το άρθρο ενημερώθηκε στις : 09/09/2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (Ψαχνά Ευβοίας)
Έδρα:
Διεύθυνση: Εγκαταστάσεις Ε.Κ.Π.Α. Ψαχνά Ευβοίας, Τ.Κ. 34400
Τηλ: 222 80 -99673 και 99674 E-mail: empourika@uoa.gr και eliapi@uoa.gr
Σκοπός του τμήματος :
To όραμα του Τμήματος ακολουθεί τις βασικές πολιτικές που έχουν τεθεί στην Ευρώπη για την ανανέωση των παραγωγικών δομών και της βιομηχανίας μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής και τη διατήρηση της περιβαντολογικής αειφορίας. Αυτός ο στόχος μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τη διάχυση σύγχρονων ψηφιακών μορφών παραγωγής και τη βελτιστοποίηση τους μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Η ψηφιοποίηση όλων των μέσων θα δώσει τις ευκαιρίες για νέα γνώση και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που θα επιτρέπει νέες έξυπνες μορφές ανάπτυξης και εργασίας. Καθώς η ψηφιοποίηση αποτελεί παγκόσμιο στόχο σε όλες τις οικονομίες, παλαιές και νέες, η ελληνική βιομηχανία, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αναζητούν ψηφιακές τεχνολογίες για καλύτερη παραγωγή, αποδοτική ανάπτυξη και δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών.
Καθώς η ψηφιοποίηση καθοδηγείται από τη γνώση και τη τεχνογνωσία, δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία για το κτίσιμο νέων παραγωγικών δυνάμεων και των συνεπακόλουθων κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών, που θα επιτρέψουν τη δημιουργία και διατήρηση νέων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα θα δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας τοποθετείται εκπαιδευτικά, ερευνητικά και αναπτυξιακά στο περιβάλλον αυτό και συνδράμει με την δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών που απαντά στις σύγχρονες τεχνολογικές, εκπαιδευτικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της νέας ψηφιακής πραγματικότητας στη βιομηχανία και την παραγωγή.
Διάρκεια Σπουδών: 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020. Το ανωτέρω τμήμα ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4589 (ΦΕΚ 13 τ.Α΄/29.01.2019).
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών δομείται σε δυο κύριες κατευθύνσεις:
- Κατεύθυνση Συστημάτων Ψηφιακής Βιομηχανίας
- Κατεύθυνση Διοίκησης Ψηφιακής Βιομηχανίας
Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα εστιάζουν στην ανάπτυξη ισχυρού υποβάθρου σε τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και στην εξειδίκευση στα συστήματα της ψηφιακής βιομηχανίας και στη διοίκησή της.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Κορμού: Μαθηματικά, Φυσική, Εισαγωγή στον Προγραμματισμό,Εισαγωγή στην Οικονομική, Ψηφιακή Σχεδίαση, Πιθανότητες και Στατιστική, Ηλεκτρονική & Ηλεκτρικά Κυκλώματα, Σήματα και Συστήματα, Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός, Μικροοικονομική, Διοίκηση και Λήψη Αποφάσεων, Δίκτυα Δεδομένων – Υπολογιστών, Συστήματα Επικοινωνιών , Λειτουργικά Συστήματα, Συστήματα Αυτομάτους Ελέγχου, Βιομηχανική Οργάνωση, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Επικοινωνία Ανθρώπου μηχανής, Χρηματοοικονομική Λογιστική & Διοίκηση, Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου, Προγραμματισμός Συστήματος, Ψηφιακή Επεξεργασία Σήματος, Ρομποτική και Εφαρμογές,
Κατεύθυνση Συστημάτων Ψηφιακής Βιομηχανίας:
Διακριτά Μαθηματικά, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Δομές Δεδομένων και Τεχνικές Προγραμματισμού, Επικοινωνίες Μικρής Εμβέλειας, Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα, Βιομηχανικός Έλεγχος και Αισθητήρες, Διαχείριση Συστημάτων και Δικτύων, Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, κ.α.
Κατεύθυνση Διοίκησης Ψηφιακής Βιομηχανίας
Διοίκηση Καινοτομίας και Τεχνολογίας, Ανάλυση/Σχεδίαση Συστημάτων Λογισμικού, Τεχνική Ελεγκτική, Διαχείριση Έργων, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, Διοίκηση Ποιότητας, Χρηματοοικονομική Ανάλυση – Επενδύσεις, Πληροφοριακά Συστήματα, Διοικητική Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης και Επιχειρησιακών Πόρων, Τεχνοοικονομική Ανάλυση και Μελέτες, Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://www.dind.uoa.gr/
- Οδηγός Σπουδών Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (ισχύει από το ακαδ. έτος 2021-2022)
- Παρουσίαση του τμήματος (υποδοχή πρωτοετών 2022)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές
Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας ιδρύθηκε το 2019 και στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην ανάπτυξη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως ορίζεται διεθνώς ως Industry 4.0 . Φιλοδοξία της προσπάθειας δημιουργίας του Τμήματος είναι, όχι μόνο η δημιουργία αποφοίτων με δυνατότητες απασχόλησης στη σύγχρονη ελληνική (και διεθνή) βιομηχανία, αλλά η εκπαίδευση επαγγελματιών του μέλλοντος που θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν ουσιαστικά στην ελληνική βιομηχανία
Στην κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα σπουδών έχει εστιάσει σε δέκα βασικές προκλήσεις ανάπτυξης γνώσης και δεξιοτήτων στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ενόψει της πρόκλησης που ονομάζεται Industry 4.0:
- Κριτική σκέψη, δηλαδή δυνατότητα σύλληψης και ανάπτυξης καινοτόμων τρόπων υλοποίησης πραγμάτων, εργασιών και έργων ιδιαίτερα κάτω από περιορισμούς που απαιτούν αποδοτικές λύσεις.
- Στιβαρή εκπαίδευση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) ώστε να υπάρχει δυνατότητα, όχι μόνο χρήσης συστημάτων ΤΠΕ, αλλά ανάλυσης των δυνατοτήτων τους και των αδυναμιών τους.
- Άριστες τεχνικές ικανότητες ώστε να υπάρχει δυνατότητα εργασίας και δραστηριοποίησης σε πολλαπλά και διαφορετικά συστήματα και σε διαφορετικούς βιομηχανικούς κλάδους.
- Δυνατότητες επικοινωνίας που θα επιτρέπουν τη συνεργασία με ανθρώπους διαφορετικών ικανοτήτων και την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών με καθαρό και πειστικό τρόπο.
- Στιβαρή διεπιστημονική και πολυεπιστημονική γνώση που θα συνδυάζει βαθιές γνώσεις σε ένα αντικείμενο αλλά και γνώσεις σε άλλες επιστημονικές περιοχές.
- Δυνατότητες προσαρμογής και συνεχούς (δια βίου) μάθησης που θα επιτρέπουν την προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και την άντληση νέων γνώσεων.
- Δυνατότητες σύνδεσης και συσχετισμών μεταξύ διαφορετικών ιδεών, γνώσεων και τεχνολογιών που θα επιτρέπουν τη δημιουργία αξίας και καινοτομίας.
- Δυνατότητες πειραματισμού που θα επιτρέπουν τον πειραματισμό σε νέα πράγματα και τεχνολογίες, επίλυση σύγχρονων προβλημάτων και συνεπώς ανάληψης κινδύνου.
- Ενίσχυση της προσέγγισης επίλυσης προβλημάτων και παρατήρησης.
- Ηγετικές ικανότητες που θα επιτρέπουν δυναμική προσαρμογή και λειτουργία μεγιστοποίησης των στόχων και όχι απαραίτητα του οικονομικού οφέλους.
Ο απόφοιτος θα έχει ισχυρό υπόβαθρο σε ψηφιακές τεχνολογίες (Λογισμικό, Υλικό, Δεδομένα) καθώς και στην διοίκηση τεχνολογίας και επιχειρήσεων, διαχείριση έργων, τεχνοοικονομική ανάλυση, βελτιστοποίηση παραγωγής.
Το 90% επιχειρήσεων θεωρεί τον Ψηφ. Μετασχηματισμό στρατηγικής σημασίας. Λιγότερες από τις μισές έχουν στρατηγική ή διαθέτουν αρμόδιο διευθυντικό στέλεχος.
Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας στην βιομηχανία, επιχειρήσεις, οργανισμούς για βελτιστοποίηση της απόδοσης, αποτελεσματικότητας, διαδικασιών και παραγωγής.
Υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και δημιουργία νέων ψηφιακών αρχιτεκτονικών που δίνουν ευελιξία και βελτιστοποιούν την απόδοση.
Το ΤΤΨΒ φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην κάλυψη της ζήτησης για αποφοίτους που μπορούν να συμβάλουν στον Ψηφ. Μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας και της εθνικής οικονομίας.
Το διεπιστημονικό υπόβαθρο των αποφοίτων ανοίγει ορίζοντες για σπουδές σε μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τεχνολογίας αλλά και σε διεπιστημονικούς συνδυασμούς αυτών.
Επισυνάπτεται το Π.Δ. 85/17-12-2022 “Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο)”, σύμφωνα με το οποίο το πτυχίο του τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας αποτελεί προσόν διορισμού στο Δημόσιο στην Ειδικότητα “ΠΕ Πληροφορικής”.
Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
.
.
Το Τμήμα με τη δημιουργική ματιά ενός φοιτητή του
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 1008
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,85
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 232 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 30 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Μαθηματικά : 30 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας : α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με το 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.215
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.440
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.945
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.180
Νέο τμήμα: Διαθέσιμα στοιχεία βάσεων εισαγωγής από το 2019
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων