Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής (Λευκωσία)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 26/10/2024

 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πολυτεχνική Σχολή

  Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής

Έδρα: 

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κύπρου – Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής Λεωφ. Πανεπιστημίου 1 2109 Αγλαντζιά, Λευκωσία Τ.Θ. 20537, 1678 Λευκωσία, Κύπρος

Τηλέφωνα: +357 22892248, +357  22892280, +357  22892250   E-mail : markou.maria@ucy.ac.cy 

Σκοπός του τμήματος :

Η Μηχανολογία και Κατασκευαστική είναι ένας τομέας – κλειδί, συνυφασμένος με κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής, και βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των τεχνολογικών εξελίξεων. Το Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής προσφέρει προπτυχιακό πρόγραμμα, που οδηγεί σε:

  • Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού
  • Δευτερεύον Πτυχίο στη Βιοϊατρική Μηχανική

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, με έμφαση στις θεμελιώδεις αρχές της Μηχανικής, το οποίο προετοιμάζει τους αποφοίτους για ηγετικούς ρόλους σε έναν τεχνολογικό κόσμο γεμάτο προκλήσεις και ραγδαίες αλλαγές.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Η φοίτηση σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου είναι υποχρεωτική και συνεχής. Ο αναμενόμενος χρόνος συμπλήρωσης του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί μέχρι τα δώδεκα εξάμηνα.

Γλώσσα διδασκαλίας : Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και αξιολόγησης είναι η Ελληνική.

Eισδοχή Υποψηφίων από την Ελλάδα : Οι Ελλαδίτες υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με βάση τα αποτελέσματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, σε ποσοστό ίσο με το 10% του συνολικού αριθμού των Κύπριων εισακτέων.

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το εκπαιδευτικό σύστημα στο Τμήμα παρέχει υψηλής ποιότητας παιδεία και καλλιεργεί το επιχειρηματικό πνεύμα στους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στο να προωθούν καινοτόμες ιδέες, με σκοπό να δημιουργήσουν στην Κύπρο μία νέα βιομηχανία βασισμένη στην υψηλή τεχνολογία. Η έρευνα και οι καινοτομίες επιτυγχάνονται σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο προάγει τη συνεργασία μεταξύ φοιτητών, καθηγητών, βιομηχανίας και ερευνητικών ιδρυμάτων. Το Τμήμα προσφέρει: Πτυχίο  Μηχανικού Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου – ETEK, και Δευτερεύον Πτυχίο Βιοϊατρικής Μηχανικής.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υψηλής ποιότητας, με έμφαση στις θεμελιώδεις αρχές της Μηχανικής, το οποίο προετοιμάζει τους αποφοίτους για ηγετικούς ρόλους σε έναν τεχνολογικό κόσμο γεμάτο προκλήσεις και ραγδαίες αλλαγές. Οι γνωστικές περιοχές, που καλύπτονται από το Τμήμα, είναι οι ακόλουθες:

Θερμορευστο – μηχανική και συστήματα ενέργειας
Επιστήμη και τεχνολογία υλικών
Μοντελοποίηση και έλεγχος μηχανολογικών συστημάτων
Σχεδιασμός, κατασκευή, αυτοματοποίηση και ρομποτική
Μικρο – και Νανο – τεχνολογία
Βιοϊατρική μηχανική και βιοτεχνολογία
Υπολογιστική μηχανική

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι τετραετές, έχει σχεδιαστεί με βάση διεθνή πρότυπα και τις ιδιαιτερότητες της χώρας, και δίδει έμφαση σε τομείς και τεχνολογίες αιχμής.  Το πρόγραμμα σπουδών είναι σχεδιασμένο για να παράγει άρτια ειδικευμένους αποφοίτους, με δυνατό υπόβαθρο στα θεμελιώδη του τομέα, με κοινωνική ευαισθησία και ανεξαρτησία σκέψεως, η οποία χρειάζεται για μια επιτυχή σταδιοδρομία στη Μηχανολογία και Κατασκευαστική. Το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί πιστά μία επαγωγική προσέγγιση στη μάθηση. Αυτή η προσέγγιση εδράζεται στο γεγονός ότι, όλα τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία είναι σημαντικά για τη Μηχανολογία και Κατασκευαστική, ακολουθούν απλούς φυσικούς νόμους.

Ένας/μία πετυχημένος/η μηχανικός, για να ικανοποιήσει μία ανάγκη, η οποία τίθεται από την κοινωνία, αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτούς τους νόμους, για να περιγράψει το εν λόγω πρόβλημα και, ακολούθως, χρησιμοποιώντας την πείρα του/της, να προχωρήσει στη λύση αυτού του προβλήματος. Σχεδόν πάντα, η λύση εξασφαλίζεται με ένα συνδυασμό αναλυτικών, υπολογιστικών και πειραματικών μέσων. Επομένως, το πρόγραμμα σπουδών εκπαιδεύει τους φοιτητές στη βασική φυσική, ενώ, παράλληλα, ενισχύει τις μαθηματικές τους δεξιότητες και την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν υπολογισμούς και πειραματισμό, για να βρίσκουν λύσεις κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Ένα σημαντικό συστατικό του εκπαιδευτικού συστήματος του Τμήματος είναι να παράγει δημιουργικούς και επιχειρηματικούς αποφοίτους, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους σε εμπορικά προϊόντα.

Τομείς ενδιαφέροντος: Οι φοιτητές, που παρακολουθούν το πρόγραμμα Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, πρέπει να παρακολουθήσουν πέντε μαθήματα επιλογής (30 ECTS) από τον κατάλογο των κατ’ επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων. Τα μαθήματα επιλογής ανήκουν στους τομείς της Μηχανολογίας, Κατασκευαστικής, Βιοϊατρικής Μηχανικής, και Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών. Η έρευνα στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων, όπως:

  • Βιοϊατρική Μηχανική
  • Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών
  • Θερμο-Ρευστομηχανική και Συστήματα Ενέργειας
  • Μικρο και Νανο – τεχνολογία
  • Μοντελοποίηση και Έλεγχος Μηχανολογικών Συστημάτων
  • Ρομποτική
  • Υπολογιστική Μηχανική.

Ενδεικτικά Μαθήματα :  

Υποχρεωτικά Μαθήματα: Μαθηματικά για Μηχανικούς, Πειραματική και Στατιστική Ανάλυση, Εισαγωγή στη Μηχανική, Προγραμματισμός και Αριθμητικές Μέθοδοι, Στατική, Eισαγωγή στον Ηλεκτρομαγνητισμό, Σχεδίαση με τη Χρήση Υπολογιστών, Επιστήμη και Τεχνολογία Υλικών, Χημεία για Μηχανικούς, Θερμοδυναμική, Δυναμική, Μηχατρονική, Αντοχή Υλικών, Στοιχεία Γραμμικής Άλγεβρας, Μηχανική Ασυμπίεστων Ρευστών, Μεταφορά Θερμότητας, Ταλαντώσεις, Αριθμητικές Μέθοδοι, Μοντελοποίηση και Ανάλυση Δυναμικών Συστημάτων, Στοιχεία Μηχανών, Σχεδίαση και Κατασκευαστική, Θερμικές Μηχανές, Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου, Μηχανολογικός Σχεδιασμός, Κατασκευαστικές Διεργασίες,κ.α.

Μαθήματα Επιλογής: Ψύξη, Θέρμανση και Κλιματισμός, Συστήματα Ενέργειας, Συμπιεστή Ροή, Σύγχρονα Εργαλεία Υπολογιστικής Μηχανικής, Θεωρία Δονήσεων και Εφαρμογές, Δυναμική Μηχανών και Μηχανισμών, Μηχανική Κυττάρων και Ιστών, Λέιζερ και οι Εφαρμογές τους, Ανάλυση Στατικής και Δυναμικής Γραμμικής, Iδιότητες και Κατεργασία Πολυμερών, Εισαγωγή στη Μετρολογία και Χαρακτηρισμός Υλικών, Υλικά για Ενέργεια και Περιβάλλον, Επιστήμη, Τεχνολογία και Κατασκευαστική Ινωδών Υλικών.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Οι τίτλοι σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), από τον αρμόδιο δηλαδή  Οργανισμό στην Ελλάδα για την αναγνώριση πτυχίων.
  • Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά από αίτημα του φοιτητή, αναλαμβάνει να αποσταλούν στο ΔΟΑΤΑΠ όλα τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιημένο αντίγραφο πτυχίου, αναλυτική βαθμολογία, βεβαίωση για τον τόπο σπουδών και περιγραφή των μαθημάτων).

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. web site:http://www.tee.gr/
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων.  web site: http://www.psdmh.gr/
  • Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Έργων.  web site: http://www.pedmede.gr/.

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων

Κωδικός Μηχανογραφικού: ΜΜΚ

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.650

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 (Α΄ κατανομή) : 12.150

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 (Β΄ κατανομή) : –

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων (Α΄ κατανομή)

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Ελλαδιτών Υποψηφίων (Β΄ κατανομή)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ