το άρθρο ενημερώθηκε στις 30/11/2024
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)
Έδρα: Αντικάλαμος Μεσσηνίας Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα
Τηλ. 27210 45320 Fax: 27310 82279 E-mail: gramlogo@teikal.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του τμήματος Λογοθεραπείας είναι η εκπαίδευση των σπουδαστών στην θεωρητική και πρακτική διάγνωση για να ασχοληθούν με την αποκατάσταση του λόγου και της ακοής, με την βοήθεια των επιστημών της Βιολογίας, Φυσικής και Ιατρικής.
Το Τμήμα Λογοθεραπείας επιδιώκει την επίτευξη των παρακάτω στόχων:
- την εκπαίδευση των φοιτητών επί της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών για την αξιολόγηση της ανθρώπινης επικοινωνίας – φωνής, ομιλίας και λόγου – και την πρόσληψη, αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και επιστημονική έρευνα των διαταραχών, που συνδέονται με αυτή
- την παροχή υπηρεσιών διάγνωσης και αντιμετώπισης τραυλισμού στο κοινό στην κλινική του Τμήματος
- την έρευνα επί θεμάτων που αφορούν διαταραγμένο και φυσιολογικό λόγο, φωνή, ομιλία με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εξελικτική Ψυχολογία, Ανατομία-Φυσιολογία Ακοής, Ομιλίας, Λόγου, Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, Εισαγωγή στη Λογοπαθολογία, Παιδιατρική, Νευροανατομία /Νευροφυσιολογία, Γνωστική Ψυχολογία, Ψυχοφυσιολογία Ακοής, Ομιλίας, Λόγου, Γλωσσική Ανάπτυξη – Κατάκτηση Γλώσσας, Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές, Νευρολογία, Ψυχοπαθολογία, Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές, Ακοολογία, Κλινικά Θέματα Λογοπαθολογίας, Μαθησιακές δυσκολίες και Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας, Διαταραχές της Κατάποσης – Δυσφαγία, Διαγνωστικά Θέματα Λογοπαθολογίας, Κλινική Νευροψυχολογία, Ψυχολογία της Γλώσσας και Νευρογλωσσολογία, Διαταραχές Ροής – Τραυλισμός, Αφασίες και συναφείς διαταραχές, Συμπεριφορική Νευρολογία, Νευρογενείς, Κινητικές Διαταραχές της Ομιλίας, Συγκριτική Σύνταξη και Γλωσσικές Διαταραχές, Κρανιοπροσωπικές Ανωμαλίες, Πολυγλωσσικό Περιβάλλον και Διγλωσσία, Τεκμηρίωση αποτελεσμάτων Λογοθεραπείας, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://slt.uop.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Λογοθεραπείας (ακαδ. έτος 2023-2024)
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου απασχολούνται στους τομείς του γνωστικού αντικειμένου της Λογοθεραπείας, δηλαδή της επιστήμης που έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία-Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία – και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
Ειδικότερα οι Λογοθεραπευτές απασχολούνται επαγγελματικά στους ακολούθους τομείς:
- Αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας-Φωνής, Ομιλίας, Λόγου (προφορικού-γραπτού) και πρόληψη, διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών που συνδέονται με αυτήν καθώς και των διαταραχών που σχετίζονται με τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα.
- Επιστημονική έρευνα και μελέτη στο εν λόγω γνωστικό αντικείμενο.
- Άσκηση κάθε άλλης επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας που εμπίπτει στο αντικείμενο του κλάδου της Λογοθεραπείας σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας επιλέγουν και εφαρμόζουν σε άτομα κάθε ηλικίας σύγχρονες επιστημονικές κλινικές και τεχνολογικές μεθόδους για την αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας-Φωνής, Ομιλίας, Λόγου (προφορικού, γραπτού), μη λεκτικής επικοινωνίας – τη διαγνωστική αξιολόγηση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτής καθώς και των διαταραχών των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα, οι οποίες δύνανται να περιλάβουν:
- Χρήση τεχνολογικών, προσθετικών και τεχνικών μέσων, χρήση διαγνωστικών δοκιμασιών της ανθρώπινης Επικοινωνίας και άλλων επιστημονικών εργαλείων με στόχο τη βέλτιστη διαγνωστική αξιολόγηση, θεραπεία και αντιμετώπιση των διαταραχών της ανθρώπινης Επικοινωνίας και διαταραχών των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
- Πρόληψη και θεραπευτικές μεθόδους (παρεμβατικές και συμβουλευτικές), άμεσες ή έμμεσες, ατομικές ή ομαδικές σε θέματα που αφορούν τη δυσλειτουργία της ανθρώπινης Επικοινωνίας και των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
- Συμμετοχή σε διεπιστημονικές ομάδες παρέμβασης.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας παρέχουν τις εξειδικευμένες κλινικές υπηρεσίες τους σε άτομα με κάθε διαταραχή η οποία επηρεάζει την ανθρώπινη Επικοινωνία – Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία – και τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας έχουν δικαίωμα απασχόλησης:
- Στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (οργανισμοί, σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α.) και εξελίσσονται στη διοικητική ιεραρχία σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Επίσης μπορούν να απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
- Στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε Κέντρα Λογοθεραπείας και σε Κέντρα Αποκατάστασης. Έχουν επίσης δικαίωμα παροχής κατ’ οίκον θεραπείας σε ασθενείς.
Μπορούν ακόμη να ιδρύουν ιδιωτικά Κέντρα Λογοθεραπείας ή Κέντρα Αποκατάστασης που παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης με υποχρεωτική απασχόληση των αρμοδίων επαγγελματιών, κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα :
Σύμφωνα με το νόμο 4999 άρθρο 32 (ΦΕΚ 225 τ.Β’/07.12.2022) οι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών τμημάτων σχετικών με τομείς υγείας έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Λογοθεραπείας, κατοχυρωθεί νομοθετικά με βάση το Π.Δ. 96/2000 (ΦΕΚ 82 τ.Α’/18.04.2002) και στο Π.Δ. 176/2014 (ΦΕΚ 279 τ.Α’ /31.12.2014) και του Π.Δ. 49 (ΦΕΚ 80 τ.Α’/05.05.2016).
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Λογοθεραπείας ασκούν επάγγελμα στα πλαίσια των αναφερόμενων επαγγελματικών δικαιωμάτων μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Σχετικά επαγγέλματα:
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:
- Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών. web site: http://www.logopedists.gr/
- Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδας. web site : http://www.selle.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1515
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,90
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 111 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 20 %
Βιολογία : 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.310
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.440
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.200
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.290
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων