Θέατρο στα ΑΕΙ

Υπερηφανευόμαστε σ’ αυτή τη χώρα για πολλά πράγματα. Ανάμεσά τους, η γέννηση του θεάτρου και η μεταλαμπάδευσή του στον δυτικό πολιτισμό. Μείναμε όμως στις δάφνες του…

 

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Υπερηφανευόμαστε σ’ αυτή τη χώρα για πολλά πράγματα. Ανάμεσά τους, η γέννηση του θεάτρου και η μεταλαμπάδευσή του στον δυτικό πολιτισμό.

Μείναμε όμως στις δάφνες του παρελθόντος, τουλάχιστον όσον αφορά τις σπουδές γύρω από το θέατρο. Αυτές έμειναν σε ένα επαρχιωτικό πλαίσιο του τέλους του 19ου αιώνα. Οι θεατρικές σπουδές παρέχονται από σχολές που λειτουργούν με έναν ασαφή και χαλαρό κανονισμό του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τα πτυχία που παρέχουν είναι αδιαβάθμητα. Τελειώνοντας δηλαδή κάποιος μια σχολή θεάτρου παίρνει ένα πτυχίο που δεν αντιστοιχεί σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης.

Το ίδιο ισχύει και για τα ωδεία και για τις σχολές χορού (πλην της κρατικής ΚΣΟΤ) και τις κινηματογραφικές σχολές. Παντού στον κόσμο οι παραστατικές σπουδές παρέχονται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ακόμα και στο Αφγανιστάν, στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Εύγε τους! Στην Ελλάδα όμως όχι.

Το Δημόσιο λειτουργεί επισήμως δύο σχολές, πλάι στα κρατικά θέατρα (Εθνικό και ΚΘΒΕ). Υπάρχουν και τέσσερις πανεπιστημιακές σχολές Θεατρικών Σπουδών, κατά βάση θεωρητικές. Παρ’ όλα αυτά, όλες συμπεριέλαβαν το μάθημα της υποκριτικής στην ύλη τους. Όμως αυτό δεν φτάνει για να χαρακτηριστούν κάποιες σπουδές, ως σπουδές παραστατικών τεχνών.

Μόνον στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υπάρχει η κατεύθυνση Υποκριτικής – Σκηνοθεσίας, αλλά και εκεί λειτουργεί στρεβλά. Δεν λαμβάνεται υπόψιν το ταλέντο του υποψηφίου φοιτητή (όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών με τις εξετάσεις στο σχέδιο), αλλά ούτε και το πρόγραμμα των μαθημάτων οδηγεί στην οργάνωση ενός ηθοποιού ή σκηνοθέτη.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε τις σπουδές αυτού του είδους σε ανώτατο, πανεπιστημιακό επίπεδο; Μπαίνει σε καλούπι το ταλέντο; Η απάντηση είναι πως το ταλέντο είναι απαραίτητο, αλλά το επίπεδο των σπουδών για κάποιον ηθοποιό, σκηνοθέτη, σκηνογράφο, χορευτή, χορογράφο κ.λπ., σε ανώτερο θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, δίνει δημιουργούς ολοκληρωμένους.

Προφανώς θα λειτουργούν και όλων των ειδών οι άλλες σχολές. Προφανώς θα πρέπει να αποκατασταθεί η διαβάθμισή τους. Προφανώς η πρόσβαση στη σκηνή είναι ελεύθερη.

Όμως η νέα σχολή Παραστατικών Τεχνών που ψηφίσθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ένα μεγάλο βήμα. Ήταν ένα αίτημα παλιό όλης της συντεχνίας του θεάτρου.

Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αττικής, γραμματέας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

πηγή: http://www.avgi.gr/

{1517} : Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Ναύπλιο)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 19/11/2023

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Καλών Τεχνών 

Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (Ναύπλιο)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 και Τερζάκη Τ.Κ. 21100, Ναύπλιο

Tηλ. 27520 96129 Fax 27520 96128 Ε-mail: ts-secretary@uop.gr

Σκοπός του τμήματος

Το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έχει ως αποστολή :

  1. Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση στα επιστημονικά, καλλιτεχνικά και τεχνολογικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές τεχνες (Επιτέλεση, Χορός, Θέατρο) καθώς και τις ψηφιακές τέχνες, με έμφαση στη μεταξύ τους σύνδεση καθώς και στη σύνδεση με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η Performance, (παράσταση ή εγκατάσταση), ως κατ’εξοχήν πεδίο καινοτομίας στις τέχνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των καλλιτεχνικών, θεωρητικών, τεχνολογικών και μεθοδολογικών μαθημάτων που προσφέρονται στο Τμήμα.
  2. Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους, προκειμένου να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν, να αναλύουν και να συνθέτουν καλλιτεχνικά έργα, εφαρμογές και δράσεις.
  3. Να παρέχει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες την απαραίτητη τεχνογνωσία και εξοικείωση με τη χρήση της τεχνολογίας που απαιτείται για τις καλλιτεχνικές εφαρμογές στους παραπάνω θεματικούς τομείς.
  4. Να παρέχει ειδική μόρφωση και κατάρτιση των φοιτητών/τριών για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών αντικειμένων και των καλλιτεχνικών τεχνολογικών εφαρμογών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στο πλαίσιο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.

Διάρκεια σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος  και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020. Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών επιδιώκει την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στους τομείς του Θεάτρου, του Χορού, της Μουσικής, του Κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Τα πεδία καλλιτεχνικών και τεχνολογικών εφαρμογών στα οποία εστιάζουν οι σπουδές στο Τμήμα, είναι τα εξής :

  • Σκηνοθεσία και Επιτέλεση
  • Ψηφιακή επιτέλεση και τέχνες
  • Χρήση λογισμικών συστημάτων και τεχνολογίας ψηφιακών τεχνών
  • Χορός και Επιτέλεση
  • Φως, ήχος, σκηνογραφία και νέες τεχνολογίες.
  • Παραγωγή ψηφιακού υλικου (Ψηφιακή εμψύχωση, Εικονική / Μικτή Πραγματικότητα, Ηλεκτρονικά Παιχνίδια).
  • Ψηφιακές εφαρμογές στη Σκηνοθεσία και την Υποκριτική.
  • Θεωρία της επιτέλεσης και κοινωνικές εφαρμογές (ενδεικτικά: ανθρωπολογία του θεάτρου, ακτιβισμός, διαδραστικό και διαδικτυακό θέατρο, φεμινιστική και queer θεωρία, εκπαιδευτικές εφαρμογές, δημόσιος χώρος, μουσεία.)
  • Δραματουργία της Επιτέλεσης / Δημιουργική γραφή /       Ψηφιακή αφήγηση / Ψηφιακές εκδόσεις.

Οι σπουδές στα αντικείμενα αυτά, αντιμετωπίζουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και τις παραστατικές τεχνες ως γόνιμο πεδίο σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών. Κοινό πεδίο αναφοράς, η Performance, ως διυποκειμενική εμπειρία και κατασκευή εξετάζεται είτε ως διδικασία παράστασης, είτε ως αποτέλεσμα σύνθεσης και υλοποίησης εγκατάστασης στο χώρο μέσω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας. Στόχος των σπουδών είναι η διερεύνηση του θεωρητικού πλαισίου μέσα στο οποίο εντάσσεται η Performance αλλά κυρίως τα πεδία των καλλιτεχνικών και τεχνολογικών εφαρμογών της και της αλληλεπίδρασής της με το κοινωνικό περιβάλλον.

Οι σπουδές στο Τμήμα διακρίνονται σε δύο άτυπες κατευθύνσεις:

ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: Η κατεύθυνση αυτή έχει ως στόχο την καλλιτεχνική και θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών/τριών στον τομέα των παραστατικών τεχνών, εστιάζοντας στην παροχή γνώσης και την πρακτική γύρω από τα πεδία και τις δυνατότητες της σύνδεσής τους με ποικίλες κοινωνικές εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες. Οι απόφοιτοι/ες της κατεύθυνσης αυτής θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν (σύλληψη, σύνθεση, σκηνοθεσία) ένα επιτελεστικό γεγονός με κέντρο την παράσταση (performance, χορός, εφαρμογές πολυμέσων στο θέατρο κ.α.), υλοποιώντας καινοτόμες προτάσεις στο πεδίο της καλλιτεχνικής έκφρασης και της εκπαίδευσης.

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ: Η κατεύθυνση αυτή έχει ως στόχο την καλλιτεχνική, θεωρητική και τεχνολογική κατάρτιση των φοιτητών/τριων στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών εστιάζοντας στις δυνατότητες σύνδεσής τους με τις παραστατικές τέχνες. Οι απόφοιτοι/ες της κατεύθυνσης αυτής συνδυάζουν την καλλιτεχνική κατάρτιση με την εμπειρία χρήσης λογισμικών συστημάτων και μηχανημάτων ψηφιακής τεχνολογίας. Επομένως, θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν (σύλληψη, ψηφιακός σχεδιασμός, σύνθεση, σκηνοθεσία, τεχνική υλοποίηση) μία καλλιτεχνική ψηφιακή εφαρμογή (ψηφιακή performance, διαδραστική εγκατάσταση, ψηφιακή σκηνογραφία και φωτισμό, video games και εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακή αφήγηση, ψηφιακές εκδόσεις κ.α.) αξιοποιώντας τη σύνδεση Performance και ψηφιακών τεχνών στο πεδίο της τεχνολογίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης και της εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών και την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών της χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση σε σύγχρονες καλλιτεχνικές κατευθύνσεις των παραστατικών και των ψηφιακών τεχνών οι οποίες συνδέονται με την τέχνη, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την κοινωνία. Οι σπουδές που παρέχει, προετοιμάζουν αποφοίτους με εξειδίκευση στη σύνδεση των παραστατικών και των ψηφιακών τεχνών μεταξύ τους, την χρήση της τεχνολογίας που αναφέρεται σε αυτά τα αντικείμενα, αλλά και με τις κοινωνικές συνιστώσες. Τα παραπάνω, συνδυάζονται με την παροχή των απαιτούμενων γνώσεων για τη διδασκαλία τους και την εφαρμογή τους σε εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς και συναφείς δράσεις.

Αν και η φυσιογνωμία του Τμήματος είναι κυρίως καλλιτεχνική, οι σπουδές σ’αυτό, παρέχουν επίσης τεχνολογική κατάρτιση. Σε δεύτερο επίπεδο, παρέχεται επίσης θεωρητική κατάρτιση υποβάθρου στα πεδία της θεωρίας των Παραστατικών Τεχνών και της θεωρίας των Ψηφιακών μέσων, της ιστορίας της Τέχνης, και του Κινηματογράφου, καθώς και ευρύτερα της θεωρίας του Πολιτισμού. Παράλληλα, καλλιεργείται η εξοικείωση των σπουδαστών/τριών με βασικές αρχές της Ηθικής της Τεχνολογίας αλλά και της Μεθοδολογίας της Έρευνας, δεδομένου ότι οι φοιτητές/τριες θα κληθούν στο τέλος των σπουδών τους να συντάξουν και να παρουσιάσουν δημόσια, πτυχιακή διάλεξη στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας (καλλιτεχνική ή θεωρητική έρευνα). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, εκτός από ατομικές και ομαδικές εργασίες (καλλιτεχνικές και θεωρητικές), θα παρουσιάζουν εργασίες τους σε δημόσιους χώρους καλλιτεχνικών δράσεων (θέατρα, εκθέσεις) καθώς και στο διαδίκτυο.

Τέλος, σκοπός του Τμήματος είναι η συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπως το Τμήμα Πληροφορικής. Η συνεργασία αυτή εξασφαλίζεται είτε με την αμοιβαία προσφορά μαθημάτων ελεύθερης επιλογής, είτε με την πρόβλεψη για από κοινού εκπόνηση πτυχιακών εργασιών.

Η ενεργή παρακολούθηση και ολοκλήρωση της φοίτησης στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, αναμένεται να έχει τα ακόλουθα μαθησιακά αποτελέσματα για τους φοιτητές/τριες :

  • Να είναι σε θέση να προάγουν την καλλιτεχνική δημιουργία και την έρευνα στο πεδίο των Παραστατικών και των Ψηφιακών Τεχνών καθώς και των συναφών επιστημονικών και καλλιτεχνικών τομέων με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας. Να γνωρίζουν τόσο τη χρήση της τεχνολογίας των ψηφιακών τεχνών όσο και παραδοσιακές και νεωτεριστικές μορφές της πολιτισμικής έκφρασης. Να είναι σε θέση να συνδέουν πολλαπλώς τις Παραστατικές και Ψηφιακές Τέχνες με τις κοινωνικές παραμέτρους, καθώς και με τη διδακτική πράξη σε εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς.
  • Να έχουν τα εφόδια ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές ανάγκες ερευνητικών και καλλιτεχνικών φορέων σχετικών με τις Παραστατικές και Ψηφιακές τέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως ερευνητικά, επιστημονικά και κοινωνικά κέντρα, καθώς και φορείς πολιτισμού (Υπουργείο Πολιτισμού, μουσεία και κέντρα τέχνης, φεστιβαλικούς θεσμούς, θέατρα, θιάσους, κ.α.), φορείς της περιφέρειας, δημοτικές αρχές, ΜΜΕ.
  • Να επεξεργάζονται, να προτείνουν και να υλοποιούν κοινωνικές εφαρμογές καλλιτεχνικών δράσεων παρεμβαίνοντας δημιουργικά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και χώρους. Να σχεδιάζουν δημιουργικά εκπαιδευτικά προγράμματα παρέμβασης μέσω των Παραστατικών και των Ψηφιακών Τεχνών για τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης ομάδας ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία

Τι άλλο πρέπει να ξέρω 

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και την καλλιτεχνική και τεχνολογική τους εκπαίδευση, έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης σε φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας τις παραστατικές και τις ψηφιακές τέχνες, όπως αυτές εξειδικεύονται παρακάτω, σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις ή ειδικεύσεις από αυτές που λειτουργούν στο Τμήμα.

Ακόμη έχουν τη δυνατότητα ενασχόλησης στην εκπαίδευση ή/και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τον διορισμό στην εκπαίδευση απαραίτητη προϋπόθεση εκτός του πτυχίου είναι και το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής επάρκειας το οποίο χορηγείται κατόπιν παρακολούθησης των Ειδικών Προγραμμάτων Σπουδών Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, όπως αυτά καθορίζονται με σχετική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εξειδικεύονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών.

Ειδικότερα, οι απόφοιτοι/ες δύνανται να απασχοληθούν στα εξής εργασιακά αντικείμενα:

  • Σκηνοθεσία, Χορογραφία, Ερμηνεία, Σκηνογραφικό σχεδιασμό επιτελεστικών εφαρμογών (Performance χορού και θεάτρου, διαδραστικές παραστάσεις ή εγκαταστάσεις στον σκηνικό και τον δημόσιο χώρο, εφαρμογές οπτικών τεχνών, εφαρμογές πολυμεσικού υλικού και διαδικτυακών εφαρμογών στις παραστατικές τέχνες).
  • Υλοποίηση καλλιτεχνικών κοινωνικών παρεμβάσεων μέσω επιτελεστικών εφαρμογών (ενδεικτικά: κοινωνικό θέατρο, ακτιβισμός, χορός και κοινωνία, διαδραστικό και διαδικτυακό θέατρο, performance και δημόσιος χώρος, κ.α..)
  • Παραγωγή ψηφιακού υλικού (Ψηφιακή εμψύχωση, Animation, Video game) – υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών για τις παραστατικές τέχνες μέσω της χρήσης της απαραίτητης τεχνολογίας (λογισμικά συστήματα και μηχανήματα).
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση εμπειρίας εικονικών περιβαλλόντων.
  • Ψηφιακές εφαρμογές στον φωτισμό, τη σκηνογραφία και τον ήχο(σχεδιασμός και υλοποίηση).
  • Σχεδιασμός ψηφιακών εκθέσεων, εφαρμογές Δημιουργικής Γραφής σε ψηφιακά και επιτελεστικά καλλιτεχνικά έργα, Δραματουργία της Επιτέλεσης, ψηφιακές εκδόσεις.
  • Σχεδίαση, οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων καλλιτεχνικών ψηφιακών εφαρμογών στην εκπαίδευση, σε κοινωνικούς/ πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και φορείς Τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Σχετικό άρθρο για την ίδρυση του τμήματος : εδώ

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1517

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  140 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Αρχαία Ελληνικά : 25 %

Ιστορία : 25 %

Λατινικά : 25 %

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Μαθηματικά: 25 %

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Βιολογία : 25 %

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Μαθηματικά : 25 %

Πληροφορική : 25 %

Οικονομία  : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 :  13.925

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.300

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.450

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 11.090

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1524} : Πολιτικών Μηχανικών (Πάτρα) – Παν. Πελ/νήσου

το άρθρο ενημερώθηκε στις 10/07/2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (Πάτρα)

Έδρα :

Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 1, Τ.Κ. 26334  Πάτρα

Τηλ. 2610 369279 Ε-mail: ipodomi@teiwest.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός  του τμήματος είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων που θα έχουν ως αποστολή να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την επίβλεψη και την κατασκευή δομικών, υδραυλικών, συγκοινωνιακών  έργων και έργων προστασίας περιβάλλοντος.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνέλευση του τμήματος, έχει αποφασίσει και σχεδιάσει την κατάρτιση προγράμματος σπουδών 10 ακαδημαϊκών εξαμήνων (5 έτη), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 4610/2019.

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το Ε΄ εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο κατευθύνσεων σπουδών.

Κατεύθυνση Μηχανικών Υποδομής

Κατεύθυνση Μορφολογίας και Αναστήλωσης

Κατεύθυνση Μηχανικών Υποδομής:  Το περιεχόμενο σπουδών της κατεύθυνσης του Μηχανικού Υποδομών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της εφαρμογής των τεχνικών επι­στημών στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων υποδομής, που περιλαμβάνουν: έργα οδοποιίας, υδραυλικά, γεωτεχνικά, τοπογραφικά και άλλα:

  • έργα οδοποιίας (χαράξεις, κατασκευή οδοστρωμάτων, τεχνική της κυκλοφορίας κ.α.)
  • υδραυλικά (υδρεύσεις, αποχετεύσεις, εγγειοβελτιωτικά έργα, λιμενικά έργα, αντιπλημμυρικά κ.α.)
  • τοπογραφικά (αποτυπώσεις, επιτόπια εφαρμογή κ.α.)
  • γεωτεχνικά (αντιστηρίξεις, πρανή, θεμελιώσεις, σήραγγες κ.α.).

Κατεύθυνση Μορφολογίας και Αναστήλωσης: Το πρόγραμμα σπουδών της κατεύθυνσης Μορφολογίας και Αναστήλωσης έχει καθοριστεί με βάση τις απαιτήσεις της επιστημονικής παιδείας και της άσκησης του επαγγέλματος στον χώρο της αποκατάστασης ιστορικών μνημείων και νεωτέρων κτιρίων καθώς και στον σχεδιασμό νέων κτιρίων. Στόχοι:

  • Προστασία, συντήρηση και αναστήλωση ιστορικών μνημείων
  • Ανάπλαση ιστορικών κέντρων και συνόλων
  • Ανακαίνιση και αποκατάσταση κτιρίων
  • Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό νέων κτιρίων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Φυσική, Χημική Τεχνολογία, Τεχνικό Σχέδιο, Τεχνολογία Υλικών, Μηχανική, Αντοχή Υλικών,  Τοπογραφία, Εδαφομηχανική,  Υπολογισμός Κατασκευών,  Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος, Εφαρμογές Τεχνικής Γεωλογίας σε Δομικά Έργα,  Αρχιτεκτονική – Οικοδομική, Σχεδίαση με Η/Υ, Αρχιτεκτονικός – Κατασκευαστικός Σχεδιασμός με Η/Υ, Ιστορία της Τέχνης,  Οικοδομική, Στοιχεία Πολεοδομίας Χωροταξίας, Αντισεισμικός Σχεδιασμός Δομικών Έργων,  Δυναμική των Κατασκευών, Ειδικά θέματα Μεταλλικών Κατασκευών,  Ειδικές Κατασκευές από Οπλισμένο & Προεντεταμένο Σκυρόδεμα, Θεμελιώσεις, κ.α.

Κατεύθυνση Μηχανικών Υποδομής:  Υδραυλική Ι, Οδοποιία Ι – Ψηφιακή Οδοποιία, Μηχανική Πετρωμάτων – Σήραγγες, Τεχνική Κυκλοφορίας και Συστήματα Μεταφορών, Εδαφομηχανική ΙΙ – Θεμελιώσεις, Δυναμική Ανάλυση Κατασκευών – Αντισεισμική Τεχνολογία, Υδραυλική ΙΙ, Σχεδιασμός και Μελέτη Τεχνικών Έργων Υποδομών από Σκυρόδεμα, Υδρολογία – Εγγειοβελτιωτικά Έργα, Λιμενικά Έργα, Αντιπλημμυρικά και Υδροδυναμικά Έργα – Φράγματα, Οδοποιία ΙΙ – Έργα Οδοποιίας, Γεφυροποιία, Ανάλυση Κατασκευών με Η/Υ, Έργα Υδρεύσεων και Αποχετεύσεων, Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Νερού και Επεξεργασίας Λυμάτων.

Κατεύθυνση Μορφολογίας και Αναστήλωσης:  Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Ιστορία, Αρχιτεκτονικής Ι, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική, Αποτύπωση και Τεκμηρίωση Μνημείων, Μηχανολογικές-Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις, Αντισεισμική Προστασία των Κτιρίων, Οικοδομική ιστορικών κτιρίων, Ιστορία της Αρχιτεκτονικής ΙΙ, Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων Ι, Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ι, Ανάπλαση ιστορικών Κέντρων και Συνόλων, Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων ΙΙ, Οικοδομική Αναστήλωσης, Αρχιτεκτονική Σύνθεση ΙΙ, Ειδικά Θέματα Επισκευών και Ενισχύσεων, Ανάλυση Κατασκευών με Η/Υ, Ενεργειακός και Βιοκλιματικός Σχεδιασμός.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία:

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά  Δικαιώματα  – Προοπτικές :

Ενδεικτικά, οι πτυχιούχου του νέου τμήματος μπορούν να εφαρμόζουν σύγχρονες επιστημονικές, τεχνολογικές, εργοταξιακές, ερευνητικές, διοικητικές, εκπαιδευτικές, θεσμικές και δεοντολογικές πρακτικές και μεθόδους στην άσκηση του επαγγέλματός τους στους παρακάτω τομείς:

Σύνταξη μελετών που αφορούν την αρχιτεκτονική σύνθεση, τον φέροντα οργανισμό και τον οργανισμό πληρώσεως δομικών έργων (δημόσιων και ιδιωτικών). Επίβλεψη οικοδομικών έργων. Οργάνωση και διαχείριση εργοταξίου κατασκευής κτιριακών έργων. Κατασκευές δομικών έργων (δημόσιων και ιδιωτικών). Σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών (επιμετρήσεις, συγκριτικοί πίνακες κλπ). Σχεδιασμός, βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών, οργάνωση της παραγωγής, έλεγχος της ποιότητας, εκμετάλλευση, συντήρηση των κατασκευαστικών υλικών και επιτυχή ενσωμάτωσή τους στα οικοδομικά έργα. Εκτίμηση και αξιολόγηση μελετών, κατασκευαστικών υλικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των συντελεστών παραγωγής τους. Ερευνητική μεθοδολογία, ικανότητα συλλογής, αξιολόγησης, ανάλυσης και σύνθεσης των δεδομένων, ικανότητα διαμόρφωσης και διατύπωσης υπεύθυνης γνώμης, εξοικείωση στην ομαδική παραγωγική δουλειά, αυτογνωσία και ικανότητα παρουσίασης και προβολής του εαυτού τους και του έργου τους. Ικανότητα απόκτησης γνώσης από χώρους δουλειάς και ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων που αποκτήθηκαν σε χώρους δουλειάς με κατάλληλη πρακτική άσκηση.

Επίβλεψη και κατασκευή συγκοινωνιακών, υδραυλικών, γεωτεχνικών και άλλων τεχνικών έργων. Μελέτη ή επίβλεψη μελέτης έργων, ως μέλη οργανωμένων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα ή μελετητικών γραφείων. Εκπόνηση ή επίβλεψη μελετών ιδιωτικών και δημοσίων έργων υποδομής της ειδικότητάς των, ως μεμονωμένοι τεχνικοί. Εκτέλεση ή συμμετοχή εργασιών πραγματογνωμοσύνης, αξιολόγησης προσφοράς αγοράς, ποιοτικού ελέγχου υλικών και εργασιών. Κάλυψη θέσεων υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών της ειδικότητάς τους. Οργάνωση τεχνικών έργων. Οργάνωση εργαστηρίων και ικανότητα συλλογής και ανάλυσης εργαστηριακών αποτελεσμάτων σε εργαστήρια αντοχής υλικών και υδραυλικών έργων, καθαρισμού λυμάτων, προστασίας περιβάλλοντος, επεξεργασίας αποβλήτων και υδραυλικών και θαλασσίων έργων κλπ.

Γενικά οι πτυχιούχοι, μπορούν να εργαστούν: σε τεχνικές εταιρείες, σε ιδιωτικές τεχνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις και τεχνικά γραφεία, υπηρεσίες υπουργείων, οργανισμών, στην νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, και σε οποιαδήποτε δημόσια επιχείρηση που διατηρεί γραφείο τεχνικής υπηρεσίας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, και ως καθηγητές υπό προϋποθέσεις στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1524

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  145 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 27 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 28 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 28 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 24 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 23 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.440

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.903

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 15.716

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 11.154

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1523} : Μηχανολόγων Μηχανικών (Πάτρα) – Παν. Πελ/νήσου

το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/07/2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα  Μηχανολόγων Μηχανικών (Πάτρα)

Έδρα :

Διεύθυνση: Μ. Αλεξάνδρου 1 Κουκούλι  Τ.Κ. 263 34 Πάτρα

Τηλ. 2610 369278, 2610 369277  Fax: 2610-369-198 E-mail: mixanologia@teiwest.gr

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός  του τμήματος είναι η κατάρτιση τεχνικών επιστημόνων  που θα ασχολούνται με τη μελέτη, εγκατάσταση και επίβλεψη μηχανολογικού εξοπλισμού σε οικοδομές, βιομηχανίες, κλπ.

Σκοπός του Τμήματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, τόσο στα κλασσικά όσο και στα διαρκώς εξελισσόμενα νέα πεδία στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανολόγου Μηχανικού, συνδυάζοντας την αιχμή της έρευνας και τεχνολογίας με σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Κύρια προτεραιότητα του Τμήματος είναι να προσφέρει στους σπουδαστές βασικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίες θα είναι απαραίτητες προκειμένου αυτοί να απασχοληθούν σε τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, τη χρήση μηχανολογικών, ηλεκτρονικών και ενεργειακών συστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη και χρήση νέων υλικών.
Ως εκ τούτου, επιδίωξη και υποχρέωση του Τμήματος είναι μεταξύ άλλων:

  1. Να εκπαιδεύσει επαρκώς τους σπουδαστές σεμηχανολογικά θέματα, προκειμένου να αναδείξουν τις ικανότητές τους στην ανάπτυξη και την προώθηση νέων τεχνολογιών.
  2. Να αναπτύξει επιστημονικούς δεσμούς με τη βιομηχανία, συμμετέχοντας σε παραγωγικές διαδικασίες καθώς και στην προώθηση καινοτόμων έργων, τα οποία θα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στη χώρα.
  3. Να συμμετέχει σε προγράμματα εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας
  4. Να επιμεληθεί προγράμματα και σεμινάρια ειδίκευσης στις σύγχρονες τεχνολογίες, με στόχο τη διαρκή κατάρτιση των πτυχιούχων Α.Ε.Ι. σε αυτές.

Οι σπουδαστές μέσα από διαδικασίες εξετάσεων και αξιολόγησης των γνώσεών τους αποκτούν στο τέλος της φοίτησής τους το Πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Κύρια προτεραιότητα του Τμήματος είναι να προσφέρει στους σπουδαστές βασικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίες θα είναι απαραίτητες προκειμένου αυτοί να απασχοληθούν σε τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, τη χρήση μηχανολογικών, ηλεκτρονικών και ενεργειακών συστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ανάπτυξη και χρήση νέων υλικών.

Η τεχνολογία και επιστήμη του Mηχανολόγου Mηχανικού είναι η παλαιότερη από τις επιστήμες των μηχανικών. Αναδύθηκε ως τεχνολογία κατά τη βιομηχανική επανάσταση το 18ο αιώνα, αλλά οι απαρχές βρίσκονται χιλιάδες χρόνια πίσω, στα πρώτα εργαλεία από πέτρα που κατασκευάσθηκαν από τον άνθρωπο. Η περιοχή εξελίσσεται διαρκώς και σήμερα οι Mηχανολόγοι Mηχανικοί συνεισφέρουν σε όλους σχεδόν τους κλάδους της τεχνολογίας.

Η σύγχρονη μηχανολογία απαιτεί στελέχη που είναι σε θέση να συνδυάσουν ένα ευρύτατο φάσμα τεχνολογικών, επιστημονικών, δημιουργικών και διοικητικών δεξιοτήτων για την επίτευξη στόχων σε τομείς που αφορούν την Τεχνική Μηχανική, τα προηγμένα Τεχνικά Υλικά, την Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας, την Περιβαλλοντική Διαχείριση, την κατασκευή Μηχανών και Μηχανισμών, την Τεχνολογική Καινοτομία και την ανάπτυξη. Μόνιμος στόχος η ανάπτυξη από τους φοιτητές μας δεξιοτήτων στην Εφαρμοσμένη Μηχανολογία. Σημαντική είναι η επένδυση σε νέους τομείς της μηχανικής και μηχανολογίας, όπως η Μηχανική Συνθέτων Υλικών, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και οι τεχνολογίες σχεδιασμού και ελέγχου παραγωγικών διαδικασιών.

Η επιστήμη του Mηχανολόγου Mηχανικού απαιτεί την κατάκτηση θεμελιωδών περιοχών, όπως Μηχανική, Θερμοδυναμική, Επιστήμη Υλικών και Ανάλυση Κατασκευών για να μπορεί να αναλύσει και να σχεδιάσει από τις πιο απλές διατάξεις μέχρι τις πλέον σύνθετες. Από την κατασκευή μιας καρφίτσας μέχρι την κατασκευή διαστημοπλοίου. Στην πράξη, o Mηχανολόγος Mηχανικός έχει ρόλο στα περισσότερα συστήματα με τα οποία οι άνθρωποι εργάζονται, μετακινούνται, ζουν και ψυχαγωγούνται. Συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος με την επεξεργασία στερεών, υγρών και αέριων αποβλήτων, στο σχεδιασμό αποδοτικότερων συσκευών, καθώς και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μέσα από συνεχείς προσπάθειες σήμερα κατέχει μια θέση ισότιμα ανάμεσα στα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών της χώρας. Με την εισαγωγή σας στο Τμήμα, σας προσφέρεται η δυνατότητα να αποκτήσετε ανώτατη εκπαίδευση που οδηγεί στο πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού, δηλαδή να αποκτήσετε ένα πτυχίο από τμήμα που ανήκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Λόγω της ευρύτητας του αντικειμένου το επάγγελμα του Μηχανολόγου Μηχανικού έχει διαχρονικά την πλέον σταθερή ζήτηση στην αγορά εργασίας που επιτρέπει στους Μηχανολόγους Μηχανικούς να μπορούν να εργασθούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, η ενέργεια, η οικοδομή και οι κατασκευές, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες, το ελεύθερο επάγγελμα.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Τεχνική Μηχανική, Φυσική, Μηχανολογικό Σχέδιο, Χημική Τεχνολογία,Αντοχή των Υλικών, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μηχανική Ρευστών, Μετάδοση Θερμότητας, Ποιοτικός Έλεγχος-Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ηλεκτροτεχνίας & Ηλεκτρονικής, Μηχανουργική Τεχνολογία, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Τεχνολογία Θέρμανσης, Σχεδίαση με Η/Υ, Στοιχεία Μηχανών, Ήπιες Μορφές Ενέργειας, Υδροδυναμικές Μηχανές, Ειδικές Μηχανολογικές Εγκαταστάσεις, Κατεργασίες (Συμβατικές / Μη Συμβατικές) – Εργαλειομηχανές, Βιομηχανικά Συστήματα Κίνησης, Βιομηχανικός Έλεγχος & Αυτοματισμοί, Ατμολέβητες & Ατμοστρόβιλοι-Αεριοστρόβιλοι, Ενεργειακή Διαχείριση Ανανεώσιμων Πόρων, Σχεδιασμός και Υπολογισμός ΜΕΚ, Αυτοματισμός & Προγραμματισμός Εργαλειομηχανών, Ανυψωτικές και Μεταφορικές Μηχανές, Ψύξη-Κλιματισμός-Αερισμός,  Αντιρρυπαντική Τεχνολογία, Ενεργειακός Έλεγχος – Επιθεώρηση Κτιρίων, Τεχνολογία Καυσίμων- Συστήματα Καύσης, Μεταλλικές Κατασκευές, Συστήματα Ευφυούς Ελέγχου & Ρομποτική, Ολική Ποιότητα – Στατιστικός Έλεγχος,  κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί  δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτατο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης, που εκτείνεται πρακτικά σε όλη την ελληνική αγορά, όπως:

  • Δημόσιος Τομέας και Ο.Τ.Α..
  • Ιδιωτικός τομέας.
  • Προσωπικές Επιχειρήσεις (ελεύθερο επάγγελμα).

Επισημαίνεται ότι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, παρότι παραδοσιακή ειδικότητα, έχουν γενικά υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, δεδομένου ότι απασχολούνται κυρίως σε κλάδους όπως ο κατασκευαστικός και ο ενεργειακός, που τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει μεγάλο δυναμισμό.

Ειδικότερα, τα πεδία απασχόλησης της ειδικότητας αυτής αναλύονται ως εξής:

1. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • Παραγωγή.
  • Έλεγχος Ποιότητας.
  • Εφαρμογή Προτύπων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος (Συστήματα ISO 9000, 14000 κλπ).
  • Συντήρηση.
  • Μελέτες Παραγωγής και Σχεδιασμού Προϊόντων.
  • Διαχείριση Ενέργειας.
  • Εφοδιαστική (Logistics).
  • Προμήθειες – Διαχείριση Αποθεμάτων Πρώτων Υλών.
  • Πωλήσεις.

2. ΕΜΠΟΡΙΟ

  • Τεχνικές Πωλήσεις.
  • Προώθηση και Προβολή Προϊόντων.

3. ΜΕΛΕΤΕΣ

  • Μελέτες Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων.
  • Οικονομοτεχνικές μελέτες.
  • Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου (Ασφάλειας).
  • Ενεργειακές Μελέτες.
  • Μελέτες Φυσικού Αερίου.

4. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Ως Ελεύθερος Επαγγελματίας.
  • Ως Υπάλληλος Επιχείρησης.
  • Ως Υπάλληλος Εταιρείας Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης.

5. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

  • Συντήρηση συστημάτων Θέρμανσης, Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού
  • Επίβλεψη Συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων.
  • Συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού/εγκαταστάσεων (πχ. Ανελκυστήρων, γεννητριών, δικτύων πεπιεσμένου αέρα και αερίων κλπ.).

6. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

  • Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων αντιρύπανσης.
  • Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση μονάδων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός).
  • Σχεδιασμός, εγκατάσταση και λειτουργία άλλων έργων προστασίας περιβάλλοντος.

7. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • Κατασκευή Συντήρηση και Λειτουργία Δικτύων.
  • Εμπορία συναφούς εξοπλισμού.

8. ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (LOGISTICS, TRANSPORTATION)

9. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια, Σχολές Μαθητείας (ΟΑΕΔ).
  • Συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Ερευνητικοί Φορείς, Ιδρύματα και Ινστιτούτα.

10. ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • Ενεργειακά έργα.
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας.
  • Ενεργειακή Επιθεώρηση (Energy Auditing).
  • Εμπορία σχετικού εξοπλισμού.

11. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

  • Δημόσια Έργα.
  • Ιδιωτικά Έργα.

12. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

ΠΜΣ: Μηχανολογικός Σχεδιασμός με Ψηφιακές Τεχνολογίες

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1523

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,85

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  155 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Μαθηματικά: 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Μηχανολογίας β) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.700

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 10.500

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.380

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 15.810

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1522} : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα) – Παν. Πελ/νήσου

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 07/07/2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

 Σχολή Μηχανικών 

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών (Πάτρα)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  Μεγ. Αλεξάνδρου 1,  Τ.Κ. 26334, Πάτρα

Τηλ: 2610 369236, 2610  369 237, 2610 369 193  E-mail: secretary.ece@uop.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα έχει ως αποστολή την παροχή σπουδών υψηλού επιπέδου στο επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται τόσο στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας, όσο και στις σύγχρονες εξελίξεις των επιστημών της Ενέργειας, των Επικοινωνιών, των Υπολογιστών και της Πληροφορικής.

Στόχος του τμήματος, μέσω των Κύκλων Σπουδών που εισάγει από το 7ο εξάμηνο σπουδών είναι να παρέχει εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας όσο και στις σύγχρονες εξελίξεις των επιστημών της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Υπολογιστών και των Επικοινωνιών.

Ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα σπουδών και στις ανάγκες των φοιτητών, που ενδιαφέρονται για τους Κύκλους Σπουδών:

(α) Ενεργειακών Συστημάτων
(β) Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
(γ) Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων
(δ) Πληροφορικής

Εξειδικεύει το γνωστικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)  

Κατευθύνσεις:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Tο νέο Τμήμα έχει σχεδιάσει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, συμβατό με τα διεθνή πρότυπα και βασισμένο σε μοντέρνες μεθόδους διδασκαλίας, το οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνικών αλλά και εγκάρσιων δεξιοτήτων, ειδικά εστιασμένες στο γνωστικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών. Ειδικότερα, καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για σύγχρονες και ποιοτικές σπουδές στους Κύκλους Σπουδών:

  •  Ενεργειακών Συστημάτων
  •  Τηλεπικοινωνιών και των Δικτύων
  •  Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων
  •  Πληροφορικής.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

  • Η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,
  • Η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών,
  • Η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών,
  • Η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού ενεργειακών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας,
  • Η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων στα ίδια αντικείμενα, μέσω της εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
  • Η ικανότητα των αποφοίτων να συμμετέχουν σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου,
  • Η ικανότητα των αποφοίτων να ασκήσουν με επιτυχία το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Υπολογιστών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών εξασφαλίζει στον απόφοιτό του δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να:

  • Χρησιμοποιεί τη γνώση από διάφορες τεχνολογικές περιοχές για να διαμορφώσει την επιχειρησιακή αρχιτεκτονική. Κατανοεί τους επιχειρησιακούς στόχους που επηρεάζουν τα συστατικά της αρχιτεκτονικής (δεδομένα, εφαρμογή, ασφάλεια, ανάπτυξη κλπ.).
  • Σχεδιάζει, αναπτύσσει και υποστηρίζει υπολογιστικά συστήματα, περιφερειακά υπολογιστών, ενσωματωμένα συστήματα, συστήματα αισθητήρων. Επίσης, σχεδιάζει και προγραμματίζει ολοκληρωμένα κυκλώματα.
  • Εφαρμόζει κατάλληλες αρχιτεκτονικές λογισμικού και/ή υλικού. Αναπτύσσει διεπαφές χρήστη, επιχειρησιακά και ενσωματωμένα συστατικά λογισμικού. Συνεργάζεται στο πλαίσιο ομάδων σχεδιασμού και ανάπτυξης εφαρμογών και συστημάτων.
  • Σχεδιάζει, υλοποιεί και υποστηρίζει σταθερά και ασύρματα δίκτυα με στόχο την επιτυχή ανάπτυξη, υποστήριξη και λειτουργία των σύγχρονων πληροφοριακών  περιβαλλόντων (υποδομές, επικοινωνιακές υπηρεσίες, εφαρμογές περιεχομένου,υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας)
  • Συγκεντρώνει και αναλύει εσωτερική και εξωτερική επιχειρησιακή γνώση και πληροφοριακές ανάγκες. Διαμορφώνει την επιχειρησιακή συμπεριφορά σε δομημένη πληροφορία. Εφαρμόζει μεθόδους εξόρυξης δεδομένων.
  • Διαγιγνώσκει, λύνει, αντιμετωπίζει και τεκμηριώνει τεχνικά προβλήματα που αφορούν υπολογιστικές συσκευές με χρήση κατάλληλων μεθόδων.
  • Διενεργεί ελέγχους ασφάλειας. Εφαρμόζει τεχνικές παρακολούθησης και ελέγχου.
  • Εκπονεί μελέτες και να επιβλέπει την κατασκευή και την συντήρηση οικιακών και βιομηχανικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης.
  • Μελετά και να σχεδιάζει συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Μελετά, να σχεδιάζει και να συντηρεί ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα και γενικότερα διατάξεις μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με Υ.Α. Αριθμ. 78075/Ζ1  (ΦΕΚ 2987 τ.Β’/08.07.2021) ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικός Λογισμός, Γραμμική Άλγεβρα, Ψηφιακή Λογική Σχεδίαση, Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Διαφορικές Εξισώσεις, Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων, Ηλεκτροτεχνικά Υλικά,  Διαδικασιακός Προγραμματισμός, Πιθανοθεωρία και Στατιστική, Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι, Βασική Ηλεκτρονική, Τεχνολογία Λογισμικού, Ηλεκτρομαγνητισμός, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Αρχές Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Ψηφιακά Κυκλώματα και Συστήματα, Ηλεκτρικές Μηχανές, Ψηφιακές Επικοινωνίες, Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις & Αυτοματισμοί, Λειτουργικά Συστήματα, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Μεταγλωττιστές, Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων, Ηλεκτρολογικό Σχέδιο, Ασύρματα Δίκτυα, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές : 

Ο απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών θα γνωρίζει την επιστημονική μεθοδολογία, θα έχει αναπτύξει τεχνικές ικανότητες και δεξιότητες και θα είναι σε θέση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, υποστηρίζοντας επιτυχώς την αξιοποίηση των τεχνολογιών των Ηλεκτρικών Ενεργειακών Συστημάτων και Εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρονικής, της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών και των Υπολογιστών σε όλους τους τομείς εφαρμογής τους.

Ειδικότερα, ο απόφοιτος του Τμήματος, είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως στέλεχος επιχείρησης ή οργανισμού του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, θα έχει δυνατότητες μελέτης, επίβλεψης, κατασκευής, πιστοποίησης, ελέγχου, επιθεώρησης, συντήρησης και διακρίβωσης συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και πληροφορίας, όπως είναι οι ηλεκτρολογικές και άλλες εγκαταστάσεις, οι αυτοματισμοί, οι ηλεκτρονικές
εφαρμογές, οι τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα πληροφορικής και υπολογιστών, και ενδεικτικά:

  • Σχεδιασμού, μελέτης και συντήρησης οικιακών και βιομηχανικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, υποσταθμών χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, γραμμών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Σχεδιασμού, μελέτης και συντήρησης εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών κινητήριων συστημάτων και διατάξεων ηλεκτρονικών ισχύος.
  • Σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
  • Σχεδιασμού, ανάπτυξης και λειτουργίας σταθερών και ασύρματων δικτύων καθώς και διαχείρισης και παρακολούθησης σύνθετων τηλεπικοινωνιακών έργων (δίκτυα οπτικών ινών, δίκτυα πρόσβασης και τηλεπικοινωνιακά κέντρα, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα συστήματα μεταφοράς δεδομένων, δίκτυα δομημένης καλωδίωσης, ευρυζωνικά ασυρματικά δίκτυα).
  • Σχεδιασμού, ανάπτυξης και συντήρησης υπολογιστικών συστημάτων, περιφερειακών υπολογιστών, ενσωματωμένων συστημάτων, σύνθετων συστημάτων αισθητήρων καθώς και σχεδιασμού και προγραμματισμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.
  • Ανάλυσης και ικανοποίησης των αναγκών των οργανισμών και των επιχειρήσεων, μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της υλοποίησης, της ολοκλήρωσης, της διαμόρφωσης, της διαχείρισης και της υποστήριξης των υπολογιστικών και επικοινωνιακών τεχνολογιών (λογισμικού, υλικού και
    δικτύων).
  • Εφαρμογής των αρχών της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανάλυση, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση συστημάτων λογισμικού.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

 

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1522

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,85

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  240 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 27 %

Χημεία : 20 %

Μαθηματικά: 28 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 18.629

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 10.476

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.650

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 15.475

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1520} : Φυσικοθεραπείας (Σπάρτη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 10/07/2024

 Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Επιστημών Υγείας

Τμήμα Φυσικοθεραπείας

Έδρα :

Διεύθυνση:  Λεωφόρος Ευσταθίου & Σταματικής Βαλιώτη και Πλαταιών,  Τ.Κ. 23100 Σπάρτη.

Τηλ.  27310 89689  Fax : 27310 89684 E-mail: pthgram@uop.gr

Σκοπός του τμήματος :

Αποστολή του Τμήματος Φυσικοθεραπείας είναι η προαγωγή, ανάπτυξη και μετάδοση των γνώσεων στην Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας, με την κατάλληλη θεωρητική διδασκαλία, την ευρύτερη εργαστηριακή, κλινική και πρακτική άσκηση και την εφαρμοσμένη έρευνα, ώστε να παρέχει στους/στις
φοιτητές/τριες τα απαραίτητα εφόδια, που εξασφαλίζουν την άρτια εκπαίδευση τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία και εξέλιξη.

Στόχος του Τμήματος είναι να εκπαιδεύσει τους μελλοντικούς φυσικοθεραπευτές σύμφωνα με τα πρότυπα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για τη Φυσικοθεραπεία (World Confederation for Physical Therapy) στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης με την ενθάρρυνση και τη στόχευση υψηλών προτύπων φυσιοθεραπευτικής εκπαίδευσης και πρακτικής.

Οι φυσικοθεραπευτές είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν δυσλειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία και αποκατάσταση συγγενών και επίκτητων παθήσεων αλλά και στην πρόληψη αυτών με στόχο τη λειτουργική αποκατάσταση και την ποιότητα ζωής των ατόμων.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το νεοσύστατο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συμβάλλει στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή και στην προώθηση της υγείας της κοινωνίας, εκπαιδεύοντας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε ένα υποστηρικτικό μαθησιακό περιβάλλον. Το Τμήμα αποβλέπει στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης έρευνας προετοιμάζοντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους για να ασκήσουν το επάγγελμά τους αυτόνομα αλλά και συνεργατικά, μέσα σε ένα εξελισσόμενο, πολύπλοκο και ποικιλόμορφο περιβάλλον υγείας.

Οι φοιτητές/τριες του Τμήματος θα συμμετέχουν ενεργά στις διδακτικές, θεωρητικές, εργαστηριακές, βιωματικές, διεπαγγελματικές και κλινικές δραστηριότητες. Αυτή η λειτουργική αλληλεπίδραση που έχει ως επίκεντρο τον/την φοιτητή/τρια θα ενισχύσει θετικά τη μάθηση και θα υποστηρίξει την επαγγελματική και επιστημονική καταξίωση των αποφοίτων, παρέχοντάς όλα τα απαραίτητα εφόδια για το σύγχρονο περιβάλλον, τις τεχνολογικές εξελίξεις και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Φυσικοθεραπείας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας, με σκοπό την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιοαγγειακό σύστημα.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να μπορούν με επάρκεια να προβαίνουν σε Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση του ασθενούς, να επιλέγουν, να οργανώνουν και να εκτελούν με ασφάλεια τις Φυσικοθεραπευτικές πράξεις, που για κάθε περίπτωση ενδείκνυνται.

Ο στόχος του νέου προγράμματος σπουδών στη Φυσικοθεραπεία μέσα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιπλέον είναι:

  • Η ενίσχυση της προαγωγής της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στις συναφείς επιστημονικές περιοχές της φυσικοθεραπείας.
  • Η δημιουργία υψηλού επιπέδου φυσικοθεραπευτών βάσει των Διεθνών προκαθορισμένων δεξιοτήτων όπως αυτές ορίζονται από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας αλλά και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.
  • Η απόκτηση υψηλής επιστημονικής κατάρτισης για ερευνητική ή και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία Φυσικοθεραπευτών στις ανταγωνιστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον

Η Φυσικοθεραπεία, την οποία το Τμήμα υπηρετεί, είναι επιστήμη δυναμική, η οποία με συνεχώς αυξανόμενη έρευνα θεμελιώνει και αναθεωρεί τα ευρήματα που υποστηρίζουν την καθημερινή πρακτική της και το Τμήμα σκοπεύει στη θεωρητική, κλινική και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών του.

Στόχος του τμήματος Φυσικοθεραπείας είναι η καλλιέργεια αναλυτικής και κριτικής σκέψης και η υποστήριξη των φοιτητών για ενεργό συμμετοχή στη διεργασία της μάθησης, η οποία αποτελεί μία συνεχή δια βίου εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να εργασθούν ως αυτόνομοι επαγγελματίες ή ως μέλη της ομάδας υγείας και να μπορούν με επάρκεια να προβαίνουν σε Φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση του ασθενούς.

Οι απόφοιτοι του τμήματος πρέπει να είναι γνώστες της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας, ικανοί να προάγουν και να προστατεύουν την υγεία του ατόμου, να προλαμβάνουν, βελτιώνουν και να αποκαθιστούν παθολογικές καταστάσεις, συγγενείς και επίκτητες, καθώς και τραυματικές βλάβες που προκαλούν διαταραχές σε διάφορα συστήματα του οργανισμού όπως π.χ. στο μυοσκελετικό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Οι πτυχιούχοι του τμήματος πρέπει να έχουν απόλυτη επιστημονική και πρακτική επάρκεια και μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων ηθικής να μπορούν να επιλέγουν, να οργανώνουν και να εκτελούν με ασφάλεια τις Φυσικοθεραπευτικές πράξεις, μετά από ενδελεχή Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.

Το τμήμα στοχεύει στην εφαρμογή ενός δυναμικού και διαρκώς εξελισσόμενου προγράμματος σπουδών, σύγχρονο με την εξέλιξη της Επιστήμης, ώστε να προσαρμόζεται απόλυτα στον χώρο της Υγείας και να ικανοποιεί τον σκοπό της δημιουργίας εξειδικευμένων στελεχών. Αυτό το αναγκαίο πρόγραμμα σπουδών οφείλει να  ενσωματώνει συνεχώς την παραγόμενη νέα γνώση, την οποία οφείλει να παράγει το Τμήμα.

Το Τμήμα εκπαιδεύει τους/τις φοιτητές/τριες του για να είναι σε θέση:

  • να προσφέρουν την ενδεικνυόμενη Φυσικοθεραπεία σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτήρια ή ιδρύματα,
  • να προσφέρουν υπηρεσίες στην οικογένεια και στην κοινότητα όπου υπάρχει ασθενής ή άτομο με αναπηρίες (ΑΜΕΑ),
  • να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή και στην αγωγή υγείας και ευημερίας του κοινού μέσω εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών,
  • να εκπαιδεύσουν εργονομικά τον ασθενή ώστε να ελέγχει τα φορτία που εφαρμόζονται στις αρθρώσεις του κατά την διάρκεια των καθημερινών του δραστηριοτήτων,
  • να συμβάλλουν στην εκπαίδευση του προσωπικού των επιστημών υγείας ώστε να μπορεί να υιοθετεί την καταλληλότερη κάθε φορά στάση για ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας,
  • να παρέχουν συμβουλές και να εκπαιδεύουν τους ασθενείς στην αυτοεξυπηρέτηση.

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας ακόμα εκπαιδεύει τους/τις φοιτητές/τριες του:

  • να σέβονται την αυτονομία των ασθενών και να εργάζονται με απόλυτη εχεμύθεια,
  • να δίνουν επαρκείς πληροφορίες για τη λειτουργική ανικανότητα των ασθενών ώστε να μπορούν αυτοί να συναινέσουν στο προτεινόμενο σχήμα αποκατάστασης,
  • να είναι γνώστες της ερευνητικής διεργασίας, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των συμμετεχόντων, των ερευνητών και των συγγραφέων που χρησιμοποιούν τις πηγές τους,
  • να μπορούν να αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα με σκοπό την πρόοδο της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας,
  • να είναι έτοιμοι να προσαρμόσουν τη φυσικοθεραπευτική πράξη στις καινούργιες συνθήκες της επιστήμης όπως αυτή διαμορφώνεται.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Βιοχημεία, Βιοφυσική, Βιομετρία – Βιοστατιστική, Κοινωνιολογία, Στοιχεία Πληθυσμιακής Υγιεινής και Ψυχολογία, Ανατομική, Φυσιολογία, Ορθοπαιδική, Χειρουργική, Παθολογία, Νοσολογία, Νευρολογία, Νευροφυσιολογία, Εργοφυσιολογία, Παθοφυσιολογία, Αθλητιατρική, Στοιχεία Ακτινολογίας, Κινησιοθεραπεία, Κινησιολογία, Αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων, Μάλαξη, Φυσικοθεραπεία σε παθήσεις των αγγείων της καρδιάς, Φυσικοθεραπεία σε παθήσεις – κακώσεις του Μυοσκελετικού Συστήματος, Υδροθεραπεία, Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Κλινική Άσκηση, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Ο απόφοιτος του τμήματος Φυσιοθεραπείας μπορεί να εργαστεί :

  • ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του εργαστήριο φυσικοθεραπείας- κέντρο αποκατάστασης όπου θα δέχεται για θεραπεία πελάτες του ή και πελάτες προερχόμενους από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία που ενδέχεται να είναι συμβεβλημένος.
  • Επίσης μπορεί να εργαστεί προσφέροντας κατ οίκον θεραπεία
  • ή και ως στέλεχος, υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας
  • ή άλλη μορφή εργασιακής σχέσης σε νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα υγείας που διαθέτουν ανάλογα τμήματα,
  • ιδρύματα αποθεραπείας και αποκατάστασης ατόμων με ειδικές κινητικές αναπηρίες,
  • σε ΚΑΠΗ, ιατρεία θεραπευτικών λουτροπηγών, ειδικά κέντρα αποκατάστασης,
  • αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης, γυμναστήρια, ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν χώρους γυμναστικής και χώρους διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασης.  

Οι απόφοιτοι του τμήματος  Φυσιοθεραπείας  φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο «Φυσικοθεραπευτές ή Φυσιοθεραπευτές» και απασχολούνται, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με τους γιατρούς, μετά από σχετική ιατρική διάγνωση, με την πρόληψη, βελτίωση και αποκατάσταση παθολογικών καταστάσεων, συγγενών και επίκτητων, καθώς και τραυματικών βλαβών που προκαλούν διαταραχές στο ερειστικό, μυϊκό, νευρικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Έχουν δικαίωμα απασχόλησης στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν δε να ιδρύσουν ιδιωτικά εργαστήρια Φυσικοθεραπείας κατά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (Π.Δ.29/87).

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

Σύμφωνα με το νόμο 4999 άρθρο 32 (ΦΕΚ 225 τ.Β’/07.12.2022) οι πτυχιούχοι των πανεπιστημιακών  τμημάτων  σχετικών  με τομείς υγείας έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Φυσικοθεραπείας ορίζονται  στο  Π.Δ. 90/1994 (Φ.Ε.Κ.53 τ.Α’/08.03.1995).

Η άσκηση του επαγγέλματος προϋποθέτει απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, που χορηγείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

    • Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: web site:http://www.psf.org.gr
    • Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. web site: http://www.poedhn.gr/

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής  

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1520

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 1,00

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  141 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Φυσική : 30 %

Χημεία : 20 %

Βιολογία : 30 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Υγείας και Πρόνοιας – Ευεξίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.440

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 13.040

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 17.970

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 17.390

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1514} : Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Καλαμάτα)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 19/11/2023

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Διοίκησης

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Καλαμάτα)

Έδρα :

Διεύθυνση: Αντικάλαμος Τ.Κ. 24 100 Καλαμάτα

Τηλ 27210 45123, Fax: 27210 45251, E-mail: admindeo@teikal.gr

Σκοπός του τμήματος :

Στόχος του Τμήματος είναι η παροχή θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος εδράζεται  σε ένα σύστημα γνώσεων και μεθόδων, που προάγει επιστημονικά τους φοιτητές, τους εξοικειώνει με τη ζωή και τη δράση των επιχειρήσεων και διευρύνει τους επαγγελματικούς τους προσανατολισμούς. Το αντικείμενο των σπουδών του αναφέρεται στη δομή και τη διάρθρωση των επιχειρήσεων και οργανισμών, σε όλο το φάσμα των τομέων τους όπως λογιστήριο, πωλήσεις, στο Marketing, χρηματοπιστωτικά, logistics, παραγωγή και τη διοίκησή τους..

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Διοικητικής Επιστήμης, με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις γενικά, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την δυνατότητα επιλογής κατεύθυνση κατά το 6ο εξάμηνο σπουδών ως εξής:

  • Κατεύθυνση: Διοίκηση Οργανισμών
  • Κατεύθυνση: Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει μία εξαιρετικά αναβαθμισμένη διεθνή διάσταση σπουδών, μέσω κατάλληλα διαμορφούμενων μαθημάτων υποδομής και εξειδίκευσης, εργαστηρίων, κι έντονης ερευνητικής δραστηριότητας των μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού μέσω ερευνητικών δημοσιεύσεων σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Στατιστική, Εμπορικό Δίκαιο, Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, Μικροοικονομική, Οργανωσιακή θεωρία, Στοιχεία Οικονομικών και Ασφαλιστικών Οικονομικών, Χρηματοοικονομική Λογιστική, Αρχές Νομισματικής και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, Στοιχεία Ασφαλιστικού και Ναυτικού Δικαίου, Δημόσια Οικονομική, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών, Ποσοτική Ανάλυση Διοικητικών Αποφάσεων, Αρχές Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί και Κεφαλαιοαγορές, Ξένη Γλώσσα, Συμπεριφορά Καταναλωτή, Λογιστική Εταιρικών Επιχειρήσεων, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στις Επιχειρήσεις, Δίκαιο Φορολογίας Επιχειρήσεων, Εργασιακές Σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελεγκτική, Στρατηγικό Μάρκετινγκ, Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης, Επενδυτικές Μελέτες και Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, Στρατηγική Επιχειρήσεων, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Κοστολόγηση και Λογιστική Κόστους, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, κ.α.  

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι κυριότερες δυνατότητες απασχολήσεως, όχι απαραίτητα με φθίνουσα σειρά σπουδαιότητας, βρίσκονται στους ακόλουθους τομείς:

  • Βιομηχανία
  • Υπηρεσίες, διάφορες
  • Τράπεζες
  • Εμπορικές επιχειρήσεις
  • Αυτοαπασχόληση
  • Δημόσια Διοίκηση
  • Τουριστικές επιχειρήσεις
  • Μεταφορικές επιχειρήσεις

Επίσης, η συγκεκριμένη εκπαίδευση τους βοηθά να απασχολούνται σε τομείς όπου γίνεται χειρισμός πολύπλοκων πληροφοριών και όπου οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μερών και των οικονομικών ιδρυμάτων είναι ανάγκη να αναλύονται σοβαρά. Και βέβαια, εκεί όπου η λήψη αποφάσεων βασίζεται στις αλληλεπιδράσεις παραγόντων εθνικού και διεθνούς επιπέδου.

Ειδικότερα, τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι:

  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Γραφεία συμβούλων και έρευνας της αγοράς
  • Τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Ερευνητικά κέντρα επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών
  • Ενώσεις, επιμελητήρια, συνεταιρισμοί
  • Εκδόσεις οικονομικής και παρόμοιας φύσεως, κ.λ.π.
  • Διεθνείς οργανισμοί πάσης φύσεως.

Αναμένεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως γίνεται με παρόμοια τμήματα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Το οικονομικό επάγγελμα διέπεται από τους παρακάτω  νομοθεσία :

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site:http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/
  • Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ο.Ε.Δ.Ε.), web site: http://eoede.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1514

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  250 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Μαθηματικά : 20 %

Πληροφορική : 25%

Οικονομία  : 35 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.870

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.645

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.040

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.810

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1519} : Ψηφιακών Συστημάτων (Σπάρτη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 10/07/2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή  Οικονομίας και Τεχνολογίας

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (Σπάρτη)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Κτήριο Βαλιώτη, Περιοχή Κλαδά Τ.Κ. 23100, Σπάρτη

Τηλ.: 27310 82240  Fax: 27310 82279 E-mail: grammateia@cs.teikal.gr

Σκοπός του τμήματος:

Το  τμήμα   Ψηφιακών Συστημάτων  προετοιμάζει επιστήμονες ικανούς να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα σύνθετα προβλήματα ανάπτυξης, πραγμάτωσης και διαχείρισης συστημάτων και υπηρεσιών της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων επικεντρώνεται  σε σημαντικούς κλάδους της Ψηφιακής Οικονομίας και της Κοινωνίας της Γνώσης, όπως είναι ο κλάδος των Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών και ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Ο βασικός στόχος του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων είναι να παρέχει θεμελιώδεις και εξειδικευμένες γνώσεις στην επιστήμη και τεχνολογία των σύγχρονων υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα σπουδών στοχεύει στους τομείς του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της επιστήμης της πληροφορικής, των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, της επεξεργασίας σήματος, των δικτύων και των υπηρεσιών διαδικτύου. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων έχουν τα ίδια καθιερωμένα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους Τμημάτων Πληροφορικής ή Επιστήμης Υπολογιστών.

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελεί ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τα αντίστοιχα προγράμματα ελληνικών και διεθνών πανεπιστημιακών τμημάτων, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα.Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών στοχεύει στους τομείς του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της επιστήμης της πληροφορικής, των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, της επεξεργασίας σήματος, των δικτύων και των υπηρεσιών διαδικτύου. Παρέχει θεμελιώδεις και εξειδικευμένες γνώσεις στην επιστήμη και τεχνολογία των σύγχρονων υπολογιστικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Μαθηματικά, Στατιστική, Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Τεχνολογική Εκπαίδευση, Αρχές και Γλώσσες Προγραμματισμού,  Αρχιτεκτονικές Υπολογιστικών Συστημάτων, Λειτουργικά Συστήματα, Συστήματα Παραγωγής,  Λειτουργικά Συστήματα, Συστήματα Παραγωγής, Αντικειμενοστρεφής Σχεδιασμός και Προγραμματισμός, Επικοινωνίες Δεδομένων,  Τεχνολογία Πολυμέσων, Ευφυή Συστήματα, Ανάλυση Ψηφιακών Σημάτων, Τεχνολογίες Διαδικτύου, Ασύρματες Επικοινωνίες, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, Γραφικά Υπολογιστών και Εικονική Πραγματικότητα, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων – Ευφυή Δίκτυα, Συστήματα Κινητών Υπολογιστικών Συστημάτων και Επικοινωνιών, Πληροφοριακά Συστήματα,  Ψηφιακή Οικονομία,  Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης  των τμημάτων Ψηφιακών Συστημάτων σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ.  44  (ΦΕΚ 58 τ.Α΄/08.03.2009) με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, διαθέτουν  γνωστικό υπόβαθρο συναφές με το υλικό και το λογισμικό για τη  συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας, και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς:

  • του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • της πληροφορικής,
  • των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου και
  • των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας.

Επίσης, οι  πτυχιούχοι  του τμήματος  Ψηφιακών Συστημάτων  σύμφωνα με το άρθρο 3  του Π.Δ.  44 (ΦΕΚ 58 τ.Α΄/08.03.2009) δύνανται να ασχοληθούν, ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενδεικτικά με:

  • τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο στους επιστημονικούς τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών
  •  την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα
  • την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών: 

Σχετικά επαγγέλματα:

 

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1519

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  200 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 28 %

Φυσική : 22 %

Χημεία : 22 %

Μαθηματικά: 28 %

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 22 %

Μαθηματικά : 22 %

Πληροφορική : 28 %

Οικονομία  : 28 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής.  

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 13.964

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.080

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 14.910

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 12.960

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

{1518} : Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Τρίπολη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 07/07/2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή  Οικονομίας και Τεχνολογίας

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Τρίπολη)

Έδρα :

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας:  Κτίριο Β, 2ος όροφος Τρίπολη

Τηλ. 27102 30128-23, Fax: 2710 230139, E-mail: dpsihog@uop.grdet@uop.gr

Σκοπός του τμήματος : 

Σκοπός του τμήματος είναι η διδασκαλία και η έρευνα στους τομείς της Διοικητικής Επιστήμης που συνδέονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και η αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών και ιδιαίτερα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη χάραξη Επιχειρηματικής Στρατηγικής, στη λήψη αποφάσεων και στην αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ο αυξανόμενος ρόλος που σήμερα διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η απαίτηση για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων μονάδων, η ανάγκη για οργανωτικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και η πίεση που ασκεί ο διεθνής ανταγωνισμός διαφοροποιούν αισθητά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προσφέρει ένα σύγχρονο προπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας 4 ετών, το οποίο συνδυάζει την επιστημονική γνώση της Διοικητικής Επιστήμης, της Οικονομικής Επιστήμης και της Τεχνολογίας με σκοπό να παρέχει στους αποφοίτους του ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Το Τμήμα προετοιμάζει εξειδικευμένα στελέχη, ικανά να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις, προς όφελος της επιχείρησης και της οικονομίας, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο περιβάλλον μεθόδων λήψης αποφάσεων, τεχνολογίας και εφαρμογών. Στελέχη τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν. Με τον τρόπο αυτό συμβάλει στον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών της, που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τον δείκτη ανταγωνιστικότητας τους στη σύγχρονη διεθνοποιημένη πραγματικότητα.

Τα μαθήματα κατεύθυνσης και επιλογής ορίζουν το Πρόγραμμα Σπουδών από το 6ο εξάμηνο έως την ολοκλήρωσή του. Στην αρχή του 6ου εξαμήνου, οι φοιτητές επιλέγουν την κύρια (major) και δευτερεύουσα (minor) κατεύθυνση στις οποίες ειδικεύονται, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο μία εις βάθος γνώση και εμπειρία.

  • Α. «Στρατηγική Διοίκηση, Καινοτομία, Θεσμοί, και Επιχειρηματικότητα»
  • Β. «Επιχειρηματική Ευφυΐα και Ανάλυση Δεδομένων»
  • Γ. «Οικονομικά και Λήψη Αποφάσεων»

Το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιασθεί για να προετοιμάζει στελέχη υψηλού επιπέδου για επιχειρήσεις και οργανισμούς, ικανά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την πολυπλοκότητα των σύγχρονων και μελλοντικών τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος σπουδών είναι αναλυτικά οι εξής:

  • Να παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών στην διοικητική επιστήμη και την τεχνολογία που να εμπνέει και να καθοδηγεί τους φοιτητές.
  • Να αναπτύσσει τις δεξιότητες των φοιτητών στη διατύπωση σύνθετων επιχειρημάτων, την ανάλυση πρακτικών θεμάτων, την κριτική σκέψη, τις ποσοτικές τεχνικές, τις μαθηματικές ικανότητες, την αποτελεσματική επικοινωνία χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εκπαιδευτικών
    διαδικασιών.
  • Να παρέχει στους φοιτητές τις γνώσεις και δεξιότητες που είναι σημαντικές για την εξέλιξη τους σε ικανούς επαγγελματίες.
  • Να προσφέρει στους φοιτητές μια μεγάλη επιλογή μαθημάτων που να τους παρέχει μια ευρεία γνώση στο αντικείμενο της διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας.
  • Να τροφοδοτεί τα ενδιαφέροντα και τις ακαδημαϊκές ανάγκες κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Μαθησιακά αποτελέσματα:
Γνώσεις: Ο φοιτητής με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών:

  • θα έχει κατανοήσει πώς να συνδυάζει γνώσεις διοικητικής επιστήμης, διοίκησης και νέων τεχνολογιών και να αξιολογεί κριτικά την εφαρμογή τους στην πράξη,
  • θα αποδεικνύει κατανόηση των διοικητικών, τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στο παγκόσμιο περιβάλλον και να αντιμετωπίζει με επιτυχία την πολυπλοκότητά τους, θα χρησιμοποιεί αναλυτικές μεθόδους και τεχνικές ώστε να λαμβάνει αποτελεσματικά λειτουργικές και στρατηγικές αποφάσεις,
  • θα αναγνωρίζει, σχηματοποιεί και επιλύει διοικητικά προβλήματα με κριτική σκέψη,
  • θα μπορεί να επιδεικνύει ηγετικές, διοικητικές και επιχειρηματικές ικανότητες ώστε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του μέλλοντος,
  • θα επιδεικνύει καινοτομική και επιχειρηματική στάση ως προς την αναγνώριση ευκαιριών και να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του επιχειρείν.

Δεξιότητες: Το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους φοιτητές με δεξιότητες κριτικής σκέψης, ποσοτικού συλλογισμού, επίλυσης προβλημάτων, επικοινωνίας, εξειδικευμένης γνώσης, εφαρμογής στην πράξη και δια βίου μάθησης. Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών θα είναι σε θέση να:

  • Εφαρμόζουν την διοικητική επιστήμη σε καθημερινά τεχνολογικά προβλήματα.
  • Εφαρμόζουν την διοικητική επιστήμη και τεχνολογία για την αξιολόγηση προτάσεων πολιτικής.
  • Κατανοούν τον ρόλο των υποθέσεων και τις επιπτώσεις των προτάσεων πολιτικής.
  • Χρησιμοποιούν ποσοτικά δεδομένα σε συνδυασμό με διοικητικά μοντέλα για την αξιολόγηση της εγκυρότητας των θεωριών και πολιτικών.
  • Συγκεντρώνουν δεδομένα χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ερευνητικές μεθόδους.
  • Προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις σε τεχνολογικά προβλήματα.
  • Εμβαθύνουν την κριτική σκέψη και τις αναλυτικές ικανότητες σε εξειδικευμένους τομείς της διοικητικής επιστήμης και να τις εφαρμόζουν σε σύνθετα προβλήματα.
  • Χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για την κατανόηση και την αξιολόγηση τρεχόντων παγκόσμιων γεγονότων και καινοτόμων ιδεών.
  • Επικοινωνούν αποτελεσματικά, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, πάνω σε διάφορα τεχνολογικά και διοικητικά θέματα.
  • Διαμορφώνουν γραπτώς επιχειρήματα τα οποία να βασίζονται σε υποθέσεις και ευρήματα.
  • Παρουσιάζουν απόψεις μέσα από διαγράμματα και πίνακες.
  • Γνωρίζουν πως να εντοπίζουν και να χρησιμοποιούν πρωτογενείς βάσεις δεδομένων.
  • Είναι προετοιμασμένοι για περαιτέρω εργασία και έρευνα στον τομέα της διοικητικής επιστήης και τεχνολογίας.
  • Να εργάζονται τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.
  • Να συντονίζουν ομάδες εργασίας.

Ενδεικτικά Μαθήματα:   Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ, Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μακροοικονομική Ανάλυση, Λογιστική, Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Μαθηματικός Προγραμματισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων & Τεχνολογία, Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονικές Πληροφοριακών Συστημάτων, Διοίκηση Έργων & Προγραμμάτων, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προϊόντων, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Στρατηγικές Λήψης Αποφάσεων και Επίλυσης Προβλημάτων, Ανάλυση και Σχεδιασμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφοράς, Επιχειρηματική Ευφυΐα και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι του τμήματος  Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας λόγω του ολοκληρωμένου τεχνολογικού και διοικητικού υπόβαθρού τους είναι ανταγωνιστικοί ως στελέχη και ως σύμβουλοι σε όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν και της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως

  • Μάρκετινγκ,
  • Διοίκηση Παραγωγής,
  • Χρηματοοικονομικά,
  • Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, κ.λπ.

Οι ειδικότητες αιχμής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας  είναι:

  • Επιχειρησιακή Έρευνα και Λήψη Αποφάσεων,
  • Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακό Μάρκετινγκ,
  • Επιχειρησιακή Στρατηγική,
  • Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων,
  • Οργανωσιακή Συμπεριφορά,
  • Οργανωσιακή Ψυχολογία και Ανάπτυξη Προσωπικών Ικανοτήτων,
  • Διαχείριση Γνώσης και Μάθησης,
  • Διαχείριση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,
  • Ποσοτικές Μέθοδοι στο Μάνατζμεντ,
  • Ψηφιακή Οικονομία/ Κοινωνική Ανάπτυξη και Διαχείριση Καινοτομίας,
  • Internet και Νέα Ψηφιακά Κανάλια Διανομών και Πωλήσεων,
  • Διοίκηση Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Πόρων/ Συστημάτων,
  • Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας κ.ά.

Αναμένεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας  του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,  να γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως γίνεται με παρόμοια τμήματα.

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

 

.

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

 

.Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1518

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,90

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  150 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Μαθηματικά : 25 %

Πληροφορική : 25%

Οικονομία  : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Πληροφορικής β) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 12.850

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.450

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 16.875

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 12.700

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων