ΠΜΣ: Επιστήμες της Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών

το άρθρο ενημερώθηκε στις 02.10.2024

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Επιστημών Αγωγής

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Ρέθυμνο)

ΠΜΣ: «Επιστήμες της Αγωγής, Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών» 

Έδρα:

Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Γραμματεία Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, 74100 Ρέθυμνο, Κρήτη

Τηλέφωνα: 28310 77594, 28310 77595, 28310 77634 Fax : 28310 77596 E-mail : gramptde@edc.uoc.gr

Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ είναι η παραγωγή και διάδοση επιστημονικής γνώσης στον τομέα των Επιστημών της Αγωγής και στο πεδίο της Κριτικής Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει σκοπό:

Να εξοπλίσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες στην Κριτική Παιδαγωγική που θα τους καταστήσουν ικανούς να επιδιώξουν επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της εκπαίδευσης  και σε σύγχρονους τομείς της αγοράς εργασίας.

Να στελεχώσει με επαγγελματίες τις ποικίλες δομές εκπαίδευσης, τα μουσεία, λοιπές κοινωνικές δομές και προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στο πλαίσιο της Κριτικής Παιδαγωγικής.

Να προετοιμάσει ένα ειδικά καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό που θα στελεχώσει μελλοντικά τις σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικές δομές της χώρας και θα προωθήσει την έρευνα, μάθηση και διδασκαλία μέσα από καινοτόμες πρακτικές και κοινωνικο-εκπαιδευτικές δράσεις που διασφαλίζονται από το ευρύ και υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών.

Να προσφέρει τη δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να συνδέσουν κριτικά την θεωρία, την έρευνα και την πρακτική εφαρμογή στην εκπαίδευση και την κοινωνία, ώστε να πετύχουν μια αξιοσημείωτη επαγγελματική ή και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, τόσο στον ελλαδικό όσο και το διεθνή χώρο.

Να συμβάλει στον περιορισμό της διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς άλλες χώρες.

Να δημιουργήσει, μέσω των διεθνών συνεργασιών, κουλτούρα εξωστρέφειας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Τίτλος Σπουδών: Το αντικείμενο του συγκεκριμένου ΠΜΣ αφορά τις «Επιστήμες Αγωγής, την Κριτική Παιδαγωγική και την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών».

Διάρκεια σπουδών : Η φοίτηση στο ΠΜΣ είναι πλήρης και διαρκεί κανονικά τρία (3) εξάμηνα. Η μέγιστη διάρκεια για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. είναι η διπλάσια από την προβλεπόμενη κανονική διάρκεια φοίτησης. Παράταση της φοίτησης χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν τεκμηριωμένου αιτήματος.

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως Γλώσσα του Προγράμματος ορίζεται η Ελληνική ή και η Αγγλική (για τη διδασκαλία των μαθημάτων και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας).

Δίδακτρα:  Καταβολή τελών φοίτησης, το ύψος των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 2.400,00 ευρώ.

Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής και Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι υπήκοοι ξένων χωρών πρέπει να έχουν επαρκή γνώση της Ελληνικής, η οποία διασφαλίζεται με δύο τρόπους: είτε να έχουν σπουδάσει σε ελληνόφωνο Τμήμα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είτε να διαθέτουν πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδου τουλάχιστον Γ1.

Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται κατ’ ελάχιστο όριο σε τριάντα (30) και κατά ανώτατο σαράντα πέντε (45).

Διαδικασία επιλογής:

Η προκήρυξη του Π.Μ.Σ. λαμβάνει χώρα σε κάθε εαρινό εξάμηνο, όπως και η επιλογή των φοιτητών που θα το παρακολουθήσουν, και η έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται το χειμερινό εξάμηνο. Ο βαθμός επιτυχίας κάθε υποψηφίου προκύπτει από συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων: α) το γενικό βαθμό του πτυχίου, β) την αξιολόγηση του φακέλου, γ) το βαθμό επίδοσης στη συνέντευξη.

Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)

α. Τα μαθήματα έχουν τη μορφή παραδόσεων/διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Υποχρεωτικά Μαθήματα και Επιλεγόμενα Μαθήματα.

β. Κάθε προσφερόμενο μάθημα πιστώνεται με μονάδες (ECTS). Ειδικότερα: Τα σεμινάρια πιστώνονται με 10ECTS (250 ώρες φόρτου εργασίας). Τα εργαστήρια πιστώνονται με 10 ECTS(250 ώρες φόρτου εργασίας). Οι παραδόσεις/διαλέξεις πιστώνονται με 5 ECTS (125 ώρες φόρτου εργασίας). Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πιστώνεται 30 ECTS (εκπόνηση – συγγραφή). Για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης απαιτείται κατ’ ελάχιστον η συμπλήρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων (ECTS).

γ. Οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξετασθούν επιτυχώς σε επτά (7) μαθήματα: πέντε (5) υποχρεωτικά και δύο (2) επιλεγόμενα. Εφόσον κριθεί αναγκαίο οι φοιτητές παρακολουθούν έως δύο (2) μαθήματα υποδομής από το προπτυχιακό πρόγραμμα κάποιου Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ή άλλου Πανεπιστημίου της ημεδαπής.

Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

Α’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο σύγχρονων ιστορικών, φιλοσοφικών και μεταγνωστικών θεωρήσεων (σεμινάριο)
    • Αρχές εκπαιδευτικής έρευνας και διδακτικής επικοινωνίας στον 21ο αιώνα (εργαστήριο)
    • Θεωρίες μάθησης, εκπαίδευση ενηλίκων και κοινωνική παρέμβαση (εργαστήριο)

Β’ εξάμηνο:

Υποχρεωτικά μαθήματα

    • Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών βασισμένη στη δημιουργική και εξανθρωπιστική Παιδαγωγική (σεμινάριο)
    • Το Επάγγελμα του εκπαιδευτικού και εκπαιδευτή στο πλαίσιο της Κριτικής Παιδαγωγικής, του έμφυλου εκπαιδευτικού επιτεύγματος και των σύγχρονων μετανεωτερικών ρευμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης (σεμινάριο)
    • Μη τυπικές και άτυπες δομές εκπαίδευσης και Δια βίου μάθηση (παράδοση/διάλεξη)
    • Τέχνη, εκπαίδευση εκπαιδευτικών και η αποσχολειοποίηση της γνώσης (παράδοση/ διάλεξη)
    • Καλές εκπαιδευτικές πρακτικές χθες και σήμερα στο σύγχρονο μεταμοντέρνο κόσμο (παράδοση/διάλεξη)
    • Ο ρόλος και ο λόγος του εκπαιδευτικού και εκπαιδευτή απέναντι στις διεθνείς επαγγελματικές προκλήσεις (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές) (παράδοση/διάλεξη)
    • Επιμέρους αναλύσεις και εμβάθυνση σε θέματα εκπαιδευτικής αυτογνωσίας, διοίκησης και ηγεσίας στη μετανεωτερική εποχή (παράδοση/διάλεξη)

Γ’ εξάμηνο:

    • Εκπόνηση – Υποστήριξη Διπλωματικής εργασίας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Χρήσιμα Έντυπα:

Περισσότερα στοιχεία :

  • Ηλεκτρονική διεύθυνση ΠΜΣ: (uoc.gr)

Διάρκεια Λειτουργίας

Το ΠΜΣ αναμένεται να λειτουργήσει έως το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 και στη συνέχεια θα επαναξιολογηθεί, με την επιφύλαξη των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί αξιολόγησης

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ