το άρθρο ενημερώθηκε στις 06/04/2025
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (Ψαχνά Ευβοίας)
Έδρα: Ψαχνά Ευβοίας. Τ.Κ. 34400
Τηλ. 22280 99525, Ε-mail: axygkogianni@uoa.gr
Σκοπός του τμήματος:
Η αγροδιατροφική αλυσίδα αρχίζει “από το χωράφι”, με την κατάλληλη διαχείριση των φυσικών πόρων (έδαφος-νερό-ενέργεια), τη χρησιμοποίηση υγιούς και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ολοκληρωμένης διαχείρισης, και καταλήγει στην παραγωγή ποιοτικών, αυθεντικών, ασφαλών και μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος γεωργικών προϊόντων “στο ράφι”.
Όραμα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων είναι να παρέχει στους φοιτητές του σύγχρονη και ανταγωνιστική γνώση για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες της Γεωργίας Ακριβείας, στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων αγροδιατροφής, βασισμένα στην αυθεντικότητα τους και την ανάδειξη του ευεργετικού τους πλούτου και με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στα πλαίσια της Κυκλικής Οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η Διαχείριση Φυσικών Πόρων έχει αναπτυξιακό πρόσημο και εστιάζεται στην αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων, εδάφους και ενέργειας και την Προστασία του Περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των παραπροϊόντων της αγροδιατροφής για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα έχει σκοπό την παροχή γνώσης και την ανάπτυξη έρευνας σε αντικείμενα που αφορούν:
- Την Ανάπτυξη και Διαχείριση της Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής με χρήση νέων ευφυών τεχνολογιών της Γεωργίας Ακριβείας
- Την Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με έμφαση στην Αυθεντικότητα των Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων και την ανάδειξη της Ποιότητας τους
- Την ορθολογική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων και την Προστασία του Περιβάλλοντος με ταυτόχρονη αξιοποίηση των παραπροϊόντων αγροτικής παραγωγής
- Την Αγροτική Οικονομία και Διοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων με έμφαση στην Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα.
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Το ανωτέρω τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4589 (ΦΕΚ 13 τ.Α΄/29.01.2019).
Το Πρόγραμμα Σπουδών σχεδιάστηκε από την Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος λαμβάνοντας όλες τις διεπιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην Ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα. Το Πρόγραμμα Σπουδών αποτελείται από οκτώ εξάμηνα. Στα δύο πρώτα έτη διδάσκονται μόνο υποχρεωτικά μαθήματα και εργαστήρια, ενώ από το τρίτο έτος ξεκινούν τα κατ’ επιλογήν μαθήματα. Στο 6ο εξάμηνο παρέχεται η δυνατότητα της Πρακτικής Άσκησης, ενώ στο 8ο εξάμηνο είναι υποχρεωτική η εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.
Το πρόγραμμα σπουδών καλλιεργεί και προάγει την επιστήμη της Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Τεχνολογίες Τροφίμων και την Αειφορία δίνοντας έμφαση στη γνώση, την εξειδίκευση και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις
- στον πρωτογενή τομέα (π.χ. Γεωργία Ακριβείας, Αειφορική Ανάπτυξη, Κλιματική Αλλαγή, Διαφύλαξη Βιοποικιλότητας),
- στο δευτερογενή τομέα (π.χ. μεταποίηση, επεξεργασία, τυποποίηση, συσκευασία προϊόντα Αμπελουργίας, Γαλακτοκομίας, Ελαιοκομίας, Μελισσοκομίας)
- στον τριτογενή τομέα (π.χ. Επενδύσεις, Πιστοποίηση, Marketing, Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα).
Μέσα από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές λαμβάνουν όλες τις βασικές και εξειδικευμένες γνώσεις Χημείας με έμφαση τα τρόφιμα και το περιβάλλον, Βιολογίας και Βιοχημείας με έμφαση στις μοριακές τεχνικές, τα τρόφιμα, τη φυσιολογία φυτών και ζώων, Πληροφορικής με έμφαση στα ευφυή συστήματα και την ανάλυση μεγάλων βάσεων δεδομένων (Big Data Analysis), Επιστημών Περιβάλλοντος με έμφαση στην Kυκλική Oικονομία και Οικονομικών με έμφαση στην αξιολόγηση των Επενδύσεων, την Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος θα είναι σε θέση, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα:
- Να κατανοεί τη δομή και τη λειτουργία μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, να αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της, όπως και τις μικρο- και μάκρο-οικονομικές αρχές της, και να είναι σε θέση να προτείνει και να επιβλέπει τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων επενδύσεων στον τομέα της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.
- Να αναπτύσσει και διαχειρίζεται προϊόντα του Αγροδιατροφικού τομέα με έμφαση στην αυθεντικότητα, την ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων και ποτών, και την πιστοποίηση των ορθών πρακτικών σε όλο το μήκος της παραγωγικής διαδικασίας σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
- Να γνωρίζει την έννοια της αειφορικής ανάπτυξης στον αγροδιατροφικό τομέα, και να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τους περιβαλλοντικούς/αγρο-περιβαλοντικούς δείκτες ως εργαλείο υπολογισμού της αειφορίας και της βιωσιμότητας μιας αγροδιατροφικής επιχείρησης.
- Να κατανοεί την αλληλεπίδραση της γεωργικής παραγωγής με το περιβάλλον και να γνωρίζει και χρησιμοποιεί τα εργαλεία αποτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργικής πρακτικής, με έμφαση στην ολοκληρωμένη μεθοδολογία της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment)
- Να γνωρίζει και να κατανοεί τις βασικές έννοιες (όροι, συστήματα, τεχνολογίες, διεργασίες) της Ευφυούς Γεωργίας, με σκοπό την ορθολογική διαχείριση των αγροτικών εισροών και τη βέλτιστη άρδευση, θρέψη και φυτοπροστασία των καλλιεργειών.
- Να γνωρίζει και να είναι σε θέση να προτείνει κατάλληλα μέτρα προστασίας του αγροτικού περιβάλλοντος σε περίπτωση εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και της επίδρασης της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής σε φυτά και καλλιέργειες.
- Να εφαρμόζει σύγχρονες χημικές και βιοχημικές μεθόδους για την ανάλυση των τροφίμων κατά τον ποιοτικό οργανοληπτικό έλεγχο. Να χρησιμοποιεί βέλτιστες πρακτικές κατά τη διαλογή, επεξεργασία, τυποποίηση και συντήρηση φυτικών και ζωικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
- Να συμμετέχει στην εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση και την επέκταση βιομηχανιών τροφίμων, καθώς και στην επίβλεψη της κατασκευής ή της επέκτασης των επιχειρηματικών μονάδων.
- Να γνωρίζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη σύνδεσή της με τη βιωσιμότητα μιας αγροδιατροφικής επιχείρησης και να συντάσσει, να επεξεργάζεται, να αξιολογεί και να υλοποιεί οικονομοτεχνικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και μελέτες αξιοποίησης αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων και παραπροϊόντων, και βιολογικό καθαρισμό των αποβλήτων των βιομηχανιών τροφίμων.
- Να διενεργεί και να αξιολογεί κάθε φύσης χημικές και βιοχημικές μελέτες, εργασίες και ελέγχους ανάλυσης ποιότητας εδάφους, υγρών και υδάτων που αφορούν τη χημική και μοριακή τους σύσταση, να σχεδιάζει και να αξιολογεί περιβαλλοντικές πολιτικές και να διαχειρίζεται περιβαλλοντικά συστήματα.
Παράλληλα μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, ο απόφοιτος του τμήματος θα είναι σε θέση:
- Να τεθεί υπεύθυνος στον σχεδιασμό, την παρασκευή και την διαχείριση ολοκληρωμένων έργων που σχετίζονται με την Αγροτική Ανάπτυξη, την Αγροδιατροφή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Κυκλική Οικονομία.
- Να προσεγγίζει κριτικά, να αναλύει και να συνθέτει τα ερευνητικά δρόμενα που αφορούν στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης των Φυσικών Πόρων, παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις
- Να ασκήσει την επιστήμη της Ευφυούς Γεωργίας, της Τεχνολογίας Τροφίμων και της Διαχείρισης των Φυσικών Πόρων, του Αγροτικού Περιβάλλοντος και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την αξιοποίηση σύγχρονου λογισμικού και πρωτοποριακών μεθόδων εκτίμησης που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας.
- Να αποκτήσει ψηφιακή κατάρτιση και σύγχρονη ερευνητική κουλτούρα ώστε να μπορεί να συνεχίσει σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Μαθηματικά, Φυσική Περιβάλλοντος, Kυτταρική και Μοριακή Βιολογία, Γενική Χημεία, Βιοχημεία, Αγροτική Οικονομία, Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων, Φυσιολογία Φυτών, Φυσιολογία Ζώων, Διαχείριση και Προστασία Αγροτικού Περιβάλλοντος, Γεωργία Ακριβείας – Ευφυή Συστήματα, Γεωργική Μετεωρολογία Κλιματολογία, Εδαφολογία, Χημεία Περιβάλλοντος, Μικροβιολογία Τροφίμων, Βιοποικιλότητα, Βιοτεχνολογία, Προϊόντα Ελαιοκομίας, Προϊόντα Αμπέλουργίας – Οινολογία, Έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Πιστοποίηση Αγροτικών Προϊόντων, Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.agro.uoa.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών (ισχύει από το ακαδ. έτος 2022-2023)
- Συνοπτική Παρουσίαση τμήματος
Τι άλλο πρέπει να ξέρω
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προπτικές
Με βάση τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές δεξιότητες τους, οι απόφοιτοι του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορούν να στελεχώσουν τον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα σε θέσεις σχετικές με:
- Αγροτική Ανάπτυξη και Οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρεται η εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, αξιολόγηση, σχεδιασμό, υλοποίηση και επίβλεψη υφιστάμενων και νέων αγροτικών επενδύσεων, η εισαγωγή καινοτόμων λύσεων σε όλη την παραγωγική διαδικασία, η υποστήριξη γεωργικού/αειφορικού ψηφιακού εξοπλισμού και αγροδιατροφικών προϊόντων με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα (Ελαιόλαδο, Φέτα, Οίνος κλπ.), η συμμόρφωση με τους Ενωσιακούς κανονισμούς και την Ευρωπαϊκή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
- Επιστήμη και Βιομηχανία Τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάλυση, μελέτη, εφαρμογή και επίβλεψη χημικών, βιοχημικών και μοριακών μεθόδων για την ανάλυση των τροφίμων, μεθόδων αυθεντικότητας, ελέγχου και βελτίωσης της ποιότητας, παραγωγή, συντήρηση και επεξεργασία τροφίμων, καθώς και η αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.
- Ανάλυση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Ενδεικτικά αναφέρεται η χρήση χημικών, βιοχημικών και μοριακών μεθόδων για την ανάλυση του εδάφους και των υδάτων, οι επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και τον υδροφόρο ορίζοντα και η χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με έμφαση τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις βιομηχανίες τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την ικανότητα να εργαστούν:
Στον Ιδιωτικό τομέα: Ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες σύμβουλοι Αγροτικής Ανάπτυξης και επενδύσεων, σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις μεταποίησης Αγροτικών προϊόντων, σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς αγροδιατροφικού τομέα με έντονη εξωστρέφεια και καινοτομία, σε εταιρίες συμβούλων στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών, στην πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και στην υλοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Έξυπνη Εξειδίκευση στον αγροδιατροφικό τομέα.
Στο Δημόσιο τομέα: Σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς, διαχειριστικές αρχές που εκπονούν και διαχειρίζονται προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) καθώς και ερευνητικά κέντρα του δημόσιου τομέα.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Το Πτυχίο των αποφοίτων του εν λόγω Τμήματος εντάχθηκε στον Κλάδο: ΠΕ Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του ΠΔ 85/2022.
.
.
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Σχετικά επαγγέλματα:
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1001
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 81 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 30 %
Μαθηματικά: 25 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 30 %
Βιολογία : 30 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Μαθηματικά : 20 %
Πληροφορική : 30 %
Οικονομία : 30 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Διοίκησης και Οικονομίας, β) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 30 %
Γενικό Λύκειο (με το 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.580
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.970
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 13.220
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.290
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων