{1541} : Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (Κοζάνη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 18/11/2023

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πολυτεχνική Σχολή

Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών  Πόρων (Κοζάνη)

 Έδρα :

Διεύθυνση: Κοίλα,  Τ.Κ. 50100, Κοζάνη

Τηλ.: 24610 68255 Ε-mail: mre@uowm.gr

Σκοπός του τμήματος :

Στόχος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων  είναι η εκπαίδευση μηχανικών ικανών να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων για την αναζήτηση, εκμετάλλευση, εμπλουτισμό και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών καθώς και την περιβαλλοντική γεωτεχνολογία.

Πιο συγκεκριµένα, το τµήµα προσφέρει τη βασική εκπαίδευση του Μηχανικού, καθώς και εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγµα αυτόµατη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων, εντοπισµό συγκεντρώσεων ορυκτών και παρατηρήσεις γεωδυναµικών φαινοµένων µε δορυφόρους, γεωφυσικές τεχνικές υψηλής διακριτικής ικανότητας για αρχαιολογία, γεωδυναµική, τεχνικά έργα και περιβαλλοντικές εφαρµογές, αξιολόγηση πρώτων υλών µε χρήση ηλεκτρονικής µικροσκοπίας, κ.λπ.

Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Η ακαδηµαϊκή λειτουργία του τμήματος  και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, αρχίζει από την έναρξη του ακαδηµαϊκού έτους 2019-2020.

Οι ορυκτές πρώτες ύλες, δηλαδή τα µεταλλεύµατα, τα βιοµηχανικά ορυκτά, το πετρέλαιο, οι γαιάνθρακες, το φυσικό αέριο, καθώς και οι πηγές γεωθερµικής ενέργειας, μέσω των γεωθερμικών πεδίων, αποτελούν την υλική υποδοµή του σύγχρονου πολιτισµού και µία από τις κύριες πηγές της οικονοµικής ανάπτυξης. Η αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς χρησιμοποιεί εγχώριους πόρους και ταυτόχρονα παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια. Επιπλέον, η εξόρυξη παρέχει τις ορυκτές πρώτες ύλες που διευκολύνουν την ανάπτυξη άλλων σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων στη χώρα, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, η βασική μεταλλουργία, η παραγωγή τσιμέντου και οι κατασκευές, συμβάλλοντας επομένως και με αυτό τον τρόπο στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Η συμβολή της αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών στην οικονομία γενικά υπερβαίνει τον στενό ορισμό της εξόρυξης και αποτυπώνεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια σε επίπεδο εξορυκτικής βιομηχανίας, στο οποίο λαμβάνεται υπόψη η καθετοποίηση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και μεταποίησης.

Η εγχώρια εξορυκτική βιομηχανία της χώρας μας παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια, η οποία δεν περιορίζεται στο υψηλό ποσοστό της παραγωγής με προορισμό τις διεθνείς αγορές. Η διεθνοποίηση του κλάδου της εξορυκτικής βιομηχανίας ανα­δεικνύεται και μέσω της ένταξης εγχώριων επιχειρήσεων σε πολυεθνικούς ομίλους, αλλά και με τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων (joint ventures), με πολλά σημεία εξόρυξης στο εξωτερικό και με δίκτυα εξαγωγών σε πολλούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας προέρχεται από πωλήσεις στις διεθνείς αγορές. Η αξία των εξαγωγών πλησίασε το 1,1 δισεκ. €  το 2013, ξεπερνώντας το 50% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, με ενδείξεις για αύξηση το 2014 κατά περίπου 8%. Η εξωστρέφεια είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε προϊόντα όπως τα μάρμαρα, τα βιομηχανικά ορυκτά και τα μέταλλα, όπου η αξία των εξαγωγών ξεπερνά διαχρονικά το 70% της αξίας των πωλήσεων.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για τις ορυκτές πρώτες ύλες, η ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση σε πρώτες ύλες προϋποθέτει την ύπαρξη και την εφαρμογή μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι θεσμοί της ΕΕ έχουν θεσπίσει επιμέρους στρατηγικές που στοχεύουν στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε πρώτες ύλες διεθνώς, στην αποδο­τι­κότερη διαχείριση των υφιστάμενων κοιτασμάτων, στον περιορισμό του περιβαλ­λοντικού αποτυπώματος της βιομηχανίας, καθώς και στην καλλιέργεια της εμπιστο­σύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Το πρόγραμμα σπουδών του Πολυτεχνικού Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις από το 8ο Εξάμηνο: 

  • Μεταλλευτική και Γεωτεχνική Μηχανική, 
  • Ενεργειακοί Πόροι και 
  • Γεωπεριβαλλοντική Μηχανική. 

Πιο αναλυτικά:

α. Μεταλλευτική και Γεωτεχνική Μηχανική: Αναφέρεται στις μεθόδους εξόρυξης, αντιστή­ριξης επιφανειακών και υπόγειων έργων, στα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς, στον αερισμό υπόγειων έργων, στην  ανάλυση αστοχιών, στα  φράγματα ταμιευτήρων, στην εκμε­τάλ­λευση και επεξ­εργα­σία λατομικών υλικών και μαρμάρων,  στην πληροφορική στα μεταλλευτικά έργα, στις με­ταλ­λικές κατασκευές στα μεταλλευτικά και βιομηχανικά έργα, στα πληροφοριακά συστήματα δια­χείρι­σης μεταλλευτικών έργων.

β. Ενεργειακοί Πόροι: Περιλαμβάνει τη μηχανική ταμιευτήρων υδρογονανθράκων, την τεχνολογία εκμε­τάλ­λευσης  γαιανθράκων, τις μεθόδους εντοπισμού γαιανθράκων και υδρο­γο­νανθράκων, τη μηχανική πετρελαίου και φυσικού αερίου, την οικονομοτεχνική ανάλυση αξιοποίησης ενεργειακών πόρων, τα γεωθερμικά πεδία, τις ΑΠΕ.

γ. Γεωπεριβαλλοντική Μηχανική: Στοχεύει στη διαχείριση αερίων, υγρών και στερεών αποβλήτων σε μεταλλευτικούς και  λατομικούς χώρους,  αλλά και στον περιβαλλοντικό έλεγχο γενικότερα, την αποκατά­στα­ση περιβάλλοντος στις εκμεταλλεύσεις ορυκτών πόρων, την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών,  μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, στα καταστροφικά φαινόμενα και στη διαχείριση ποιότητας – πιστοποίηση.

Με το πέρας των σπουδών τους οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν τον τίτλο του Διπλωματούχου Μηχανικού Ορυκτών Πόρων, με επαγγελματικά δικαιώματα που ρυθμίζονται από το άρθρο 14, του Π.Δ. 99/ΦΕΚ.187 τ.Α/5.11.2018

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Γεωλογία, Φυσική, Τεχνικό Σχέδιο, Γενική Ορυκτολογία, Αγγλικά για Μηχανικούς Ορυκτών Πόρων, Τεχνική Μηχανική-Στατική, Επιστημονικός Προγραμματισμός, Συστηματική Ορυκτολογία, Τεχνική Μηχανική-Αντοχή Υλικών, Θερμοδυναμική, Πετρολογία, Κοιτασματολογία, Γεωτεχνική Μηχανική – Εδαφομηχανική, Γεωδαισία, Εφαρμοσμένη Υδραυλική, Υδρογεωλογία, Γεωχημεία, Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, Εφαρμοσμένη Γεωστατιστική, Ασφάλεια, Υγεία και Δίκαιο στα Μεταλλευτικά Έργα, Ενεργειακές Πρώτες Ύλες, Ατμοσφαιρική Ρύπανση – Κλιματικές Μεταβολές, Μηχανική Πετρωμάτων – Τεχνική Γεωλογία, Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα, Τεχνολογία Γεωτρήσεων, Επιστήμη των Υλικών, κ.α. 

Κατεύθυνση Μεταλλευτική και Γεωτεχνική Μηχανική: Εξόρυξη με Εκρηκτικές Ύλες, Εξόρυξη με Μηχανικά Μέσα, Συστήματα Φόρτωσης-Μεταφοράς σε Τεχνικά Έργα-Μεταλλεία, Μεταλλευτικός Σχεδιασμός, Αερισμός Υπόγειων Έργων,Φράγματα Ταμιευτήρων & Αποβλήτων Εμπλουτισμού,Εκμετάλλευση και Επεξεργασία Μαρμάρων & Λατομικών Υλικών, Μεταλλουργία – Βιομηχανικά Κράματα, Πρακτική Άσκηση.

Κατεύθυνση Ενεργειακοί Πόροι: Μηχανική Ταμιευτήρων Υδρογονανθράκων, Δευτερογενείς Ενεργειακές Ύλες – Βιοκαύσιμα, Τεχνολογία Εκμετάλλευσης Γαιανθράκων, Σεισμικές Μέθοδοι Εντοπισμού Υδρογονανθράκων, Επιστήμη και Τεχνολογία Γεωθερμικών Πεδίων, Μηχανική Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, Προηγμένες Τεχνικές Αξιοποίησης Ενεργειακών Πηγών, Οικονομοτεχνική Ανάλυση Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ηλεκτροχημική Μηχανική, Πρακτική Άσκηση.

Κατεύθυνση Γεωπεριβαλλοντική Μηχανική: Τοπογραφία & Γεωπληροφορική στα Μεταλλευτικά Έργα, Ορυκτοί Πόροι και Κεραμικές Κυψέλες Καυσίμου, Ανάλυση Αστοχιών, Οδοποιία, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα Μεταλλευτικά και Γεωτεχνικά Έργα, Τεχνολογίες Διαχείρισης Αέριων Αποβλήτων – Μοντέλα Διασποράς, Διαχείριση Περιβάλλοντος – Νομοθεσία, Καταστροφικά Φαινόμενα, Διαχείριση Ποιότητας – Πιστοποίηση, Πρακτική Άσκηση.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι φοιτητές έχουν υποχρέωση Πρακτικής Άσκησης   κατά τη διάρκεια του θέρους μεταξύ του 6ου και 7ου εξαμήνου και κατά τη διάρκεια του θέρους μεταξύ του 8ου και 9ου εξαμήνου. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Ως Μηχανικός Ορυκτών Πόρων νοείται ο μηχανικός που ασχολείται με τη μεταλλευτική τεχνολογία, τη μηχανική πετρελαίου, τη γεωτεχνολογία, τη γεωτεχνική μηχανική, τις γεωλογικές επιστήμες, την περιβαλλοντική μηχανική, το γεωπεριβάλλον, τη μεταλλουργία και την τεχνολογία υλικών. Στο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων περιλαμβάνονται:

α. Βασικό επιστημονικό υπόβαθρο: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Μηχανική, Γεωλογία, Κοιτασματολογία, Ορυκτολογία, Προγραμματισμός και Εφαρμογές Η/Υ, Ανθρωπιστικές επιστήμες.

β. Έρευνα, εντοπισμός, εξόρυξη, παραγωγή και αξιοποίηση ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, ταμιευτήρων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) και γεωθερμικών πεδίων.

γ. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων, λατομείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που αξιοποιούν ορυκτές πρώτες ύλες, μαζί με τα βοηθητικά και συνοδευτικά αυτών έργα.

δ. Εντοπισμός και εκμετάλλευση, προστασία και απορρύπανση υπόγειων υδροφορέων.

ε. Γεωτεχνική Μηχανική.

στ. Περιβαλλοντική Μηχανική.

ζ. Μηχανική γεωτρήσεων.

η. Μεταλλουργικές διεργασίες (εξαγωγικής και φυσικής μεταλλουργίας).

θ. Μεταλλοτεχνία, μορφοποίηση μετάλλων και κραμάτων, συγκολλήσεις.

ι. Τεχνολογία κεραμικών, υάλου, ηλεκτρονικών υλικών.

ια. Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

ιβ. Διαχείριση της ποιότητας.

ιγ. Διαχείριση Τεχνικών Έργων, τεχνική οικονομική, μέσα παραγωγής τεχνικών έργων, οργάνωση εργοταξίου, κατασκευαστικές μέθοδοι, διοίκηση και οργάνωση έργων και κατασκευών, έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας, ασφάλεια έργων, διαχείριση κινδύνων, βελτιστοποίηση συστημάτων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων καθορίζονται με το άρθρο 14 του Π.Δ. 99 (ΦΕΚ 187 τ.Α΄/05.11.2018).

Η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων προϋποθέτει απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος που  απονέμεται αποκλειστικά από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (T.E.E.), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, κατόπιν δε της αδειοδοτήσεως αυτής, ο μηχανικός καθίσταται υποχρεωτικά μέλος του και φέρει τον τίτλο του «Διπλωματούχου Μηχανικού – μέλους Τ.Ε.Ε.».

Δείτε αναλυτικά όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του Μηχανικού Ορυκτών Πόρων : εδώ

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :  

  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. web site: http://www.tee.gr/
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών Μηχανικών. web site: http://www.psdmmm.tee.gr
  • Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών – Ι Γ Μ Ε. web site: http://www.igme.gr
  • Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Έργων.  web site: http://www.pedmede.gr/
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. web site:  http://www.mop.gr/mop/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 1541

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  100 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Φυσική : 25 %

Χημεία : 25 %

Μαθηματικά : 25  %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Μηχανολογίας,  β) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού  γ) Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %

Νέα Ελληνικά : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 13.450

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 9.900

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 12.250

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 13.800

Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ