσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες με τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες ώστε να μπορούν να συντονίζουν τα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και εκπαίδευσης σε ιδρύματα, κοινότητες αποκατάστασης ή παρόμοιες υπηρεσίες, συνεργαζόμενοι με επαγγελματίες υγείας στη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία ατόμων με αναπηρία ή περιθωριοποίησης.
– Να στελεχώσει με επαγγελματίες εξειδικευμένους επιστήμονες σε όλους τους σχετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον εξατομικευμένο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, με στόχο την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε μια εξελικτική προοπτική, ενεργοποιώντας διεπιστημονικές διαδρομές βοήθειας και σχέσεων για την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων.
– Να προετοιμάσει ένα ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει μελλοντικά τις μονάδες αγωγής της χώρας (όλων των επιπέδων και βαθμίδων) και θα προωθήσει την έρευνα και τη διδασκαλία στην ειδική αγωγή μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις και δράσεις που διασφαλίζονται από το ευρύ και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών.
– Να προσφέρει τη δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες να συνδέσουν κριτικά τη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική εφαρμογή ώστε να πετύχουν μια αξιοσημείωτη επαγγελματική ή/και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, τόσο στον Ελλαδικό όσο και το διεθνή χώρο.
– Να συμβάλλει στον περιορισμό της διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς άλλες χώρες, καθώς και στην ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της αγωγής και εκπαίδευσης με την εισροή νέων εξειδικευμένων επαγγελματιών-επιστημόνων σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης κοινωνίας.
Τίτλος Σπουδών:
Το Κοινό Διεθνές ΔΠΜΣ απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Ειδική Αγωγή με τίτλο «Ειδική αγωγή: Εκπαίδευση Περιθωριοποιημένων Ομάδων και Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες».
Διάρκεια σπουδών :
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τέσσερα (4) Διδακτικά Εξάμηνα.
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Κάθε μάθημα μπορεί να διδάσκεται στην ελληνική ή/και στην ιταλική γλώσσα. Η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην ελληνική ή/και στην ιταλική γλώσσα.
Δίδακτρα:
Τα τέλη φοίτησης ανέρχονται σε 4.400,00 ευρώ ανά φοιτητή και καταβάλλονται πριν την έναρξη κάθε εξαμήνου απευθείας στο eCampus Universita το οποίο έχει και τη συνολική διοικητική και οικονομική διαχείριση.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο Κοινό Διεθνές ΔΠΜΣ γίνονται δεκτοί οι πτυχιούχοι όλων των τμημάτων ΑΕΙ της χώρας ή Πανεπιστημιακών Τμημάτων της αλλοδαπής με αναγνώριση του πτυχίου όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται με εισήγηση του eCampus Universita και εγκρίνεται από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών για κάθε κύκλο εισαγωγής και διέπεται από τις οικείες σχετικές διαδικασίες του Ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος και ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στους χίλιους (1.000) μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες ετησίως.
Διαδικασία επιλογής: –
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master) είναι υποχρεωτική η επιτυχής συμπλήρωση εκατό είκοσι (120) πιστωτικών μονάδων (ECTS), η παρακολούθηση δηλαδή οκτώ (8) εξαμηνιαίων μαθημάτων, Πρακτικής Άσκησης και η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ) ή εναλλακτικά ενός επιπλέον μαθήματος επιλογής ως αντικατάσταση της διπλωματικής.
Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ) εκπονείται στο τρίτο (Γ’ ) εξάμηνο σπουδών ενώ η Πρακτική Άσκηση υλοποιείται στο τέταρτο (Δ’ ) Εξάμηνο Σπουδών. Τα μαθήματα των τριών πρώτων εξαμήνων γίνονται αποκλειστικά με μέσα σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και με τη δυνατότητα χρήσης ασύγχρονης διαδικασίας, η οποία δεν θα ξεπερνά το 25% των πιστωτικών μονάδων του ΔΠΜΣ. Θα είναι υπό μορφή διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, project και είναι δυνατό να συμπεριληφθούν σ’ αυτά ερευνητικές, διδακτικές δραστηριότητες, πρακτικές εφαρμογές. Στο τέταρτο εξάμηνο υλοποιείται η Πρακτική Άσκηση που μπορεί να γίνει σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος. Η συνολική διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και υλοποιείται εντός ενός εξαμήνου.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ανά εξάμηνο ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Θεματικές Ενότητες ECTS
• Quadri istituzionali per l’istruzione e la formazione speciali /Θεσμικά πλαίσια ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
• Pedagogia dell’intervento educativo speciale / Παιδαγωγική της ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης
• Il ruolo dell’insegnante nella scuola inclusiva /Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο Ενταξιακό Σχολείο.
Β’ εξάμηνο:
Θεματικές Ενότητες
• Psicologia dei gruppi e di comunità /Ψυχολογία ομάδας και κοινότητας
• Disturbi del linguaggio e difficoltà di apprendimento /Γλωσσικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες
• Materie A scelta (1) Μάθημα Επιλογή
Γ’ εξάμηνο:
Θεματικές Ενότητες
• Materie A scelta (1) Μάθημα Επιλογή
• Didattica speciale, del gioco e dell’animazione / Διδακτική στην Ειδική Αγωγή του παιχνιδιού και της εμψύχωσης
• PROVA FINALE /Πτυχιακή Εργασία ή μάθημα επιλογής
Δ’ εξάμηνο: Επιλογή Ελληνικής Γλώσσας Διδασκαλίας
Θεματικές Ενότητες
• Πρακτική Άσκηση /
Δ’ εξάμηνο: Επιλογή Ιταλικής Γλώσσας Διδασκαλίας
Θεματικές Ενότητες
• Materia A Scelta Tirocini / Πρακτική άσκηση
• Logica e filosofia della scienza / Λογική και Φιλοσοφία της επιστήμης
• Sociologia generale / Γενική Κοινωνιολογία
• Psicologia del ciclo di vita / Ψυχολογία του κύκλου της ζωής
Μαθήματα Επιλογής Β’ Εξαμήνου
– Psicologia della disabilità e dell’integrazione/Ψυχολογία της αναπηρίας και της ενσωμάτωσης ή/ο
– Tendenze moderne nell’educazione speciale/Σύγχρονες Τάσεις Ειδικής Αγωγής
Μαθήματα Επιλογής Γ’ Εξαμήνου
– Psicologia dei linguaggi espressivi e artistici/Ψυχολογία της γλώσσας έκφρασης και της τέχνης ή /ο
– Didattica dell’inclusione/Παιδαγωγική της Συμπερίληψης.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 2516 τ.Β’/18.04.2023
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: Τμήμα Προσχολικής Αγωγής – Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ihu.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το Κοινό Διεθνές ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει δεχόμενο εισακτέους μέχρι και το Ακαδημαϊκό Έτος 2027-2028 με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.